Markeri endocrini – LH (hormon luteinizant)

Markeri endocrini – LH (hormon luteinizant) Markeri endocrini – LH (hormon luteinizant)

Ultima actualizare: 16 martie 2023

hormon-luteinizant

Hormonul luteinizant (LH) este un hormon important pe care il produc atat barbatii, cat si femeile.

Nivelul de hormon luteinizant din sange poate indica probleme de baza asociate cu o varietate de afectiuni de reproducere.

Hormonul luteinizant este un hormon produs in glanda pituitara (hipofiza). Glanda pituitara este situata la baza creierului si este aproximativ de dimensiunea unui bob de mazare. LH este o parte importanta a ciclului menstrual la femei. Hormonul luteinizant lucreaza impreuna cu hormonul de stimulare foliculara (FSH), care este o alta gonadotropina produsa in glanda pituitara. FSH stimuleaza foliculul ovarian, determinand dezvoltarea unui ovul. De asemenea, declanseaza productia de estrogen in folicul.

Cresterea nivelului de estrogen reprezinta un semnal pentru glanda pituitara, care, drept raspuns, nu mai produce FSH si incepe sa secrete mai mult hormon luterinizant. Aceasta trecere catre productia de hormon luteinizant face ca ovulul sa fie eliberat din ovar, un proces numit ovulatie. In foliculul gol, celulele prolifereaza, transformandu-l intr-un corp luteal. Aceasta structura elibereaza progesteron, un hormon necesar pentru mentinerea sarcinii. Insa, daca sarcina nu se produce, nivelul de progesteron scade, iar menstruatia isi reia ciclul.

In cazul barbatilor, hipofiza produce si hormon luteinizant. Hormonul se leaga de receptorii din anumite celule din testicule numite celule Leydig. Acest lucru duce la eliberarea de testosteron, un hormon necesar pentru producerea de spermatozoizi.

 


LH (hormon luteinizant) – generalitati

Hormonul luteinizant (LH) stimuleaza procesele din organism care sunt importante pentru sanatatea sexuala, dezvoltare si reproducere. Hormonul luteinizant este secretat de o structura minuscula din creier numita glanda pituitara. La randul sau, LH provoaca modificari in organele sexuale - ovarele sau testiculele - care permit sistemului reproducator sa functioneze corect.

Hormon luteinizant – rol si proprietati

Glanda pituitara secreta doi hormoni importanti care lucreaza impreuna pentru a regla procesele din sistemul reproducator. Acesti doi hormoni sunt hormonul de stimulare foliculara (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Acesti hormoni sunt mesageri chimici care semnaleaza organelor sexuale (ovare sau testicule) sa inceapa procesele necesare pentru a sustine sanatatea reproductiva a organismului.

Hormonul luteinizant este un mesager chimic care stimuleaza sistemul reproducator sa treaca la actiune.

Organele sexuale produc fie steroizi, fie hormoni (progesteron, testosteron) ca raspuns la hormonul luteinizant.

In hipofiza femeilor, LH este eliberat numai in a doua parte a ciclului menstrual. Mai exact, dupa ce o crestere initiala a nivelului de hormon luteinizant provoaca eliberarea unui ou (ovulatie), acest hormon este eliberat apoi intr-un ritm constant timp de doua saptamani. Acest lucru stimuleaza productia de progesteron ovarian.

hormon-luteinizant-proprietati-menstruatie

In hipofiza barbatilor, LH este eliberat intr-un ritm constant in timp, iar testosteronul este produs, de asemenea, la un nivel constant.

Ce legatura exista intre LH si FSH?

Hormonul luteinizant (LH) joaca un rol cheie in functia gonadelor. LH in sinergie cu hormonul de stimulare foliculara (FSH) produce cresterea foliculara si ovulatia. Astfel, cresterea foliculara normala este rezultatul actiunii complementare a FSH si LH.

Nivelurile crescute de LH si FSH pot indica insuficienta ovariana primara. In aceasta stare, ovarele inceteaza sa functioneze corect inainte ca femeia sa implineasca varsta de 40 de ani.

