Injectiile cu botox: adio, riduri si... depresie?

Injectiile cu botox: adio, riduri si... depresie? Injectiile cu botox: adio, riduri si... depresie?

Ultima actualizare: 7 februarie 2024

Injectiile cu botox reusesc sa stearga nu doar semnele lasate de trecerea timpului pe chip, ci pot ajuta mai mult de atat! Mai exact, reusesc sa atenueze simptomele afectiunilor care tin de sanatatea mintala, cum ar fi depresia si anxietatea, dupa cum sugereaza rezultatele unor studii recente.

Legatura dintre botox si depresie

Injectiile cu toxina botulina – adesea prescurtata botox – sunt utilizate in principal in industria cosmetica, deoarece determina relaxarea muschilor. Botoxul se foloseste pentru a netezi liniile si ridurile. Iar aceasta relaxare a muschilor faciali a facut obiectul mai multor studii, in incercarea cercetatorilor de a afla daca botoxul ar putea fi folosit cu succes pentru ameliorarea depresiei.

Specialistii s-au focusat pe ceea ce biologul evolutionist Charles Darwin a descris drept „muschii faciali care exprima durerea”, in amplul studiu legat de caracterul innascut al expresivitatii emotionale.

 

Farmacistii Catena recomanda Rilastil HYDROTENSEUR - Ser antirid restructurant, cu o textura matasoasa si absorbtie rapida. Cu o formula pe baza de acid hialuronic cu trei tipuri de masa moleculara, hidrateaza si repara pielea. Este recomandat pentru toate tipurile de ten, inclusiv pentru cel sensibil. Totodata, este ideal si in intretinerea tenului dupa efectuarea procedurilor estetice, restabilind elasticitatea pielii.

 

Relaxare pentru „muschii durerii”

Impreuna cu cercetatorii Scolii de Medicina din Hanovra – Germania, dr. Dr. Axel Wollmer, medic specialist pshiatru si cercetator, alaturi de echipa sa, si-au propus sa se bazeze pe cercetari anterioare privind injectiile cu botox in regiunea glabelara. Mai exact, este vorba despre zona dintre sprancene, adesea folosita cand exprimam anumite emotii.

Oamenii de stiinta au analizat 45 de paciente de sex feminin cu tulburare de personalitate borderline (BPD – o instabilitate a comportamentului si a relatiilor interpersonale), una dintre cele mai frecvente tulburari de personalitate. Cercetatorii au explicat ca pacientii cu aceasta afectiune experimenteaza un „exces de emotii negative”, inclusiv furie si frica.

Unele dintre participantele la cercetare au primit injectii cu botox, in timp ce altora – parte dintr-un grup de control – li s-a administrat acupunctura.

Inainte de tratament, participantii au primit o asa-numita testare emotionala “go/no go” – in care trebuiau sa-si controleze reactiile la anumite indicii in timp ce vedeau imagini cu chipuri exprimand diferite emotii. Acest lucru a fost facut in timp ce oamenii de stiinta au facut scanari RMN.

Studiul a avut rezultate mixte: atat pacientii cu botox, cat si cei carora li s-a administrat acupunctura au prezentat o imbunatatire similara dupa tratament. Insa echipa a fost incurajata de alte descoperiri cu rezultate cat se poate de surprinzatoare.

 

Farmacistii Catena recomanda Rilastil HYDROTENSEUR – Crema antirid restructuranta pentru zona ochilor, cu efect antirid, antipungi si anticearcane. Formula imbogatita cu ceramide, lupeol si Miolift – cu efect similar botoxului, are o actiune reparatoare intensiva, conferind fermitate tenului.

Legatura cu amigdala cerebrala

Scanarile RMN au demonstrat, pentru prima data, cum botoxul ar putea modifica aspectele neurobiologice. Mai exact, rezultatele imagistice au aratat o reducere a activitatii la nivelul amigdalei cerebrale sau centrul emotional al creierului.

„Am gasit un efect linistitor asupra amigdalei, care este implicata in procesarea emotiilor negative si este hiperactiva la unii pacienti”, a spus Wollmer. Acest lucru, a adaugat el, nu a fost observat in grupul de control tratat cu acupunctura.

Oamenii de stiinta au mai descoperit, de asemenea, ca botoxul a redus comportamentul impulsiv al pacientilor in timpul testarii de tip “go/no go”. De asemenea, a existat si o corelare cu activarea zonelor prefrontale din creier, care sunt implicate in controlul inhibitor.

Insa trebuie luat in considerare dimensiunea relativ mica a studiului – doar 45 de participante.

Botox antidepresiv?

Un studiu anterior, din 2021, a analizat datele a 40.000 de persoane care au apelat la injectii cu botox, din baza de date a Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA). S-a constatat ca tulburarile de anxietate erau cu 22 pana la 72% mai putin frecvente decat la pacientii care au primit alte terapii pentru aceleasi afectiuni.

Cercetari similare cu privire la posibilele efecte antidepresive ale injectiilor cu botox au existat si in 2020. Rezultatele de atunci au aratat ca botoxul ar putea fi utilizat nu numai pentru a trata depresia, așa cum sugerasera deja mai multe studii anterioare, ci ar putea avea si un efect protector impotriva acestei afectiuni.

Cat despre tratamentele consacrate, cum ar fi psihoterapia sau antidepresivele, nu functioneaza suficient de bine pentru aproximativ o treime dintre pacientii cu depresie. Asadar, „e nevoie de a dezvolta noi optiuni de tratament. Aici ar putea avea un rol injectiile cu botox”, sunt de parere specialistii.

Acesta ar fi startul pentru a analiza legatura dintre botox si orice alte afectiuni de sanatate mintala.

Farmacistul Catena va recomanda: