Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia? Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Ultima actualizare: 01 martie 2023

 
valori-scazute-hemoglobina
 
Daca valoarea hemoglobinei este doar putin mai mica decat ar trebui sa fie in mod normal, starea generala de sanatate nu va fi afectata. Un nivel foarte scazut, insa, ar putea indica existenta unei anemii. Nivelul scazut de hemoglobina este mai mic de 13,5 grame/decilitru la barbati si mai putin de 12 grame/decilitru la femei. Cititi mai departe pentru a afla de cate tipuri este hemoglobina, ce inseamna hemoglobina scazuta sau crescuta, cum se interpreteaza rezultatele analizei de hemoglobina si care sunt afectiunile ce duc la producerea unui numar mic de globule rosii. 
 

Ce este hemoglobina? 

Hemoglobina este o proteina extrem de importanta pentru organism. Transporta oxigenul de la plamani catre celelalte tesuturi, il transforma in dioxid de carbon si apoi livreaza dioxidul de carbon din tesuturi in plamani. Contine molecule de fier care ajuta la mentinerea formei globulelor rosii (eritrocite), astfel incat acestea sa functioneze corect. 
 

De cate tipuri este hemoglobina? 

Exista in total sapte tipuri de hemoglobina pe care le puteti avea de-a lungul unei vieti. Dintre acestea, patru se vor forma in etapa embrionara, un tip va aparea o data cu dezvoltarea fatului si ultimele doua o data ce ajungeti la varsta adulta. 
 
Hemoglobina embrionara include hemoglobina Gower 1, Gower 2, Portland 1 si Portland 2. In momentul in care se dezvolta fatul, cele patru molecule de hemoglobina embrionara vor fi inlocuite de hemoglobina F si anume hemoglobina fetala. Hemoglobina F va ramane in sangele copilului pana in jurul varstei de sase luni, iar apoi va fi aproape cu totul inlocuita de hemoglobina adulta, cele doua tipuri fiind hemoglobina A si hemoglobina A2. O cantitate mica de hemoglobina F va ramane in organism. Totusi, Hemoglobina A va fi prevalenta si alcatuieste intre 95 si 97% din hemoglobina adulta. 
 
Din pacate, exista si o serie de variante de hemoglobina ce pot cauza boli, de exemplu: hemoglobina C (anemie hemolitica cronica), hemoglobina E (alta forma de anemie hemolitica cronica) si hemoglobina S (anemie cu celule in secera). 
 

Cand se recomanda testarea hemoglobinei? 

Aceasta analiza este recomandata pentru a diagnostica sau exclude anemia. Un nivel crescut al hemoglobinei este cel mai des intalnit la fumatori sau la cei care sufera de o boala pulmonara cronica. Testul este de asemenea folosit si pentru a determina si monitoriza gravitatea anemiei sau a policitemiei. Desigur, este folosita aceasta metoda si pentru a masura rata de raspuns la tratament si pentru a lua decizii referitoare la transfuziile de sange. Masurarea hemoglobinei este o parte integrala a hemoleucogramei complete. 
 
 
In anumite situatii in care prezentati hemoglobina mica, nu veti putea rezolva aceasta problema doar cu ajutorul dietei sau al suplimentelor. Este recomandat sa va contactati medicul in cazul in care aveti urmatoarele simptome in timp ce incercati sa va cresteti nivelul hemoglobinei din sange: gingii decolorate si piele palida, oboseala si slabiciune musculara, batai rapide sau neregulate ale inimii, va apar echimoze, suferiti de dureri de cap frecvente. 
 

Care sunt valorile normale ale hemoglobinei? 

Tabelele de mai jos vor evidentia valorile hemoglobinei in functie de varsta si sex. Nivelul hemoglobinei va fi exprimat ca valoarea de hemoglobina in grame per decilitru. Luati in calcul ca valorile normale de hemoglobina la adulti sunt de 14,0-17,5 g/dl la barbati si 12,3-15,3 g/dl in cazul femeilor. 

Varsta 

Sex

Valori 

Nou nascuti

ambele

17-22 g/dl

Bebelusi la o saptamana de viata

ambele 

15-20 g/dl

Copii 

ambele

11-13 g/dl

Adulti 

Femei 

12-16 g/dl

Barbati

14-18 g/dl

Varsta a doua 

Femei

11,7-13,8 g/dl

Barbati

12,4-14,9 g/dl

 
 
Desigur, aceste valori pot varia de la un laborator la altul in functie de instrumente si metode. 
 
Alte valori normale pentru concentratia de hemoglobina la copii in tabelul de mai jos. 
 

