Nefrita lupica: simptome, diagnostic si tratament

Nefrita lupica: simptome, diagnostic si tratament Nefrita lupica: simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Nefrita lupica reprezinta inflamatia rinichiului, cauzata de lupusul eritematos sistemic. Lupusul eritematos este o boala autoimuna, iar nefrita lupica apare atunci cand lupusul afecteaza si rinichii.
 
Aproximativ 60% dintre persoanele cu lupus vor face nefrita lupica. Atunci cand rinichii sunt inflamati, acestia nu pot functiona normal. Nefrita lupica poate duce la insuficienta renala.
 

Care sunt simptomele in nefrita lupica?

 
Nefrita lupica este o afectiune severa. Simptomele, insa, nu sunt intotdeauna dramatice. Pentru cele mai multe persoane, primul simptom este reprezentat de umflarea picioarelor si gleznelor. In cazuri mai rare, apare si umflarea fetei si mainilor. Alte simptome pot varia de la persoana la persoana si de la zi la zi. Acestea pot include:
 
  • Cresterea greutatii corporale
  • Hipertensiunea arteriala
  • Urina inchisa la culoare
  • Urina cu aspect spumos
  • Nevoia de a urina in timpul noptii
 
Nu toate problemele renale sau urinare la persoanele cu lupus apar din cauza nefritei lupice. Persoanele cu lupus sunt predispuse la infectii urinare. Acestea se manifesta prin senzatia de usturime in timpul urinarii si necesita tratament cu antibiotice. Unele medicamente pentru lupus pot afecta, de asemenea, rinichii si pot cauza umflarea membrelor si alte simptome asemanatoare nefritei lupice. Problemele legate de medicamente dispar atunci cand acestea nu se mai folosesc.
 
Aflati mai multe despre cum se pune diagnosticul si care este tratamentul nefritei, pe FarmaciaTa.ro