Limba-mielului – beneficii si proprietati terapeutice

Limba-mielului – beneficii si proprietati terapeutice Limba-mielului – beneficii si proprietati terapeutice

Ultima actualizare: 25 aprilie 2024

Limba-mielului este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale terapeutice. Aceasta este in special folosita datorita continutului bogat in acid gamma linoleic, un acid gras Omega-6 care are rol in scaderea inflamatiei din organism. De asemenea, limba-mielului este recunoscuta pentru capacitatea sa de a ajuta in tratamentul unor afectiuni diverse, cum ar fi astm, artrita reumatoida si dermatita atopica. Cu toate acestea, planta are si cateva contraindicatii de care este bine sa tineti cont. Desi este benefica pentru sanatate, aceasta planta ar putea fi mai putin potrivita pentru anumite categorii de persoane.


Generalitati despre limba-mielului

Limba-mielului are o istorie bogata, fiind utilizata de secole in medicina traditionala. Aceasta este recunoscuta de catre cei care o folosesc, datorita florilor sale de culoare mov intens. De asemenea, aceasta poate fi consumata fie ca atare, fie folosita pentru productia de uleiuri esentiale.

  • Unde se gaseste

Limba-mielului este o planta originara din Orientul Mijlociu, dar a fost raspandita si adaptata rapid si in alte regiuni ale lumii. In acest mod, a ajuns si in Europa sau America de Nord. Aceasta planta poate fi crescuta in gradina ca planta ornamentala. Frunzele sale cu textura pufoasa, cu o culoare usor argintie, o fac sa arate extraordinar in orice gradina. De asemenea, poate fi gasita si in zone salbatice, acolo unde conditiile sunt propice pentru a se dezvolta. Acestei plante ii plac solurile bine drenate si expunerea la soare.

  • Ce se recolteaza de la aceasta planta?

Frunzele si florile sunt principalele elemente care se recolteaza de la limba-mielului. Frunzele sunt recunoscute usor datorita texturii lor moi si aspectului placut. De asemenea, florile apar pe timpul verii, au dimensiuni mici si sunt de obicei de culoare violet sau roz. Recoltarea elementelor acestei plante se face de obicei in perioadele uscate ale zilei. In acest mod, puteti maximiza concentratia de uleiuri esentiale si principii active.

  • Cum se utilizeaza

Limba-mielului poate fi utilizata fie in stare prospata, fie uscata. Frunzele pot fi folosite pentru a prepara ceai, tinctura sau unguent. De asemenea, in unele bucatarii traditionale, ea poate fi folosita drept garnitura sau condiment. Cea mai comuna forma de utilizare a acestei plante este sub forma de ceai, fiind foarte benefica pentru calmare si reducerea inflamatiei.

Semintele acestei plante au si ele o utilizare, fiind deseori transformat in ulei. Acesta poate fi aplicat pe par sau piele, avand proprietati benefice pentru mentinerea sanatatatii acestora. In plus, limba-mielului este foarte des folosita sub forma de suplimente, fiind benefica pentru probleme respiratorii sau digestive.

Limba-mielului – proprietati terapeutice si beneficii

Limba-mielului este asociata cu numeroase proprietati terapeutice. De la reducerea inflamatiei din organism si continuand cu influenta pozitiva pe care o are asupra sistemului respirator, limba-mielului este o planta benefica pentru sanatate.

  • Are proprietati antiinflamatorii

Conform studiilor efectuate pana in prezent, limba-mielului are proprietati antiinflamatorii. Semintele acestei plante pot ajuta impotriva deteriorarii oxidative a celulelor, acest proces fiind cunoscut pentru contributia pe care o are la aparitia inflamatiei in organism. De asemenea, studiile efectuate au aratat ca uleiul obtinut din semintele acestei plante poate ajuta la scaderea inflamatiei cauzate de inaintarea in varsta. Mai mult, consumul acestei plante sub forma de suplimente ajuta la reducerea simptomelor asociate cu artrita reumatoida si alte probleme inflamatorii.

  • Reduce simptomele astmului

Prin lupta impotriva inflamatiei, limba-mielului poate ajuta la reducerea simptomelor asociate astmului. Consumul de capsule ce contin ulei de limba-mielului poate reduce inflamatia specifica astmului moderat. De asemenea, combinarea acestei plante cu alte uleiuri, cum ar fi cel de peste, vitamine si minerale, va ajuta la scaderea inflamatiei si a simptomelor specifice de astm.

  • Poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii

Uleiul din semintele acestei plante contine cantitati mari de acid gamma linoleic, un acid gras care ajuta la mentinerea structurii si functiei pielii. De asemenea, proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante pot ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor si vor mentine bariera naturala a pielii.

Conform studiilor efectuate asupra acestei plante, produsele care contin drept ingredient limba-mielului pot ajuta in tratarea anumitor probleme dermatologice, cum ar fi dermatita atopica. In plus, aceasta planta ajuta la reducerea iritatiei si a mancarimii specifice dermatitei atopice.

  • Ajuta in artrita reumatoida

Folosirea acestei plante, in combinatie cu tratamentul conventional folosit pentru reducerea disconfortului asociat acestei boli, poate ajuta in managementul eficient al artritei reumatoide. Datorita efectului sau antiinflamator si a cantitatii semnificative de acizi grasi, limba-mielului ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul articulatiilor, precum si a durerilor asociate.

Limba-mielului, contraindicatii

Folosirea produselor care contin limba-mielului pot avea si contraindicatii si reactii adverse pentru anumite persoane:

  • probleme hepatice – florile si frunzele acestei plante contin un compus cunoscut drept alcaloid pirolizidina. Acesta poate afecta functia hepatica atunci cand consumati limba-mielului pe termen lung.
  • hemoragii – cantitatea de acid gamma linoleic din uleiul acestei plante poate conduce la probleme serioase legate de hemoragii.
  • nepotrivite in timpul alaptarii – compusii alcaloizi din frunzele si florile acestei plante pot ajute din laptele matern direct la bebelus. Acest lucru este periculos, avand in vedere ca planta este destinata doar adultilor.

Cand este folosita in exces, limba mielului poate provoca efecte adverse, cum ar fi:

  • diaree;
  • durere de cap;
  • greata;
  • durere de stomac;
  • crampe;
  • reactii alergice.

In concluzie, limba-mielului este o planta recunoscuta pentru multiplele sale beneficii asupra sanatatii. In mod concret, aceasta planta poate ajuta la diminuarea inflamatiei, imbunatatirea aspectului pielii, scaderea simptomelor asociate astmului, dar si la ameliorarea simptomelor specifice artritei reumatoide.

Cu toate acestea, aceasta planta nu poate fi folosita de oricine. In primul rand, este contraindicata copiilor, in timpul alaptarii sau daca sunteti insarcinata. De asemenea, inainte de a o consuma, este recomandat sa discutati cu medicul si sa ii urmati instructiunile, pentru a evita interactiunile cu anumite medicamente.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/borage#bottom-line

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-596/borage

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-to-know-about-borage

https://www.drugs.com/npc/borage.html