Masajul scalpului: beneficii si recomandari

Masajul scalpului: beneficii si recomandari Masajul scalpului: beneficii si recomandari

Ultima actualizare: 6 martie 2024

masajul-scalpului

Masajul reprezinta un adevarat rasfat pentru corp si minte. Insa v-ati intrebat vreodata ce efecte poate avea un masaj asupra scalpului? Pe langa faptul ca da nastere unor senzatii extraordinare, masajul scalpului are atat de multe beneficii, iar noi suntem gata sa va oferim toate informatiile. Aflati totul despre masajul scalpului si beneficiile acestuia, precum si despre cum sa va oferiti un masaj al scalpului de vis.

Masajul scalpului este un amestec de relaxare si exfoliere. De multe ori, oamenii nu il iau in considerare atunci cand vine vorba de ingrijirea personala, insa credem ca este esential! Iar acest rasfat nu trebuie sa va ocupe tot timpul. Puteti decide cum sa va masati scalpul, cat timp si cat de des, insa un lucru este sigur - nu veti regreta odata ce incepeti. Odata ce ati stabilit ce fel de miscari sa faceti, cata presiune sa aplicati si cat timp doriti sa va rasfatati cu un masaj al scalpului, veti incepe sa observati beneficiile masajului scalpului pentru par si bunastarea mentala.

 


Informatii generale despre masajul scalpului

Pe langa faptul ca ofera o senzatie divina, masajul scalpului vine la pachet si cu o multime de beneficii pentru sanatate! De la stimularea cresterii parului pana la ameliorarea durerilor de cap, masajul regulat al scalpului poate imbunatati atat bunastarea fizica, cat si mentala.

Cea mai buna parte? Deoarece terminatiile nervoase ale scalpului sunt atat de aproape de suprafata, este nevoie de foarte putina stimulare pentru a obtine rezultate maxime!

Ce este masajul scalpului?

Masajul scalpului este un tip de masaj localizat la nivelul capului si in spatele urechilor si al gatului.

ce-este-masajul-scalpului

In cele mai multe cazuri, masajul scalpului se face cu varfurile degetelor si palmele mainilor sau cu un dispozitiv special conceput. Multe persoane prefera sa aplice uleiuri esentiale pentru a spori senzatia de relaxare si pentru a oferi hrana scalpului.

Scopul principal al unui masaj al scalpului este de a elibera tensiunea din zona capului si a gatului. Avem tendinta de a retine mult stres in aceste locuri, inclusiv in maxilar si in spatele urechilor. Aceasta tensiune poate radia catre cap, provocand dureri de cap persistente sau migrene.

Masajul scalpului ajuta la ameliorarea acestei tensiuni, relaxand sistemul nervos si reducand durerea sau disconfortul.

Ce beneficii are masajul scalpului?

Un scalp sanatos aduce o serie de beneficii pentru minte si corp. Iata doar cateva beneficii dovedite ale acestui nou tip de masaj:

Reduce tensiunea musculara

In viata de zi cu zi, creierul se relaxeaza atunci cand dormim, asa ca in mod natural, muschii de la nivelul capului se incordeaza de obicei de-a lungul zilei. Masajul scalpului ajuta la reducerea acestei tensiuni, deoarece stimuleaza relaxarea muschilor. Chiar daca acesti muschi nu se incordeaza in fiecare zi, ei acumuleaza totusi tensiune, motiv pentru care trebuie relaxati.

Poate stimula cresterea parului

Pentru a avea un par sanatos este esential ca si scalpul sa fie la fel. Dupa cum bine stim, o planta sa poate sa creasca intr-un ghiveci plin de praf, fara hrana, nu-i asa? La fel cum plantele au nevoie de un sol nutritiv si bogat, scalpul are nevoie de un mediu sanatos, curat si lipsit de stres pentru a creste. Masajul scalpului poate ajuta la deschiderea radacinilor si poate stimula cresterea sanatoasa a parului.

masajul-scalpului-cresterea-parului

Remediu natural pentru migrene si dureri de cap

Daca suferiti de dureri de cap si migrene, este important sa stiti ca acestea sunt cauzate deseori de coafurile pe care le purtati. Cu toate ca parul strans in coada poate arata fabulos, usurarea de care aveti parte dupa ce va lasati parul liber la sfarsitul zilei este uriasa. Daca va aflati in aceasta situatie, este momentul perfect pentru un masaj al scalpului. Un remediu natural pentru migrene si dureri de cap, masajul scalpului este trucul perfect atunci cand nu aveti un analgezic la indemana. Veti fi surprinsi de cat de eficient este. Masajul scalpul intensifica fluxul sanguin, reducand in acelasi timp tensiunea.

