Operatie hemoroizi, informatii utile

Operatie hemoroizi, informatii utile Operatie hemoroizi, informatii utile

Ultima actualizare: 13 iunie 2023

operatie-hemoroizi

In termeni medicali, aparitia hemoroizilor poarta numele de boala hemoroidala. Venele dilatate care pot aparea la nivelul rectului si al anusului si care se aseamana cu niste pernute vasculare sau saculeti cu sange se numesc hemoroizi. Acestia se umfla si ingreuneaza circulatia venoasa din plexul hemoroidal si astfel apar durerea si disconfortul in zona anala, dar si sangele in scaun.

Pana la varsta de 50 de ani, aproximativ 50% dintre adultii din intreaga lume dezvolta hemoroizi si au nevoie de interventie chirurgicala sau de tratament medicamentos, in functie de stadiul in care se afla boala lor. Chiar daca vorbim despre o afectiune des intalnita, persoanele care se confrunta cu aceasta trebuie sa solicite imediat sfatul specialistului.

Tratamentul hemoroizilor este unul complex si necesita eforturi din partea pacientului insa, daca acesta se prezinta la medicul proctolog inca de la aparitia primelor simptome, nu va risca sa se confrunte cu alte complicatii.

Pentru a sustine eficient procesul de refacere a canalului anorectal in urma unei interventii chirurgicale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista ProctoRapid supozitoare hemoroizi. Acest produs contine acid hialuronic, element care leaga moleculele de apa si formeaza o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectare. De asemenea, aceste supozitoare sunt utile si dupa radiere in tratamentul cancerului de prostata.


5 simptome care va indica faptul ca suferiti de hemoroizi

Hemoroizii pot fi atat interni, cat si externi, in functie de zona in care sunt localizati. Cei aparuti in interiorul rectului sunt hemoroizii interni, iar cei care se dezvolta in jurul anusului poarta numele de hemoroizi externi.

Exista numeroase motive pentru care va puteti confrunta cu boala hemoroidala si tocmai de aceea este foarte important sa cereti sfatul medicului inca de la aparitia primelor simptome. Astfel, ati putea evita o operatie de hemoroizi. Acestea sunt cele 5 simptome principale care va indica faptul ca suferiti de hemoroizi:

  • Disconfort si dureri in zona anala in pozitia de sezut sau dupa efort intens;
  • Sensibilitate crescuta si mancarimi la nivelul anusului;
  • Aparitia nodulilor tari in jurul anusului, care sunt durerosi si sensibili la orice atingere;
  • Prurit anal sau iritatii in zona anala;
  • Sangerarea rectala si aparitia scaunului cu sange.

 

Operatie de hemoroizi (hemoroidectomie) - generalitati

Pacientii cu hemoroizi care nu raspund la tratamentele non-chirurgicale recomandate de medici sunt supusi unei interventii chirurgicale care se numeste hemoroidectomie (operatie hemoroizi). Procedura este una usoara, ambulatorie, iar pacientul poate pleca acasa dupa finalizarea operatiei de hemoroizi.

Pentru ca medicul specialist sa poata elimina hemoroizii, va face mai multe incizii la nivelul anusului, in timp ce pacientul se afla sub anestezie locala sau totala.

Pentru a preveni si a trata hemoroizii interni si externi, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista ProctoRapid crema hemoroizi. Acesta este un produs recomandat si in tratamentul adjuvant sau de preventie al fisurilor anale, criptitelor, papilitelor si fistulelor anale. De asemenea, este util si persoanelor care au trecut printr-o interventie chirurgicala de inlaturare a hemoroizilor.

Cand este necesara operatia de hemoroizi?

In functie de gravitatea bolii si de riscurile asociate, hemoroizii se clasifica in patru stadii, ultimele doua avand nevoie neaparat de interventie chirurgicala pentru a fi vindecate. In general, primele doua stadii nu necesita operatie de hemoroizi.

Gradul 1: Hemoroizii aflati in acest stadiu nu sunt vizibili, fiind localizati in interiorul canalului rectal. In acest caz, simptomul principal este sangerarea rectala.

Gradul 2: Hemoroizii ies in afara anusului in timpul defecatiei, durerea in zona anala este puternica si sunt prezente si sangerarile rectale.

Gradul 3: Hemoroizii ies in afara anusului in timpul defecatiei, pozitia sezanda nu mai este posibila, iar durerea si disconfortul sunt foarte puternice. Bineinteles, nu lipsesc nici sangerarile rectale, iar operatia de hemoroizi nu va putea fi evitata.

