Infectie urinara in sarcina – cauze si preventie

Infectie urinara in sarcina – cauze si preventie Infectie urinara in sarcina – cauze si preventie

Ultima actualizare: 13 iunie 2023

infectie-urinara-in-sarcina

Infectia urinara este o infectie care afecteaza o parte a sistemului urinar al corpului, cum ar fi:

  • rinichii
  • ureterele (organe tubulare care transporta urina de la rinichi la vezica)
  • vezica urinara
  • uretra (un tub scurt care transporta urina din vezica urinara in exteriorul corpului)

Cele mai multe infectii urinare sunt cauzate de bacterii.

Orice persoana se poate alege cu o infectie urinara, cu toate ca aceasta este mai frecventa in randul femeilor. In plus, o infectie urinara poate fi deosebit de ingrijoratoare in sarcina.

De aceea, daca o femeie insarcinata crede ca ar putea avea o infectie urinara, este recomandat sa mearga la medic. Cu ingrijire adecvata, atat gravida cat si copilul se pot recupera cu bine.

De cele mai multe ori, o infectie urinara in sarcina apare la nivelul vezicii si uretrei. Cu toate acestea, uneori poate afecta rinichii, o problema medicala care pot duce la nastere prematura.

Cat de frecventa este o infectie urinara in sarcina?

Potrivit cercetarilor, multe femei dezvolta infectie urinara in sarcina. Conform unui studiu, 8% dintre femeile insarcinate ajung sa dezvolte infectii urinare.

 


Pe scurt despre infectia urinara

Infectiile urinare reprezinta cele mai frecvente infectii bacteriene pe care le dezvolta femeile in sarcina. Ele pot afecta diferite parti ale tractului urinar, cum ar fi vezica urinara (cistita), uretra (uretrita) sau rinichii (pielonefrita). Uneori, chiar daca apare o infectie urinara, iar in tractul urinar sunt detectate bacterii, persoanele in cauza nu dezvolta niciun simptom de infectie. Aceasta este cunoscuta sub numele de bacteriurie asimptomatica.

Cu toate ca oricine poate dezvolta o infectie urinara, acestea sunt mult mai frecvente la femei decat la barbati si, de asemenea, la persoanele foarte tinere si la varstnici.

Simptome de infectie urinara in sarcina

Infectia urinara in sarcina poate cauza urmatoarele semne si simptome:

  • nevoie urgenta sau frecventa de a urina
  • senzatie de arsura la urinare
  • urina tulbure sau cu miros puternic
  • sange in urina
  • durere in partea inferioara a spatelui, abdomen si in partile laterale ale trunchiului

Daca o persoana observa sange in urina, trebuie sa anunte imediat medicul, deoarece acesta poate fi un semn al unei alte afectiuni.

Pe langa tratamentul conventional, medicul ar putea recomanda si produse alternative, cum ar fi Naturalis UroSuport Forte, un supliment natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor.

In unele cazuri, infectia urinara se poate raspandi la rinichi, iar aceasta afectiune poate cauza urmatoarele semne si simptome:

  • dureri de spate
  • febra
  • frisoane
  • greata si varsaturi

Persoanele care au aceste simptome ar trebui sa consulte imediat un medic. Infectiile renale pot fi grave si necesita tratament medical imediat.

Infectie urinara in sarcina – care sunt cauzele

Uterul se extinde treptat in timpul sarcinii. Aceasta expansiune pune presiune pe vezica urinara si pe uretere, tuburile care transporta urina de la rinichi la vezica. In plus, urina este mai putin acida si contine mai multe proteine, zaharuri si hormoni in timpul sarcinii. Aceasta combinatie de factori creste riscul aparitiei unei infectii urinare in sarcina.

De asemenea, femeile sunt predispuse la o infectie urinara atat in timpul, cat si dupa nastere. In timpul travaliului, exista un risc crescut ca bacteriile sa patrund in tractul urinar. In plus, dupa nastere, o femeie poate prezenta sensibilitate si inflamatie la nivelul vezicii urinare, ceea ce poate creste riscul de infectie urinara.

Uractiv forte este un supliment alimentar destinat mentinerii sanatatii aparatului urinar. Uractiv Forte contribuie la imbunatatirea functiei de excretie a rinichilor, favorizeaza diureza si eliminarea substantelor toxice din organism.

Tratament pentru infectie urinara in sarcina

Femeile insarcinate ar trebui sa mearga la medic daca au simptome de infectie urinara. Fara tratament, infectia urinara in sarcina poate cauza complicatii grave. Medicii prescriu un tratament cu antibiotice pe o perioada de 3 zile pentru a trata o infectie urinara in sarcina.

Specialistii sfatuiesc ca femeile insarcinate sa evite nitrofurantoina si trimetoprim-sulfametoxazolul in primul trimestru de sarcina. Daca sunt administrate in aceasta perioada, aceste antibiotice pot provoca anomalii la nastere. Studiile arata ca atat nitrofurantoina, cat si trimetoprim-sulfametoxazolul pot fi administrate in siguranta in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru. Cu toate acestea, administrarea oricarui antibiotic cu o saptamana inainte de nastere poate creste riscul de icter la nou-nascuti.

Daca femeile insarcinate dezvolta o infectie renala in sarcina, vor avea nevoie de tratament in spital. Acest tratament va fi sub forma de antibiotice si lichide intravenoase.

Riscul ca o cura scurta de antibiotice sa provoace vreun rau unui fat in curs de dezvoltare este mic. Cercetarile sugereaza ca beneficiile administrarii de antibiotice pentru a trata o infectie urinara in sarcina depasesc cu mult riscurile de a lasa o astfel de infectie netratata.

W Urinal Akut este un supliment alimentar indicat pentru mentinerea sanatatii cailor urinare si a sanatatii aparatului urinar.

Ce complicatii poate provoca o infectie urinara in sarcina

Fara tratament, infectiile urinare pot cauza complicatii grave in sarcina, cum ar fi:

  • infectie renala
  • nastere prematura
  • septicemie

Daca femeia insarcinata nu primeste tratament pentru infectia urinara, exista riscul ca bebelusul ei sa aiba o greutate mica la nastere

In plus, daca infectia se raspandeste la rinichi, acest lucru poate cauza complicatii suplimentare, cum ar fi:

infectie-urinara-in-sarcina-complicatii

In unele cazuri, infectia se poate raspandi la nou-nascut, provocand o complicatie rara, dar grava. Pentru a preveni aceste complicatii este necesar ca viitoarea mamica sa se prezinte la medic pentru screening-uri in timpul sarcinii si sa primeasca un tratament prompt, in cazul in care este nevoie.

Infectie urinara in sarcina – sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de a dezvolta o infectie urinara in sarcina este recomandat sa:

  • beti multe lichide, in special apa
  • tratati repede infectiile vaginale sau infectiile cu transmitere sexuala care pot aparea
  • evitati constipatia

De asemenea, ar putea fi util sa:

  • urinati imediat dupa actul sexual
  • nu amanati mersul la toaleta – este important sa mergeti de indata ce simtiti nevoia
  • va stergeti din fata catre spate atunci cand mergeti la toaleta
  • purtati lenjerie de corp din bumbac

 

 

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327148

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/urinary-tract-infections-utis-during-pregnancy

https://www.webmd.com/women/guide/pregnancy-urinary-tract-infection

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Uractiv forte x 10 cps
  • -19,89%
    Idelyn Urinal Akut x 10 caps.

    Urinal Akut X 10 tablete

    Urinal Akut este un supliment alimentar care contine trei componente active: Exocyan, o forma concentrata de extract din merisor (Vaccinium macrocarpon). Fructele de merisor sunt o sursa bogata de…