Torticolis: tipuri, cauze, simptome si tratament

Torticolis: tipuri, cauze, simptome si tratament Torticolis: tipuri, cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 3 februarie 2022

torticolis

Torticolisul (loxia sau gatul stramb) apare atunci cand muschii gatului se rasucesc peste capacitatea lor normala, provocand inclinarea capului. Torticolisul poate aparea in timp, insa se poate dezvolta si in urma unei leziuni produse la nivelul zonei afectate sau din cauza unei reactii la medicamente.

O persoana care are torticolis resimte disconfort sau dureri atunci cand isi tine capul drept sau cand isi indoaie gatul pe partea neafectata.

De asemenea, multi sugari se confrunta cu torticolis. Potrivit specialistilor, 3 din 100 de bebelusi sufera de torticolis. Vestea buna este ca, la majoritatea sugarilor, afectiunea poate fi tratata cu usurinta.

Mult mai rar, sugarii dezvolta torticolis paroxistic benign, o problema medicala care se manifesta prin atacuri repetate ce apar la copiii cu varsta cuprinsa intre o luna si 2-3 ani, de inclinare laterala a capului pe umar si uneori si a corpului.

Forma cronica a afectiunii poate provoca dureri debilitante si poate afecta viata de zi cu zi. Din fericire, durerea si rigiditatea pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor si terapiilor. In unele situatii se recomanda interventia chirurgicala. Pentru rezultate optime, tratamentul trebuie inceput devreme, mai ales in cazul celor mici.

 


Definitie torticolis

Torticolisul este una dintre cele mai frecvente dureri musculare pe care le experimenteaza atat copiii, cat si adultii. Printre cele mai intalnite cauze se numara o postura proasta, accidentarile sportive, intinderile musculare provocate de exercitiile fizice si miscarile repetitive la locul de munca sau in casa. Torticolisul este semnul unei suprasolicitari sau tensiuni la nivelul muschilor gatului.

Gatul este extrem de predispus la rigiditate, incordari si tensionare, deoarece este intr-o continua miscare, dar si pentru ca joaca un rol esential in sustinerea capului in timpul miscarilor zilnice.

Intensitatea unui torticolis depinde foarte mult de persoana si de cauza durerii. Unii au doar dureri usoare, de scurta durata, in timp ce altii se confrunta cu dureri grave, senzatie de gat incordat si probleme de functionare normala. Cheia este intotdeauna prevenirea oricarei probleme. De aceea, pentru a evita un torticolis este important sa va imbunatatiti postura, stilul de a dormi si sa reduceti nivelul stresului.

Cu toate acestea, se pot folosi diverse produse, eliberate fara prescriptie medicala, care pot ameliora rigiditatea musculara. Un astfel de produs este Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate. ArtroSuport contine Salicilat de metil din uleiul de Gaultheria procumbens, care are efect rubefiant si intensifica circulatia sanguina din capilare, oferind o senzatie placuta si intensa de caldura. Camforul accentueaza senzatia de caldura produsa de salicilatul de metil. Efectul analgezic al produsului este sustinut de prezenta unor extracte vegetale cu efect dovedit clinic in tratamentul afectiunilor reumatice (extract de gheara diavolului si arnica).

Torticolis – cauze

Torticolisul poate fi mostenit, insa se poate dezvolta si in uter. Acest lucru se poate produce din cauza faptului ca bebelusul isi tine capul intr-o pozitie gresita. Poate fi cauzata, de asemenea, de leziuni musculare sau de probleme la alimentarea cu sange a gatului.

Oricine se poate alege cu torticolis dupa o leziune musculara sau nervoasa. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, cauza problemei nu este cunoscuta. Exista insa remedii care pot ameliora disconfortul si durerea provocata de torticolis. De exemplu, Catena recomanda Naturalis CarcelRelax Crema, un produs cosmetic cu absorbtie rapida in piele, care poate fi folosit pentru masaj dupa sport sau dupa exercitii fizice, dar si in caz de tensiune musculara. Relaxeaza tesuturile si stimuleaza circulatia sangelui la nivel local.

