Informatii despre biopsie – cand se recomanda, tipuri de biopsii, complicatii procedurale

Informatii despre biopsie – cand se recomanda, tipuri de biopsii, complicatii procedurale Informatii despre biopsie – cand se recomanda, tipuri de biopsii, complicatii procedurale

Ultima actualizare: 28 august 2023

biopsie

Biopsia este o procedura de indepartare a unei bucati de tesut sau a unei probe de celule din organism, astfel incat sa poata fi testata intr-un laborator. Oamenii sunt supusi unei biopsii daca au anumite semne si simptome ale unor afectiuni sau daca furnizorul de asistenta medicala a identificat o zona care prezinta anumite ingrijorari privind starea de sanatate. O biopsie poate determina daca o persoana are o afectiune oncologica sau o alta problema de sanatate.

Testele imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN), sunt utile in detectarea maselor sau a tesuturilor anormale, insa nu pot stabili daca celulele sunt canceroase sau necanceroase. Pentru a diagnostica o afectiune oncologica, singura modalitate de a stabili un diagnostic este efectuarea unei biopsii, in cadrul careia sunt colectate celule pentru o examinare mai atenta.

Cu toate acestea, medicii propun o biopsie pentru a diagnostica multe afectiuni medicale, cum ar fi:

  • tulburari inflamatorii, printre care nefrita sau hepatita
  • infectii, cum ar fi tuberculoza
  • tulburari ale sistemului imunitar, cum ar fi pancreatita cronica
  • ulcerul peptic
  • endometrioza

 


Ce este biopsia?

In unele cazuri, medicul poate decide ca are nevoie de o proba de tesut sau de celule pentru a ajuta la diagnosticarea unei boli sau la identificarea unui cancer. Procedura de indepartare a tesutului sau a celulelor pentru a fi analizate poarta denumirea de biopsie.

Desi o biopsie poate suna infricosator, este important de mentionat ca biopsiile nu provoaca dureri si au un risc scazut. In functie de situatie, medicul poate indeparta chirurgical o bucata de piele, tesut, organ sau tumora suspectata si o va trimite la un laborator pentru testare.

Scopul unei biopsii

Medicii folosesc biopsia pentru a pune un diagnostic in urma prelevarii unei bucati de tesut pentru examinare. Specialistii utilizeaza biopsia pentru a diagnostica atat bolile canceroase, cat si pe cele necanceroase.

Biopsia are rolul de a detecta:

Afectiunile oncologice

Medicii folosesc biopsia pentru a determina daca o formatiune este canceroasa sau nu. Daca biopsia arata ca acea formatiune este canceroasa, medicii pot efectua o interventie chirurgicala pentru a o elimina.

biopsie-scop-cancer

Problemele gastrice

O biopsie la nivelul stomacului poate ajuta un medic sa determine cauza durerii de stomac. Biopsia va dezvalui orice inflamatie sau prezenta unor bacterii, cum ar fi Helicobacter pylori.

Afectiunile pulmonare

Daca medicii descopera o formatiune pulmonara anormala, un radiolog si un patolog pot efectua o biopsie pulmonara pentru a determina daca aceasta este o leziune infectioasa necanceroasa sau o afectiune oncologica.

Problemele mamare

Exista diferite tipuri de biopsie care pot determina daca anomaliile aparute la nivelul tesutului mamar sunt leziuni benigne sau daca masa este canceroasa si necesita tratament suplimentar.

Tipuri de biopsie

Biopsia este efectuata de un patolog care examineaza mostrele de tesut prelevate pentru a descoperi eventualele semne de boli si amploarea progresiei acestora. Patologul este un medic specialist care examineaza tesuturile si fluidele corporale pentru a oferi diagnostice care ghideaza alegerea tratamentului potrivit.

In functie de localizarea tesutului, profesionistii medicali pot utiliza diferite tipuri de biopsie, cum ar fi:

Biopsie de maduva osoasa (sau biopsie medulara)

Furnizorii folosesc un ac special pentru biopsie si o seringa pentru a preleva o proba mica de maduva osoasa. Biopsia de maduva osoasa este realizata pentru a diagnostica afectiunile oncologice ale sangelui, tulburarile hematologice, dar si alte boli.

biopsie-medulara

Biopsie conica (sau conizatie)

Cunoscuta si sub denumirea de conizatie, biopsia conica este efectuata pentru a indeparta un tesut anormal din colul uterin. Biopsia conica poate detecta un presupus cancer de col uterin sau displazia cervicala (sau displazia de col uterin) care ar putea duce la cancer.

