Informatii esentiale despre produsele cu factor de protectie solara

Informatii esentiale despre produsele cu factor de protectie solara Informatii esentiale despre produsele cu factor de protectie solara

Ultima actualizare: 17 mai 2023

Produsele cu FPS (factor de protectie solara) va protejeaza pielea de razele UV care cresc riscul aparitiei melanomului si a altor tipuri de cancere ale pielii. Cu toate acestea, exista multe persoane care calca pragul specialistului din cauza expunerii neadecvate la soare. Drept urmare, expertii estimeaza ca pana la 90% dintre melanoame sunt cauzate de radiatiile ultraviolete. Pe aceasta cale, ei recomanda sa folosim crema de protectie solara in fiecare zi a anului, indiferent ca stam la plaja, lucram in gradina sau mergem pana la magazin. Pe langa faptul ca reduc riscul aparitiei cancerului de piele, produsele cu FPS sporesc procesul vindecarii anumitor daune anterioare ale pielii si va protejeaza impotriva razelor daunatoare care provoaca semne ale imbatranirii pielii.

Alegerea produselor de protectie solara poate fi o adevarata provocare. La modul general, este bine sa alegeti un produs care are protectie UV cu un FPS de cel putin 30. Aceasta recomandare este valabila in cazul tuturor tonurilor pielii. Ideal ar fi sa aplicati un astfel de produs cu jumatate de ora inainte de a va expune la soare, la fiecare doua pana la trei ore cand sunteti in aer liber si imediat dupa ce ati iesit din apa.

Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stiti cand vine vorba despre produsele cu factor de protectie solara:


Optati pentru produse cu FPS 30

O regula de aur in ceea ce priveste protectia solara spune ca factorul de protectie trebuie sa fie de cel putin 30 sau chiar mai mare. FPS-ul 30 blocheaza aproximativ 97% din razele UV, in timp ce un FPS de 15 va bloca doar 93%. Daca aveti pielea foarte deschisa la culoare, par roscat, pistrui, atunci optati pentru produsele cu FPS 50 care blocheaza 98% din razele UV.

Stiti ce reprezinta cifrele FPS-ului?

In teorie, este vorba de timpul pe care-l puteti petrece la soare fara a capata arsuri solare, in urma folosirii unui anumit produs cu un anumit tip de FPS. De exemplu, daca in mod normal dupa 10 minute pielea s-ar inrosi (unul dintre primele semne ale arsurii solare), un FPS de 15 v-ar putea permite sa stati la plaja 150 de minute fara a avea nicio problema. Potrivit expertilor, regula nu prea se aplica, deoarece exista mai multi factori ce trebuie luati in seama, printre care intensitatea razelor ultraviolete, dar si cantitatea de produs aplicata pe piele.

Farmacistii Catena recomanda Genera Lapte solar cu vitamina E si SPF25, produs care protejeaza impotriva efectelor nocive ale expunerii indelungate la soare si, in acelasi timp, previne deshidratarea pielii.

Protectie fizica vs. protectie chimica

Produsele de protectie solara pot fi clasificate ca fizice (minerale), chimice sau ambele, in functie de ingredientele care intra in compozitia lor.

Protectie solara minerala

Produsele FPS cu filtru mineral prezinta urmatoarele particularitati:

  • contin dioxid de titan si/sau oxid de zinc, ingrediente care calmeaza acneea si iritatia;
  • actioneaza imediat dupa aplicare;
  • au spectru larg de actiune (protejeaza impotriva razelor UVA si UVB);
  • nu au potential alergenic.

Protectie solara chimica

Produsele FPS cu filtru chimic prezinta urmatoarele caracteristici:

  • actioneaza la 15-20 minute dupa aplicare;
  • pot contine ingrediente precum avobenzona si oxibenzona;
  • absorb razele UV astfel incat acestea sa nu poata patrunde in piele.

Cautati creme fotoprotectoare cu spectru larg

Nu toate produsele destinate protectiei solare sunt la fel. Dermatologii recomanda sa optam pentru cele care protejeaza atat impotriva razelor UVA, cat si UVB. Razele UVA sunt prezente tot timpul anului si pot penetra chiar si imbracamintea. Pe de alta parte, razele UVB sunt cele pe care dam vina atunci cand suferim arsuri solare. Sunt mai puternice pe timp de vara, pot fi reflectate si de zapada si sunt responsabile de aparitia cancerului de piele.

Diferentele dintre protectia solara pentru ten si cea pentru corp

Diferentele dintre crema de protectie solara pentru ten si cea pentru corp constau nu doar in dimensiunea recipientelor in care sunt comercializate, ci si in compozitie. Pielea fetei este mai sensibila decat cea a corpului. De aceea, ea are nevoie de formule special adaptate care sa nu incarce porii, sa nu provoace eruptii sau iritatii, sa faca fata uzurii de zi cu zi si sa corespunda unor anumite nevoi ale pielii, precum acneea sau petele pigmentare.

Pentru prevenirea aspectului lucios al tenului in timpul expunerii la soare, farmacistii Catena recomanda Rilastil Sun System Water Touch fluid nuantator SPF 50+. Aceasta emulsie nuantatoare protejeaza impotriva arsurilor si a petelor care pot aparea in urma expunerii la razele UV. De asemenea, uniformizeaza tenul sensibil, normal sau mixt, indiferent de pigment. Produsul confera stralucire si hidratare pielii timp de opt ore.

 

Cum se aleg produsele cu FPS

Culoarea pielii nu trebuie sa fie o scuza pentru a nu folosi produse cu factor de protectie. In urma studiilor, s-a descoperit ca un ten inchis la culoare are un FPS de 13.4, in timp ce pielea caucaziana de doar 3.4. Potrivit Administratiei Americane pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite, aceste valori nu sunt suficiente pentru a proteja pielea de arsuri solare, imbatranire prematura etc.

Dupa cum stiti, tipurile de piele se clasifica astfel: piele normala, uscata, grasa si mixta. Cu toate acestea, cand vine vorba despre FPS, trebuie sa va priviti pielea mult mai in profunzime. Astfel, veti constata ca exista particularitati care va diferentiaza de oamenii din jur. Spre exemplu, pielea poate fi matura, predispusa la acnee sau pistrui. Dupa ce ati analizat si acest aspect, puteti alege produsul de protectie solara care corespunde nevoilor dumneavoastra.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Sun System Acnestil, o crema seboregulatoare cu SPF 50 care hidrateaza profund pielea si o protejeaza de actiunea nociva a razelor de soare. De asemenea, acesta tine sub control secretia de sebum si are grija de pielea sensibila si acneica, predispusa la iritatie si inrosire. 

Protectie solara pentru pielea uscata

Daca aveti pielea uscata, veti avea nevoie si de hidratare suplimentara. In astfel de cazuri, scopul dumneavoastra principal este sa va feriti de bronz. Cand pielea este atinsa de razele soarelui si se incalzeste, incepe sa se deshidrateze si sa se usuce. De multe ori, stratul superior al pielii incepe sa se desprinda si sa se dezlipeasca. Acest proces poate provoca roseata si durere.

Orice crema de protectie solara care contine ingrediente precum ceramide, glicerina, acid hialuronic sau miere va fi de mare ajutor pentru dumneavoastra. Pe langa crema de protectie solara, pielea uscata necesita si o crema hidratanta, de preferat cu FPS, pe care sa o aplicati in in fiecare zi.

Protectie solara pentru pielea grasa

Daca aveti pielea grasa, folositi protectie solara sub forma de gel pe baza de apa termala sau protectie solara imbogatita cu minerale. Doar asa va veti putea bucura de o matifiere eficienta. Ingrediente precum niacinamida, ceaiul verde sau uleiul din arbore de ceai va pot ajuta sa gestionati productia de sebum.

Protectie solara pentru pielea mixta

In cazul in care aveti pielea mixta, s-ar putea sa fie nevoie sa folositi mai multe produse de protectie solara. Pentru ca acest lucru presupune timp, dar si bani, exista o solutie care va poate usura viata: produsele de protectie solara sub forma de pulbere.

Protectie solara pentru pielea sensibila

Cand stiti ca aveti pielea sensibila, este important sa aveti grija ca produsele de protectie solara pe care le folositi sa nu contina alcool, parfumuri, oxibenzonă, acid para-aminobenzoic (PABA), salicilati si cinamati. In schimb, indreptati-va atentia catre creme care contin ingrediente precum oxid de zinc, dioxid de titan, pantenol, alantoina si madecasozid, deoarece au proprietati calmante si pot contribui la reducerea iritatiilor.

Protectie solara pentru pielea predispusa la acnee

La fel ca in cazul pielii sensibile, este indicat sa evitati utilizarea oricarei protectii solare cu ingrediente care ar putea agrava inflamatia pe care o aveti deja. Prin urmare, protectia solara minerala este cea mai sigura pentru dumneavoastra.

Protectie solara pentru pielea matura

Pe masura ce pielea imbatraneste, incepe sa sufere modificari biochimice. Astfel, isi va pierde din vigoare si vor fi observate hiperpigmentarea, ridurile fine si petele maronii. De aceea, pentru pielea matura, va recomandam sa alegeti produse cu SPF ridicat, pe baza de ulei, antioxidanti si alte ingrediente care hidrateaza si redau fermitatea pielii.

Cea mai buna protectie solara pentru copii

Pentru bebelusi, dar si pentru copii, precum si pentru adolescentii si adultii cu pielea sensibila, dermatologii recomanda protecție solara fizica. Pentru cei mici, este indicata o crema de protectie solara hipoalergenica.

Cea mai buna protectie solara pentru copii ar trebui sa aiba cel putin FPS 50. Specialistii recomanda ca pentru cei mici sa folositi produse special concepute pentru ei, deoarece protectiile solare pentru adulti le pot irita pielea delicata.

Bebelusii au pielea foarte sensibila, implicit mult mai predispusa la arsuri decat cea a adultilor. Cu toate acestea, ei trebuie sa aiba o anumita varsta inainte de a aplica protectie solara pe pielea lor.

Specialistii in dermatologie considera ca bebelusii care au sub un an ar trebui protejati cu imbracaminte care sa-i fereasca de razele soarelui si pusi sa stea la umbra.

Atentie la etichetele produselor FPS

Produsele cu factor de protectie intre 2 si 4 sunt, mai degraba, simple lotiuni de corp, iar pe etichetele lor ar trebui sa existe un avertisment care sa anunte ca produsul nu are rol de protectie solara. Apoi, niciun produs nu este in totalitate rezistent la apa sau transpiratie. Eticheta ar trebui sa semnalizeze ca produsul protejeaza pielea 40 sau 80 de minute de inot etc.

Nu toate produsele FPS sunt la fel

Nu cumparati primul produs pe care-l gasiti, ci cumparati-le pe cele care vi se potrivesc. Ar trebui sa evitati ingrediente precum oxibenzona (face parte din categoria filtrelor solare). Oxibenzona poate ajunge in fluxul sangvin si duce la aparitia reactiilor alergice.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sunscreen-skin-type#_noHeaderPrefixedContent

https://curology.com/guides/skincare/sunscreen-combination-skin/

https://www.cancer.org/latest-news/choose-the-right-sunscreen.html

https://www.healthline.com/health/what-spf-should-i-use

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/steps-choosing-clean-safe-sunscreen/

https://www.dermaessentia.com/blogs/sun-care/how-to-choose-sunscreen-according-to-skin-type

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Genera Lapte solar cu vitamina E SPF25 X 250ml

Genera Lapte solar cu vitamina E SPF25 X 250ml

In timpul zilelor caniculare, formula laptelui solar…

RILASTIL SUN SYSTEM ACNESTIL Crema seboreglatoare cu SPF 50+ X 40 ml

RILASTIL SUN SYSTEM ACNESTIL Crema seboreglatoare cu SPF 50+ X 40 ml

Pielea acneica sau care are tendinta acneica este…