Ce este vasculita si ce trebuie sa stiti despre ea?

Ce este vasculita si ce trebuie sa stiti despre ea? Ce este vasculita si ce trebuie sa stiti despre ea?

Ultima actualizare: 11 iulie 2022

Vasculita presupune inflamatia vaselor de sange, ceea ce poate sa provoace probleme serioase la nivelul sistemului nervos. Din cauza acestei afectiuni, pacientul poate avea dureri puternice de cap, poate sa piarda in greutate, sa aiba transpiratii nocturne si sa se confrunte cu slabirea fortei musculare. De asemenea, pacientii cu vasculita se pot confrunta cu o scadere brusca a calitatii vederii, cu furnicaturi la nivelul mainilor si al picioarelor. Diagnosticul poate sa fie stabilit de catre un medic specialist, in urma unor investigatii complexe, iar tratamentul se intinde pe o perioada lunga de timp in majoritatea cazurilor. Din cauza inflamatiei vaselor de sange, peretii vaselor pot sa se ingroase, sa se ingusteze, sa se slabeasca, fiind si situatii in care la nivelul peretilor pot sa ramana cicatrici.

Vasele de sange care sunt afectate se ingusteaza, ceea ce duce la scaderea fluxului sangvin. In unele cazuri se poate ca vasul de sange sa se rupa si sa genereze sangerari, afectand organele invecinate. Pentru a imbunatati tonicitatea vasculara si pentru a stimula circulatia sangelui, farmacistii Catena recomanda produsul Naturalis Diolex Gel. Este un gel care ofera senzatia placuta de racorire a picioarelor „grele”, datorita continutului de substante active, ajutand la revigorarea picioarelor obosite.


Ce este vasculita? Informatii generale

In mod normal, sistemul imunitar raspune prin inflamatie in fata infectiilor si a leziunilor, acesta fiind felul in care ajuta corpul in lupta cu germenii. In situatia pacientilor cu vasculita lucrurile stau altfel, sistemul imunitar fiind cel care ataca vase sanatoase de sange, determinand umflarea si ingustarea lor din anumite motive. Este, practic, o agresiune a propriului sistem imunitar, care ataca peretii vaselor de sange din greseala.

In unele cazuri se poate ca afectiunea sa fie consecinta unei infectii sau a administrarii vreunui medicament, dar de cele mai multe ori nu se cunoaste cauza exacta a declansarii vasculitei. Pentru a va mentine sanatatea sistemului circulator, farmacistii Catena va recomanda suplimentul alimentar Naturalis VenoSuport. Acest produs are un puternic efect antioxidant, contribuint la formarea normala a colagenului, sustinand astfel buna functionare a vaselor de sange.

Vasculita – cauze si factori de risc

Vasculita este o boala care poate sa se declanseze la orice persoana, indiferent de sex sau de varsta. Cu toate acestea, sunt anumite afectiuni preexistente care ar putea sa creasca riscul de aparitie a acestei boli. Pot sa apara complicatii in situatia pacientilor care au anumite afectiuni auto imune, asa cum este cazul celor cu lupus, sclerodermie sau artrita reumatoida, dar si in situatia persoanelor diagnosticate cu hepatita B sau C. De asemenea, un risc crescut de vasculita a fost observat si in situatia pacientilor cu boli oncologice sau hematologice, asa cum este leucemia.

Reactia alergica a organismului la administrarea anumitor medicamente poate sa fie inca un alt factor de risc in aparitia vasculitei. Pentru persoanele cu circulatie periferica deficitara, farmacistii Catena recomanda produsul W GinkoPrim Max. Este extrem de util pentru a scapa de senzatia de maini sau picioare reci, stimuland in acelasi timp si activitatea neuronala si imbunatatind functiile cognitive.

Simptome vasculita

Simptomele in caz de vasculita pot sa fie foarte diverse, avand in vedere faptul ca boala afecteaza orice sistem si orice organ. Atunci cand afecteaza pielea, se pot observa modificari in punct de vedere al culorii, al aspectului sau al texturii. In situatia in care aportul sanguin la nivelul nervilor scade, in prima faza ar putea sa apara o senzatie neplacuta, urmata de pierderea sensibilitatii in zona respectiva. Atunci cand este vorba despre vasculita cu localizare cerebrala, se poate ajunge la infarct cerebral. Daca vasculita se manifesta la nivel cardiac, pacientul poate sa sufere un infarct miocardic. La nivel renal, vasculita poate sa duca in timp la declansarea insuficientei renale cronice. In unele situatii simptomatologia nu este specifica, putand sa avem de-a face cu simptome de tip general, asa cum sunt febra sau oboseala.

Diagnosticul de vasculita

Diagnosticul de vasculita poate sa fie stabilit de catre medicul specialist, care are la dispozitie mai multe metode. Este important ca diagnosticarea sa aiba loc in clinici de specialitate sau in spitale, pacientului putand sa i se recomande analize de sange sau teste de urina, dar si examene imagistice, ca de exemplu tomografia computerizata (CT), RMN sau ecografie de artera temporala. Pentru a confirma diagnosticul este nevoie de o biopsie a peretelui vascular. Aceasta procedura chirurgicala presupune prelevarea unei parti foarte mici a unui vas din zona care este afectata, proba care va fi analizata ulterior de catre medicul de anatomie patologica. De asemenea, diagnosticarea va avea in vedere simptomatologia curenta, istoricul medical al pacientului, si va include un examen fizic complet.

O analiza hematologica completa va evidentia modificarile care pot sa apara din cauza vasculitei, aceste modificari putand sa includa cresterea numarului de leucocite (celule albe) si declansarea anemiei, cresterea numarului de trombocite, semne de reactie alergica sau modificari care sunt specifice afectarii renale sau hepatice.

Tratamentul recomandat in vasculita

Pentru ca tratamentul sa fie eficient, este important sa se cunoasca exact care sunt organele afectate si cat de mare este gradul de afectare. In situatia pacientilor la care vasculita este consecinta unei reactii alergice, exista posibilitatea ca problema sa dispara de la sine, fara sa fie nevoie de un tratament anume. In cazul in care sunt afectate organe vitale, precum rinichii, sistemul cerebral sau plamanii, tratamentul trebuie sa fie administrat cu promptitudine si sustinut cu intensitatea necesara. De asemenea, pentru a trata vasculita, medicii pot sa recomande citostatice. Sunt aceleasi medicamente ca pentru pacientii bolnavi de cancer, insa dozele utilizate sunt mult mai mici in situatia pacientilor cu vasculita. Motivul pentru care se administreaza citostatice este acela ca pot sa suprime raspunsul imun anormal, adica acela care determina afectarea vaselor de sange.

Avand in vedere faptul ca bolile vasculitice sunt afectiuni grave, de foarte multe ori tratamentul poate sa constea in alternative cu efecte secundare destul de periculoase. De aceea este foarte important ca diagnosticul si tratamentul sa fie stabilite in urma unui control profesionist, efectuat de catre medici cu experienta. Succesul tratamentului depinde atat de promptitudinea diagnosticarii, cat si de intensitatea tratamentului si de supravegherea ulterioara.

Farmacistul Catena va recomanda: