Infectia cu Clostridium difficile – detalii importante

Infectia cu Clostridium difficile – detalii importante Infectia cu Clostridium difficile – detalii importante

Ultima actualizare: 29 mai 2023

Infectia cu Clostridium difficile (C. difficile) este cauzata de bacterii care se gasesc, in mod normal, in intestin, dar care pot provoca probleme grave de sanatate atunci cand se multiplica in exces si produc toxine.

Cauzele infectiei cu C. difficile includ utilizarea prelungita a antibioticelor, care poate perturba echilibrul bacterian din intestin si provoaca multiplicarea excesiva a acestor bacterii. Persoanele care petrec mult timp in mediul intraspitalicesc sunt mai susceptibile la a contracta microbul, insa si cele cu sistem imunitar slabit sau cu afectiuni cronice sunt vizate. Asta nu inseamna, totusi, ca o persoana sanatoasa nu se poate infecta.

Cel mai frecvent simptom al infectiei cu Clostridium difficile este diareea apoasa, uneori insotita de sange sau puroi. Alte manifestari ale afectiunii, cum ar fi febra si deshidratarea, apar doar in cazurile mai severe. Unele persoane infectate nu prezinta simptome.

Este recomandat ca in cazul in care va confruntati cu astfel de probleme sa cereti imediat sfatul medicului. Tratamentul infectiei implica administrarea de antibiotice specifice care actioneaza impotriva bacteriei, dar si adoptarea unei diete adecvate. Daca este depistata si tratata la timp, afectiunea nu va provoca alte complicatii, cum ar fi perforatia intestinala, septicemia, sindromul de intestin toxic sau chiar decesul.

Despre infectia cu Clostridium difficile

Infectia cu Clostridium difficile (C. difficile) este o afectiune intestinala, cauzata de bacterii din genul Clostridium difficile. Aceste organisme se gasesc, in mod normal, in intestin, insa ele incep sa se multiplice si sa elimine toxine in momentul in care echilibrul bacterian din colon este perturbat.

Clostridium difficile este o bacterie care poate produce spori, acestia fiind rezistenti la multe tipuri de antibiotice. Tocmai de aceea, infectia cu un astfel de microb provoaca o tulburare intestinala severa, greu de vindecat. In unele cazuri, viata pacientului poate fi pusa in pericol, daca tratamentul nu este inceput la timp.

In plus de asta, acesti spori pot supravietui pe suprafete pentru perioade lungi de timp si sunt rezistenti la dezinfectante pe baza de alcool. Acesta este si motivul pentru care infectiile cu Clostridium difficile se raspandesc cu usurinta in mediul intraspitalicesc.

Infectia cu Clostridium difficile – factori de risc

Infectia cu Clostridium difficile poate aparea atat la copii, cat si la adulti. Exista mai multi factori de risc care pot creste sansele unei persoane de a dezvolta aceasta afectiune:

  • Administrarea antibioticelor: Acesta este cel mai important factor de risc pentru infectia cu Clostridium difficile. Antibioticele pot distruge bacteriile "bune" din intestinul dumneavoastra, ceea ce permite bacteriilor sa se inmulteasca si sa provoace infectia.
  • Varsta inaintata: Persoanele in varsta sunt mai susceptibile la infectia cu Clostridium difficile decat persoanele mai tinere. Sunt vizate, in general, cele cu varste de peste 65 de ani.
  • Spitalizarea: Pacientii internati, care petrec mult timp in spital sau in centre de ingrijire a sanatatii sunt mai expusi riscului de infectie cu Clostridium difficile.
  • Diverse boli: Persoanele cu boli cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinala sau cancerul, au un risc crescut de infectie cu C. difficile.
  • Interventii chirurgicale: Pacientii care au suferit interventii chirurgicale la nivelul stomacului sau tractului gastro-intestinal prezinta riscul de a dezvolta infectia cu Clostridium difficile.

De asemenea, curele de chimioterapie, uitilizarea de laxative in exces, dietele restrictive prelungite, sistemul imunitar slabit si administrarea de inhibitoare ale aciditatii gastrice pot creste sansele aparitiei infectiei cu C. difficile.

Infectia cu Clostridium difficile – cauze

De cele mai multe ori, infectia cu Clostridium difficile apare ca urmare a administrarii de antibiotice pentru o lunga perioada de timp. Acestea pot perturba echilibrul de la nivelul intestinului, ceea ce permite bacteriilor sa se inmulteasca si sa produca toxine. Antibioticele cu spectru larg sunt mai predispuse sa determine dezvoltarea unei astfel de infectii.

Cum se transmite infectia cu Clostridium difficile

Dupa cum am mentionat deja, Clostridium difficile se poate gasi, in mod natural, in intestin, fara a produce neplaceri. Bacteria este anaeroba, deci nu are nevoie de oxigen pentru a se reproduce si pentru a trai.

Mai mult de atat, infectia cu Clostridium difficile se poate transmite pe cale digestiva, mai exact, fecal-orala. Microbul se gaseste in materiile fecale ale persoanelor infectate, indiferent daca acestea sunt simptomatice sau asimptomatice.

Astfel, in lipsa igienei adecvate si a curatarii temeinice a mainilor, C. difficile poate ajunge pe diverse suprafete, unde ramane intr-o stare latenta si supravietuieste pentru o lunga perioada de timp. Bacteria se mai poate gasi, de asemenea, in apa, sol si chiar pe alimente, inclusiv pe carne.

Ea intra in organism prin cavitatea bucala. Incepe sa se inmulteasca in intestinul subtire, urmand ca, ulterior, sa se deplaseze catre intestinul gros. Acolo, Clostridium difficile elibereaza doua toxine, numite Toxina A si Toxina B, care produc grave probleme de sanatate. Toxina A determina inflamarea mucoasei intestinale, iar Toxina B are actiune citotoxica asupra epiteliului intestinal.

Infectia cu Clostridium difficile – simptome

Perioada de incubatie a bacteriei poate dura de la cateva zile la cateva saptamani, deci infectia nu apare imediat dupa contractarea Clostridium difficile. Manifestarile sale se pot face simtite dupa inceperea tratamentului cu antibiotice. Uneori, pot dura 5-10 zile pana la aparitia primelor simptome, iar alteori chiar si trei luni.

Iata care sunt simptomele care indica faptul ca va confruntati cu o infectie usoara pana la moderata cu Clostridium difficile:

  • Dureri si crampe abdominale usoare,
  • Diaree apoasa sau cu sange de trei sau de mai multe ori intr-o zi.

Acestea sunt simptomele infectiei severe cu Clostridium difficile:

  • Dureri si crampe abdominale severe,
  • Deshidratare,
  • Febra,
  • Greata,
  • Diaree apoasa de 10-15 ori pe zi,
  • Ritm cardiac crescut,
  • Pierderea poftei de mancare,
  • Umflarea abdomenului,
  • Prezenta sangelui sau a puroiului in scaun,
  • Oboseala si slabiciune,
  • Pierderea in greutate,
  • Iritatii ale pielii din zona anusului.

De mentionat este si faptul ca exista persoane purtatoare ale bacteriei care nu prezinta niciunul din simptomele mentionate anterior si nu sunt constiente de prezenta sa in organism. Tocmai de aceea, Clostridium difficile se raspandeste atat de usor de la o persoana la alta.

Diagnosticul infectiei cu Clostridium difficile

Pentru a pune diagnosticul infectiei cu Clostridium difficile, medicul realizează evaluarea simptomelor prezente la pacient si ii recomanda acestuia anumite teste de laborator. Este necesara o analiza a scaunului pentru a se putea detecta toxinele produse de C. difficile.

In unele cazuri, poate fi necesara o colonoscopie sau o sigmoidoscopie. Aceasta implica introducerea unui tub subtire si flexibil, care are o camera mica la capat, in anus pentru a se putea examina intestinele si pentru a cauta semnele infectiei.

Scanarile imagistice, cum ar fi tomografia computerizata, sunt solicitate doar in cazul in care specialistul suspecteaza prezenta unei complicatii ale infectiei.

Infectia cu Clostridium difficile – optiuni de tratament

Tratamentul pentru infectia cu Clostridium difficile poate varia in functie de severitatea simptomelor si de starea generala de sanatate a pacientului. Pentru cazurile usoare sau moderate de infectie, se pot recomanda prebiotice, iar pacientul va fi sfatuit sa adopte o dieta corespunzatoare, bazata pe alimente usor de digerat. Hidratarea este, de asemenea, foarte importanta.

In cazurile severe de infectie cu C. difficile, medicul poate recomanda antibiotice, care sunt selectate in functie de sensibilitatea bacteriilor la anumite substante. Antibioticele pot fi administrate atat oral, cat si intravenos. Tratamentul prompt si adecvat poate ajuta la reducerea simptomelor in maxim 14 zile, dar si la prevenirea complicatiilor.

Complicatiile infectiei cu Clostridium difficile

Infectia cu Clostridium difficile poate duce la o serie de complicatii, mai ales in cazurile severe sau netratate. Printre acestea se numara:

  • Deshidratarea,
  • Colita pseudomembranoasa,
  • Perforatia intestinala (care poate duce la peritonita si necesitatea interventiei chirurgicale de urgenta),
  • Septicemia,
  • Insuficienta renala (din cauza deshidratarii severe),
  • Megacolon toxic,
  • Reaparitia infectiei,
  • Decesul.

Pentru a evita sa va confruntati cu complicatiile afectiunii, este necesar sa consultati medicul imediat ce observati prezenta primelor simptome sau orice schimbare a starii dumneavoastra de sanatate.

 

Surse

https://www.webmd.com/digestive-disorders/clostridium-difficile-colitis#091e9c5e80056718-3-8

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/c-difficile/symptoms-causes/syc-20351691

https://www.cdc.gov/cdiff/what-is.html

https://www.nhs.uk/conditions/c-difficile/