Poate imbunatati starea de spirit si poate oferi o senzatie de calm

Cu totii avem nevoie de putin calm din cand in cand si un masaj al scalpului ne ofera tocmai acest lucru. Masajul scalpului este o tehnica frecventa de imbunatatire a starii de spirit si de insuflare a senzatiei de calm, deoarece poate reduce tensiunea si poate stimula circulatia sanguina. E la fel de eficient ca mersul la spa sau chiar ca o sesiune de meditatie, insa este mult mai rapid.

Masajul scalpului poate duce la eliberarea de oxitocina, un hormon care imbunatateste starea de spirit si care provoaca fericire si relaxare.

Dezechilibrele nivelului de serotonina sunt adesea asociate cu tulburarile de dispozitie, printre care si depresia. Un studiu publicat in International Journal of Neuroscience a constatat ca masajul a avut un impact pozitiv asupra hormonilor care pot controla starea de bine, cum ar fi serotonina si dopamina. Mai exact, nivelul serotoninei a crescut in medie cu 28% dupa o sedinta de masaj, iar cel al dopaminei cu o medie de 31%. In plus, nivelul cortizolului (hormonul stresului) a scazut cu pana la 31% dupa masaj.

masajul-scalpului-stare-de-spirit

Masajul scalpului poate imbunatati, de asemenea, legaturile dintre oameni. Cand oferiti sau primiti un masaj al scalpului de la o persoana draga, bunastarea emotionala se imbunatateste pe masura ce va conectati prin puterea atingerii.

Reduce acumularea de piele moarta

Dupa cum mentionam, pentru a avea un par sanatos este esential ca si scalpul sa fie la fel sanatos. Sa detaliem. Desi nu este cel mai placut lucru la care sa va ganditi, pe scalp se acumuleaza celule moarte ale pielii si sebum, sufocand foliculii de par. Orice, de la sampon si balsam, la creme sau spray-uri de protectie impotriva razelor solare, se poate acumula la nivelul scalpului si trebuie indepartat pentru ca scalpul sa poata respira din nou. Acest efect il poate avea masajul scalpului, care poate exfolia pielea si care poate indeparta impuritatile, lasand o baza curata pentru ca foliculii sa-si indeplineasca rolul!

Cum se realizeaza masajul scalpului?

Fie ca sunteti in cautarea unui masaj al scalpului care sa stimuleze cresterea parului sau a unui masaj al scalpului care sa indeparteze impuritatile, noi va oferim solutiile. Iata cateva moduri diferite de a va masa scalpul.

Masajul traditional al scalpului

Folosind varfurile degetelor, aplicati o presiune usoara sau medie pe scalp si creati mici cercuri. Acoperiti treptat intreaga suprafata a capului timp de cel putin cinci minute.

cum-se-realizeaza-masajul-scalpului

Masajul scalpului in dus

Sunteti presat de timp? Puteti face un masaj al scalpului in timpul dusului. Mai exact, cand va samponati parul, folositi varfurile degetelor pentru a va masa usor scalpul. Miscati-va mainile in cercuri mici pana cand va acoperiti intregul cap timp de aproximativ cinci minute si apoi clatiti-va parul ca de obicei.

Masajul scalpului cu ajutorul instrumentelor

Vrei sa aveti parte de o si mai buna experienta atunci cand va masati scalpul? Utilizati o perie sau un aparat de masaj pentru scalp. Nu exista cercetari care sa arate ca folosirea unui instrument este mai eficienta decat folosirea varfurilor degetelor, asa ca totul se reduce la preferintele personale. Utilizati instrumentul asa cum v-ati folosi si mainile (cu blandete si timp de cel putin cinci minute) pentru a obtine beneficii uimitoare.

Cat de des trebuie efectuat masajul scalpului?

Depinde in totalitate de preferintele personale! Daca obiectivul principal este relaxarea sau imbunatatirea starii de bine, specialistii recomanda sa faceti un masaj al scalpului o data pe saptamana. Daca scopul este stimularea cresterii parului, poate fi necesar sa va masati zilnic scalpul. Insa, dupa ce ii veti descoperi beneficiile, suntem siguri ca veti dori sa va masati in fiecare zi. Un bun punct de plecare este sa introduceti masajul scalpului in rutina de spalare a parului.

 

 

 

Referinte:

https://www.tangleteezer.com/us/discover/inspiration/our-top-5-benefits-of-a-scalp-massage/

https://vegamour.com/blogs/blog/the-5-benefits-of-scalp-massage-including-hair-growth

https://www.discovermassage.com.au/blog/benefits-of-a-scalp-massage/

https://www.humnutrition.com/blog/scalp-massage-benefits/