Simptome torticolis

Simptomele de torticolis pot debuta lent, insa se pot agrava in timp. Printre cele mai frecvente simptome de torticolis se numara:

  • incapacitatea de miscare normala a capului
  • dureri sau rigiditate la nivelul gatului
  • inclinarea intr-o parte a barbiei
  • durere de cap
  • umflarea muschilor gatului
  • un umar mai sus decat celalalt

 

Tipuri de torticolis

Exista mai multe tipuri diferite de torticolis, cum ar fi:

Torticolis temporar

Acest tip de torticolis dispare de obicei dupa 1-2 zile si poate fi cauzat de:

  • umflarea nodulilor limfatici
  • o infectie a urechii
  • o raceala
  • o leziune la nivelul capului si a gatului care provoaca umflare

Torticolis acut sau permanent

In majoritatea cazurilor, aceasta forma apare in urma unei probleme la nivelul structurii musculare sau osoase.

torticolis-tipuri

Torticolis congenital

Torticolisul muscular congenital este, practic, o deformare fizica posturala prezenta inca de la nastere. Torticolisul congenital apare din cauza scurtarii si cicatrizarii muschiului sternocleidomastoidian pe o parte a gatului. Afectiunea poate avea urmatorii factori de risc:

  • o greutate mare la nastere
  • travaliul prelungit
  • sarcina multipla
  • sexul masculin
  • nasterea asistata cu ajutorul forcepsului
  • o nastere prin vacuum.

Sindromul Klippel-Feil

Aceasta este o forma rara, congenitala de torticolis, care apare atunci cand oasele din gatul bebelusului se formeaza incorect, in special din cauza faptului ca doua vertebre ale gatului sunt fuzionate. In plus, copiii care au aceasta afectiune pot avea si probleme de auz si vedere.

Torticolis spasmodic (distonie cervicala)

Torticolisul spasmodic produce contractarea spasmodica a muschilor gatului. In cazul persoanelor cu torticolis spasmodic, capul se rasuceste intr-o parte, provocand dureri. De asemenea, se poate inclina inainte sau inapoi.

Cu toate ca poate afecta orice persoana, torticolisul spasmodic apare cel mai frecvent in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani. De asemenea, potrivit statisticilor, femeile sunt mult mai afectate de torticolis spasmodic decat barbatii.

Torticolisul spasmodic poate sa dispara uneori fara tratament, insa exista riscul de recidiva.

Problemele musculare si articulare pot fi ameliorate si cu ajutorul produselor eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi Reudol. Acest gel pe baza de plante este recomandat pentru tratarea durerilor de muschi si articulatii, fiind foarte util si in caz de reumatism.

Torticolis ocular

De cele mai multe ori, aceasta forma apare din cauza unei pozitii gresite a capului sau pe fondul unei probleme oftalmologice preexistente, precum strabismul. Bebelusii sunt cei mai predispusi la aceasta afectiuni

Torticolis simptomatic

Torticolisul simptomatic nu este o afectiune in sine, ci unul dintre simptomele secundare ale unei afectiuni, precum leziuni ale coloanei cervicale.

Torticolis dobandit

Torticolisul dobandit afecteaza bebelusii, fie in primele 6 luni de viata, fie in primii ani de viata.

Torticolis paroxistic benign din copilarie

Aceasta este o problema medicala rara la sugari manifestata prin episoade recurente (sau atacuri) de inclinare a capului intr-o parte.

Torticolis la bebelusi

Bebelusii, sugarii si nou-nascutii dezvolta, de obicei, torticolis muscular congenital, ceea ce inseamna ca se nasc cu aceasta afectiune. Torticolisul congenital se dezvolta din cauza scurtarii unui muschi aflat pe o parte a gatului, numit muschi sternocleidomastoidian.

torticolis-la-bebelusi

Torticolisul poate avea si alte cauze la bebelusi, cum ar fi:

  • un traumatism produs in timpul nasterii
  • sindromul capului turtit (afectiune cunoscuta drept plagiocefalie), care apare din cauza faptului ca bebelusii isi mentin capul in aceeasi pozitie de fiecare data cand dorm
  • tulburari mostenite care cauzeaza probleme musculare si nervoase

 

Tratamentul recomandat in caz de torticolis

Specialistii nu au descoperit nicio modalitate de a preveni aceasta afectiune. Cu toate acestea, oferirea rapida a tratamentului poate impiedica agravarea afectiunii.

Forma congenitala de torticolis poate fi imbunatatita prin intinderea muschilor gatului. Aceasta metoda de terapie poate produce rezultate remarcabile daca este inceputa dupa cateva luni de la nastere. In cazul in care tratamentele nu dau roade, medicul poate propune interventia chirurgicala pentru a corecta problema.

Pentru a trata forma dobandita de torticolis, specialistul abordeaza cauza problemei, daca este cunoscuta.

Tratamentele pentru torticolis presupun:

  • caldura locala – acest lucru implica aplicarea unor pachete cu caldura
  • masaj
  • kinetoterapie sau ingrijire chiropractica
  • exercitii de intindere
  • folosirea unor gulere cervicale

 

De asemenea, pot fi prescrise anumite medicamente, cum ar fi:

  • medicamentele care trateaza tremuraturile specifice bolii Parkinson
  • relaxantele musculare
  • analgezicele
  • injectiile cu toxina botulina (acest tratament trebuie repetat la cateva luni)

 

In plus, medicul poate recomanda si alte tipuri de terapii, cum ar fi ProHumano+ SpineDinamic, un produs special conceput pentru a sustine sanatatea si buna functionare a sistemului nervos periferic, a sistemului muscular si osos.

Medicul poate recomanda o interventie chirurgicala, care ar putea presupune:

  • alungirea muschilor gatului
  • fuzionarea vertebrelor defecte
  • taierea nervilor sau a muschilor
  • utilizarea stimularii cerebrale profunde pentru a intrerupe semnalele nervoase (aceasta metoda este realizata numai in cazurile cele mai grave de distonie cervicala)

 

Exercitii pentru torticolis

Exercitiile fizice pot contribui din plin la ameliorarea simptomelor provocate de aceasta problema. In timpul acestor exercitii pentru torticolis, puteti incerca treptat sa va miscati capul in directia opusa durerii, din ce in ce mai mult de fiecare data. Aceste exercitii pentru torticolis pot ajuta la imbunatatirea capacitatii de miscare a capului si la ameliorarea disconfortului.

Cu toate acestea, este recomandat sa discutati cu un kinetoterapeut inainte de a incerca orice tip de exercitii pentru gat.

Intinderile pot fi de mare ajutor si pentru bebelusi. Parintii isi pot incuraja copiii sa-si intoarca gatul in ambele directii pentru a detensiona si intari muschii gatului. De asemenea, pot folosi anumiti stimuli, cum ar fi zgomote si lumini, pentru a-i face pe bebelusi sa-si miste capul.

Un kinetoterapeut poate efectua un tratament mai intensiv si le poate spune parintilor ce tipuri de exercitii pot sa incerce acasa.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323332

https://www.healthline.com/health/torticollis

https://draxe.com/health/stiff-neck/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Reudol x 150 ml gel

    Reudol gel X 150 ml

    Reudol gel este un preparat fitocosmetic, continand Arnica si Gheara Diavolului, util in buna functionare a muschilor si articulatiilor. Este in mod special indicat in reumatism. Reudol gel are actiune…

  • ProHumano+ SpineDinamic x 30 caps.
  • 3 la pret de 2
    Naturalis CarcelRelax Crema x 100 ml

    Naturalis CarcelRelax Crema X 100 ml

      CarcelRelax este un produs cosmetic de uz topic, cu absorbtie rapida in piele, o alternativa topica la baile cu sare Epsom. Sulfatul de magneziu, cunoscut sub numele de sare Epsom, este un compus…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…