Hemoroizi interni: tratament si preventie

Hemoroizi interni: tratament si preventie Hemoroizi interni: tratament si preventie

Ultima actualizare: 27 iulie 2022

hemoroizi-interni

Hemoroizii interni sunt un tip de hemoroizi care se dezvolta in interiorul rectului. Hemoroizii interni sunt intalniti mai rar decat hemoroizii externi. Persoanele care se confrunta cu hemoroizi interni resimt multa durere si un disconfort considerabil. Din fericire, pacientii cu hemoroizi interni au la dispozitie medicamente eliberate fara prescriptie medicala pentru a trata problema. Cu toate acestea, daca simptomele persista poate fi recomandata o vizita la un medic specialist.

Hemoroizii interni nu provoaca intotdeauna simptome, insa atunci cand o fac, cel mai frecvent semn este sangerarea. De asemenea, multe persoane pot experimenta durere, mancarime sau umflare in jurul anusului. Daca banuiti ca aveti hemoroizi interni, este important sa mergeti la un medic care sa diagnosticheze si sa trateze problema.

Dupa cum mentionam, exista cateva metode de ameliorare a simptomelor de hemoroizi interni sau externi. De exemplu, puteti incerca o crema special conceputa pentru tratarea hemoroizilor sau supozitoare. De asemenea, puteti aplica o compresa rece pentru a reduce umflarea.

 


Hemoroizii interni – ce trebuie sa stiti?

Hemoroizii interni sunt structuri vasculare umflate care pot cauza neplaceri, chiar daca nu pot fi simtite. Hemoroizii interni pot fi mai greu de diagnosticat decat hemoroizii externi, deoarece sunt ascunsi in interiorul rectului. Acestia pot fi descoperiti mai usor abia in cazul in care persoana in cauza sufera un prolaps.

Ce sunt hemoroizii interni?

Hemoroizii sunt dilatatii venoase care apar la nivelul rectului, in special la nivelul portiunii finale a intestinului gros pe care organismul o foloseste pentru a stoca si a elimina materiile fecale. Aceste vene dilatate sunt acoperite de muschi si tesut conjunctiv.

Specialistii sustin ca fiecare om are hemoroizi interni, insa acestia pot fi observati abia dupa ce devin o problema. Dupa cum mentionam, hemoroizii sunt vene inflamate. Aproximativ jumatate dintre adultii cu varsta peste 50 de ani se confrunta cu hemoroizi interni sau externi.

Hemoroizii interni se formeaza aproape de capatul rectului, insa, in majoritatea cazurilor, persoana nu observa sau nu simte nimic neobisnuit, nici dupa ce hemoroizii se inflameaza si mai mult, din cauza faptului ca aceste vene se afla adanc in interiorul corpului.

Hemoroizii interni pot fi simtiti abia dupa ce apare prolapsul hemoroidal. Unii specialisti in medicina sustin ca, in unele cazuri, hemoroizii interni nu provoaca durere deoarece sunt localizati intr-o zona fara terminatii nervoase. In aceste situatii, durerea ar putea fi cauzata de o afectiune diferita, cum ar fi hemoroizii externi sau fisurile anale.

Persoanele care au hemoroizi interni pot opta pentru anumite produse, cum ar fi Supozitoare hemoroizi ProctoRapid, dispozitive medicale recomandate pentru ingrijirea si calmarea plagilor locale, la pacientii cu hemoroizi interni si externi, cripte anale, fisuri si fistule. Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid contin acid hialuronic care are proprietatea de a lega moleculele de apa, formand o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectale. Aceasta matrice protectoare contribuie la hidratarea mucoasei, stimuleaza procesul natural de vindecare si mentine elasticitatea tesuturilor.

Hemoroizi interni - clasificare

Nu toti hemoroizii interni sunt la fel sau provoaca aceleasi probleme. Medicii ii clasifica folosind urmatoarele patru grade de gravitate:

  • Stadiul I: Daca un hemoroid intern sangereaza, insa ramane in interiorul rectului, este clasificat ca hemoroid de gradul I.
  • Stadiul II: Unii hemoroizi interni prolabeaza (ies in afara anusului). Daca un hemoroid prolabat se reduce spontan de la sine, atunci este incadrat ca fiind un hemoroid de gradul II.
  • Stadiul III: Hemoroizii de gradul III prolabeaza, insa nu isi revin de la sine. Cu toate acestea, acesti hemoroizi interni pot fi impinsi inapoi in rect.
  • Stadiul IV: Hemoroizii de gradul IV reprezinta cea mai avansata si grava forma de hemoroizi interni. Acestia sunt ireductibili, adica raman in afara anusului chiar si in ciuda eforturilor de a fi impinsi inapoi manual.

Persoanele care au hemoroizi interni isi pot mentine igiena cu ajutorul Assista ProctoRapid servetele umede pentru igiena ano-rectala, aceste produse fiind destinate mentinerii igienei zilnice, la pacientii cu hemoroizi si fisuri anale. Servetelele umede pentru igiena ano-rectala de la Assista Proctorapid contin ingrediente active cu rol calmant, reparator, hidratant si antiinflamator.

Hemoroizii – cauze si factori de risc

In unele cazuri, hemoroizii apar inevitabil in urma inaintarii in varsta. Hemoroizii se pot dezvolta oricand daca exista o presiune asupra rectului. Printre cauzele acestei presiuni se numara:

Constipatia si diareea

Aceste afectiuni pun ambele presiune pe rect. Pentru a rezolva aceste probleme este suficient sa va modificati alimentatia si stilul de viata.

Alimentatia nesanatoasa

Persoanele care consuma multe grasimi si/sau putine fibre pot avea probleme intestinale, lucru care provoaca diaree sau constipatie. Dupa cum este descris mai sus, aceste probleme pot pune presiune asupra rectului.

Statul pe scaun pentru perioade lungi

Statul pe scaun pentru perioade lungi poate pune o presiune excesiva asupra zonei rectale. De aceea, pentru a preveni hemoroizii si alte probleme anorectale este important sa faceti miscare in mod regulat.

Sarcina si nasterea

Multe femei dezvolta hemoroizi interni in timpul sarcinii din cauza presiunii pe care fatul o pune asupra pelvisului. Efortul depus in timpul nasterii poate provoca, de asemenea, hemoroizi interni.

Obezitatea

Persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta hemoroizi interni si externi din cauza presiunii crescute asupra zonei rectale. In plus, obezitatea are printre cauze alimentatia proasta si stilul de viata sedentar.

Hemoroizi interni - simptome

Hemoroizii interni pot provoca urmatoarele simptome:

  • sange pe hartia igienica dupa defecare
  • piele care iese din anus in timpul defecarii

De asemenea, hemoroizii interni pot sa prolabeze. Acest lucru inseamna ca nu se vor retrage inapoi in anus. Atat hemoroizii prolabati, cat si cei trombozati pot provoca dureri semnificative.

Cu toate ca provoaca disconfort, hemoroizii nu pun viata in pericol si de multe ori dispar de la sine fara tratament. Cu toate acestea, persoanele care au hemoroizi interni pot folosi Crema hemoroizi Assista ProctoRapid, un produs recomandat pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi.

Metode de tratament pentru hemoroizi interni

In cele mai multe cazuri este nevoie de cateva masuri simple care sa amelioreze simptomele in timp ce hemoroizii se vindeca de la sine. In anumite situatii, insa, medicul poate recomanda medicamente sau chiar o interventie chirurgicala pentru a trata problema.

Tratamente simple

Pentru a ameliora simptomele de hemoroizi interni puteti folosi urmatoarele metode de tratament:

  • creme si unguente topice
  • pungi cu gheata si comprese reci
  • analgezice
  • suplimente care contin fibre alimentare
  • bai de sezut

Tratament medicamentos

Exista diferite tipuri de medicamente pentru hemoroizi interni, cum ar fi unguente, supozitoare si tampoane. De asemenea, mai aveti la dispozitie urmatoarele remedii:

  • oxid de zinc
  • lidocaina
  • hamamelis
  • crema cu steroizi

hemoroizi-crema

Variante de tratament nechirurgical

Urmatoarele tipuri de tratamente se recomanda doar daca hemoroizii nu se vindeca sau amelioreaza cu ajutorul remediilor la domiciliu.

Ligaturarea hemoroizilor cu bande elastice

Aceasta procedura se realizeaza, de obicei, in regim ambulatoriu si implica legarea la baza cu inele de cauciuc, intrerupand fluxul sanguin catre hemoroid. Drept urmare, hemoroizii fie se vor micsora, fie se vor desprinde.

Scleroterapia

Scleroterapia este o procedura recomandata de obicei pentru hemoroizi interni de mici dimensiuni. In timpul acestei proceduri, specialistul injecteaza intr-un hemoroid intern un lichid care cicatrizeaza tesutul inflamat, intrerupand alimentarea cu sange a hemoroidului.

Fotocoagularea hemoroizilor

In timpul procedurii, medicul foloseste un dispozitiv care produce un fascicul de lumina infrarosie care blocheaza fluxul sanguin catre hemoroid.

Electrocoagularea

De obicei, aceasta procedura se face sub anestezie locala. Specialistul trimite un curent electric de nivel redus catre un hemoroid pentru a produce cicatrizarea acestuia. Acest tesut cicatricial intrerupe alimentarea cu sange a hemoroidului, ceea ce duce la micsorarea acestuia.

Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala poate presupune indepartarea completa a hemoroizilor externi sau a hemoroizilor interni prolabati. Aceasta procedura poarta denumirea de hemoroidectomie. De asemenea, specialistul poate folosi un dispozitiv de capsare pentru a ancora hemoroizii in pozitia lor normala.

hemoroizi-operatie

Aceste proceduri se realizeaza, de obicei, sub anestezie generala.

Hemoroizi interni - sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de hemoroizi interni este necesar sa aduceti anumite schimbari stilului de viata:

  • Mancati sanatos: consumati alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale, pentru a mentine scaunele moi. In plus, luati suplimente cu fibre si hidratati-va in mod constant pentru a ameliora constipatia.
  • Evitati incordarea: Este important sa nu va incordati atunci cand defecati. Un astfel de efort pune presiune pe venele din zona rectala.
  • Mergeti la baie atunci cand este nevoie: Nu intarziati foarte mult daca simtiti nevoia de a merge la toaleta.
  • Faceti miscare in mod regulat: Activitatea fizica ajuta la miscarea materiilor fecale prin intestin.
  • Pastrati o greutate corporala moderata: Excesul de greutate creste riscul de hemoroizi interni.

 

Referinte:

https://hemorrhoidanswers.com/understanding-hemorrhoids/internal-hemorrhoids/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268

https://www.medicalnewstoday.com/articles/73938

https://www.healthline.com/health/hemorrhoids

Farmacistul Catena va recomanda:

+ Servetele ProctoRapid
Assista ProctoRapid X 10 supozitoare

Assista ProctoRapid X 10 supozitoare

Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid contin acid…

Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala X 72 bucati

Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala X 72 bucati

Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena…