(P) Sedentarismul si Sarcopenia. Care este legatura dintre ele?

(P) Sedentarismul si Sarcopenia. Care este legatura dintre ele? (P) Sedentarismul si Sarcopenia. Care este legatura dintre ele?

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

Termenul de „sarcopenie” (din greaca – saracia musculara) a fost introdus in 1989 si se refera la pierderea masei si fortei musculare, care apare pe parcursul procesului de imbatranire. Acest proces este caracteristic pentru toti oamenii in procesul de crestere si maturizare. Cu toate acestea, daca va face sau nu sarcopenie tine foarte mult si de alti factori: masa musculara a fiecarui individ in parte, viteza de pierdere a acesteia, care sunt direct legate cu activitatea fizica pe care o depune fiecare om.

Principalele consecinte ale sarcopeniei sunt asociate cu impotenta functionala. Astfel, pentru persoanele in varsta cu sarcopenie devine dificil mersul, urcatul scarilor si desfasurarea activitatilor zilnice de baza. Acestea cresc riscul de cadere si, prin urmare, de fracturi. De asemenea, pierderea masei musculare afecteaza toleranta la glucoza si reglarea temperaturii corpului.

Majoritatea datelor ce tin de schimbarile musculare ce au loc odata cu varsta, obtinute in urma studiilor arata ca forta musculara isi atinge maximul intre 20 si 30 de ani, ramanand la acest nivel pana la 45-50 ani la barbati. Apoi are loc o pierdere treptata a fortei musculare de 12-15% la fiecare 10 ani. In secolul sedentarismului si a hipodinamiei procesele de regenerare si recuperare a masei musculare se incetinesc catre varsta de 25-30 ani.  Barbatii isi pierd masa musculara mai repede decat femeile, cea mai mare parte (24%) are loc intre 40 si 70 de ani.

Sedentarismul contribuie la o pierdere mai rapida a masei musculare. Din cauza sedentarismului pot dezvolta sarcopenie persoanele tinere care stau de dimineata pana seara la birou, cat si cei care au adoptat un mod de viata sedentar.

Sunt cateva semne care ar putea sa indice catre o sarcopenie la persoanele sedentare:

  • senzatie de slabiciune fizica constanta;
  • lipsa interesului pentru activitatea fizica;
  • pierderea in greutate a masei musculare;
  • oboseala care se instaleaza rapid;
  • dificultatea de a ridica si manipula unele obiecte mai grele;
  • rezistenta redusa la efort fizic, etc.

Muschii reprezinta o protectie pentru coloana vertebrala. Iar sezutul la birou pe scaun 8 ore are drept consecinta pierderea masei musculare. Aceasta din urma duce la o instabilitate a coloanei vertebrale, dureri, dereglarea functionala a altor organe si sisteme.

Aminoacizii esentiali, inclusiv Leucina, reprezinta o treime din proteinele masei musculare. Un plic de supliment alimentar Sarcodyn contine 3g de HMB (metabolit de Leucina), acea cantitate necesara pe zi pentru persoanele care au o scadere a masei si fortei musculare.

Un studiu semnat de S. Nissen, publicat in Journal of Applied Physiology, arata ca un aport suplimentar de 1,5-3 g de HMB pe zi poate sa previna partial proteoliza si leziunile aparute in muschi. Aceasta in testele de sange se poate evalua printr-o scadere a creatinkinazei, enzima care este un indicator al leziunilor musculare.

Este important de tinut cont si de a actiona asupra tuturor factorilor predispozanti:

  1.  Schimbarea modului de viata, cu evitarea sedentarismului si practicarea unor activitati fizice;
  2. Alimentatia corecta si echilibrata
  3. In ajutorul persoanelor care au o pierdere de masa si forta musculara vine suplimentul alimentar Sarcodyn, care contine HMB, Vitamina D3 si Magneziu, si reprezinta o  solutie inovativa cu compozitie unica in Romania, pentru suplinirea carentelor de elemente esentiale, responsabile de functionarea normala a muschilor.

Cei trei compusi din Sarcodyn actioneaza sinergic si vin sa ajute persoanele cu sarcopenie:

  1. Ca-HMB (beta-hidroximetilbutirat, leucina)
  • aminoacid ce stimuleaza sinteza proteinelor si reduce distrugerea acestora
  • reduce atrofia musculara si grabeste recuperarea
  • contribuie la cresterea masei si fortei de contractie musculara
  1. Vitamina D3
  • imbunatateste forta de contractie musculara
  • imbunatateste functionalitatea muschiului
  1. Magneziu
  • ajuta la reducerea oboselii musculare
  • imbunatateste anduranta si rezistenta la efort

Sarcodyn - pentru ca fiecare pas conteaza!

 

Dr. Olga Ciobanu

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Sarcodyn x 21 plicuri

    Sarcodyn X 21 plicuri

    SARCODYN® este un supliment alimentar cu o formula special creata pentru mentinerea functionarii normale a muschilor prin prezenta vitaminei D si a magneziului. Aditional, continutul de magneziu contribuie…