Biopsie prin excizie sau prin incizie

In timpul acestor proceduri, medicul face incizii sau taieturi la nivelul corpului pentru a indeparta o proba de tesut din interiorul organismului. Biopsiile prin excizie implica indepartarea unor formatiuni intregi sau a zonelor suspecte. Biopsiile prin incizie presupun prelevarea doar a unor mostre de tesut din formatiuni sau zone suspecte.

Biopsie lichida

Acest test de sange are rolul de a analiza celulele canceroase sau ale ADN-ului celulelor canceroase.

Biopsie cu ac

Specialistii folosesc biopsia cu ac pentru a extrage celule, lichide sau tesuturi. Medicul poate recomanda o biopsie cu ac daca descopera un nodul sau o umflatura neobisnuita pe corp sau daca testele imagistice detecteaza probleme potentiale.

biopsie-cu-ac

Biopsie prin perforare (biopsie punch)

Furnizorii de servicii medicale folosesc un dispozitiv special pentru a indeparta tesutul care poate fi canceros. Acest dispozitiv special face o gaura in suprafata pielii.

Biopsie de ganglion santinela

Medicii realizeaza acest tip de biopsie pentru a detecta daca celulele canceroase s-au raspandit in alte zone ale corpului.

Biopsie prin razuire

Este cea mai putin invaziva dintre toate tehnicile. Sunt inlaturate numai straturile superficiale ale pielii si nu necesita fire de sutura.

Ce se intampla inainte si dupa o biopsie

Cum ar putea decurge pregatirea pentru biopsie

Pacientul ar putea fi nevoit sa faca anumite pregatiri inainte de o biopsie. De exemplu, specialistul il va anunta daca trebuie sa nu manance si sa bea inainte de procedura.

Ca intotdeauna inainte de o procedura medicala, pacientul trebuie sa-i spuna medicului ce medicamente si suplimente ia. Poate fi nevoie sa intrerupa pentru cateva zile tratamentele cu anumite medicamente inainte de biopsie, cum ar fi aspirina sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.

Ce se intampla dupa biopsie

Dupa ce preleveaza proba de tesut, medicul o va trimita catre un laborator pentru a fi analizata. In unele cazuri, aceasta analiza poate fi facuta in momentul procedurii. De cele mai multe ori, insa, proba va trimisa la un laborator pentru a fi testata. Rezultatele apar de obicei dupa cateva zile sau saptamani.

dupa-biopsie

Odata ce rezultatele ajung de la laborator, medicul i le poate comunica prin telefon sau ii poate cere sa vina la cabinet pentru a-i prezenta pasii urmatori.

Daca rezultatele au indicat prezenta unor semne de cancer, medicul ii va transmite pacientului ce tip de cancer exista si care este nivelul de agresivitate al acestuia. Daca biopsia a fost facuta dintr-un alt motiv, raportul de laborator ar trebui sa-l ajute pe medic sa diagnosticheze si sa trateze afectiunea in cauza.

Daca rezultatele sunt negative, dar suspiciunea medicului este inca mare, fie pentru cancer, fie pentru alte afectiuni, pacientul ar putea fi supus unei alte biopsii sau unui alt tip de biopsie. Medicul va oferi informatiile necesare cu privire la cel mai bun program de tratament care trebuie urmat. Daca pacientul are intrebari despre biopsie inainte de procedura sau despre rezultate, nu ar trebui sa ezite sa discute cu medicul.

Sunt rezultatele biopsiei intotdeauna exacte?

Biopsia este o modalitate foarte precisa de a descoperi celulele anormale sau alte modificari care pot indica o problema de sanatate. Cu toate acestea, studiile sugereaza ca pot aparea rezultate fals negative. In acest caz, biopsia nu descopera celulele canceroase sau o alta afectiune, cu toate ca acestea exista. Rezultatele fals-negative variaza in functie de tipul de cancer sau de afectiunea medicala de care o persoana sufera.

biopsie-rezultate

Complicatii ce pot sa apara in urma unei biopsii

Complicatiile provocate de biopsie sunt rare, insa pot aparea. Complicatiile sunt influentate de tipul de biopsie efectuat si pot fi sub forma de:

  • sangerare excesiva
  • infectie
  • cicatrici - este posibil sa apara o cicatrice mica la locul biopsiei daca medicul a folosit un bisturiu sau un alt instrument ascutit pentru a preleva mostre de tesut.

Pacientul ar trebui sa ia legatura cu medicul daca:

  • sangerarea nu se opreste
  • locul biopsiei este rosu, sensibil la atingere si/sau umflat, deoarece acestea pot fi simptome ale unei infectii
  • are febra

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/15458-biopsy-overview

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/biopsy/art-20043922

https://www.healthline.com/health/biopsy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/174043