Hipertrofia ventriculara stanga

Hipertrofia ventriculara stanga Hipertrofia ventriculara stanga

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Hipertrofia ventriculara stanga se caracterizeaza printr-o ingrosare anormala a peretelui muscular al ventriculului stang, principala camera a inimii. Orice suprasarcina la care este supus ventriculul stang poate cauza o hipertrofie ventriculara. Hipertensiunea arteriala este principala cauza a hipertrofiei ventriculare stangi.

Cauze

- hipertensiunea arteriala si obezitatea

- boli ale valvelor inimii

- boala arteriala coronariana: aceasta boala se caracterizeaza prin prezenta de placi de grasime pe arterele inimii. Incetinirea irigarii muschiului cardiac poate conduce la aparitia hipertrofiei ventriculare stangi.

- boli ale muschiului cardiac: cardiomiopatia hipertrofica e o boala genetica ce se caracterizeaza prin aparitia unei puternice hipertrofii ventriculare stangi, in special in zona septului (portiune a muschiului cardiac care separa ventriculul stang de cel drept).

Simptome

Hipertrofia ventriculara stanga poate fi o boala asimptomatica. In cazul in care hipertrofia ventriculara este asociata cu dificultati de relaxare sau contractie a inimii, pot aparea senzatii de lipsa de aer sau oboseala. Aritmia cardiaca asociata cu prezenta hipertrofiei ventriculare stangi poate cauza palpitatii si lesin.

Diagnostic

Electrocardiograma este primul examen care trebuie facut, el putand arata semne de hipertrofie. Totusi, acest examen poate sa nu fie concludent (doar aprox. 40% din cazuri de hipertrofie ventriculara stanga pot fi detectate prin electrocardiograma). Procedura cea mai de succes in stabilirea diagnosticului este ecocardiografia. Acest procedeu este foarte util si pentru determinarea cauzelor bolii.

Prognostic

Hipertrofia ventriculara stanga agraveaza prognosticul pacientilor hipertensivi, marind riscul de aparitie a insuficientei cardiace si a decesului. Prognosticul hipertrofiei ventriculare stangi depinde mult de cauza sa si, de asemenea, de capacitatea de contractie a inimii. Hipertrofia ventriculara stanga poate fi reversibila.

Tratament

Tratamentul hipertrofiei ventriculare stangi depinde, in primul rand, de cauze. Controlul hipertensiunii arteriale, al diabetului zaharat sau al obezitatii este fundamental. Medicamentele pentru inima, cum ar fi inhibitori ai enzimei de conversie, si angioplastia coronariana sunt doua dintre remediile recomandate de medic pentru tratarea hipertrofiei ventriculare stangi. De asemenea, in anumite cazuri, este necesara interventia chirurgicala.

Text: Stefan Ciolaneanu

sursa: portaldocoracao.uol.com.br

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la preČ› de 2
Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Omega 3 forte Naturalis este un supliment alimentar…

Korill ulei de krill, 30 capsule moi

Korill ulei de krill, 30 capsule moi

Korill - ulei de krill asigura functionarea optima…