Gripa aviara: ce este si de ce provoaca unele ingrijorari

Gripa aviara: ce este si de ce provoaca unele ingrijorari Gripa aviara: ce este si de ce provoaca unele ingrijorari

Ultima actualizare: 10 martie 2023

Cazurile de gripa aviara au inregistrat o crestere exploziva inca de la inceputul anului 2023, raspandindu-se in tot mai multe colturi ale globului. Pana in prezent, a fost afectata o varietate insemnata de pasari salbatice, care au transmis virusul mai departe la pasarile domestice si chiar la unele specii de mamifere. Acest fapt a starnit ceva temeri, mai ales in contextul vremurilor pandemice recent traite de intreaga omenire.

Insa este virusul H5N1 periculos pentru oameni? Tocmai modificarile care au permis virusului sa se raspandeasca in ritm accelerat in randul pasarilor salbatice ar fi facut mai dificila infectarea celulelor umane, au explicat unii experti. Opiniile lor stau la baza recentelor evaluari ale oficialilor din domeniul sanatatii la nivel mondial, conform carora actualul H5N1 prezinta un risc scazut pentru oameni.

Ce este gripa aviara?

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care afecteaza sistemul respirator, digestiv si/sau nervos al multor specii de pasari. Insa, poate reprezenta o amenintare cat se poate de serioasa si pentru alte animale, iar in cazuri rare se poate manifesta si la oameni. 
 
Din 2003 si pana in februarie 2023, s-au inregistrat un numar de 873 de cazuri umane de infectie cu gripa A (H5N1). Un procent de circa 52% dintre aceste cazuri – respectiv 458 de persoane care au manifestat gripa aviara – au decedat. Tot cifrele oficiale releva ca au fost raportate cazuri in 21 de state, inclusiv Spania si Marea Britanie, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
 
Farmacistii Catena recomanda ViroProtectRapid, care ajuta la sustinerea sanatatii sistemului respirator si a sistemului imunitar. Cu gust delicios de zmeura, contine 9 ingrediente active, printre care: seleniu, zinc, vitaminele C si D, rutin si extracte de Lumanarica, Soc, Pelargonium sidoides, salcie-alba. Seleniul, zincul, vitaminele C si D si extractul de soc au rolul de a intari organismul prin contributia pe care o au la buna functionare a sistemului imunitar. Extractul de flori de Lumanarica calmeaza gatul iritat si ajuta la mentinerea confortului cailor respiratorii, alaturi de Extractul de radacina de Pelargonium sidoides.
 
 

Gripa aviara: de ce provoaca ingrijorari

Trebuie stiut ca H5N1 este un subtip al virusului gripal A, care declanseaza gripa aviara. Ca in cazul celorlalte virusuri, exista diferite subtipuri H5N1. Cea mai noua tulpina – subtipul H5N1 2.3.4.4b – a aparut in 2020 si s-a raspandit in multe parti din Africa, Asia si Europa, precum si in America de Nord si de Sud, provocand un numar fara precedent de decese in randul pasarilor salbatice si domestice.
 
Insa, spre deosebire de focarele anterioare, acest subtip de H5N1 nu cauzeaza imbolnaviri semnificative la oameni. 
 
„Credem ca riscul pentru public este scazut”, a declarat dr. Timothy Uyeki, director medical al Diviziei de Gripa a Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). OMS a exprimat o opinie similara la inceputul lunii februarie.
 
Modul in care acest virus patrunde si infecteaza celulele ar face ca virusul să fie mai contagios pentru pasarile sălbatice, respectiv mai putin infectios pentru oameni.
 

Gripa aviara la om - cazuri rare

 
Cu toate acestea, la scurt timp dupa ce OMS a evaluat drept scazut riscul de gripa aviara la oameni, oficialii din Cambodgia au anuntat moartea unei fetite de 11 ani din pricina H5N1. Cel putin 12 persoane care au intrat in contact cu fata au fost testate, printre care si tatal copilei. Barbatul a fost depistat pozitiv, dar nu a prezentat niciun simptom, potrivit ministrului Sanatatii din Cambodgia.
 
„Este un subtip de gripa aviara mai vechi, care circula in regiune de cativa ani si, desi a provocat infectii umane in trecut, nu a dus la transmitere de la om la om. Cu toate acestea, nu inseamna ca amenintarea este mai mica”, a explicat Erik Karlsson, virolog in cadrul Institutului Pasteur din Cambodgia, unde a fost secventiat virusul H5N1.