
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie intalnita frecvent in intestinul organismelor cu sange cald. Semnele si simptomele unei infectii cu E. coli sunt durerile abdominale, greata si diareea.
Cele mai multe tulpini de E. coli nu sunt daunatoare. Ba mai mult, ele fac parte din flora bacteriana sanatoasa care se gaseste in intestinul uman. Cu toate acestea, unele tipuri pot provoca probleme medicale la oameni, cum ar fi diaree, dureri abdominale, febra si uneori varsaturi.
E. coli O157:H7 este una dintre tulpini si produce o toxina cunoscuta sub numele de Shiga. Este una dintre cele mai puternice toxine si poate provoca o infectie intestinala.
Aproximativ 265.000 de infectii cu E. coli producatoare de toxina Shiga (STEC) apar in fiecare an in lume. Aproximativ 36% dintre acestea sunt probabil cauzate de E. coli O157:H7. Cand apare un focar de infectie alimentara, acesta este provocat de obicei o bacterie E. coli producatoare de toxina Shiga.
Cei mai multi oameni se recupereaza dupa o infectie cu E. coli in 6 pana la 8 zile. Situatia este diferita in cazul sugarilor si al persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Infectia le poate pune viata in pericol acestora.
Alte tipuri de E. coli pot duce la infectii urinare, boli respiratorii, pneumonie si alte afectiuni precum meningita.
Ce este Escherichia coli (E. coli)?
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care traieste in mod normal in intestinele oamenilor si animalelor. Cele mai multe tipuri de bacterii E. coli sunt inofensive, insa exista tulpini de E.coli care pot provoca infectii intestinale sau urinare grave.
Majoritatea infectiilor intestinale apar din cauza ingerarii alimentelor sau apei contaminate. Chiar daca formele de E. coli traiesc deja in tractul intestinal, ingerarea bacteriei E. coli din afara corpului poate provoca o infectie intestinala severa.
Diagnosticul infectiei cu E.coli este unul de laborator: analiza materiilor fecale si sumarul de urina pot confirma prezenta bacteriei E.coli in intestine.

Infectia cu E.coli nu implica un tratament curativ, iar simptomele se vindeca de la sine, in decursul a 5-7 zile de la debut. Daca aveti febra sau diaree cu sange, consultati-va medicul inainte de a lua medicamente antidiareice, fara prescriptie medicala.
Simptomele infectiei cu E.coli
Simptomele pot dura de la cateva zile pana la o saptamana.
Infectia intestinala cu E.coli se manifesta prin:
-
crampe intestinale;
-
diaree severa;
-
sange in scaun;
-
balonare;
-
pierderea poftei de mancare;
-
oboseala;
-
febra;
-
prezenta sangelui in urina;
-
paloare;
-
deshidratare.
Infectia urinara cu E.coli implica:
-
durere la urinare;
-
nevoia frecventa de a urina;
-
urina tulbure;
-
sange in urina;
-
febra;
-
frisoane;
-
durere pelvina.
Infectia cu E.coli este in general inofensiva pentru oameni, insa exista sase tulpini care sunt considerate a fi periculoase, determinand infectiile intestinale si aparitia diareei.
E.coli enterotoxigen (ETEC) – acest tip de tulpina se dezvolta de obicei in comunitatile care nu au masuri adecvate de salubrizare a apei si alimentelor. De asemenea, este cunoscuta ca diareea calatorului si diareea deshidratanta la sugari.
E.coli enterohemoragic (EHEC) – aceasta este bacteria cea mai cunoscuta pentru contaminarea alimentelor cu E. coli. Este poate cea mai periculoasa tulpina, deoarece produce o toxina puternica, Shiga, toxina care provoaca crampe abdominale, varsaturi si diaree cu sange, fiind, de asemenea, cauza principala a insuficientei renale acute la copii.
E.coli enteropatogen (EPEC) – se transmite pe cale fecal-orala sau prin intermediul apei contaminate, fiind o cauza a diareei apoase.

E.coli enteroagregativ (EAEC) – este o cauza din ce in ce mai frecventa a diareei calatorilor din tarile in curs de dezvoltare.
E.coli enteroinvaziv (EIEC) – se transmite prin intermediul apei si alimentelor contaminate si provoaca tulburari gastrointestinale.
E.coli aderent difuz (DAEC) – factorul de virulenta este atasarea difuza la mucoasa intestinala a gazdei infectate.
Cele mai frecvente infectii cu E. Coli
Infectia urinara cu E. Coli
E. coli uropatogen: 75% pana la 95% dintre infectiile tractului urinar sunt cauzate de E. Coli. Cele mai multe cazuri de infectii urinare se manifesta la femei, din cauza apropierii anatomice a uretrei de anus.
Gastroenteritele
Majoritatea infectiilor intestinale sunt cauzate de alimentele sau apa contaminata.
Infectiile respiratorii
Pneumoniile sunt frecvente din cauza manevrelor de intubare incorect manipulate sau ca urmare a igienei bucale deficitare.
Infectiile plagilor
Apar in urma ingrijirii necorespunzatoare a leziunilor (instrumente si pansamente nesterile sau maini murdare).
Cum se transmite Escherichia coli?
Infectia cu E.coli poate fi contractata in diverse situatii, insa, cel mai adesea prin consumul alimentelor contaminate (carnea de vita, laptele nepasteurizat, sucul, cidrul sau branza, varza ori legumele crude), dar si prin:
-
consumul apei contaminate;
-
contactul direct de la o persoana la alta – bacteria se transmite atunci cand o persoana infectata nu isi spala mainile in mod corespunzator;
-
contactul cu animalele infectate;
-
sistemul imunitar slabit – persoanele imunodeficiente sunt mai sensibile la infectiile cu E. coli.

Factori de risc ai infectiei cu E. coli
Desi oricine poate experimenta o infectie cu E. coli, unii oameni sunt mai expusi riscului decat altii. Unii factori de risc includ:
-
varsta – adultii mai in varsta si copiii mici sunt mai susceptibili sa experimenteze complicatii grave din cauza E. coli;
-
un sistem imunitar slabit – persoanele cu imunitate deficitara sunt mai susceptibile la infectiile cu E. coli;
-
anotimpul – din motive necunoscute, este mai probabil ca infectiile cu E. coli sa apara in lunile de vara, din iunie pana in septembrie;
-
nivelurile scazute de acid din stomac – medicamentele care ajuta la scaderea nivelului de acid din stomac va pot creste riscul de infectie cu E. coli;
-
anumite alimente – consumul de lapte sau sucuri nepasteurizate si consumul de carne insuficient gatita pot creste riscul de a va infecta cu E. coli.
Diagnosticul infectiei cu E. Coli
Modul in care medicul diagnosticheaza infectia cu E. coli depinde de simptome. Daca aveti diaree sau alte simptome digestive, medicul va testa o proba de scaun pentru a verifica prezenta bacteriilor E. coli. Daca aveti alte simptome, specialistul poate testa o proba de urina, de sange sau lichid cefalorahidian (LCR).
Ce teste sunt efectuate de regula pentru a verifica prezenta E. coli?
Testele specifice pentru E. coli sunt:
-
analiza de scaun (coprocultura)
-
analiza urinei sau urocultura
-
hemocultura
-
punctia lombara.
Tratament pentru Escherichia coli (E. Coli)
Multe infectii intestinale cu E. coli pot fi tratate acasa. Simptomele dispar, in general, in cateva zile pana la o saptamana. In toate aceasta perioada, pacientul trebuie sa:
-
bea apa
-
se odihneasca bine
-
fie atent la simptome mai severe care necesita asistenta medicala
Daca aveti diaree cu sange sau febra, consultati medicul inainte de a lua medicamente antidiareice fara prescriptie medicala (OTC). Consultati intotdeauna medicul pediatru inainte de a administra medicamente sugarilor sau copiilor.

De obicei, medicii nu prescriu antibiotice pentru a trata o infectie cu E. coli din cauza riscului de efecte secundare severe si rezistenta la antibiotice, o situatie in care antibioticele nu mai sunt eficiente impotriva anumitor agenti patogeni.
Daca sunteti deshidratat, medicul poate recomanda spitalizarea si administrarea intravenoasa de fluide (IV).
Cele mai multe persoane observa ca simptomele lor se amelioreaza in termen de cinci pana la sapte zile de la debutul lor. Adesea, aceste persoane se recupereaza complet.
Sfaturi de preventie
Infectia cu Escherichia coli poate fi prevenita prin respectarea normelor de igiena si intarirea sistemului imunitar. Astfel, se recomanda:
-
spalatul frecvent pe maini;
-
spalatul pe maini cu apa si sapun dupa contactul cu animalele;
-
spalatul pe maini inainte si dupa gatit, precum si dupa manipularea carnii crude;
-
igienizarea tacamurilor si veselei;
-
procesarea termica adecvata a alimentelor inainte de consum;
-
evitarea produselor lactate nepasteurizate.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/e-coli-infection
https://www.medicalnewstoday.com/articles/68511
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16638-e-coli-infection