Importanta colinei

Importanta colinei Importanta colinei

Ultima actualizare: 15 septembrie 2021

colina

Colina este un macronutrient esential pentru ficat, nervi, activitatea musculara, dezvoltarea normala a creierului, sustinerea unui nivel bun de energie si mentinerea unui metabolism sanatos. Colina joaca un rol in mai multe procese importante din corp care au loc in fiecare zi.

Colina este un nutrient solubil in apa, care are legatura cu alte vitamine, cum ar fi folatul (vitamina B9) si celelalte vitamine din complexul de vitamine B. La fel ca vitaminele din complexul B, colina sustine energia si functia creierului la un nivel optim si, in plus, mentine metabolismul cat mai activ.

Care este unul dintre cele mai mari beneficii ale colinei?

Acest nutrient sustine procesul de metilare, utilizat pentru productia de ADN, ajuta la trimiterea impulsurilor nervoase si sustine procesul de detoxifiere. Este importanta pentru buna functionare a unui neurotransmitator cheie numit acetilcolina, un neurotransmitator care actioneaza la nivelul sistemului nervos, transmitand semnale intre celulele nervoase.

 


Ce este colina?

Colina este un nutrient descoperit oarecum recent. Specialistii au descoperit in urma cu peste doua decenii ca acest nutrient este important pentru buna desfasurare a mai multor procese corporale, cum ar fi sinteza neurotransmitatorilor, metabolismul, dezvoltarea creierului si multe altele.

Organismul produce cantitati mici de colina, motiv pentru care oamenii trebuie sa-si completeze aportul cu ajutorul alimentelor si suplimentelor. Un astfel de supliment este Slaboficat Slim, un produs care contribuie la mentinerea sanatatii ficatului si a unei greutati corporale optime. Slaboficat Slim contine colina ce ajuta la mentinerea functiei normale a ficatului si metabolismului normal al lipidelor si homocisteinei, armurariu cu actiune de regenerare hepatica, piper negru, pentru eliminarea toxinelor, si curcuma pentru mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange, si astfel, pentru mentinerea unei greutati corporale optime.

Atat barbatii, cat si femeile adulte trebuie sa-si asigure un aport de 550 mg, respectiv 425 mg de colina pe zi.

Acest nutrient este si mai necesar in timpul sarcinii si alaptarii, deoarece este important pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului. Drept urmare, gravidele au nevoie de 450 mg de colina pe zi, in timp ce femeile care alapteaza au nevoie de 550 mg.

Surse vegetale de colina

Din fericire, acest nutrient se gaseste in multe alimente de origine vegetala.

Boabe de soia

Soia se numara printre sursele vegetale bogate in colina. O cana (93 grame) de soia prajita contine 214 mg, sau 39% din doza zilnica recomandata. Pe langa colina, soia este contine si proteine vegetale, fibre, magneziu, zinc, mangan si folat.

Pentru a creste aportul de colina, specialistii recomanda sa mancati boabe de soia prajite sau sa incercati edamame, care sunt, de fapt, boabe de soia imature.

colina-soia

Germeni de grau

Despre germenii de grau se cunoaste faptul ca reprezinta o sursa concentrata de fibre. In plus, germenii de grau sunt bogati in substante nutritive importante, cum ar fi manganul, vitamina E, magneziul, zincul si colina.

84 de grame de germeni de grau prajiti contin 153 mg de colina, sau 28% din doza zilnica recomandata.

Pentru a oferi preparatelor un plus de colina si fibre, puteti combina germeni de grau cu fulgi de ovaz, iaurt sau smoothie-uri.

Legume crucifere

Colina se gaseste, de asemenea, si anumite legume crucifere cunoscute precum conopida, broccoli si varza de Bruxelles.

In 160 de grame de conopida gatita se gasesc 72 mg, sau 13% din necesarul zilnic de colina. In schimb, in aceeasi cantitate de varza de Bruxelles si broccoli fierte se gasesc aproximativ 30 mg, sau 5% din doza zilnica recomandata.

Migdale

Migdalele se numara printre cele mai renumite alimente care intra in categoria nucilor si semintelor si datorita beneficiilor pe care le aduc starii de sanatate. De exemplu, potrivit cercetatorilor, consumul de migdale poate creste nivelul colesterolului HDL (colesterol “bun”), care protejeaza inima.

De asemenea, migdalele contin din belsug numerosi nutrienti, cum ar fi vitamina E, proteine, fibre si magneziu.

In plus, s-a descoperit despre migdale ca reprezinta una dintre sursele vegetale de colina. 28 de grame de migdale asigura corpului aproximativ 15 mg de colina, acesta reprezentand 2,5% din doza zilnica recomandata.

colina-migdale

Fasole rosie

Fasolea este o leguminoasa foarte nutritiva care se intampla, de asemenea, sa reprezinte o sursa buna de colina. 177 de grame de fasole gatita asigura un aport de 54 mg de colina, ceea ce echivaleaza cu 10% din doza zilnica recomandata.

Quinoa

Quinoa este o pseudocereala fara gluten extrem de cunoscuta. Din punct de vedere botanic, quinoa nu este o cereala, insa cu siguranta este utilizata ca fiind una. De asemenea, contine multi nutrienti, fiind o sursa buna si de colina. O cana (185 grame) de quinoa preparata contine 43 mg de colina, acesta fiind echivalentul a 8% din doza zilnica recomandata.

Cartofi rosii

Cartofii rosii sunt extrem de deliciosi si, in plus, se numara printre alimentele care contin carbohidrati si alti nutrienti importanti, cum ar fi vitamina C, potasiu si colina. Specialistii au descoperit ca un cartof rosu mare (299 grame) contine 57 mg de colina, acest lucru reprezentand 10% din doza zilnica recomandata.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327117

https://www.healthline.com/nutrition/foods-with-choline

Farmacistul Catena va recomanda:

-31,18%
Zdrovit Slaboficat Slim X 30 capsule

Zdrovit Slaboficat Slim X 30 capsule

  Slaboficat Slim este un supliment alimentar…