Testarea hormonului luteinizant la femei si barbati – cand este necesara

Exista multe motive pentru care medicul poate solicita o analiza de sange pentru verificarea nivelului de hormon luteinizant. Nivelul acestui hormon poate indica probleme menstruale, de fertilitate si debutul pubertatii.

Printre motivele pentru care un medic poate recomanda un test de sange pentru a detecta nivelul hormonului luteinizant se numara:

  • femeie intampina dificultati in a ramane insarcinata
  • femeie are perioade menstruale neregulate sau absente
  • se suspecteaza ca o femeie a intrat in menopauza
  • un barbat prezinta simptome ale nivelului scazut de testosteron, cum ar fi masa musculara redusa sau scaderea apetitului sexual
  • se suspecteaza o tulburare hipofizara
  • un baiat sau o fata pare sa intre la pubertate prea tarziu sau prea devreme

Specialistul poate propune testarea nivelului de hormon luteinizant in concomitent cu alte masuratori hormonale, cum ar fi de testosteron, progesteron, FSH si estradiol.

Ciclul menstrual si menopauza

Daca o persoana are menstruatii absente sau neregulate, medicul poate propune determinarea nivelului de hormon luteinizant din sange pentru a descoperi cauza problemei. Nivelul hormonului luteinizant ar trebui sa creasca dupa menopauza, deoarece ovarele nu mai functioneaza si primesc directive de la hormonul luteinizant.

Fertilitate

Medicul poate propune o analiza de sange pentru depistarea nivelului hormonului luteinizant daca o persoana intampina dificultati in a ramane insarcinata. Nivelul acestui hormon poate indica o problema pe care ovarele unei femei o au in furnizarea de ovule, dar si un numar scazut de spermatozoizi pe care un barbat il are, ambele situatii afectand fertilitatea.

Pubertate

Nivelul hormonului luteinizant din sange poate indica o cauza care sta la baza pubertatii intarziate sau precoce. In primul rand, medicul va evalua eventualele semne de pubertate ale unei persoane. Aceste semne sunt cresterea sanilor si menstruatia la fete, cresterea testiculelor si a penisului la baieti si cresterea parului pubian atat la baieti, cat si la fete.

hormon-luteinizant-cand-e-necesara-pubertate

Sarcina

Testarea nivelului hormonului luteinizant din urina poate fi folosita pentru a determina cand se produce ovulatia la femei. Cand nivelul acestui hormon incepe sa creasca, acest lucru poate arata ca ovulatia va avea loc probabil in urmatoarele 1-2 zile. Aceste tipuri de teste se pot face acasa si sunt adesea folosite pentru a creste sansele de a ramane insarcinata. Este important de retinut ca acest lucru se realizeaza cu un test de urina si nu cu un test de sange.

hormon-luteinizant-cand-e-necesara-testarea-sarcina

Analiza hormon lutenizant – cum se realizeaza / pregatire pacient

Medicii folosesc un simplu test de sange pentru a masura nivelul hormonului luteinizant al unei persoane. Medicul recolteaza o proba de sange pe care o trimite apoi la un laborator pentru testare. Specialistul poate solicita prelevarea unei probe de sange in fiecare zi timp de cateva zile. Deoarece nivelul LH din sange variaza in functie de ciclul menstrual, pot fi necesare cateva mostre pentru a obtine o masurare precisa a nivelului acestuia.

Oamenii isi pot masura, de asemenea, nivelul LH acasa, folosind un test de ovulatie. Acesta este un test de urina care implica adaugarea catorva picaturi de urina pe o banda de testare. Urmati instructiunile de pe pachet.

Cum trebuie sa va pregatiti pentru testul de sange de verificare a nivelului hormonului luteinizant

Medicul ar trebui sa va dea instructiuni exacte pentru a va pregati pentru acest test. Vi se poate recomanda sa nu mai luati anumite medicamente care pot influenta rezultatele, asa ca asigurati-va ca-i spuneti medicului ce medicamente si suplimente luati in mod uzual. Femeile ar putea fi nevoite sa nu mai ia contraceptive sau alte pastile cu hormoni cu pana la patru saptamani inainte de test. De asemenea, medicul ar putea sa intrebe care este data ultimei menstruatii.

