
Fara niciun dubiu, utilizarea laxativelor in scopuri necorespunzatoare, ba chiar periculoase, mai ales pentru pierderea in greutate, a devenit o preocupare clinica tot mai frecventa. Aceasta este fundamentata in special in contextul tulburarilor de comportament alimentar si, poate chiar mai relevant, al presiunii sociale privind imaginea corporala. Drept urmare, din ce in ce mai multe persoane folosesc laxative pentru slabit, din cauza accesului usor la aceste substante, dar si din cauza promovarii in mediul online sau pe retelele sociale drept „trucuri pentru slabit rapid”. In schimb, stiinta demonstreaza contrariul: aceste laxative pentru slabit nu au niciun efect benefic.
Ce sunt laxativele si de cate tipuri sunt?
Laxativele sunt substante (agenti farmacologici) utilizate pentru a facilita evacuarea intestinala, adica eliminarea scaunului. Eliminarea este facilitata fie prin stimularea tranzitului de la nivelul intestinului, fie prin modificarea consistentei si volumului materiilor fecale. Sunt disponibile o serie de laxative, clasificate pe baza mecanismului de actiune, cu mentiunea ca majoritatea pot fi achizitionate fara prescriptie medicala.
Actioneaza prin absorbtia apei in intestin, ceea ce creste volumul scaunului si stimuleaza, de altfel, si peristaltismul intestinal. Exemple sunt psyllium, metilceluloza, policarbofilul. In ceea ce priveste siguranta, sunt considerate a avea cel mai bun profil, dar efectul lor nu este imediat. De asemenea, nu sunt recomandate drept laxative pentru slabit.
Acestea atrag apa in lumenul intestinal prin efect osmotic, inmoaie scaunul si, de asemenea, au si efectul de a stimula tranzitul intestinal. Exemplele includ lactuloza, polietilen glicolul si sarurile de magneziu. Utilizarea lor cronica poate duce la dependenta de laxative, la dezechilibre de tip electrolitic. Nu ar trebui folosite drept laxative pentru slabit.
Stimuleaza in mod direct motilitatea intestinala si secretiile intestinale, ceea ce faciliteaza direct evacuarea scaunului. Exemplele includ senna, bisacodil, picosulfatul de sodiu. Este recomandat sa se utilizeze doar la recomandarile medicului, deoarece utilizarea cronica poate avea posibile efecte nedorite, cum ar fi dependenta de laxative si sindromul colonului inert. De asemenea, sub nicio forma nu ar trebui folosite drept laxative pentru slabit.
-
Laxative emoliente (lubrifiante)
Acestea scad tensiunea superficiala a materialului fecal, facilitand eliminarea acestuia. Cateva exemple sunt docusatul de sodiu si uleiurile minerale. Administrarea ar trebui limitata, din cauza riscului de malabsorbtie si pneumonie lipoida (aspiratia uleiurilor minerale).
Au actiune rapida, dar pot induce hiperfosfatemie sau hipermagnezemie, in special la pacientii cu afectiuni renale. Exemplele clasice includ sulfatul de magneziu si fosfatul de sodiu. In mod similar cu alternativele deja mentionate, nu ar trebui folosite drept laxative pentru slabit.
-
Agonisti selectivi ai receptorilor 5-HT4
Reprezinta o noua generatie de laxative, noi pe piata – prucaloprid, spre exemplu. Se utilizeaza in special pentru a trata constipatia cronica refractara.
Este foarte important ca fiecare categorie de laxative sa fie folosita in contextul unei afectiuni corespunzatoare si, la modul ideal, doar la recomandarile medicului. Folosirea lor cu scopul de a slabi, fara o indicatie medicala clara, deturneaza complet scopul terapeutic initial, ba chiar va expune pacientul la efecte secundare potential severe. Nu exista laxative pentru slabit, chiar daca diferitele substante si alternative sunt promovate drept o alternativa rapida si accesibila pentru a slabi.
Laxative pentru slabit – sunt cu adevarat eficiente?
Ideea ca laxativele pot contribui la pierderea ponderala este pur si simplu o eroare, un mit care a fost propagat frecvent in mediul online si nu numai. Nu exista laxative pentru slabit. De fapt, in realitate aceste substante nu au niciun efect asupra masei grase sau metabolismului lipidic si nu fac altceva decat sa induca o falsa senzatie de „usurare” sau „scadere in greutate”, asociata in principal cu:
-
eliminarea tranzitorie a continutului intestinal (materii fecale, lichide);
-
pierderea de apa si electroliti prin scaune frecvente si moi.
De ce nu functioneaza aceste „laxative pentru slabit”? Inainte de toate, este vorba despre modul in care digestia functioneaza: nutrientii (si, implicit, caloriile) se absorb in intestinul subtire, nu in colon, unde actioneaza aceste laxative. Prin urmare, laxativele isi exercita efectul abia dupa ce procesul de absorbtie a avut loc, nu inainte. Pierderea in greutate, desi pare a fi una reala pe moment, este reversibila – imediat dupa rehidratare si reluarea tranzitului intestinal normal. De asemenea, aceste „laxative pentru slabit” nu influenteaza compozitia corporala – raportul dintre grasime si masa corporala. Utilizarea laxativelor cu scopul de a slabi este un mit chiar periculos.
Laxative pentru slabit – cat de periculoase sunt, de fapt?
Aceste asa-zise laxative pentru slabit, dincolo de faptul ca nu au niciun efect in aceasta directie, devin chiar periculoase daca sunt folosite pe termen lung. Laxativele nu ar trebui folosite in afara indicatiei medicale, deoarece pot duce la o serie de efecte adverse serioase, unele cu impact extins:
-
dezechilibre hidroelectrolitice: hipokaliemie, hiponatremie, hipomagnezemie;
-
acidoza metabolica sau alcaloza hipocloremica;
-
deshidratare severa;
-
sindromul colonului inert (abuzul de laxative in general, si nu doar de catre persoanele care folosesc laxative pentru slabit, poate duce la atrofia musculaturii netede colice, la pierderea reflexului defecatiei spontane, necesitand doze tot mai mari de laxative pentru a avea efect);
-
constipatie severa refractara;
-
leziuni ale mucoasei colonice (colita, ulcer colonic, melanoza coli).
De asemenea, persoanele care folosesc laxative pentru slabit au un risc mai mare de interferente cu alte medicamente si de malabsorbtie:
-
scade absorbtia unor medicamente (anticonceptionale orale, digoxina, diuretice);
-
pierdere cronica de vitamine liposolubile (A, D, E, K).
Este foarte important de mentionat ca multe persoane care folosesc laxative pentru slabit sufera de tulburari alimentare – bulimie nervoasa, anorexie nervoasa sau alte tipuri de comportamente compensatorii nesanatoase. Utilizarea prelungita de laxative pentru slabit poate induce chiar si o dependenta psihologica – uneori, la persoanele care se documenteaza ulterior ca laxativele nu au efecte benefice in aceasta privinta, ba chiar sunt periculoase – perceputa drept „necesara”, in vederea controlului greutatii.
Laxative pentru slabit – mituri si adevaruri
Ideea ca exista laxative pentru slabit a luat nastere, in esenta, prin fundamentarea si promovarea unor mituri. Cele mai comune cand vine vorba de laxative pentru slabit sunt urmatoarele:
-
Mit: Laxativele „curata” organismul si ajuta la detoxifiere
Adevar: Nu exista dovezi stiintifice care sa sustina ideea de „detoxifiere” prin laxative. Si, cel mai probabil, acestea nu au niciun efect in aceasta directie – ele doar accelereaza tranzitul. Insa, organismul dispune de organe care ii asigura detoxifierea – ficatul si rinichii, plamanii, pielea.
-
Mit: Daca folosesti laxative pentru slabit vei scapa de grasime
Adevar: Laxativele actioneaza asupra intestinului gros, dupa absorbtia nutrientilor, implicit si a grasimilor. Ele elimina mai rapid apa si resturile neabsorbabile – materialul fecal – fara, insa, a avea impact asupra grasimii corporale.
-
Mit: Daca am scaune frecvente, inseamna ca slabesc
Adevar: Frecventa scaunelor nu este un indicator de pierdere ponderala eficienta. Dimpotriva, ar putea fi semnul unei dereglari. Orice „scadere” in greutate este tranzitorie, cauzata in esenta de pierderea apei si de golirea continutului intestinal.
-
Mit: Laxativele sunt sigure pentru utilizare zilnica
Adevar: Utilizarea cronica induce dependenta fiziologica, distruge flora intestinala si altereaza motilitatea intestinala. Nu ar trebui sub nicio forma sa folositi laxative pentru slabit. Exista cazuri in care, intr-adevar, utilizarea zilnica este recomandata, dar numai in contextul unei afectiuni si sub stricta supraveghere medicala.
Bibliografie:
https://www.tandfonline.com/doi/10.1080/07448481.1989.9939064
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6893330/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8273146/
https://www.webmd.com/diet/taking-laxatives-to-lose-weight
https://withinhealth.com/learn/articles/the-truth-about-weight-loss-and-laxative-use
Andrei Cioata, absolvent al Facultatii de Biologie „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cu specializarea Biochimie, si al unui master in Laborator Medical. Isi hraneste pasiunea pentru stiinta cu o curiozitate constanta in a intelege mecanismele biologice care stau la baza functionarii organismului si sustinerii sanatatii.
De-a lungul pregatirii sale, a urmat cursurile Facultatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, specializarea Medicina Generala, dar a ales sa se retraga si sa opteze pentru cercetare si intelegerea stiintifica a fenomenelor biologice. In paralel cu activitatea sa stiintifica, este si autorul a trei carti de fictiune – intrucat imaginatia si stiinta au facut intotdeauna „casa buna”.
Dedicat in totalitate cercetarii, popularizarii si educatiei stiintifice, imbina armonios pasiunea pentru stiinta cu dorinta de a educa si de a-si impartasi cunostintele cu o audienta larga.