Insolatia va poate pune viata in pericol!

Insolatia va poate pune viata in pericol! Insolatia va poate pune viata in pericol!

Ultima actualizare: 1 septembrie 2021

insolatie

Insolatia reprezinta o urgenta medicala aparuta din cauza faptului ca organismul nu se mai poate raci de unul singur. Insolatia este cea mai grava problema provocata de caldura. Corpul se deshidrateaza deoarece nu poate elibera caldura interna in exterior, motiv pentru care temperatura corporala urca la 40 de grade Celsius sau chiar mai mult. Partea extrem de neplacuta este ca oamenii nu-si dau seama decat foarte tarziu ca sunt in pericol de insolatie. Si ajung sa aiba stari de confuzie si delir din cauza daunelor nervoase. Pentru a reduce riscul de insolatie, primul pas este sa cunoasteti si sa constientizati simptomele de insolatie. Afectiunea trebuie diagnosticata rapid pentru a evita insuficientele, problemele cognitive si chiar decesul.

Pentru a va feri de insolatie, este esential sa luati masuri preventive pentru a va mentine corpul racorit si hidratat. De asemenea, este important sa evitati actiunile si evenimentele care cresc riscul de insolatie, cum ar fi desfasurarea activitatilor fizice in bataia directa a razelor solare.

 


Insolatie - cauze

Puteti dezvolta insolatie in urma:

Expunerii la un mediu cald

Temperatura corporala poate creste daca petreceti prea mult timp intr-un mediu fierbinte, acest lucru provocand insolatie clasica. Acest tip de insolatie apare de obicei in urma expunerii pentru perioade prelungite la vremea calda si umeda. Cei mai afectati de acest tip de insolatie sunt adultii in varsta si persoanele care au boli cronice. Pe langa starea de rau si celelalte simptome specifice, persoanele care fac insolatie se pot confrunta si cu arsuri solare. Pentru aceste probleme de piele exista cateva remedii, cum ar fi Regen – Sil, un produs ideal in tratarea cicatricilor pielii, printr-o singura aplicare pe zi.

De asemenea, Catena recomanda Cicatridina spray, un tratament adjuvant in procesele reparative ale ranilor superficiale si adanci, cantitatea de acid hialuronic garantand o cicatrizare rapida si sanatoasa.

O alta propunere este Raniseptol spray, un dispozitiv medical recomandat pentru accelerarea vindecarii in cazul arsurilor, escarelor, taieturilor, arsurilor solare si al altor simptome cutanate.

Activitatii fizice intense

Insolatia de efort este cauzata de o crestere a temperaturii corporale provocata de efectuarea unor exercitii fizice intense pe vreme torida. Orice persoana care face sport sau lucreaza pe timp cald poate face insolatie. Cu toate acestea, riscul este mai mare in cazul persoanelor care nu sunt obisnuite cu temperaturile ridicate.

Insolatie – simptome si manifestari

Printre simptomele de insolatie se numara:

  • Temperatura corporala mare. Printre principalele simptome de insolatie se numara temperatura corporala de 40 de grade Celsius sau mai mare.
  • Probleme de comportament. Confuzia, iritabilitatea, agitatia, convulsiile, vorbirea neclara, delirul si coma pot fi cauzate de insolatie.
  • Absenta transpiratiei. Daca insolatia a fost provocata de vremea calda, pielea va deveni fierbinte si uscata la atingere. In schimb, in cazul insolatiei provocate de miscarea intensa, pielea poate fi usor umeda.
  • Greata si varsaturi
  • Pielea rosie.
  • Respiratie rapida
  • Frecventa cardiaca accelerata. Unul dintre simptome este si pulsul ridicat. Caldura excesiva poate pune un stres suplimentar pe inima in efortul de racori corpul.
  • Durere de cap

insolatie-simptome

Prim ajutor si tratament pentru insolatie

Persoanele care fac insolatie trebuie sa ceara ajutor medical de urgenta. Pana la sosirea medicilor, este esential sa-si racoreasca temperatura corporala. Daca banuiti ca o persoana are simptome de insolatie, sunati imediat la numarul de urgenta sau transportati persoana la spital. Este importanta acordarea cat mai rapida a ajutorului medical pentru a fi evitate alte probleme grave.

Cat timp asteptati venirea echipei medicale, initiati primul ajutor. Mutati persoana intr-o incapere in care exista aer conditionat, sau macar intr-o camera racoroasa si umbrita, si indepartati articolele vestimentare care pot bloca circulatia sangelui. In plus, incercati sa reduceti temperatura corporala astfel:

  • Ventilati aer spre pacient si stropiti-l cu apa pentru a spori senzatia de racorire.
  • Aplicati pungi cu gheata pe zona inghinala, axile, gat si spatele pacientului. Aceste zone contin in abundenta vase de sange superficiale, motiv pentru care racirea acestora poate reduce temperatura corpului.
  • Puneti pacientul intr-o cada cu apa calaie.

insolatie=prim-ajutor

Sfaturi pentru preventie

In primul rand, este indicat este sa ramaneti intr-o incapere dotata cu aer conditionat atunci cand indicele termic este ridicat. Cu toate acestea, daca trebuie totusi sa iesiti din casa, feriti-va de insolatie astfel:

  • Purtati imbracaminte lejera, deschisa la culoare si o palarie.
  • Folositi creme cu factor de protectie solara (SPF) de 30 sau mai mare.
  • Beti cat mai multe lichide. Beti cel putin opt pahare de apa, suc de fructe sau suc de legume zilnic pentru a preveni deshidratarea.
  • Aveti mare grija atunci cand faceti sport sau lucrati in aer liber. Specialistii recomanda sa beti 300 ml de lichide cu doua ore inainte de a face exercitii fizice si sa mai beti 300 ml de apa sau bauturi hidratante chiar inainte de sport. In timpul exercitiilor fizice, este ideal sa consumati inca 300 ml de apa la fiecare 20 de minute, chiar daca nu va este sete.
  • Daca este posibil, faceti miscare fizica in aer liber atunci cand razele soarelui nu sunt atat de puternice, cum ar fi dimineata devreme sau dupa apusul soarelui.

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/symptoms-causes/syc-20353581

Farmacistul Catena va recomanda:

Cicatridina spray, 125 ml

Cicatridina spray, 125 ml

Cicatridina spray cu acid hialuronic este un tratament…

Raniseptol spray x 125 ml

Raniseptol spray x 125 ml

Raniseptol spray este un dispozitiv medical recomandat…