Hernie de disc – tipuri, cauze si tratament

Hernie de disc – tipuri, cauze si tratament Hernie de disc – tipuri, cauze si tratament

Ultima actualizare: 18 aprilie 2023

hernie-de-disc

Hernia de disc este o afectiune la nivelul unuia dintre discurile intervertebrale care actioneaza ca niste perne si care se afla intre vertebre, oasele care se formeaza coloana vertebrala.

Discurile coloanei vertebrale contin un centru moale, asemanator cu gelatina (nucleu), incapsulat intr-un exterior mai dur, cauciucat (inel fibros). O hernie de disc apare atunci cand o parte a nucleului iese printr-o fisura care se produce in inelul fibros.

Cu toate ca poate aparea in orice zona a coloanei vertebrale, o hernie de disc se produce de cele mai multe ori in partea inferioara a spatelui (zona lombara). In functie de locul in care se produce o hernie de disc, pacientul se poate confrunta cu durere, amorteala sau slabiciune la un brat sau un picior.

Multi oameni care dezvolta o hernie de disc nu prezinta simptome. Cu toate acestea, daca simptomele apar, ele au tendinta sa se amelioreze in timp. Operatia nu este de obicei necesara pentru a ameliora o hernie de disc.

 


Hernie de disc – generalitati

Oasele (vertebrele) care formeaza coloana vertebrala sunt amortizate de discuri. Aceste discuri sunt rotunde, au forma unor perne mici si contin un strat exterior dur (inelul fibros) care inconjoara nucleul. Discurile sunt situate intre fiecare vertebra din coloana vertebrala si actioneaza ca amortizoare pentru oasele coloanei vertebrale.

O hernie de disc se manifesta prin evadarea unui fragment din nucleul discului in afara inelului fibros, printr-o ruptura produsa in acesta. Acest tip de hernie de disc se afla de obicei intr-un stadiu incipient de degenerare. Din cauza acestei deplasari, discul apasa pe nervii spinali, provocand adesea dureri, care de multe ori pot fi severe.

Hernia de disc poate aparea la nivelul oricarei parti a coloanei vertebrale. Cu toate acestea, o hernie de disc apare mai frecvent in partea inferioara a spatelui (coloana lombara). O hernie de disc poate aparea insa si la nivelul gatului (coloana cervicala).

Tipuri de hernie de disc

In cele mai multe cazuri, hernia afecteaza un singur disc. Cu toate acestea, un pacient se poate confrunta cu doua sau trei hernii de disc, cum ar fi o dubla hernie de disc sau hernii multiple de disc.

In functie de localizare, herniile de disc cele mai frecvente sunt cele lombare (partea de jos a spatelui) si cele cervicale (zona gatului), mai exact cele mai folosite zone ale corpului in viata de zi cu zi, cand ne aplecam, rasucim sau cand dormim pe-o parte. In schimb, o hernie de disc toracala este foarte rara. In plus, simptomatologia se poate manifesta diferit in functie de localizarea leziunii intervertebrale.

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat este un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Simptomele herniei de disc

Dupa cum mentionam, cele mai multe hernii de disc afecteaza zona inferioara a spatelui, insa pot aparea si la nivelul gatului. Semnele si simptomele sunt influentate de localizarea leziunii si de faptul ca discul apasa sau nu pe un nerv. Hernia de disc afecteaza de obicei o parte a corpului.

Durere de brat sau picior

Daca hernia de disc afecteaza zona lombara, pe langa durerea in partea inferioara a spatelui, pacientul resimte de obicei durere in fese, coapsa si gambe.

Daca hernia de disc apare la nivelul gatului, persoana in cauza simte durere in umar si brat. Aceasta durere ar putea migra catre brat sau chiar picior atunci cand pacientul tuseste, stranuta sau isi schimba pozitia corpului. Aceasta durere este de multe ori descrisa ca fiind ascutita.

Amorteala sau furnicaturi

Persoanele care dezvolta hernie de disc resimt de multe ori amorteala radianta sau furnicaturi in partea corpului deservita de nervii afectati.

Slabiciune

De asemenea, poate aparea slabiciune la nivelul muschilor deserviti de nervii afectati. Din aceasta cauza, persoana afectata se poate impiedica sau poate intampina probleme in a ridica sau tine obiecte in mana.

Unii oameni dezvolta hernie de disc fara sa aiba simptome. Aceasta problema poate fi diagnosticata absolut intamplator in timpul unei radiografii a coloanei vertebrale.

Naturalis ArtroSuport Forte este un produs inovator care ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

Hernie de disc – factori de risc si cauze

Hernia de disc apare atunci cand o parte a sectiunii interne a unui disc spinal (nucleul) iese printr-o crapatura produsa in inelul fibros al discului.

Cauza herniei de disc este de obicei uzura treptata si suprasolicitarea ca urmare a unei miscari repetate in timp. La persoanele in varsta, discurile coloanei vertebrale devin mai uscate si mai slabe, lucru care poate creste riscul de hernie de disc.

De asemenea, exista anumite afectiuni medicale care pot provoca o hernie de disc, cum ar fi stenoza coloanei vertebrale si tulburarile tesutului conjunctiv.

Factori de risc

Orice persoana se poate confrunta cu hernie de disc, insa afectiunea este mai frecventa in randul barbatilor si al persoanelor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.

Factorii care pot contribui la dezvoltarea herniei de disc sunt:

  • greutatea
  • varsta
  • genetica
  • ocupatiile solicitante din punct de vedere fizic
  • stilul de viata sedentar
  • fumatul

Naturalis ArtroSuport colagen portocala sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

Diagnosticul de hernie de disc

Medicul efectueaza in prima faza o examinare fizica pentru a diagnostica o hernie de disc. Mai exact, medicul poate verifica:

  • care sunt reflexele persoanei
  • localizarea oricaror dureri la nivelul spatelui
  • ce capacitate musculara are persoana respectiva
  • capacitatea de miscare
  • capacitatea de mers
  • sensibilitate la atingere

hernie-de-disc-diagnostic

Medicul va intreba, de asemenea, cand au inceput simptomele si daca persoana in cauza a mai avut simptome similare in trecut.

Teste imagistice

In unele cazuri, specialistul ar putea solicita teste imagistice. Acestea sunt necesare in cazul in care rezultatele examenului fizic indica faptul ca pot exista simptome neurologice care necesita tratament. Printre testele imagistice se numara:

  • tomografia
  • rezonanta magnetica (RMN)
  • radiografia
  • mielografia

Tratament hernie de disc

Peste 85% dintre persoanele care dezvolta simptome de hernie de disc se vor recupera fara tratament, desi acest lucru poate dura pana la 12 saptamani.

De cele mai multe ori, oamenii pot scapa de simptome evitand miscarile care declanseaza durerea si urmand sfaturile specialistului.

Cu toate acestea, unele persoane au nevoie de tratament medicamentos, kinetoterapie, injectii si interventii chirurgicale.

Medicamente

  • medicamente fara prescriptie medicala (OTC), cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen si naproxen)
  • relaxante musculare
  • medicamente care amelioreaza durerile de nervi

Fizioterapie

Un kinetoterapeut poate recomanda exercitii care minimizeaza durerea cauzata de hernia de disc. Deoarece simptomele herniei de disc dispar adesea de la sine, fizioterapia nu este de obicei recomandata in primele trei saptamani de la debutul simptomelor. Un medic poate face recomandari mai specifice in functie de caz.

Este important sa consultati intotdeauna un medic atunci cand incepeti un program nou de exercitii fizice sau de kinetoterapie.

Injectii

Un medic poate recomanda injectii pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor unei hernii de disc. Procedura este cunoscuta si sub numele de blocarea nervilor.

Interventie chirurgicala

De cele mai multe ori, hernia de disc se vindeca fara tratament chirurgical. Cu toate acestea, unii medici pot recomanda o interventie chirurgicala daca pacientul are simptome precum:

  • slabiciune musculara
  • durere care persista in timp
  • probleme de mobilitate
  • incontinenta urinara sau fecala

hernie-de-disc-tratament

Printre tratamentele chirurgicale pentru hernia de disc se numara:

  • Discectomia: In timpul acestei proceduri chirurgul indeparteaza tot discul sau numai o parte a acestuia.
  • Nucleoplastie: Prin aceasta procedura se elimina centrul moale (nucleul) al discului prin aspiratie sau excizie cu laser.
  • Laminectomie: Chirurgul poate indeparta o parte din vertebra pentru a face loc nervilor.
  • Fuziunea spinala: Fuziunea spinala are rolul de a fixa permanent doua sau mai multe vertebre in coloana vertebrala, eliminand miscarea dintre ele.
  • Inlocuirea discului: In timpul acestei proceduri specialistul inlocuieste discul afectat cu un disc artificial.

Hernie de disc – complicatii

Sub linia taliei, maduva spinarii se separa intr-un grup de nervi individuali, numiti colectiv drept cauda equina sau „coada de cal”.

In cazuri rare, o hernie de disc poate comprima intregul set de nervi. Acesta se numeste sindromul cauda equina (sindromul de coada de cal). Acest sindrom poate provoca slabiciune permanenta, paralizie, incontinenta fecala si urinara, dar si disfunctie sexuala. Pentru a trata sindromul de coada de cal este necesara o operatie de urgenta.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni hernia de disc este important sa:

  • invatati tehnicile corecte de ridicare si manipulare a obiectelor grele
  • evitati miscarile dureroase si sa solicitati sfaturile medicilor daca apar simptome
  • aveti o greutate corporala sanatoasa
  • renuntati la fumat

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095

https://www.medicalnewstoday.com/articles/191979

https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport Forte x 60 caps.

    ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

    ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Ingrediente/ capsula Cantitate Sulfat de Glucozamina…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…