Infectii urinare vara – tratament si preventie

Infectii urinare vara – tratament si preventie Infectii urinare vara – tratament si preventie

Ultima actualizare: 22 august 2023

Infectiile tractului urinar (ITU) sunt una dintre cele mai frecvente infectii in sezonul cald. Daca ati experimentat un episod, intelegeti disconfortul care urmeaza. Infectiile urinare nu sunt doar iritante, dar pot provoca si perturbari grave in viata de zi cu zi. Din pacate, in timp ce lunile de vara sunt cele mai bune luni pe care sa le petreceti alaturi de cei dragi si in care sa profitati de zilele lungi si calde, ele sunt si perioada din an in care riscul de a dezvolta o infectie urinara este cel mai mare. Pentru a va ajuta sa ramaneti sanatosi si sa profitati la maximum de sezon, iata cateva moduri de a preveni infectiile urinare de vara.


De ce sunt mai frecvente infectiile urinare vara?

Desi cercetarea din spatele motivului pentru care infectiile urinare sunt mai frecvente vara a fost oarecum neconcludenta, exista multe teorii cu privire la motivul pentru care poate aparea aceasta sezonalitate. Mai jos sunt primele trei motive pentru care apare infectia urinara.

1. Deshidratare

Deshidratarea este mai frecventa in timpul verii, mai ales pentru cei care petrec mult timp in aer liber bucurandu-se de vremea calda. Desi este important sa ramaneti hidratat pe tot parcursul anului, acest lucru este deosebit de important pentru prevenirea unei infectii a tractului urinar. Cand sunteti deshidratat, corpul nu este capabil sa elimine in mod corespunzator bacteriile daunatoare care cauzeaza infectii urinare. Ca urmare, riscurile de a dezvolta o infectie urinara sunt mult mai mari.

2. Temperaturi mai mari

Cercetatorii au observat o legatura intre temperaturile mai mari si infectiile tractului urinar. Un studiu recent a constatat ca atunci cand temperaturile exterioare au atins 28 de grade Celsius, a existat o crestere cu 15% a cazurilor de infectii urinare. Deoarece bacteriile sunt mai predispuse sa creasca in medii calde si umede, infectiile urinare sunt mai frecvente in aceasta perioada a anului.

Farmacistii Catena recomanda UroSuport Forte de la Naturalis, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor. Contine un complex de substante active care favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar.

3. Umiditate

Cand va ganditi la vara, exista sanse mari sa va vina in minte activitatile acvatice. Indiferent daca petreceti timp intr-o piscina, la lac sau pe plaja, aceste activitati sunt unul dintre cei mai comuni factori de risc pentru dezvoltarea unei infectii urinare vara. Costumele de baie umede sau lenjeria intima ofera un mediu adecvat de reproducere pentru bacterii, care pot duce rapid la o infectie a tractului urinar.

Infectii urinare – factori de risc, cauze, simptome

O infectie a tractului urinar apare atunci cand bacteriile intra in tractul urinar prin uretra si calatoresc pana la vezica urinara. Infectiile urinare pot fi extrem de frecvente, dar nu se poate nega ca simptomele pot fi neplacute. Inainte de a discuta despre modalitati de a preveni o infectie a tractului urinar in timpul verii, este important sa cunoastem semnele la care ar trebui sa fiti atenti.

Simptomele comune ale unei infectii ale tractului urinar includ:

  • urinare frecventa;
  • senzatie de arsura la urinare;
  • impuls puternic si persistent de a urina;
  • urina tulbure, cu sange sau cu miros puternic;
  • durere pelvina sau presiune in abdomenul inferior;
  • febra sau frisoane;

Sfaturi pentru preventie

Acum ca stiti ce cauzeaza o infectie urnara, este timpul sa invatati cum sa preveniti aparitia acesteia. Aceste sfaturi va pot ajuta sa va reduceti riscul de a dezvolta o infectie a tractului urinar, astfel incat sa puteti petrece mai mult timp distrandu-va in aceasta vara.

1. Ramaneti hidratati

O modalitate usoara si eficienta de a preveni o infectie urinara in aceasta vara este sa beti multe lichide si sa va hidratati. Consumul unei cantitati suficiente de apa dilueaza urina si va asigura ca urinati frecvent, ceea ce permite eliminarea corecta a bacteriilor din tractul urinar. In medie, o persoana ar trebui sa bea aproximativ doi litri de apa in fiecare zi. Vara, aceasta recomandare creste la doi litri si jumatate.

2. Nu va abtineti de la urinare

Daca nu va goliti vezica urinara in mod regulat, este mai probabil ca bacteriile sa ramana in tractul urinar si sa se inmulteasca in vezica. Acest lucru va expune vezica urinara la bacterii si va creste potentialul de a dezvolta o infectie a tractului urinar. Asadar, atunci cand trebuie sa folositi baia, mergeti! Nu este bine sa va tineti vezica urinara plina timp indelungat!

3. Stergeti-va din fata inspre spate

Probabil ca ati auzit acest sfat inca din ziua in care ati fost invatati la olita – si din motive intemeiate! Cheia pentru prevenirea unei infectii a tractului urinar este limitarea accesului bacteriilor la uretra. Deoarece femeile au o uretra mai scurta, este mult mai usor pentru bacterii sa intre in vezica urinara. Pe langa faptul ca este mai igienic in general, stergerea din fata inspre spate ajuta la prevenirea raspandirii bacteriilor din zona anala catre vagin si uretra.

