Listerioza: simptome, cauze si tratament

Listerioza: simptome, cauze si tratament
Farmacia Catena

Listerioză

Listerioza este o boala infectioasa relativ rara, insa potential grava, cauzata de bacteria Listeria monocytogenes. Afecteaza in special persoanele cu sistem imunitar slabit, femeile insarcinate, nou-nascutii si varstnicii. Infectia se transmite de obicei prin consumul alimentelor contaminate (lactate nepasteurizate, carne cruda sau insuficient preparata, fructe si legume crude). Formele severe de listerioza pot provoca meningita, septicemie sau complicatii grave in sarcina.


Ce este listerioza?

Listerioza este o boala infectioasa cauzata de Listeria monocytogenes, o bacterie Gram-pozitiva mobila care se dezvolta la temperaturi scazute (chiar si in frigider). Aceasta capacitate specifica de a se multiplica la temperaturi scazute o face una dintre cele mai rezistente bacterii transmise pe cale alimentara.

Particularitati ale bacteriei Listeria monocytogenes

  • poate trai si creste in medii reci (0-4°C), spre deosebire de alte bacterii;
  • se gaseste in sol, apa, plante, furaje si in intestinele animalelor;
  • este distrusa prin gatire completa (temperaturi peste 70°C);
  • formeaza biofilme, adica se „agata” de suprafete (frigider, echipamente alimentare).

Cum se transmite listerioza?

Transmiterea are loc in principal prin consumul alimentelor contaminate, insa si prin contactul direct cu animale infectate sau prin transmitere verticala (mama-fat). Caile principale prin care se transmite bacteria sunt:

  • consumul de alimente contaminate: lapte crud (nepasteurizat) si produse lactate, branzeturi moi (camembert, brie, feta), carne cruda sau insuficient gatita, mezeluri, pateuri refrigerate, peste afumat sau marinat la rece, legume crude nespalate (contaminate din sol), fructe, hot-dog rece, fructe de mare afumate;
  • transmitere de la mama la fat in timpul sarcinii;
  • contact direct cu animale sau produse de origine animala contaminate (veterinari, fermieri).

Listerioza nu se transmite de la o persoana la alta, cu exceptia transmiterii mama → fat. Speciile de animale care pot purta bacteria sunt bovinele, ovinele, caprinele, pasarile, iepurii, porcii.

Cine este expus riscului de listerioza?

Oricine poate contracta listerioza, dar riscul este mai mare in anumite categorii populationale:

Femei insarcinate – riscul este de pana la 10–20 de ori mai mare.

  • nou-nascuti – pot fi infectati intrauterin sau in timpul nasterii;
  • persoane varstnice (>65 ani);
  • pacienti imunodeprimati (HIV/SIDA, tratamente oncologice, transplant);
  • pacienti cu boli cronice  (diabet, boli hepatice, renale, autoimune);
  • lucratori din industria alimentara sau ferme.

Simptome listerioza

Perioada de incubatie (din momentul infectiei pana la aparitia simptomelor) variaza extrem de mult (intre 3-70 de zile), in functie de inoculul ingerat (cantitatea efectiva de bacterii) si starea imunitara.

Forme usoare (gastrointestinale)

  • febra moderata;
  • greata, varsaturi;
  • dureri abdominale;
  • diaree usoara (asemanatoare toxiinfectiilor alimentare).

Forme invazive (severe)

  • febra inalta, frisoane;
  • dureri musculare, oboseala accentuata;
  • dureri severe de cap;
  • gat intepenit, rigiditate a cefei, confuzie (semne de meningita);
  • tulburari de echilibru sau convulsii (semne neurologice).
  • in cazuri grave: septicemie (infectie a sangelui).

Listerioza in sarcina poate duce la simptome foarte discrete, asemanatoare unei raceli. Cu toate acestea, infectia poate avea consecinte severe pentru fat.