Ca in cazul multor recoltari de sange, vi se poate cere sa evitati sa mancati sau sa beti timp de pana la opt ore inainte de test.

hormon-luteinizant-cum-se-realizeaza

Daca ati fost supusi oricarui tip de test sau proceduri care a implicat folosirea unei substante radioactive cu sapte zile inainte de test, anuntati medicul. Aceste substante pot interfera cu rezultatele testului.

Interpretare rezultate analiza hormon luteinizant

Intervalul normal al hormonului luteinizant este diferit la barbati, femei si copii. Rezultatele testului LH sunt masurate in unitati internationale pe litru (UI/L).

Urmatoarele informatii reprezinta un ghid privind nivelurile ridicate, scazute si normale de hormon luteinizant. Aceste rezultate trebuie interpretate neaparat de catre un medic.

Hormon luteinizant la femei

In cazul femeilor, intervalul normal este influentat de faza in care se afla ciclul menstrual, dupa cum urmeaza:

  • faza foliculara sau inceputul ciclului: 1,68–15 UI/L
  • varful – care se produce, de obicei, in jurul mijlocului ciclului: 21,9–56,6 UI/L
  • faza luteala, care este sfarsitul ciclului: 0,61–16,3 UI/L

Pentru femeile care au trecut prin menopauza, intervalul normal este de 14,2-52,3 UI/L.

Niveluri peste valorile de referinta

Daca nivelurile de LH sunt mai mari decat in mod normal atunci cand nu exista ovulatie, este posibil ca persoana sa se confrunte cu menopauza. Nivelurile ridicate de LH pot indica, de asemenea, o tulburare hipofizara sau sindromul ovarelor polichistice.

Nivelurile sub valorile de referinta

Un nivelul al LH mai mic decat in mod normal poate indica:

  • malnutritie
  • anorexie
  • stres
  • o tulburare hipofizara

Hormon luteinizant la barbati

Pentru barbati, intervalul normal este de 1,24-7,8 UI/L.

Niveluri peste valorile de referinta

Daca nivelul este prea mare, este posibil ca testiculele sa nu raspunda corect la eliberarea de hormon luteinizant. Este posibil ca acest hormon sa nu declanseze productia de testosteron cum ar trebui in mod normal.

hormon-luteinizant-rezultate-barbati

Nivelurile sub valorile de referinta

Daca nivelurile acestui hormon sunt sub limitele normale, acest lucru poate indica o problema la nivelul glandei pituitare (hipofiza). Este posibil ca glanda pituitara sa nu produca suficient hormon luteinizant, ceea ce poate duce la un nivel scazut de testosteron.

Hormon luteinizant la copii

In cazul fetelor care nu au trecut inca prin pubertate (cu varsta in jur de 1–10 ani), intervalul normal este de 0,03–3,9 UI/L.

Niveluri peste valorile de referinta

Pentru copii, nivelurile ridicate ale LH pot provoca pubertate precoce. Potrivit specialistilor, fetele sunt mai predispuse sa se confrunte cu aceasta afectiune decat baietii. Cauzele de baza ale acestui lucru pot fi:

  • o tumoare in sistemul nervos central
  • traumatisme sau leziuni cerebrale
  • inflamatie sau infectie la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi meningita sau encefalita
  • antecedente de interventie chirurgicala pe creier
  • un istoric de iradiere la nivelul creierului

Nivelurile sub valorile de referinta

Pubertatea intarziata cu niveluri normale sau mai scazute de LH poate indica tulburari de baza, cum ar fi:

  • insuficienta ovariana sau testiculara
  • deficit de hormoni
  • sindromul Turner
  • sindromul Klinefelter
  • infectie cronica
  • cancer
  • tulburare de alimentatie

Medicamentele care pot perturba nivelul LH sunt:

  • anticonvulsivantele
  • clomifen
  • digoxina
  • tratamentele hormonale
  • contraceptivele

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/lh-blood-test

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324122

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22255-luteinizing-hormone