4. Evitati lenjeria intima si costumele de baie stramte

Pe masura ce temperatura creste, transpiratia si activitatile de la piscina sau strand sunt inevitabile. Lenjeria si costumele de baie calde si umede pot incuraja proliferarea bacteriilor, care pot provoca o infectie urinara. Pentru a preveni infectiile urinare, va recomandam sa va schimbati cat mai curand costumul de baie ud. Acelasi lucru este valabil si pentru hainele umede, asa ca dupa ce transpirati, schimbati-va in lenjerie de corp curata.

5. Urinati imediat dupa actul sexual

In timpul actului sexual, inevitabil, uretra este expusa la bacteriile din zona genitala a partenerului. Din acest motiv, actul sexual este o cauza frecventa a infectiilor tractului urinar. Si odata ce luati in considerare caldura si umiditatea asociate cu perioada verii, riscul de a dezvolta o infectie urinara dupa actul sexual sunt si mai mari. Este esential sa urinati cat mai curand posibil, astfel incat corpul dumneavoastra sa poata elimina bacteriile daunatoare care ar fi putut patrunde in tractul urinar in timpul actului sexual.

6. Revizuiti metodele contraceptive

Anumite metode contraceptive precum diafragmele, prezervativele tratate cu spermicide si prezervativele nelubrifiate, pot irita tractul urinar, ducand la dezvoltarea bacteriilor. Diverse produse feminine, cum ar fi produsele de curatare, pudrele si spray-urile deodorante, pot fi, de asemenea, potential iritante pentru tractul urinar. Medicul va fi bucuros sa va raspunda la intrebarile sau nelamuririle despre metoda contraceptiva sau despre produsele de ingrijire personala potrivite pentru dumneavoastra.

Testul de infectii urinare Veneris depisteaza infectia tractului urinar inferior (cistita) si superior (pielonefrita), prin masurarea celor patru parametri semnificativi in urina: leucocite, nitriti, proteine si sange (eritrocite si hemoglobina).

Infectii urinare vara – care sunt optiunile de tratament

Daca aveti o infectie urinara cauzata de bacterii, probabil ca medicul specialist va va prescrie antibiotice. Daca diagnosticul nu este sigur, pe baza simptomelor sau a rezultatelor testelor de laborator, este posibil sa nu aveti nevoie de antibiotice. In schimb, medicul va incerca sa identifice cauza si cel mai bun tratament pentru simptomele dumneavoastra.

Medicamente

Antibioticul pe care il luati depinde de tipul bacteriilor care va provoaca infectia si de eventualele reactii alergice pe care le puteti avea la antibiotice.

Durata tratamentului depinde de:

  • cat de grava este infectia;
  • daca simptomele si infectia dispar;
  • daca aveti infectii repetate;
  • daca aveti probleme cu tractul urinar.

Barbatii ar putea avea nevoie sa ia antibiotice pe durata mai indelungata, deoarece bacteriile se pot muta in glanda prostatica, care inconjoara uretra. Bacteriile se pot ascunde adanc in tesutul prostatei.

Urmati cu atentie instructiunile medicului atunci cand luati antibiotice. Desi s-ar putea sa simtiti o ameliorare a simptomelor, asigurati-va ca luati intregul tratament cu antibiotice.

Daca este cazul, medicul poate prescrie si alte medicamente pentru a ameliora durerea sau disconfortul cauzat de infectia urinara.

Tratamente la domiciliu

Consumati multe lichide si urinati des pentru a accelera vindecarea. Apa este cea mai buna. Discutati cu medicul daca nu puteti bea multe lichide din cauza altor probleme de sanatate, cum ar fi incontinenta urinara, frecventa urinara sau insuficienta cardiaca sau renala.

Un remediu rapid pe care il puteti incerca la domiciu este sa asezati o sticla cu apa calda pe spate sau pe abdomen; acest lucru va poate ajuta sa gestionati durerea de la o infectie a rinichilor sau a vezicii urinare.

Daca observati semne sau simptome ale unei infectii a tractului urinar, cel mai bine este sa solicitati imediat asistenta medicala. Contrar credintei populare, consumul de cantitati mari de afine si incercarea de a va curata sistemul nu va scapa de o infectie. Odata ce infectia este prezenta, va trebui sa luati antibiotice pentru a distruge toate bacteriile daunatoare si pentru a evita complicatii suplimentare, cum ar fi infectiile vezicii urinare sau ale rinichilor. Din fericire, testarea si diagnosticarea unei infectii a tractului urinar este usoara si dureaza doar cateva minute. Programati o intalnire cu urologul sau medicul generalist, la primul semn de infectie, pentru a primi tratamentul adecvat. Cu cat abordati mai devreme simptomele, cu atat mai repede veti putea sa va bucurati in continuare de vara.

Daca descoperiti ca tot suferiti de infectii urinare recurente, indiferent de masurile preventive, discutati cu medicul despre optiunile alternative.

Surse:

https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults/treatment

https://urologyspecialistsnc.com/prevent-urinary-tract-infection/

https://www.byramhealthcare.com/blogs/top-10-ways-to-prevent-summer-utis

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • VENERIS TEST INFECTIE URINARA

    Test rapid de infectii urinare, Veneris

    Testul de infectii urinare Veneris depisteaza infectia tractului urinar inferior (cistita) si superior (pielonefrita) prin masurarea celor patru parametri semnificativi in urina: leucocite, nitriti, proteine…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis UroSuport Forte x 14 caps.

    Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

    UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu…