Igienizarea dintilor temporari

Igienizarea dintilor temporari Igienizarea dintilor temporari

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Dentitia temporara cuprinde un numar de 20 de dinti, care incep sa erupa in jurul varstei de 6 luni, procesul incheindu-se in jurul varstei de 2 ani si jumatate (30 de luni). Dintii de lapte sunt fundamentali pentru a-i asigura copilului o sanatate orala adecvata, o capacitate de masticatie, implicit, o hranire corecta, o dezvoltare a vorbirii corecta, o dezvoltare normala a inaltimii si greutatii copilului.
 
Factorul dominant pentru ingrijirea si tratarea dintilor temporari este existenta stransei relatii dintre cariile dentare ale dintilor temporari si transmiterea eventualelor consecinte asupra dintilor permanenti. Inainte de eruptia primilor dinti ai copilului, parintele trebuie sa efectueze curatarea mucoaselor orale, de doua ori pe zi. Periajul dintilor incepe imediat dupa eruptia primului dintisor.
 

Alegerea periutei si a pastei de dinti

 
Exista o gama variata de periute create special pentru copii, potrivite fiecarei categorii de varsta in parte. Periuta de dinti recomandata unui copil este cea confectionata din filamente de plastic, cu capete rotunjite si consistenta moale sau foarte moale (soft, extra-soft), de dimensiuni mici, pentru a facilita accesul la toti dintii.
 
Se recomanda ca, in primii 2 ani de viata, perierea sa se efectueze fara pasta de dinti, folosind doar periuta umeda. Incepand cu varsta de 2 ani, se indica folosirea pastelor de dinti fabricate special pentru copii, cu un continut redus de fluor, sub 500. Cantitatea redusa de fluor este recomandata ca o masura de precautie impotriva fluorozei dentare, din cauza necontrolarii inghitirii pastei de catre copil si a dificultatii de clatire corecta la varsta mica. Se recomanda ca la un periaj sa se foloseasca o cantitate redusa de pasta de dinti. Astfel, intre 4 si 5 ani, se indica folosirea a 0,25 g pasta de dinti, cat un bob de mazare, iar la varsta de 2 ani se recomanda jumatate dintr-un bob de mazare.