
In general, dar mai ales atunci cand temperaturile sunt extrem de ridicate, este deosebit de important sa ramaneti hidratati, deoarece aproximativ 50-70% din masa corporala este formata din apa. Celulele, sangele, muschii, tesuturile si creierul au nevoie de apa pentru a functiona optim. Atunci cand pierdeti chiar si 2% din masa corporala de apa din cauza transpiratiei, puteti incepe sa va confruntati cu semne si simptome de epuizare termica si deshidratare, cum ar fi dureri de cap, oboseala, crampe, tensiune arteriala scazuta si chiar confuzie sau pierderea constientei.
Asadar, cata apa ar trebui sa beti in fiecare zi? Probabil ati mai auzit aceasta recomandare: opt pahare de apa pe zi. Cu toate acestea, medicii sugereaza ca aportul zilnic ar trebui sa fie de fapt mai mare: 2,5 litri pentru femei si 3,7 litri pentru barbati.
Daca asta vi se pare enorm, nu trebuie sa va faceti griji. Nu trebuie sa provina totul din consumul excesiv de apa.
Multe alimente sanatoase au un continut ridicat de apa si va pot ajuta sa ramaneti hidratati. Peste 20% din aportul zilnic de apa ar trebui sa provina din mancare, nu din bauturi, asa ca haideti sa aruncam o privire mai atenta asupra unor alimente bogate in apa si a modului in care va pot ajuta sa va protejati de efectele caldurii.
Fructe si legume bogate in apa
Stiati ca aproximativ doua treimi din organism sunt alcatuite din apa? Asadar, este important sa ramaneti bine hidratati. Dar nu doar bauturile va pot ajuta sa va mentineti nivelul optim de hidratare. Multe fructe si legume sunt, de asemenea, surse excelente de apa. De fapt, aproximativ o cincime din aportul zilnic de lichide provine din alimentele pe care le consumati.
Adaugati aceste fructe si legume delicioase si racoritoare in alimentatie pentru a va ajuta sa ramaneti hidratati.
Castravete (96% apa)
Unul dintre alimentele cu cel mai mare continut de apa pe care le puteti consuma, castravetele, are si multa vitamina C, care este importanta pentru sanatatea oaselor si procesul de vindecare al organismului, precum si potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Salata iceberg (96%)
Toate legumele cu frunze verzi au un continut ridicat de apa: 90% sau mai mult. Desi salata iceberg contine cel mai mare nivel de apa, are mai putini nutrienti si antioxidanti decat legumele cu frunze mai inchise la culoare. Asadar, pentru a obtine nivelul maxim de nutrienti si apa din salata, combinati legumele pe care le consumati.
Rosii (95%)
Rosiile contin vitaminele C si K, care ajuta la coagularea sangelui si la intarirea oaselor, precum si potasiu. Interesant este ca rosiile au beneficii nutritionale diferite atunci cand sunt consumate gatite sau crude. Vitamina C se gaseste in rosiile crude, nu si in cele gatite. Rosiile procesate – din conserva sau din sucuri – sunt in schimb bogate in licopen, despre care studiile au descoperit ca poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Asadar, incarcati-va cu nutrienti si hidratati-va consumand atat rosii crude, cat si din cele gatite si pasate, din sucuri sau din conserva.
Telina (95%)
Telina este bogata in fibre, vitaminele A, C si K si alti nutrienti. Este un aliment pe care il puteti consuma fara a va ingrasa – doua tulpini au de obicei doar 15 calorii – si este, de asemenea, accesibila financiar. Preparati un sos de iaurt cu telina razuita si marar sau alte plante aromatice preferate pentru o gustare hidratanta, cu continut scazut de calorii.
Ardei grasi (92-94%)
Ardeiul gras verde contine cel mai mare nivel de apa dintre toti ardeii (94%), dar cea mai putina vitamina C (100 de miligrame). Ardeii grasi portocalii ofera cea mai mare cantitate de vitamina C (158 mg) si sunt compusi in proportie de 92% din apa. Foloseste un amestec de ardei verzi, portocalii si rosii in salate si retete, pentru a beneficia de abundenta de apa si nutrienti.

Ciuperci (88-92%)
Multe tipuri de ciuperci sunt surse bune de apa, precum si de potasiu, vitamina B6, vitamina D si diversi antioxidanti, care ajuta la combaterea inflamatiei si la protejarea celulelor de daune. Ciupercile Cremini, portobello si champignonul alb se numara printre ciupercile cu cel mai mare continut de apa.
Pepene rosu (91%)
Pepenele rosu este una dintre vedetele verii si se numara, de asemenea, printre alimentele bogate in apa. In plus, contine niveluri mari de vitamina C si vitamina A. Puteti manca o felie sau doua de pepene rosu sub forma de desert hidratant si plin de vitamine sau puteti prepara o salata cu branza feta, pepene rosu si mai multe legume, pentru a-i oferi organismului proteine, vitamine, antioxidanti si, bineinteles, multa apa. Si, in plus, nu va feriti de semintele de pepene verde, deoarece acestea contin nutrienti precum zinc, fier, proteine si chiar putina apa.
Mere (84-85%)
Toate merele au un continut ridicat de apa, dar anumite soiuri contin procente usor diferite de apa. Merele contin, de asemenea, fibre, potasiu, vitamine din complexul B si vitamina C.
Capsune (92%)
Acest superfruct dulce-acrisor este bogat in fibre, sarac in calorii si poate oferi aroma oricarei salate sau oricarui smoothie. Copiilor le plac, insa si adultii ar trebui sa manance mai multe capsune, deoarece s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.

Portocale, (86%)
Portocalele contin aproximativ 86% apa. Citricele precum portocalele, lamaile si clementinele reprezinta surse bune de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant care ajuta la ingrijirea muschilor, oaselor, tendoanelor, arterelor si pielii. De asemenea, joaca un rol in asigurarea functionarii corecte a sistemelor imunitar si nervos si ajuta organismul sa absoarba fierul din alimente.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/hydrating-foods/
https://utswmed.org/medblog/hydrating-healthy-foods/
https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods