Glutenul – bun sau rau?

Glutenul – bun sau rau? Glutenul – bun sau rau?

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

In ultima vreme din ce in ce mai multe persoane exclud glutenul din alimentatie, punand semnul egalitatii intre o dieta pentru slabit si o dieta fara gluten. Se poate concepe o dieta de slabit, care sa nu contina gluten, desi indicatiile principale ale regimului fara gluten sunt reprezentate de boala celiaca si intoleranta la gluten.
 

Ce este glutenul? 

Glutenul este de fapt o proteina care se gaseste cel mai des in grau si alte asemenea cereale, precum secara sau orzul. Acesta este responsabil de elasticitatea aluaturilor si derivatelor fainoase si ajuta la cresterea acestora. Cu alte cuvinte, calitatea unui aliment este influentata si de continutul de gluten. De asemenea, el este folosit si drept liant. Apare totusi si in produse procesate de baza cum ar fi conservele de carne, peste pane, sosuri din soia, pasta de tomate sau iaurturi. Asadar, exista foarte multe alimente cu gluten. Pentru a-l evita, alegeti doar produse neprocesate. 
 

Beneficiile glutenului

Desi in ultima vreme glutenul este din ce in ce mai blamat, exista totusi si niste beneficii pe care la aduce persoanelor care nu sufera de intoleranta la gluten sau de boala celiaca. 
 
Glutenul ajuta la reducerea riscului expunerii la intoxicatii cu metale grele. In dieta fara gluten, alimentele consumate cu precadere sunt orezul si pestele. Totodata aceste alimente contin metale grele precum mercur, cadmiu, plumb si arsenic. La persoanele care nu consuma gluten si adopta aceasta dieta, nivelul metalelor grele din sange este mai crescut decat cel al consumatorilor de gluten. 
 
Glutenul ajuta la scaderea riscului de imbolnavire de diabet de tipul 2. Conform studiilor, persoanele care consuma gluten au o rata mai mica de imbolnavire decat cei care nu consuma. De asemenea, glutenul scade probabilitatea aparitiei bolilor de inima si reduce riscul de cancer colorectal datorita dietei bogate in fibre. In plus, persoanele care tin o dieta fara gluten au tendinta de a consuma mai multe calorii, proteine, grasimi si chiar si zahar. 
 

Cand trebuie evitate alimentele ce contin gluten?

Desigur, exista si cateva situatii in care este recomandat sa evitati cu desavarsire glutenul deoarece poate dauna sanatatii dumneavoastra. Desi majoritatea persoanelor tolereaza bine glutenul, acesta poate cauza cateva afectiuni in cazul in care prezentati anumite sensibilitati. 
 

Boala Celiaca

De departe cea mai severa forma de intoleranta la gluten, boala celiaca afecteaza aproximativ 0,7-1% din populatia globului. Este definita drept o tulburare autoimuna, adica implica faptul ca organismul reactioneaza la gluten ca la un corp invadator extern. Asadar, sistemul imunitar ataca glutenul si mucoasa intestinului, fapt care dauneaza peretelui intestinal si provoaca in final deficiente de nutrienti, probleme digestive severe, anemie si creste sensibilitatea organismului. Cele mai intalnite simptome ale bolii celiace sunt disconfortul digestiv, afectarea tesuturilor din intestinul subtire, diareea, balonarea, constipatia, durerile de cap, eruptiile cutanate, oboseala, depresia, scaderea in greutate si fecalele urat mirositoare. Nu toate persoanele care sufera de boala celiaca vor avea simptome digestive, din acest motiv boala poate fi greu de depistat. Se recomanda inlocuirea cerealelor cu gluten, cu unele ce nu contin gluten.  
 

Sensibilitatea la gluten non-celiaca

Exista cazuri in care, desi nu sunteti testati pozitiv cu bola celiaca, tot veti reactiona in mod negativ la consumul de gluten. Desi nu se stie exact cati oameni sufera de sensibilitate non-celiaca, se estimeaza ca numarul lor este undeva intre 0,5 si 13% din populatia globala. Printre simptomele asociate acestei afectiuni se numara durerile de stomac, oboseala, diareea, balonarea si depresia. Diagnosticul se poate pune in momentul in care pacientul reactioneaza in mod negativ la gluten, dar s-au exclus deja alergiile si bolile celiace. 
 

Sindromul colonului iritabil

Aceasta este o afectiune digestiva comuna ce provoaca simptome din gama durerilor abdominale, crampelor, balonarii, gazelor si diareei. Din pacate este o afectiune cronica, dar poate fi ameliorata prin dieta, modificari ale stilului de viata si tehnici de gestionarea a stresului. Din fericire, exista si dispozitive medicale ce pot ajuta, pe langa evitarea consumului de gluten.
 

Alergia la grau

S-a descoperit ca pentru aproximatix 1% din populatie, alergia la grau poate cauza probleme cu digestia in urma consumului de gluten. Asadar, o dieta fara gluten va fi benefica pentru alergia la grau, dar si pentru alte afectiuni precum ataxia de gluten si chiar autismul si schizofrenia. 
 

Ce alimente contin gluten? 

Vom lista mai jos alimentele ce contin gluten si pe care, in consecinta, ati face bine sa le evitati, mai ales daca suferiti de afectiunile mentionate mai sus, sau daca pur si simplu constatati ca nu va face bine consumul de gluten. 
 
Grau
Secara
Orz
Spleta
Paine
Cereale
Paste
Bere
Tort/prajituri/produse de patiserie
 

Ce alimente pot fi consumate intr-o dieta fara gluten?

Si totusi ce puteti manca intr-o dieta fara gluten? Din fericire, exista nenumarate alimente care pot fi consumate si prezinta multe proprietati nutritive si beneficii pentru organism. Acestea sunt: carnea, pestele si fructele de mare, ouale, lactatele, fructele, legumele, leguminoasele, nucile si semintele, grasimile, precum uleiurile si untul si tuberculii. 
 
Care sunt cerealele fara gluten? Va veti bucura sa aflati ca puteti consuma urmatoarele cereale fara grija: porumb, orez, quinoa, in, mei, sorg, hrisca, ovaz. 
 

Glutenul: aliat sau dusman?

Parerile sunt impartite pe acest subiect, chiar si comunitatea medicala fiind divizata. Exista specialisti care sustin ca simptomele resimtite la consumul de gluten sunt datorate altor afectiuni. Fie ca glutenul este bun sau rau pentru dumneavoastra, aceasta este o intrebare la care fiecare poate raspunde singur, in functie de gusturile si sensibilitatile personale.