Melasma faciala - ce este si care sunt principalele cauze ale ei

Melasma faciala - ce este si care sunt principalele cauze ale ei Melasma faciala - ce este si care sunt principalele cauze ale ei

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

Petele de pe ten pot fi o pacoste in viata noastra de zi cu zi, motiv pentru care este important sa le identificam pentru a le trata corect.

Melasma este o pigmentare localizata pe obraji, pometi, frunte si buza superioara, numita si "masca de sarcina". Aceasta pigmentare este adesea legata de hormoni si poate fi observata si in timpul tratamentelor hormonale. (cu pastile) sau in timpul tulburarilor hormonale, in special la persoanele cu pielea inchisa la culoare.

Aceasta afectiune, cauzata de schimbarile hormonale si de expunerea la soare, nu reprezinta un risc pentru sanatate. Exista multe solutii pentru tratarea melasmei faciale. Desi se stie ca este dificil de eliminat, ingrijirea regulata, continuata pe o perioada lunga de timp, poate obtine rezultate bune Melasma poate fi redusa cu ajutorul unei ingrijiri adecvate, desi este posibil sa nu obtineti un ton perfect uniform al pielii. Pe de alta parte, un tratament gresit poate inrautati situatia, iar unele produse de iluminare de pe piata pot fi periculoase.


Ce este melasma de sarcina

Aceasta afectiune a pielii, cunoscuta si sub numele de masca de sarcina sau cloasma, se caracterizeaza prin pete maronii mai inchise sau mai inchise la culoare pe fata. Aceste pete nu sunt legate de petele solare cauzate de expunerea repetata la soare. Acestea se gasesc cel mai adesea pe frunte, pe obraji si pe buza superioara. Cu toate acestea, pot fi afectate si tamplele si maxilarele.

Melasma apare in principal la femei, dar poate aparea si la barbati. Tratamentul acestor pete este lung si dificil, iar recidivele sunt intotdeauna posibile. Pe toata durata tratamentului, trebuie respectata cu strictete protectia impotriva soarelui. In plus, melasma se amelioreaza spontan iarna, dar reapare la primele raze de soare.

Care sunt cauzele pentru melasma faciala?

Petele maronii din melisma unt cauzate de o productie excesiva de melanina, pigmentul care da culoarea si bronzul pielii, de catre melanocite. Desi tenurile mai inchise la culoare si mai mate sunt printre cele mai afectate, si tenurile mai deschise pot dezvolta melasma.

Cauzele acestei hiperpigmentari a pielii nu sunt inca bine cunoscute. Melasma poate sa apara sau sa se agraveze in timpul sarcinii si al nasterii, precum si atunci cand se iau anumite tratamente hormonale.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL D-CLAR Crema colorata uniformizare si depigmentarecu SPF 50+ este o emulsie colorata, indicata ca tratament de zi. Ingredientele active, cu actiune anti-pete, contrasteaza si ascund hipercromia pielii, conferind un aspect uniform. Actiunea preventiva este completata de filtrele SPF 50+, care asigura o protectie cu spectru larg la radiatiile UVB-UVA..

Cu toate acestea, melasma poate sa apara fara sarcina sau fara utilizarea de contraceptive. Ereditatea joaca, de asemenea, un rol in aparitia acesteia. Astfel, mama pacientului are adesea un istoric de melasma. Expunerea la soare, prin actiunea razelor ultraviolete asupra pielii, agraveaza pigmentarea bruna a petelor preexistente.

Mai recent, a fost demonstrat un risc de crestere a dezvoltarii petelor de melasma din cauza expunerii la lumina albastra ultra-violeta.

In plus, studiile au aratat ca vasele cutanate pot stimula productia de melanina si, astfel, pot mentine petele de melasma. Aceste noi cunostinte au dus la o schimbare a tratamentelor propuse pana acum.

Melasma faciala factori de risc

Petele de melisma pot deveni vizibil mai intunecate in urma expunerii la soare si, uneori, cateva minute petrecute in fata unei ferestre le pot declansa. Mai mult, studiile recenta arata ca lumina albastra o inrautateste,

Radiatiile UV ale soarelui sunt cauza principal de melasma. Aceste pete mai mult sau mai putin intunecate, numite lentigo, se dezvolta pe zonele expuse: fata, gat, decolteu, dosul mainilor etc.

Inflamatii locale: boli de piele (acnee, eczeme, frictiuni cronice), arsuri accidentale sau reactii la anumite tratamente estetice.

Agenti fotosensibilizatori: medicamente (cicline, chinolone, antiepileptice) si anumite produse cosmetice (bergamota).

Sfaturi pentru preventie

Este esential sa se limiteze expunerea la soare chiar si in orase, incepand cu luna martie.

Crema solara pe care o alegeti trebuie sa contina un factor de protectie SPF 50+, UVA/UVB, cu preferinta pentru cele care contin un filtru pentru lumina albastra si vizibila.

Intr-adevar, lumina zilei poate agrava petele de melisma, in afara oricarui context de expunere la soare.

Bineinteles, crema de protectie solara trebuie reaplicata in mod regulat pe parcursul zilei.  Aplicarea unui fond de ten sau a unui corector de ten asigura, de asemenea, protectie solara in oras. Cosmeticele depigmentante sunt doar un supliment, dar in niciun caz nu pot trata sau reduce melasma.

Palariile cu boruri largi acopera fata mai bine decat o sapca si sunt, prin urmare, o optiune mai buna. Dermatologii sugereaza, de asemenea, ca persoanele care sufera de melasma sa poarte alte haine de protectie, cum ar fi o bandana multifunctionala care poate fi purtata in jurul gatului sau pe cap.

Nu exagerati cu exfolierea. "Un tratament exfoliant agresiv poate da impresia unei imbunatatiri pe termen scurt, dar exista adesea un efect de revenire", avertizeaza dermatologul englez Jeremy Fenton. "Aceasta este una dintre cele mai mari greseli pe care le fac pacientii cu melisma."


Tratamente posibile pentru melasma

Peelingul utilizat pe scara larga

Produsul activ (acid kojic, acid glicolic, acid tricloroacetic slab) va fi ales in functie de tipul de piele. Pregatirea pielii si tratamentul de intretinere sunt necesare inainte si dupa sedinte.

Laserul pentru tratarea melasmei

Laserele abradeaza suprafata pielii si distrug celulele tinta. Laserele fractionate limiteaza inflamatia secundara si riscul de repigmentare. Din acest motiv, laserele ar trebui evitate pe tipurile de piele mai inchisa la culoare.

Lumina intens pulsata pentru tratarea melasmei

Lumina intens pulsata (IPL) este indicata in principal pentru pielea usoara si sensibila, pentru zonele fragile (gat, decolteu, pleoape) si pentru tratarea fotoimbatranirii asociate.

Rezultatele tratamentului melasmei

Cu toate acestea, predictia calitatii rezultatelor in avans ramane dificila. Unele pete vor disparea rapid, altele vor fi reduse doar temporar. Prin urmare, sunt necesare sesiuni de intretinere la o data ulterioara.

Pentru a mentine efectele tratamentelor pentru melasma, se recomanda utilizarea zilnica a cremelor cu acid de fructe.