Bronsita versus astm - care sunt asemanarile si diferentele

Bronsita versus astm - care sunt asemanarile si diferentele Bronsita versus astm - care sunt asemanarile si diferentele

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2023

Daca sunteti ca multi oameni, s-ar putea sa va intrebati care sunt asemanarile si diferentele dintre bronsita si astm in ceea ce priveste cauzele lor, simptomele, tratamentele si optiunile preventive.

In timp ce atat astmul, cat si bronsita sunt considerate conditii "obstructive" ale plamanilor pentru ca limiteaza sau blocheaza fluxul de aer in si in afara plamanilor, exista cateva diferente cheie intre ele.

Bronsita include variante acute si cronice. Bronsita acuta dureaza mai putin de trei saptamani si este uneori numita si raceala in piept. Este cea mai comuna dintre cele doua tipuri si este marcata de producerea de mucus in plamani si inflamarea pulmonara. De multe ori, bronsita acuta trece de la sine.

Bronsita cronica este o afectiune inflamatorie a plamanilor notabila pentru constrictia cailor respiratorii, tusea persistenta si productia de mucus care dureaza mai mult de trei luni si revine timp de cel putin doi ani succesivi. Este un tip de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Desi nu este vindecabila, poate fi gestionata cu succes cu tratamentele potrivite.

Astmul este, de asemenea, o boala inflamatorie a plamanilor pe termen lung care ingusteaza caile respiratorii. Tinde sa apara si sa dispara pe parcursul vietii unei persoane. Spre deosebire de bronsita cronica si acuta, oamenii de stiinta nu sunt siguri exact ce cauzeaza astmul, desi copiii ai caror parinti au aceasta afectiune prezinta un risc mai mare de a o dezvolta.

 


Bronsita vs. astm - care sunt simptomele?

Deoarece bronsita si astmul sunt ambele afectiuni care obstructioneaza plamanii, au cateva simptome comune, cum ar fi suieratul, senzatia de strangere in piept, tusea si dificultatile de respiratie. Unele simptome sunt specifice fiecarei conditii. Sa vedem cum puteti face diferenta intre simptomele bronsitei si ale astmului.

Simptome bronsita

In bronsita acuta, este posibil sa experimentati o tuse cu productie abundenta de mucus gros. Unele simptome ale inflamatiei cronice includ:

  • Febra la un nivel scazut si posibile frisoane;
  • Dureri de cap;
  • Oboseala si dureri in corp;
  • Productie de mucus sau mucus gros;

Pentru bronsita cronica, declansatorii pentru aceste simptome pot fi stresul, aerul rece, factorii de mediu precum polenul in exces in aer sau iritantii chimici din produsele de curatenie sau de la locul de munca.

Simptome astm

Principalele simptome ale astmului sunt de obicei legate de episoade moderate pana la intense de dificultati de respiratie. Aceste atacuri de astm sunt adesea declansate de factori externi, inclusiv exercitiile fizice, alergeni, vremea rece, stresul, medicamentele precum aspirina si iritantii si poluantii din mediu (inclusiv schimbarile climatice). Unele persoane cu aceasta afectiune au, de asemenea, dificultati in a dormi noaptea din cauza episoadelor de suierat si dificultati de respiratie.

Puteti urmari simptomele de astm pentru a vedea daca se inrautatesc, tinand evidenta frecventei cu care experimentati atacuri de astm. Este, de asemenea, o idee buna sa notati factorii declansatori si sa utilizati un spirometru pentru a masura nivelul de constrictie a cailor respiratorii.

 

Bronsita vs. astm - care sunt cauzele?

Desi astmul si bronsita au cateva simptome comune, cauzele lor subiacente sunt adesea (desi nu intotdeauna) diferite.

Cauze bronsita

Bronsita acuta este cel mai adesea cauzata de un virus care infecteaza caile respiratorii, cum ar fi un virus al racelii sau al gripei, desi uneori bacteriile pot juca un rol.

Principala cauza a bronsitei cronice este fumatul, iar majoritatea persoanelor afectate au varste cuprinse intre 44 si 65 de ani. Exista si alti factori de risc pentru aceasta afectiune, cum ar fi:

  • Expunerea la substante chimice sau toxine la locul de munca;
  • Poluantii din mediu;
  • Substantele chimice din alimente;
  • Alergeni precum polenul sau parul de animale;
  • Refluxul acid, care poate irita tesutul pulmonar, determinand umflarea acestuia
  • Un defect genetic cunoscut sub numele de deficienta de alfa-1 antitripsina (AAT);
  • Un sistem imunitar slabit va face susceptibili la inflamatia cronica a cailor respiratorii.

Cauze astm

Spre deosebire de bronsita cronica, cauza exacta a astmului este necunoscuta. Cu toate acestea, cercetatorii cred ca principalul factor de risc este genetica. In loc sa descopere un anumit tip de gena care cauzeaza afectiunea, dovezi releva ca exista de fapt mai multe gene care interactioneaza intre ele si cu mediul pentru a cauza astmul. In plus, alti factori pot creste riscul de a dezvolta astm, care se suprapun cu anumite riscuri ale bronsitei cronice, inclusiv:

  • Alergii;
  • Reflux acid;
  • Fumatul sau expunerea la un mediu in care oamenii fumeaza;
  • Expunerea la poluanti, toxine si substante chimice din mediu.

Bronsita si astm - cum se pune diagnosticul?

Aproximativ 25,2 milioane de adulti din SUA au fost diagnosticati cu astm, comparativ cu 9 milioane cu bronsita cronica.

Deoarece atat astmul, cat si bronsita cronica obstructioneaza plamanii, medicul dumneavoastra va folosi unele dintre aceleasi metode pentru a le diagnostica.

Puteti incepe prin a face o programare pentru a va vedea medicul de familie daca aveti oricare dintre simptomele enumerate mai sus, in special suieraturi, tuse si dificultati de respiratie care persista mai mult de trei saptamani.

Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti bronsita cronica sau astm, este posibil sa fiti recomandat unui medic specialist in afectiunile plamanilor, cunoscut si sub numele de pneumolog. Acestia vor incepe probabil procesul de diagnostic prin ascultarea plamanilor cu un stetoscop. Se asteapta ca accentul in timpul diagnosticului sa fie pe simptomele, istoricul familial, stilul de viata si declansatori. Unele intrebari la care s-ar putea sa vi se ceara raspunsuri includ:

  • Ati avut gripa sau raceala recent?
  • Fumati?
  • Ati avut in familie cazuri de astm?
  • Care sunt simptomele pe care le experimentati cel mai des?
  • Ce declanseaza in mod obisnuit aceste simptome?
  • De cat timp experimentati aceste simptome?
  • Stiti daca sunteti alergic la ceva?
  • Ati avut expunere la substante chimice sau toxine la locul de munca?

 

Iata cateva teste comune pentru bronsita cronica si astm.

Diagnostic bronsita

Testul de spirometrie: In timpul acestui test, suflati intr-o piesa bucala conectata la o masina de spirometrie. Acesta masoara debitul de aer din plamani si cum puteti expira. Adesea, varsta, sexul si chiar inaltimea dumneavoastra sunt luate in considerare in scorul spirometriei atunci cand se pune un diagnostic.

Testarea sputei. Sputa este un alt nume pentru mucusul sau flegma groasa, si in unele cazuri analizarea compozitiei sputei poate ajuta la determinarea cauzei producerii de mucus si a inflamatiei pulmonare.

Tomografia computerizata cu rezolutie inalta. In timp ce o radiografie traditionala a pieptului este uneori folosita pentru a confirma diagnosticul de bronsita cronica, CT-ul s-a dovedit mai eficient in ultimii ani. Acestea pot ajuta la determinarea gravitatii si extinderii bronsitei cronice si sunt folosite pentru a confirma rezultatele testului de spirometrie.

Teste de stil de viata. Deoarece oamenii cunosc adesea mai bine propria lor sanatate decat oricine altcineva, testele sunt uneori date pacientilor pentru a afla perceptiile lor asupra stilului de viata, cum ar fi obiceiurile lor de fumat si scorul general al sanatatii. Aceste teste pot fi folosite in combinatie cu alte teste pentru a ajuta la precizia diagnosticului.

Diagnostic astm

Spirometria, tomografia computerizata cu rezolutie inalta si testele de stil de viata contribuie la diagnosticul astmului. Unele instrumente de diagnostic complementare utilizate pentru a determina daca aveti aceasta afectiune includ:

Teste de provocare. Acestea ajuta la localizarea a ceea ce ar putea declansa simptomele de obstructie a cailor respiratorii. Cele trei tipuri principale de teste de provocare sunt:

Testele iritante. Acestea determina daca anumite alergeni, precum parul de animale sau iarba, pot declansa atacurile de astm.

Testele de exercitii. In timpul acestor teste, veti face o scurta sesiune de exercitii la o facilitate medicala echipata pentru a va monitoriza plamanii si caile respiratorii. Acest lucru ajuta la determinarea daca aveti astm indus de efort, cunoscut si sub numele de broncoconstrictie indusa de efort.

Testele cu metacolina. Persoanele cu astm sunt mai sensibile la metacolina, care provoaca constrictia cailor respiratorii. Cantitatea de constrictie a cailor respiratorii pe care o aveti dupa ce a fost administrata metacolina va ajuta medicul sa decida daca aveti astm.

Testul FeNO. Un test de oxid nitric exhalat in fractii (FeNO) masoara cat de mult oxid nitric (NO) expirati pentru a descoperi cata inflamatie este in plamani. Cu toate ca nu este un test independent, poate ajuta la confirmarea unui diagnostic de astm. Testele FeNO sunt folosite si dupa diagnostic pentru a urmari inflamatia plamanilor si pentru a determina daca planul dumneavoastra de tratament functioneaza sau daca este nevoie de ajustari.

 

Surse:

https://healthmatch.io/asthma/bronchitis-vs-asthma#treatment-options-for-bronchitis-vs-asthma

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc x 20 compr. eff.

    Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc X 20 comprimate efervescente

      Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc contine 1000 mg Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, aceasta ajuta protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis SinuStop x 30 compr. film.

    Naturalis SinuStop X 30 comprimate filmate

    Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sanatatii tractului respirator superior, datorita celor 8 extracte naturale pe care le contine. Fiecare comprimat contine: Ingrediente…