Diagnosticul de listerioza

Diagnosticul se bazeaza pe confirmarea infectiei cu Listeria monocytogenes prin diferite teste, in general de laborator:

  • anamneza si examen clinic (consum de alimente cu risc, contact cu animale, simptome);
  • cultura bacteriana (prelevarea de mostre si cultivarea lor in laborator pentru a se identifica bacteria);
  • hemocultura (prezenta bacteriei in sange);
  • punctie lombara si analiza lichidului cefalorahidian (daca se suspecteaza meningita);
  • cultura bacteriana din lichid amniotic, placenta sau meconiu (la gravide si nou-nascuti).

Testele PCR (reactia in lant a polimerazei) detecteaza materialul genetic al bacteriei – o metoda extrem de sensibila pentru depistarea bacteriei.

Tratament listerioza

Listerioza se trateaza cu antibiotice, iar durata si tipul tratamentului depind de forma bolii, dar si de statusul imunitar al pacientului.

Tratament antibiotic pentru listerioza

  • amoxicilina sau ampicilina – antibiotice de prima linie;
  • asociere frecventa cu gentamicina (pentru un efect terapeutic mai puternic);
  • in caz de alergie la peniciline – se administreaza trimetoprim-sulfametoxazol;
  • durata tratamentului: 10-14 zile in forme usoare de listerioza si 3-6 saptamani in forme mai severe, cu complicatii asociate (meningita, endocardita).

Tratament de sustinere pentru listerioza

  • hidratare si corectarea dezechilibrelor electrolitice;
  • monitorizare in spital (la pacientii cu risc foarte mare de complicatii);
  • la gravide: tratament antibiotic prompt pentru a preveni transmiterea la fat.

Complicatii asociate cu listerioza

Datele ne arata faptul ca mortalitatea asociata infectiei cu Listeria monocytogenes, atunci cand progreseaza spre meningita sau sepsis, este relativ ridicata in comparatie cu alte infectii care se transmit pe cale alimentara. Pacientii care au mai multe comorbidati au un risc mai mare. Spre exemplu, un pacient fara boli coexistente are un risc de mortalitate de 10,7%, fata de un pacient cu comorbiditati – diabet, boli cardiovasculare – care are un risc de aproape 24%. Complicatiile asociate pot fi:

  • septicemie (infectie generalizata a sangelui);
  • meningita bacteriana – inflamatia meningelui, frecventa la varstnici si nou-nascuti;
  • encefalita (inflamatia creierului);
  • endocardita (inflamatia valvelor inimii);
  • avort spontan sau nastere prematura la femeile insarcinate;
  • moarte neonatala (prin infectie intrauterina).

Listerioza

Sfaturi pentru preventie

Preventia se bazeaza pe igiena alimentara corecta si pe evitarea alimentelor cu risc:

  • spalarea temeinica a legumelor si fructelor crude, sub jet continuu de apa;
  • evitarea consumului de lapte si branzeturi nepasteurizate;
  • gatirea completa a carnii si pestelui;
  • evitarea produselor afumate, semipreparate sau refrigerate (pateuri, mezeluri);
  • evitarea consumului fructelor de mare necorespunzator preparate termic;
  • pastrarea alimentelor la temperaturi sigure (mai mici de 4°C, desi bacteria se poate dezvolta chiar si la temperaturi de -1,5°C);
  • igienizarea suprafetelor si a ustensilelor de gatit, evitarea contaminarii incrucisate (nu se va folosi acelasi cutit cu care s-a taiat carnea, de exemplu, pentru a taia legumele);
  • spalarea mainilor inainte si dupa manipularea alimentelor crude, dupa ce ati atins animalele.

Listerioza in sarcina

Listerioza este deosebit de periculoasa in sarcina, deoarece bacteria dispune de capacitatea de a traversa placenta si, astfel, de a infecta fatul.