Gradul 4: Hemoroizii sunt permanent iesiti in afara anusului si nu pot fi redusi. In acest stadiu, sangerarea este abundenta si durerile insuportabile, motiv pentru care este nevoie de interventia imediata a unui medic. Operatia de hemoroizi este absolut necesara.

Pentru a sprijini procesele reparative ale calalului anorectal in urma unei interventii chirurgicale proctologice, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Cicatridina supozitoare hemoroizi. Acest produs este util si in caz de infectii, rupturi sau fisuri anale, in caz de hemoroizi interni sau externi, datorita efectului tonic asigurat de acidul hialuronic. De asemenea, aceste supozitoare asigura elasticitatea tesutului si amelioreaza procesul de reepitelizare si reparare a acestuia.

Analize necesare inainte de operatia de hemoroizi

Pentru ca un pacient sa fie diagnosticat cu boala hemoroidala, medicul va realiza un examen clinic si investigatii paraclinice. Initial, se va face un tuseu rectal pentru a se putea palpa canalul anal. Ulterior, pentru a putea diagnostica hemoroizii interni se va face o anuscopie (vizualizarea rectului), dar si o colonoscopie pentru a se stabili sursa exact a hemoragiei. Abia dupa ce sunt eliminate alte cauze, precum cancerul de colon sau polipii, specialistul va sugera operatia de hemoroizi.

Cat dureaza operatia de hemoroizi?

Pentru o operatie de hemoroizi, in functie de gravitatea bolii si de sensibilitatea pacientului, chirurgul va decide daca va face anestezie locala sau totala. Timpul unei operatii de hemoroizi variaza in functie de tipul anesteziei si de cat de repede isi face aceasta efectul. Pacientul poate pleca acasa imediat dupa operatia de hemoroizi.

Regim alimentar dupa operatia de hemoroizi

Dupa o operatie de hemoroizi, pacientul va trebui sa tina o dieta specifica pentru a se asigura ca evita constipatia si defecatia greoaie. Sunt interzise produsele procesate pentru ca pot creste riscul de a dezvolta, din nou, hemoroizi. Din aceasta categorie fac parte: conservele, produsele murate, alcoolul, condimentele si alimentele picante.

O dieta corecta dupa operatia de hemoroizi trebuie sa se bazeze pe o cantitate generoasa de fluide (cel putin 1,5 litri de apa pe zi) si de fibre. Este foarte important ca pacientul sa manance putin si des, la fiecare doua ore si jumatate, pentru a evita ca stomacul sau se devina supraincarcat.

Acestea sunt alimentele care pot fi consumate dupa operatia de hemoroizi:

  • ovaz, orz, hrisca, grau, secara;
  • conopida, sfecla, morcovi, castraveti, broccoli (fierte, crude);
  • caise proaspete si uscate, banane, mere si prune uscate;
  • carne doar fiarta sau gatita la cuptor;
  • produse lactate lichide.

Complicatii postoperatorii

Operatia de hemoroizi nu este lipsita de complicatii postoperatorii si tocmai de aceea este necesar ca pacientul sa tina dieta dupa interventia chirurgicala si sa respecte timpul si indicatiile de recuperare.

Dupa o operatie de hemoroizi, v-ati putea confrunta cu:

  • durere severa (2-3 saptamani);
  • sangerare;
  • tumefiere locala;
  • incontinenta majora pe termen scurt;
  • retentie urinara;
  • infectie;
  • stenoza anala.

Recuperare dupa operatia de hemoroizi

Recuperarea dupa o operatie de hemoroizi poate dura intre cateva zile si cateva saptamani, in functie de gravitatea bolii inainte de interventie, dar si stilul de viata postoperatoriu al pacientului.

Pentru ca recuperarea dumneavoastra dupa o operatie de hemoroizi sa fie una cat mai usoara si rapida, este foarte important sa va asigurati ca zona afectata ramane constant curata si nu se pune niciun fel de presiune asupra sa. Pentru asta, pe langa dieta specifica, pacientul va face bai de sezut si va folosi perne speciale de sezut.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Cicatridina x 10 supozitoare hemoroizi, fisuri si rupturi anale

Cicatridina x 10 supozitoare hemoroizi, fisuri si rupturi anale

Supozitoarele Cicatridina functioneaza ca si tratament…

+ Servetele ProctoRapid
Assista ProctoRapid X 10 supozitoare

Assista ProctoRapid X 10 supozitoare

Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid contin acid…