Importanta activitatii fizice in prevenirea bolilor cronice

Importanta activitatii fizice in prevenirea bolilor cronice Importanta activitatii fizice in prevenirea bolilor cronice

Ultima actualizare: 9 august 2023

Importanta-activitatii-fizice-in-prevenirea-bolilor-cronice

Atat persoanelor adulte, cat si celor in varsta care sufera de boli cronice, specialistii le recomanda sa efectueze in mod regulat exercitii fizice sau sa desfasoare activitati care presupun activitate fizica – desigur, in functie de stare de sanatate si de problemele cu care se confrunta fiecare. Este important de inteles faptul ca exista numeroase dovezi care arata foarte clar numeroasele beneficii ale adoptarii unui stil de viata activ, atat asupra starii de sanatate cat si asupra starii de spirit. Au fost efectuate mai multe statistici la nivel global si european, iar romanii par sa fie in urma mediei europene din acest punct de vedere. Nu numai atat, ba chiar interesul pentru astfel de activitati este chiar in scadere.

Pentru a va ajuta sa depasiti perioadele stresante, asa cum sunt cele cu examene sau cu proiecte profesionale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Tonico Forte. Este un produs recomandat si pentru perioada „asteniei de primavara”, datorita efectului pozitiv pe care il are asupra sistemului imunitar. Acest supliment alimentar ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi, avand si un gust delicios de capsuni.


Ce inseamna activitate fizica si de ce este necesara

Foarte multe persoane au impresia ca doar prin practicarea unui sport de performanta se pot mentine in forma si pot preveni aparitia anumitor afectiuni, de exercitii complexe si de un program foarte strict, insa uita cat de mult ar putea sa le fie de folos anumite activitati mai simple, asa cum este de exemplu mersul pe jos sau mersul cu bicicleta pentru o jumatate de ora in fiecare zi. Este important sa va puneti muschii in miscare, indiferent daca alegeti o activitate recreativa – asa cum este dansul, de exemplu – sau daca va consumati energia facand curatenie sau gradinarind.

Avand in vedere faptul ca pandemia - care a durat aproape doi ani - a presupus izolare, sunt multi oameni care au renuntat aproape de tot la activitate fizica si au ajuns sa aiba un stil de viata sedentar. Este o atitudine periculoasa, care s-a mentinut in perioada de dupa pandemie si care creste riscul ca persoanele respective sa ajunga sa sufere din cauza unor boli cronice. In special intr-o lume in care informatiile utile pot fi accesate cu mai multa usurinta decat inainte, este recomandat sa va documentati despre importanta activitatilor fizice in viata dumneavoastra si despre felul in care acestea pot imbunatati prognosticul si evolutia anumitor boli cronice.

Care sunt bolile cronice pe care le puteti preveni prin miscare

In cazul in care suferiti de diabet, de boli ale arterelor coronare sau de anumite tipuri de cancer, este bine sa aveti in vedere ca miscarea poate fi de ajutor. Conform statisticilor, bolile amintite anterior reprezinta principalele cauze ale mortalitatii la nivel global. Specialistii considera ca prevenirea acestor boli cronice trebuie sa devina o prioritate pentru societate si ca este necesar ca oamenii sa treaca la un stil de viata sanatos, care sa nu mai includa tutun sau sedentarism, dar care sa presupuna alimentatie sanatoasa si suficienta activitate fizica. De exemplu, raspunsul la insulina este imbunatatit la persoanele care fac regulat exercitii fizice; tensiunea arteriala scade, la fel si continutul de grasimi din sange.

Importanta-activitatii-fizice-prevenirea-bolilor-cronice

De regula, in afara de situatiile unde exista anumiti factori genetici implicati, persoanele cu boli cronice sunt cele care consuma cantitati mari de alcool, care au o alimentatie dezechilibrata si care sunt sedentare. Chiar daca tratamentul pentru boli cronice poate fi de ajutor, chiar daca se poate apela si la chirurgie, activitatea fizica ramane extrem de importanta pentru ca pacientul sa se poata vindeca si sa se poata mentine in forma. La persoanele supraponderale, riscul de aparitie a unor boli cronice, a diabetului de tip 2 sau a hipertensiunii este de pana la trei ori mai mare decat in cazul celor cu o greutate corporala normala.

Activitatea fizica si-a dovedit beneficiile si in cazul pacientilor cu alte boli cronice, ca de exemplu in al celor care sufera de osteoartrita, cancer de san sau cancer de colon. De asemenea, este important sa faceti miscare si pentru a preveni disfunctia erectila, depresia sau pentru a scadea riscul de infarct. Si osteoporoza poate sa fie prevenita prin exercitii fizice, pentru ca acestea ajuta atat la formarea unei musculaturi puternice cat si la mentinerea acesteia. Daca si aportul de proteine deste adecvat, densitatea osoasa creste iar riscul de aparitie a bolii este unul mai scazut.

De cat de multa activitate fizica aveti nevoie pentru a observa rezultate

Nu exista o reteta anume, care sa functioneze la fel pentru toti pacientii cu boli cronice, insa exista unele recomandari ale specialistilor in acest domeniu. Una dintre aceste recomandari este de a efectua exercitii de tip aerobic pentru aproximativ 150 de minute intr-o saptamana, distribuite eventual cate 30 de minute in cinci zile ale saptamanii. De asemenea, puteti alege si alternativa a 75 de minute in fiecare saptamana, timp in care activitatea fizica sa fie mai intensa. Puteti, desigur, si sa combinati cele doua metode.

Ideal ar fi ca reprizele de exercitii de tip aerobic sa aiba o durata de macar 10 minute, iar pentru ca acestea sa ofere beneficii vizibile ar trebui sa dublati numarul de minute pe care le acordati saptamanal acestei activitati. Daca suferiti de boli cronice, este important sa luati si alte masuri pentru ca rezultatele sa fie cele pe care vi le doriti. De exemplu, in afara de renuntatul la fumat este recomandat sa petreceti mai putine ore in fata telefonului, a computerului sau a televizorului. Trebuie si sa limitati consumul de sare, zahar si indulcitori, consumand in schimb mai multe legume, fructe si cereale integrale.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…