De ce este periculoasa listerioza pentru mama si fat:

Deoarece infectia poate duce la:

  • avort spontan (mai ales in trimestrul I–II);
  • nastere prematura;
  • moarte fetala intrauterina;
  • infectie neonatala severa (septicemie, meningita la nou-nascut).

La mama simptomele pot fi minore, dar infectia poate evolua nefavorabil pentru fat.

Simptome de listerioza specifice in trimestrul II–III

In general, listerioza in sarcina duce la simptome asemanatoare unei raceli comune:

  • febra inexplicabila (>38°C);
  • dureri musculare sau lombare;
  • frisoane si stare generala alterata.

Simptome mai specifice pot fi urmatoarele:

  • dureri abdominale, pelvine sau contractii premature;
  • secretii vaginale anormale;
  • diminuarea miscarilor fetale.

Ce trebuie sa faca gravida la suspiciunea de infectie?

  • sa contacteze imediat medicul obstetrician;
  • sa nu ia antibiotice fara prescriptie medicala;
  • sa efectueze analize de sange si urocultura;
  • daca se confirma infectia, se instituie tratament cu antibiotice sigure in sarcina (ampicilina);
  • monitorizarea ecografica in serie a fatului este necesara pentru a urmari evolutia sarcinii.

Preventie alimentara in sarcina

Se vor evita:

  • laptele crud si branzeturile moi nepasteurizate;
  • mezelurile si carnea cruda;
  • pestele afumat sau marinat la rece, fructele de mare afumate;
  • salatele gata ambalate si fructele taiate refrigerate,

Se vor consuma doar alimente:

  • gatite termic complet, la temperaturi adecvate (peste 70°C, de preferat);
  • spalate temeinic, sub jet continuu de apa si pregatite acasa;
  • depozitate la temperaturi corecte.

De asemenea, se vor respecta celelalte norme de preventie indicate mai sus!

Intrebari frecvente

In ce alimente se gaseste bacteria Listeria monocytogenes?

Bacteria poate fi prezenta in:

  • branzeturi moi din lapte nepasteurizat (brie, camembert, feta);
  • lapte crud si iaurturi artizanale;
  • carne cruda sau semigatita (carpaccio, tartar);
  • mezeluri refrigerate (pateuri, crenvursti);
  • peste afumat sau marinat, fructe de mare afumate;
  • legume crude nespalate, fructe nespalate.

Cum se manifesta listerioza la oi si alte animale?

Trebuie sa retinem ca listerioza este o zoonoza, adica o boala transmisa de la animale la om. In randul animalelor (ovine, bovine, caprine), listerioza se manifesta prin:

  • pierderea echilibrului, mersul in cerc, inclinarea capului, paralizie faciala (forma nervoasa);
  • avorturi spontane sau nasterea puilor morti (forma reproductiva);
  • febra, pierderea poftei de mancare, dificultati la inghitire.

Bacteria se transmite la om prin contact cu produse lactate sau carne contaminate.

Se poate vindeca listerioza complet?

Da, cu tratament antibiotic corect si la timp, listerioza se vindeca complet. Complicatiile acestei infectii apar mai ales daca diagnosticul este intarziat sau pacientul are imunitate foarte scazuta.

Exista vaccin impotriva listeriozei?

Nu. Preventia se bazeaza exclusiv pe siguranta alimentara si igiena personala.

Cat dureaza pana apar simptomele infectiei?

Perioada de incubatie este foarte, foarte variabila. De exemplu, intr-un studiu s-a putut observa o perioada medie de incubatie la femeile insarcinate de aproximativ 28 de zile, cu o distributie de 17 zile minimum, respectiv 67 de zile maximum.

 

Bibliografie:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23305174/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534838/
  3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2621056/
  4. https://www.tandfonline.com/doi/10.1080/01652176.2015.1063023
  5. https://www.cdc.gov/listeria/about/index.html
  6. https://www.fda.gov/animal-veterinary/animal-health-literacy/get-facts-about-listeria