Varsta 

Sex

Valori 

La nastere

ambele 

Medie de 16,5 g/dl

Bebelus intre una  si trei zile 

ambele 

Medie de 18,5 g/dl

Bebelus la o saptamana

ambele 

Medie de 17,5 g/dl

Bebelus la doua saptamani

ambele

Medie de 16,5 g/dl

Bebelus la o luna

ambele

Medie de 14,0 g/dl

Bebelus la doua luni

ambele

Medie de 11,5 g/dl

Bebelus intre trei si sase luni

ambele

Medie de 11,5 g/dl

Copil intre sase luni si doi ani 

ambele

Medie de 12,0 g/dl

Copil intre doi si sase ani 

ambele

Medie de 12,5 g/dl

Copilul intre sase si 12 ani 

ambele

Medie de 13,5 g/dl

Intre 12 si 18 ani 

Fete 

Medie de 14,0 g/dl

Baieti 

Medie de 14,5 g/dl 

 
 

Ce inseamna cand aveti hemoglobina crescuta? 

Un nivel crescut al hemoglobinei va fi cel mai probabil rezultat al nivelurilor scazute de oxigen in sange, denumit si hipoxie, prezente pe o perioada indelungata. Cele mai comune cauze includ: 
 
 • defecte congenitale ale inimii prezente la nastere si boli cardiace congenitale;
 • boala pulmonara obstructiva cronica severa;
 • fibroza pulmonara si alte afectiuni pulmonare severe;
 • deshidratare;
 • fumat;
 • emfizem pulmonar;
 • insuficienta cardiaca;
 • cancer la rinichi;
 • cancer hepatic;
 • policitemia vera.
 

Ce inseamna cand aveti hemoglobina scazuta? 

O hemoglobina cu valori scazute, cu alte cuvinte globule sau celule rosii scazute, poate fi asociata cu diferite afectiuni precum: 
 
 • anemia aplastica;
 • cancerul;
 • ciroza;
 • limfomul Hodgkin;
 • hipotiroidismul;
 • anemia feripriva;
 • bolile cronice de rinichi;
 • leucemia;
 • mielomul multiplu;
 • sindroamele mielodisplastice (forme de pre-leucemie);
 • limfomul non-Hodgkin.
 
Exista si afectiuni care determina organismul sa distruga globulele rosii mai repede decat acestea sunt produse: splina marita, porfiria (dureri abdominale acute), talasemia, vasculita, hemoliza. Hemoglobina poate scadea si din cauza pierderilor de sange ca urmare a unei rani, sangerari ale tractului digestiv, ulcere, hemoroizi, donarea frecventa de sange, sangerare menstruala abundenta.
 
Din fericirea, scaderea hemoglobinei nu este intotdeauna un semn al unei boli si poate fi perfect normal pentru anumite persoane sa aiba un nivel scazut de hemoglobina, fara sa existe alte afectiuni. Gravidele, de exemplu, au in mod obisnuit un numar scazut de celule rosii. 
 

Cum se interpreteaza rezultatele analizei de hemoglobina? 

In cazul in care hemoglobina este mai scazuta decat valoarea limita, se vor cerceta cauzele acestor valori pentru a stabili un tratament si in consecinta normalizarea valorilor. Aflati din tabelul de mai jos ce inseamna hemoglobina mica si de ce scade hemoglobina. 

 

Nivel al hemoglobinei

Explicatie 

3

Este cel mai des asociata cu anemia severa si necesita tratament rapid deoarece poate pune viata in pericol.

4

Poate indica pierderi de sange, anemie severa, hemoragii, probleme ale maduvei osoase.

5

Hemoglobina 5 include toate cele de mai sus, inclusiv boli cronice renale. 

6

Poate fi cauzata de hemoragii, anemii severe, boli ale maduvei osoase si necesita tratament corectiv initiat la timp.

7

La fel ca mai sus, inclusiv boli hepatice. 

8

Indica anemie severa ce necesita tratament.

9

Indica o anemie moderata dar si alte afectiuni precum menstruatii abundente sau carente alimentare si deficit de vitamine si minerale.

10

Hemoglobina 10 sau chiar 10,5 include toate cele de mai sus.  

11

Poate indica o anemie usoara, carenta de fier, deficit de acid folic sau vitamina B12 si menstruatii intense. Valoarea se regaseste la limita inferioara a intervalului normal, deci nu indica in general probleme grave. 

 

Din fericire, exista nenumarate solutii pentru remedierea acestor valori, precum: schimbarea alimentatiei, tratamentul medicamentos, administrarea de suplimente, transfuziile de sange sau administrarea intravenoasa de fier.