Idei de gratar si retete delicioase pentru petreceri in aer liber

Idei de gratar si retete delicioase pentru petreceri in aer liber Idei de gratar si retete delicioase pentru petreceri in aer liber

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

idei-de-gratar

Vara calda si frumoasa parca cere iesiri in aer liber si un gratar alaturi de prieteni si familie. De altfel, ce alt moment este mai potrivit decat a iesi cu cei dragi si a petrece timp de calitate? Un gratar poate deveni un motiv in sine pentru reuniuni si conversatii intre oameni care se inteleg si vor sa isi consolideze prietenia. De la mic la mare, fiecare isi gaseste prilejul de a se distra si bucura de timp petrecut in aer liber, in timp ce gratarul fumega si asteapta sa fie servit. Totusi, tot mai multe persoane se intreaba daca gratarul este sanatos, intrucat circula numeroase multe informatii, multe contradictorii, privitoare la acest festin de zile mari.

Gratarul reprezinta modul in care sunt preparate alimentele: pe o ustensila confectionata in mod uzual din metal, la focul care rezulta in urma incingerii carbunilor. Asadar, alimentele care sunt plasate pe instalatiile adaptate, incalzite la aragaz, in vederea prepararii termice, nu sunt facute chiar „la gratar”. De altfel, nu este vorba doar despre modul de preparare al alimentelor, ci este vorba si despre transformarile chimice si fizice la care sunt supuse aceste alimente. Gratarul in aer liber are potentialul de a fi foarte nociv, in primul rand din cauza procesului de ardere care duce la formarea de compusi potential cancerigeni. Insa aceste situatii pot fi evitate!

In vederea prevenirii si a combaterii tulburarilor digestive generate de excesul culinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Efi-Digest. Acesta este un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata favorizeaza imbunatatirea digestiei, fiind recomandat pentru a digera excesul de alimente bogate in proteine si grasimi. Este un produs realizat pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala.


Cum sa pregatiti un gratar sanatos?

Asocierea dintre „gratar” si „nesanatos” este fundamentata de faptul ca, de obicei, alegem mai multe tipuri de carne bogate in grasimi, frecvent procesate, cum sunt micii si carnatii. Romanii considera ca „nu exista gratar fara mici”, carne de porc, ceafa si alte tipuri de carne grasa. Mai mult decat atat, carnea grasa este greu de digerat si solicita foarte mult vezica biliara, care este nevoita sa elibereze acest compus pentru a ajuta la emulsionarea si digestia grasimilor. Ficatul, implicat in biosinteza bilei, va fi la fel de solicitat. In timpul arderii carbunilor, se produce fum care contine substante cu potential cancerigen demonstrat stiintific.

Aceste substante poarta numele de hidrocarburi aromatice policiclice si amine heterociclice. In aceeasi masura, grasimea care se scurge de pe carne, direct pe suprafata carbunilor incinsi, duce la formarea de compusi toxici pentru organism, care ajung la nivelul preparatelor gatite. Cu cat carnea preparata va fi mai arsa, capatand acel aspect de crusta neagra, se considera ca va contine o cantitate mult mai mare a acestor compusi potential cancerigeni. Gratarul este asociat cu un aport semnificativ de grasimi, pus nu doar pe seama carnii, ci si pe a sosurilor cremoase (tipul maionezei sau altor sosuri pentru gratar). Dar, ca intotdeauna, exista solutii eficiente!

Iata masurile deosebit de simple pe care le-ati putea aplica pentru a pregati un gratar mult mai sanatos decat unul obisnuit:

