Ghid complet pentru monitorizarea corecta a nivelului de zahar din sange

Ghid complet pentru monitorizarea corecta a nivelului de zahar din sange Ghid complet pentru monitorizarea corecta a nivelului de zahar din sange

Ultima actualizare: 16 mai 2023

Termenul de glicemie defineste concentratia de glucoza (zahar) din sange, aceasta fiind in mod normal echilibrata de catre hormonul numit insulina. Persoanele cu glicemie ≥ 126 mg/dL pot fi suferi de diabet, o afectiune metabolica deosebit de complexa. Diagnosticul precis este pus de catre medicul diabetolog, in urma investigatiilor de rutina, cand se observa tipare stabile de hiperglicemie, sustinute pentru perioade indelungate. Mai exista si alte teste de certitudine.

Farmacistii Catena recomanda GlucoSuport de la Naturalis, un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din Dud- alb, Gymnema Sylvestre Scortisoara care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.

Este esential ca persoanele cu glicemie peste valorile fiziologice, care sufera de diabet, sa isi monitorizeze in permanenta glicemia pentru a putea lua decizii corecte si sanatoase in ceea ce priveste regimul alimentar, exercitiile fizice, tratamentul medicamentos, din ideea de a preveni atat agravarea simptomelor, cat si aparitia anumitor complicatii asociate diabetului.

Monitorizarea individuala a glicemiei, pe fondul oscilatiilor glicemice omniprezente, ar trebui sa fie facuta in permanenta si, in special, in mod corect. Pentru a obtine valori reale, fiabile, si care sa reflecte adevarata stare a organismului, exista un set de reguli care trebuie respectate in momentul in care bolnavul isi masoara glicemia. Despre acestea vom vorbi in articolul de fata.

Sfaturi pentru a va monitoriza corect nivelul de zahar din sange

Monitorizarea glicemiei isi propune sa urmareasca comportamentul de fluctuatie a nivelului de glucoza (zahar) din sange, de obicei ca raspuns la alimentatie, practicarea exercitiilor fizice, ca raspuns la tratamentul medicamentos (sau administrarea de insulina), ori ca raspuns la anumite afectiuni care se traduc prin fluctuatii ale glicemiei. Pentru monitorizarea corecta si cu rezultate reale a glicemiei la domiciliu se pot utiliza mai multe metode, cea mai comuna fiind glucotestul (glucometrul): un aparat portabil, usor de folosit, care livreaza rezultate cu grad redus de eroare.

Glucometrul este dispozitivul cel mai frecvent folosit pentru monitorizarea glicemiei acasa, in primul rand pentru ca utilizarea sa este intuitiva si la indemana oricui. Principiul de functionare al acestui dispozitiv se bazeaza pe spectrofotometrie, fiind un aparat portabil care poate fi usor luat oriunde. Printr-o simpla intepatura, se recolteaza o cantitate redusa de sange capilar, dupa care picatura se transfera pe o hartie de unica folosinta si aparatul va citi valorile glicemiei, fie in mg/dL, fie in mmol/L, pe care le va afisa pe ecranul digital incorporat.

Asadar, pentru a va masura glicemia chiar la domiciliu aveti nevoie de un glucometru, un aparat electronic care masoara valorile glicemiei folosind o mostra de sange (in mod uzual din deget). De asemenea, veti avea nevoie si de benzi de testare de unica folosinta, pe care se amplaseaza picatura de sange si care, ulterior, este introdusa in glucometru. Dispozitivul de intepare, pentru prelevarea sangelui, precum si lantetele (ace sterile care inteapa pielea), nu trebuie sa lipseasca.

Cu toate acestea, nu este vorba doar despre a sti cum se foloseste un glucometru, ci si despre a sti cum se foloseste corect un astfel de dispozitiv. Acest lucru implica si cateva sfaturi practice de igiena anterioara testarii nivelului de glicemie. In continuare, va vom oferi sfaturi esentiale privitoare la cum trebuie masurata glicemia, care sunt cele mai importante momente in care ar trebui sa va asigurati ca ati monitorizat-o corect, respectiv cum ar trebui interpretate rezultatele.

Utilizarea corecta la domiciliu a glucometrului

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru ca glucometrul sa va ofere o valoare cat mai fidela, apropiata de valoarea reala a nivelului de zahar din sange:

  1. Pregatiti toate elementele necesare (glucometrul, benzile de testare, dispozitivul de intepare si acele). Chiar daca glucometrele functioneaza dupa acelasi principiu, pot exista diferente sensibile intre diferitele aparate, in functie de producator. De preferat ar fi sa solicitati astfel de indicatii din partea farmacistului sau medicului specialist.
  2. Igiena corespunzatoare este necesara: inainte de a monitoriza care este nivelul de glicemie al organismului, spalati-va pe maini cu apa calduta (imbunatateste circulatia la nivel local) si uscati-le cu un prosop curat.
  3. Pasul urmator este reprezentat de pregatirea dispozitivului pentru intepare. Introduceti acul in acesta, dupa care, in functie de model, este necesar sa trageti de partea din spate a acestuia pana cand se aude un mic clic.
  4. Introduceti banda de testare de unica folosinta in glucometru.
  5. Inainte de a intepa pulpa degetului, masati-o pentru a imbunatati fluxul sangvin local, ceea ce inseamna ca va va fi mult mai usor sa procurati cantitatea necesara de sange.
  6. Plasati dispozitivul de intepare in partea laterala a degetului, apasandu-l, iar apoi actionati butonul declansator. OMS recomanda ca inteparea sa se faca in degetul mijlociu sau inelar, la nivelul ultimei falange, partea laterala.
  7. Indepartati prima picatura de sange cu ajutorul unui material uscat. Abia a doua picatura ar trebui plasata la capatul benzii, deoarece prima poate contine impuritati care ar putea duce la obtinerea de rezultate neconcludente.
  8. Nivelul de glicemie va aparea pe ecranul glucometrului. Notati pe o foaie sau in telefon, in mod regulat, valorile obtinute.

 

Incercati GlucoSuport ceai, un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange.

Care sunt momentele in care ar trebui sa va monitorizati glicemia

Persoanele care se confrunta cu glicemie peste valorile normale ar trebui sa se asigure de faptul ca isi mentin valorile sub control, prin monitorizare zilnica. Cu toate acestea, glicemia nu este necesar a fi masurata din ora in ora, ci conform unei anumite scheme (recomandate, in primul rand, de catre medicul diabetolog):

  • Inainte de injectiile cu insulina (daca suferiti de diabet de tip 1): dimineata, la pranz, la cina si inainte de culcare;
  • De cate ori exista suspiciune de glicemie mult prea mare (manifestarea simptomelor);
  • La 1-2 ore dupa ce ati luat una dintre cele 3 mese ale zilei si chiar inainte de masa;
  • data pe zi, in jurul orei 3 dimineata.
  • De asemenea, cunoasterea nivelurilor aferente de glicemie ar trebui monitorizate si atunci cand:
  • Va schimbati medicamentatia pentru diabet sau alte afectiuni;
  • Incepeti sa luati alte tipuri de medicamente;
  • Va schimbati dieta sau ati consumat alcool;
  • Daca va modificati rutina de exercitii fizice sau nivelul de activitate;
  • Treceti printr-o perioada neplacuta care va creste expunerea la stresori;
  • Daca va imbolnaviti;
  • Inainte de a va urca la volan (persoanele cu glicemie mult prea mare nu ar trebui sa se urce la volan).
  • Pe perioada calatoriilor.

 

Farmacistii Catena recomanda benzile de testare CodeFree care masoara nivelul glucozei din sangele prelevat din deget. Pentru a folosi teste glicemie CodeFree, 50 de bucati e suficient sa amesteci o picatura de sange cu reactivul de pe banda de testare.

Esential este sa urmariti in permanenta indicatiile si recomandarile de testare ale medicului dvs. Daca suferiti de glicemie mare, ar trebui sa va monitorizati in permanenta glucoza si modul in care valorile acesteia fluctueaza dupa anumite activitati fizice, dupa masa, in anumite situatii, pentru a putea sti cum sa va reconsiderati rutina cat mai eficient si sanatos.

Care sunt categoriile de persoane care ar trebui sa isi monitorizeze glicemia

In functie de istoricul medical si stilul de viata, medicul este cel in masura sa va recomande cat de des ar trebui sa va monitorizati glicemia. Totusi, persoanele care prezinta un risc de glicemie mare si care ar trebui sa o monitorizeze in permanenta sunt:

  • Cele care urmeaza tratamentul cu insulina;
  • Femeile insarcinate (risc crescut de glicemie mare si diabet gestational)
  • Persoanele care se confrunta frecvent cu episoade de glicemie mare, insa carora nu le-a fost pus diagnosticul de diabet;
  • Persoanele carora le este greu sa isi tina sub control glicemia;
  • Persoanele cu cetonurie.

 

Cum trebuie interpretate valorile obtinute cu ajutorul glucometrului

In conditii de post alimentar, glicemia plasmatica si glicemia capilara au valori similare, dar nu si post-prandial. De obicei, se inregistreaza o glicemie mai mare in sangele capilar. Se considera a fi glicemie normala valoarea cuprinsa intre 70-120 mg/dL, glicemie mica valoarea sub 70 de mg/dL, iar glicemie mare valoarea de peste 125 mg/dL, in cazul glicemiei plasmatice.

  • Inainte de principalele mese ale zilei, se accepta o glicemie cu valori intre 72-135 mg/dL;
  • La 2 ore dupa principalele mese ale zilei, se accepta o glicemie cu valori sub 158 mg/dL;
  • Inainte de culcare, se accepta o glicemie intre 107-180 mg/dL;
  • Intre orele 02:00-04:00, dimineata, se accepta o glicemie intre 144-180 mg/dL.

 

Pentru a asigura managementul eficient al diabetului, cu evitarea complicatiilor posibile, dar si a simptomelor asociate, este necesar sa va monitorizati de cateva ori pe zi valorile nivelului de zahar din sange. De asemenea, ar trebui sa existe un echilibru armonios intre o dieta alimentara cat mai sanatoasa, bogata in fibre vegetale, cu evitarea alimentelor cu indice glicemic major si efectuarea regulata de exercitii fizice (jogging, alergat, exercitii cu impact redus).

Comunicarea cu medicul care are grija de dumneavoastra este esentiala, in special atunci cand suspectati ca glicemia nu isi mai revine la valorile dorite, chiar daca urmati tratamentul si aveti grija la celelalte aspecte ale stilului de viata. Daca inregistrati valori crescute ale glicemiei de-a lungul unei perioade indelungate de timp, in prezenta tratamentului, este de dorit sa luati cat mai rapid legatura cu medicul specialist, pentru a-i prezenta situatia.

 

Surse:

https://diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/checking-your-blood-sugar

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17956-blood-sugar-monitoring https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/testing

https://familydoctor.org/monitoring-your-blood-sugar-level/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • CODEFREE SD Teste glicemie x 50 buc NOU

    CODEFREE SD Teste glicemie, 50 bucati, control diabet

    Benzile de testare CodeFree masoara nivelul glucozei din sangele prelevat din deget. Pentru a folosi teste glicemie CodeFree, 50 de bucati e suficient sa amesteci o picatura de sange…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Glucosuport x 30 caps.

    Naturalis Glucosuport X 30 capsule

      Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale…