Limfadenita: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Limfadenita: cauze, simptome, diagnostic, tratament Limfadenita: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ultima actualizare: 11 decembrie 2023

Limfadenita este o infectie a ganglionilor limfatici caracterizata prin glande dureroase, umflate. Ganglionii limfatici infectati sunt de obicei o infectie secundara cauzata de o bacterie, virus sau ciuperca in alta parte a corpului. Limfadenita se poate raspandi rapid la alti ganglioni din organism si necesita tratament prompt cu antibiotice, antivirale sau medicamente antifungice.


Ce este inflamatia ganglionilor limfatici (limfadenita)?

Ganglionii limfatici sunt niste glande mici, de forma ovala, care contin celule imune pentru a ataca si ucide invadatorii straini, cum ar fi virusii. Sunt o parte importanta a sistemului imunitar al organismului. Ganglionii limfatici sunt cunoscuti si sub denumirea de glande limfatice.

Ganglionii limfatici se gasesc in diferite parti ale corpului, inclusiv in gat, axile si inghinare. Ele sunt legate de vase limfatice, care transporta limfa in tot corpul. Limfa este un lichid limpede care contine celule albe din sange (WBC) si tesut mort si bolnav pentru eliminare. Functia principala a ganglionilor limfatici este de a adaposti celulele organismului care lupta impotriva bolilor si de a filtra limfa inainte de a reintra in circulatie.

Cand sunteti bolnavi si ganglionii dumneavoastra trimit celule si compusi care lupta impotriva bolii, acestia pot deveni inflamati sau durerosi. Conditia de a avea ganglioni limfatici inflamati este denumita limfadenita.

Limfadenita este termenul medical pentru marirea in dimensiune a unuia sau mai multor ganglioni limfatici, de obicei din cauza unei infectii. Ganglionii limfatici sunt plini cu globule albe care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Atunci cand ganglionii limfatici devin infectati, de obicei se intampla pentru ca infectia a inceput in alta parte a corpului tau. Rareori, ganglionii limfatici se pot mari din cauza cancerului.

Aveti aproximativ 600 de ganglioni limfatici in corpul dumneavoastra, dar ganglionii limfatici normali pot fi simtiti doar sub maxilar, sub brate si in zona inghinala. Un ganglion limfatic normal este mic si ferm. Atunci cand ganglionii limfatici devin infectati, de obicei cresc in dimensiune, devin sensibili si pot fi simtiti si in alte zone ale corpului dumneavoastra in timpul unui examen fizic. Infectiile care se raspandesc catre ganglionii limfatici sunt de obicei cauzate de bacterii, un virus sau un fung. Este important sa aflati cum s-a raspandit infectia in ganglionii limfatici pentru a incepe tratamentul potrivit.

Farmacistii Catena recomanda Tonico Forte este, supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12.

Limfadenita, clasificare

Limfadenita este clasificata in functie de gradul de afectare (daca afectiunea este limitata la o parte a corpului sau este sistemica, afectand intregul corp):

Limfadenita localizata implica unul sau mai multi ganglioni limfatici in apropierea sitului unei infectii.

Limfadenita generalizata implica doi sau mai multi ganglioni limfatici din doua sau mai multe regiuni ale corpului si este parte a unei boli mai pervazive, sistemice.

La diagnosticarea limfadenitei, medicii o descriu adesea in functie de locatie, extindere, durata si/sau boala de baza. Exemple includ limfadenita tuberculoasa mediastinala, limfadenita generalizata persistenta asociata cu HIV sau limfadenita inghinala acuta.

Limfadenita, simptomatologie si manifestari

Principalul simptom al limfadenitei este marirea ganglionilor limfatici. Un ganglion limfatic este considerat marit daca are aproximativ jumatate de inch in latime. Simptomele cauzate de un ganglion limfatic sau un grup de ganglioni infectati pot include:

  • Ganglioni care cresc in dimensiune.
  • Ganglioni durerosi la atingere.
  • Ganglioni moi sau lipiti.
  • Roseata sau dungi rosii pe piele deasupra ganglionilor.
  • Ganglioni umpluti cu puroi (un abces).
  • Lichid care se scurge de la ganglioni catre piele.

Inflamatia ganglionilor limfatici poate provoca o varietate de simptome. Simptomele depind de cauza umflaturii si de locatia ganglionilor limfatici umflati.

Simptomele comune care insotesc inflamatia ganglionilor limfatici includ:

  • Ganglioni limfatici durerosi si umflati in zona gatului, sub brate si in zona inghinala.
  • Simptome respiratorii superioare, cum ar fi febra, secretie nazala sau durere in gat.
  • Umflare a membrelor, ceea ce ar putea indica blocarea sistemului limfatic.
  • Transpiratii nocturne.
  • Intarirea si extinderea ganglionilor limfatici, ceea ce ar putea indica prezenta unei tumori.

Simptomele limfadenitei pot parea asemanatoare altor conditii sau probleme medicale. Consulta intotdeauna un medic pentru un diagnostic corect.

Limfadenita, protocol de diagnostic

Daca suferiti de limfadenita, cele mai importante elemente ale diagnosticului sunt de obicei istoricul dumneavoastra medical si examenul fizic efectuat de catre medic. S-ar putea sa vi se puna intrebari despre simptomatologie, cum ar fi frisoanele si febra, orice calatorii recente, orice leziuni ale pielii si contactul recent cu pisici sau alte animale. Apoi, in timpul examenului fizic, medicul dumneavoastra va cauta semne de infectie in apropierea ganglionilor limfatici mariti.

Aceste teste pot fi necesare pentru a ajuta la formularea diagnosticului:

  • Analize de sange pentru depistarea infectiei.
  • Prelevarea unei probe de tesut din ganglionul limfatic sau de lichid din interiorul ganglionului limfatic pentru studiu la microscop.
  • Plasarea fluidului din ganglionul limfatic intr-o cultura pentru a vedea ce tip de germeni cresc.

Limfadenita, metode de tratament

Medicul dumneavoastra va stabili cel mai bun tratament bazat pe:

  • Varsta dumneavoastra.
  • Starea generala de sanatate si istoricul medical.
  • Gradul de gravitate al bolii.
  • Capacitatea de a gestiona anumite medicamente, proceduri sau terapii.
  • Durata estimata a afectiunii.
  • Opinia sau preferinta dumneavoastra.

Tipul exact de tratament depinde de tipul de infectie care s-a raspandit in ganglionii dumneavoastra limfatici. Odata ce o infectie s-a raspandit in uniiganglioni limfatici, poate sa se extinda rapid si la altii si la alte parti ale corpului dumneavoastra, asa ca este important sa gasim cauza infectiei si sa incepem tratamentul rapid.

Tratamentul pentru limfadenita poate include:

  • Antibiotice administrate pe cale orala sau prin injectie pentru a combate o infectie cauzata de bacterii.
  • Medicamente pentru controlul durerii si a febrei.
  • Medicamente pentru reducerea umflaturii.
  • Chirurgie pentru drenarea unui ganglion limfatic care s-a umplut cu puroi.

ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa la nivelul pielii dupa expunerea la razele soarelui. Varsta inaintata, supraponderabilitatea, lipsa pestelui din alimentatie, expunerea limitata la soare, concomitent cu folosirea cosmeticelor ce asigura protectie solara, desfasurarea majoritatii activitatilor in interior, sunt doar cativa dintre factorii de risc comuni care pot duce la deficienta de vitamina D.

Limfadenita, sfaturi pentru preventie

Cel mai bun mod de a preveni limfadenita este sa consulti medicul la primul semn al oricarei infectii sau daca observati o umflare dureroasa care pare a fi o mica umflatura chiar sub piele. Asigurati-va ca, curatati si sa folositi antiseptic pe orice zgarieturi sau leziuni ale pielii si sa practicati intotdeauna o igiena buna.

Limfadenita, intrebari si raspunsuri

Cum traiti cu limfadenita?

Luati toate medicamentele exact asa cum v-au fost prescrise si pastrati toate programarile de urmarire a simptomelor. Nu utilizati niciun medicament fara prescriptie medicala fara sa discuti mai intai cu medicul dumneavoastra. Compresele reci si ridicarea partii afectate a corpului pot ajuta la ameliorarea durerii si umflaturii in timp ce medicamentele isi fac efectul.

In cele mai multe cazuri, limfadenita se vindeca rapid cu tratament corespunzator, dar poate dura mai mult timp pana cand umflarea ganglionilor limfatici dispare. Asigurati-va sa informati medicul daca simptomele limfadenitei revin.

Cand ar trebui sa contactati medicul?

Daca simptomele dumneavoastra se agraveaza sau aveti simptome noi, contactati medicul.

Limfadenita, concluzii

  • Limfadenita este o infectie in unul sau mai multi ganglioni limfatici.
  • Atunci cand ganglionii limfatici devin inflamati, de obicei este pentru ca o infectie a inceput in alta parte a corpului dumneavoastra.
  • Limfadenita poate determina marirea ganglionilor limfatici, roseata sau sensibilitate.
  • Tratamentul poate include antibiotice si medicamente pentru controlul durerii si a febrei.
  • Tratamentul timpuriu al infectiilor poate preveni dezvoltarea limfadenitei.

 

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lymphadenitis

https://www.verywellhealth.com/lymphadenitis-4780872

https://www.healthline.com/health/lymphadenitis#diagnosis

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…