  • Gatiti carnea de pui dupa ce ati indepartat pielea, deoarece pielea contine cantitati mai mari de grasimi. Odata indepartata, aceasta nu se va mai scurge in foc, devenind toxica.
  • Marinati carnea inainte de a o aseza pe gratar, adaugand ulei de masline, bere, vin, precum si condimente care ii imbunatatesc gustul si continutul in compusi fitochimici. Atunci cand este marinata corespunzator, se va prepara termic mult mai usor, fiind redusa arderea, deci timpul expunerii la compusii cancerigeni.
  • Focul trebuie sa fie mocnit, nicidecum puternic, deoarece altfel carnea se va arde si va avea un continut mai mare de compusi cancerigeni.
  • Daca aveti oportunitatea, optati intotdeauna pentru preparate din carne cu continut redus de grasimi.
  • Pentru a scurta timpul necesar pregatirii termice, puteti opta pentru portii mai mici de carne, o puteti taia in felii si puteti face incizii pe suprafata ei, astfel incat sa se prepare mai rapid.
  • Carnatii si micii sunt alimente deosebit de procesate, cu un continut ridica de nitriti. Atunci cand sunt expusi la temperaturi ridicate, nitritii dau reactii chimice cu aminele, iar rezultatul este reprezentat de o categoria de substante numite nitrozamine, cu potential cancerigen.
  • Inlocuiti sosurile obisnuite cu sosuri preparate in casa, pe baza de castraveti, usturoi, iaurt, condimente preferate.
  • Nu uitati de legumele la gratar, care pot ramane suculente prin impachetarea acestora intr-o folie de aluminiu. Astfel, isi vor pastra in continuare gustul si aportul nutritiv (vitamine, minerale, fibre vegetale).
  • Nu uitati de salatele de vara, deoarece acestea nu doar ca va asigura un aport perfect de tot felul de substante minerale si vitamine, dar contin si fibre, esentiale pentru digestia optima.
  • Incercati sa inlocuiti bauturile alcoolice cu sucuri din fructe naturale, limonada si fresh-uri.

Pentru a va imbunatati digestia, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bil-ex. Acesta este un supliment alimentar pe baza de extract purificat de bila bovina, ideal in caz de colite, enterocolite, dispepsii, indigestie sau malabsorbtie. De asemenea, este un produs recomandat persoanelor cu disconfort abdominal, stari de greata, balonare sau constipatie.

Retete delicioase pentru un gratar in aer liber

Dincolo de variantele clasice de gratar, puteti opta si pentru alternative mai sanatoase si, de ce nu, poate chiar mai delicioase, cum ar fi:

Pastrav la gratar

Curatati pestele, fara a-i indeparta capul, si asezonati-l cu condimentele preferate. Asezati-l pe gratar si lasati-l sa se pregateasca pana cand capata o culoare maronie. Poate fi servit cu cateva felii de lamaie pe deasupra, pentru a-i potenta gustul si savoarea.

Frigarui de pui si legume

Frigaruii nu sunt chiar o alegere populara, dar sunt deosebit de gustosi. Pentru a-i pregati, aveti nevoie de piept de pui si orice legume doriti (ceapa, cartofi, ardei gras, dovlecei, vinete). Toate ingredientele se infig de-a lungul unor betisoare speciale, iar apoi se asaza pe gratar. Reprezinta o combinatie perfecta intre fructe si legume.

Painici pe gratar

V-ati gandit sa inlocuiti painea din comert cu painici preparate chiar de dumneavoastra? Pentru a le pregati, aveti nevoie doar de aluat si de un gratar incins. Modelati aluatul in forma de turta, cu grosimea de aproximativ un centimetru, si asezati-l pe o folie de aluminiu plasata pe gratar.

idei-gratar

Fructe de mare la gratar

O alternativa mult mai sanatoasa, desi neobisnuita, este reprezentata de fructele de mare. Scoici sau calamar, caracatita, crabi sau creveti, acestea se prepara mult mai rapid, fiind redus timpul de expunere la substantele cancerigene, si sunt mult mai sarace in grasimi si bogate in proteine. De asemenea, au un gust delicios.

Salata pe gratar

Si salata verde, asezata pe gratar, iar ulterior asezonata cu un sos pe baza de ierburi aromate si iaurt este un adevarat deliciu. Se taie salata in doua, iar ulterior se asaza pe suprafata unei folii din aluminiu si se lasa 5 minute pe fiecare parte.

Legume la gratar cu ierburi aromate

Legumele la gratar sunt un adevarat deliciu, in special atunci cand sunt asezonate cu ierburi si condimente speciale: roz marin, busuioc, patrunjel, piper, oregano. Nu doar ca va veti asigura un aport adecvat de vitamine si minerale, ci si de fibre vegetale. Pentru a le pastra suculenta, le puteti inveli intr-o folie de aluminiu inainte de a le aseza pe gratar.

 

Resurse:

https://www.cuimc.columbia.edu/news/do-grilled-foods-cause-cancer

https://www.sciencefocus.com/the-human-body/is-bbq-food-bad-for-you/

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/add-color/top-ten-tips-for-healthy-grilling-and-barbecuing

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Efi-Digest x 20cpr. film.

    Naturalis Efi-Digest X 20 comprimate filmate

      Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase,…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bil-ex x 20cps.

    Naturalis Bil-Ex X 20 capsule

    Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza de  bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie. Fiind…