Modalitati de implicare a intregii familii intr-un stil de viata activ si sanatos

Modalitati de implicare a intregii familii intr-un stil de viata activ si sanatos Modalitati de implicare a intregii familii intr-un stil de viata activ si sanatos

Ultima actualizare: 12 mai 2023

Sa planifici un stil de viata sanatos pentru tine insuti este ceva destul de dificil. Si mai dificil este insa atunci cand vrei sa faci acest lucru pentru intreaga familie! Cu toata dificultatea, beneficiile unui stil de viata sanatos in familie nu pot fi trecute cu vederea. Fie ca vorbim despre o alimentatie sanatosa, fie ca vorbim despre activitatea fizica, obiceiurile bune se invata inca din copilarie.

In ultimii 30 de ani, rata obezitatii si supraponderalitatii la copii a crescut foarte mult. Aproape o treime dintre copii au o greutate prea mare. Aceste lucru este cauzat de alimentatia nesanatoasa si de stilul de viata sedentar. Sta in puterea parintilor, cat si in a altor persoane adulte din familie sa sustina adoptarea si mentinerea de obiceiuri bune, care, in esenta, sa protejeze sanatatea tuturor.

Model demn de urmat

Ca parinte, jucati un rol de ghid pentru copii in privinta alegerilor alimentare pe care le fac si nu numai. Efectele actiunilor dumneavoasta pot fi profunde. Tineti minte ca cei mici invata prin imitatie. Este foarte probabil ca intr-o familie in care parintii au un stil de viata sanatos, si copiii sa dobandeasca obiceiuri bune pe care sa le mentina la maturitate.

Educatia pentru un stil de viata sanatos incepe devreme

Atunci cand un copil dobandeste de timpuriu obiceiuri bune cu privire la alimentatie, activitate fizica si somn, acest lucru va va scuti de necesitatea de a corecta obiceiuri negative mai tarziu. Incercati sa respectati programe zilnice, obisnuindu-i pe cei mici cu rutine pe care sa si le insuseasca.

Pentru sustinerea sanatatii celor mici si mai ales pentru un sistem imunitar puternic, farmacistii Catena recomanda Imunovit de la Naturalis. Sub forma de jeleuri gumate, contine un amestec optim de nutrienti, vitamina C si zinc, care contribuie la intarirea organismului.

Mese in familie

Studiile au aratat ca simplul obicei de a lua masa in familie poate imbunatati statusul nutritional al copiilor. Un studiu recent a aratat ca in familiile care iau masa impreuna de cel putin trei ori pe saptamana, copiii au sanse cu 24% mai mari sa faca alegeri alimentare sanatoase decat cei care provin din familii care nu au acest obicei. Copiii au, de asemenea, o probabilitate cu 12% mai mica sa fie supraponderali, cu 20% mai mica sa manance alimente nesanatoase si cu 35% mai mica sa incerce solutii de slabit periculoase.

Desi nu se stie cu certitudine de ce mesele in familie pot juca un rol atat de important, se crede ca un factor este densitatea calorica mai scazuta a alimentelor preparate in casa. In plus, mesele in familie permit adultilor sa le arate copiilor, atat prin puterea exemplului, cat si prin oferirea de informatii si explicatii, ce inseamna sa mananci sanatos si de ce e important sa o faci.

Este important de precizat ca in timpul meselor in familie nu trebuie sa existe factori stresori, cum ar fi televizorul pornit sau utilizarea altor dispozitive electronice. Distragerea atentiei poate determina mancatul in graba sau supraalimentarea.

Pentru revigorarea organismului si pentru imbunatatirea calitatii vietii, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar MaxiTonic. Contine o contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale). Contribuie la reducerea oboselii si este revigorant si tonic. 

Includeti copiii in activitati de gatit si de preparare a mesei

Implicarea copiilor in pregatirea meselor ii poate ajuta sa invețe despre nutritie si sa isi dezvolte abilitatile de gatit. Incercați sa gatiti impreuna si sa discutați despre alegerile alimentare sanatoase in timp ce preparati masa.

Reduceti consumul de alimente procesate si de fast-food

Incercati sa mancati cat mai multe alimente proaspete, naturale si sanatoase. Invatati copiii sa facă alegeri alimentare sanatoase si sa evite alimentele bogate in zahar si grasimi. Unul dintre cele mai simple sfaturi este acela de a limita accesul celor mici la astfel de produse evitand cumpararea lor sau pastrarea acestora la vedere.

Creati o rutină de activitati fizice zilnice

Planificati si organizati activitati fizice zilnice pentru toata familia. Puteti merge la o plimbare dupa cină, sa dansati sau sa practicati sporturi in aer liber. Acest lucru va ajuta la cresterea nivelului de energie, la mentinerea unei greutati sanatoase si la conectarea intre membrii familiei.

Pentru un plus de energie si de concentrare zi de zi, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Tonico Forte de la Benesio. Acesta contine o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. 

Incurajati un stil de viata activ si sanatos in afara casei

Incercati sa găsiti activitati care sa implice intreaga familie in afara casei, cum ar fi o zi la plaja, o drumetie sau o excursie la munte. Aceste activitati pot fi distractive si educative, iar copiii vor invata despre beneficiile unui stil de viata activ si sanatos.

Asigurati-va ca intreaga familie doarme suficient

Somnul este important pentru sanatatea fizica si mentala a intregii familii. Toti membrii familiei trebuie sa doarma suficient pentru a se odihni si pentru a se recupera. Cei mici au nevoie de un program de somn care sa transforme in obisnuinta.

In general, implicarea intregii familii intr-un stil de viata activ si sănătos poate fi o experienta distractiva si educativa pentru toata lumea. Acesta poate ajuta la imbunatatirea sanatatii fizice si mentale, precum si la dezvoltarea unui sentiment de unitate si conexiune intre membrii familiei.