(P) Uitati de disconfortul intim: ghidul dumneavoastra pentru a face fata uscaciunii vaginale

(P) Uitati de disconfortul intim: ghidul dumneavoastra pentru a face fata uscaciunii vaginale (P) Uitati de disconfortul intim: ghidul dumneavoastra pentru a face fata uscaciunii vaginale

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Sexul a fost intotdeauna inconjurat de multe mituri, conceptii gresite si stereotipuri. Multe femei sufera din cauza acestor mituri, iar datele factuale despre cum functioneaza corpul uman si relatiile intime se denatureaza.

De aceea, acest articol incepe in termeni nesiguri – uscaciunea vaginala este intalnita mai frecvent decat credeti, poate produce disconfort, dar poate fi combatuta cu ajutorul uneia dintre cele mai puternice substante hidratante gasite in natura.

Va vom spune mai multe despre toate acestea in randurile urmatoare.


Lubrifierea vaginala

Secretia densa, eliberata de glandele din colul uterin, asigura umiditatea naturala si plasticitatea vaginului.

Acest fluid se deplaseaza in jos prin cavitatea vaginala, avand astfel grija nu numai de umezirea lui, ci si de curatarea acestuia. Este usor acid si acest lucru contribuie la protejarea zonei intime de diverse ciuperci si bacterii cauzatoare de boli. Prezenta unei scurgeri albicioase pe lenjerie, ca urmare a acestui proces fiziologic, este complet normala pentru marea majoritate a femeilor.

In caz de excitare sexuala, asa-numitele glande ale lui Bartholin, de la intrarea in vagin, isi produc propria secretie, ceea ce contribuie la lubrifierea suplimentara a vaginului si faciliteaza actul sexual.

Uscaciunea vaginala inainte de menopauza...

Una din cinci femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani se confrunta cu uscaciune vaginala in timpul actului sexual, fara a fi la menopauza. Afectiunea este adesea insotita de arsuri si mancarimi vaginale, care perturba nu numai calitatea relatiilor intime, ci si a vietii in general.

Pentru unele femei, problema poate fi o lipsa de excitare din cauza stresului, anxietatii sau a preludiului insuficient.

O alta posibila cauza a uscaciunii vaginale inainte de menopauza pot fi produsele cosmetice neadecvate pentru igiena intima – utilizarea unor produse agresive, cu surfactanti si/sau parfumuri (alcool). Produsele chimice pentru curatarea piscinei si a cazii pot avea un efect similar. Unele medicamente pentru alergii si infectii respiratorii, precum si unele antidepresive, prezinta si riscul de a usca membranele mucoase, inclusiv pe cea a vaginului.

Inainte de nastere si in perioada alaptarii, nivelurile de estrogen scad in general si acest lucru poate duce la uscaciune vaginala, care, din fericire, este temporara si reversibila. Studiile arata ca estrogenul se normalizeaza in termen de pana la 6 luni dupa intreruperea alaptarii, iar uscaciunea poate disparea inainte sau dupa aceasta perioada, in functie de caracteristicile individuale.

Nu in ultimul rand, unele femei nu produc suficiente secretii la inceput, iar acest lucru nu este neaparat legat de prezenta vreunei probleme de sanatate.

... si dupa menopauza

Odata cu incetarea ciclului menstrual, fiziologia femeii se schimba in mai multe moduri, dar principala modificare este ca ovarele inceteaza sa produca estrogen (hormonul „feminin”), iar nivelurile acestuia in organism incep sa scada treptat.

Unul dintre primele semne ale scaderii nivelului de estrogen este frictiunea crescuta in timpul activitatii sexuale, care este un indiciu al scaderii lubrifierii. Mai mult, fara estrogen, pielea si alte tesuturi ale vulvei si vaginului incep sa se subtieze si sa-si piarda elasticitatea.

Statisticile arata ca peste 50% dintre femeile aflate in postmenopauza se confrunta cu asa-numita atrofie vaginala si cu simptome asociate:

  • Durere si disconfort in timpul actului sexual: dupa menopauza, problemele cu lubrifierea si durerea in timpul actului sexual sunt frecvente. Ele sunt si mai agravate de faptul ca, in aceasta perioada, pielea din jurul vaginului se subtiaza si acest lucru il face mai susceptibil la deteriorare, mai ales cand lubrifierea este slaba. Disconfortul rezultat din aceste schimbari poate contribui la pierderea permanenta a dorintei sexuale si se poate reflecta asupra relatiei cu partenerul.
  • Durere, disconfort, arsura si mancarime in restul timpului: in multe cazuri, uscaciunea vaginala nu este doar o problema in timpul actului sexual, ci poate provoca neplaceri si in restul timpul. Astfel, indiferent daca o femeie este activa sexual, uscaciunea vaginala poate avea efect negativ asupra calitatii vietii ei.
  • Modificari ale aspectului vulvei si vaginului: desi modificarile aspectului vaginului nu sunt vizibile la exterior, multe femei observa o subtiere si/sau o schimbare a culorii labiilor.
  • Modificari ale secretiei: uneori, exista o modificare a grosimii, culorii si mirosului secretiilor vaginale, care poate fi insotita de iritatie si arsura. Este normal ca astfel de simptome sa provoace ingrijorare, dar acest caz este urmarea modificarilor hormonale, nu unei infectii.
  • Tulburari emotionale: uscaciunea vaginala si modificarile corpului pot fi greu de acceptat, iar disconfortul care le insoteste submineaza si mai mult stima de sine si libertatea sexuala a femeilor. Toate acestea pot avea un efect temporar sau chiar permanent asupra sanatatii mintale, care nu trebuie subestimat.

Simptomele enumerate sunt adesea confuze pentru femei si pot fi confundate cu o boala cu transmitere sexuala, o infectie bacteriana sau fungica. Acest lucru duce adesea catre automedicatie, care este ineficienta in cel mai bun caz si poate agrava uscaciunea vaginala in cel mai rau caz.

Cum sa alegi calea potrivita pentru a face fata uscaciunii vaginale?

Primul pas pentru a face fata cu succes uscaciunii vaginale este sa realizati ca nu este nimic „anormal” in ea si ca nu esti singura in suferinta dumneavoastra. Problema este extrem de frecventa la femeile de peste 50 de ani si frecventa inclusiv la persoanele mai tinere.

In al doilea rand, este important sa luati in considerare toate cauzele posibile ale afectiunii si sa le abordati daca este posibil. Aceasta include o revizuire completa a produselor cosmetice pe care le utilizati pentru igiena intima si alegerea unei solutii delicate, cu actiune blanda, precum spuma intima Ginexid. Daca luati medicamente care pot contribui la uscaciunea vaginala, discutati cu medicul care le-a prescris, pentru ca acesta va poate sugera alternative.

Apoi asigurati-va ca impreuna cu partenerul, va bucurati de suficient preludiu inainte de actul sexual, pentru a da un impuls mecanismelor naturale de hidratare.

In sfarsit, este timpul sa alegeti crema hidratanta potrivita. In aceasta etapa, multe femei apeleaza intuitiv la lubrifianti produsi in masa, pentru aplicare imediata, inainte de actul sexual. Cu toate acestea, trebuie sa retineti ca multe dintre aceste produse nu sunt compatibile cu cea mai comuna metoda de contraceptie – prezervativul. Mai mult, toate au un efect pe termen scurt si necesita aplicare continua, mai ales daca in restul zilei uscaciunea vaginala este insotita de disconfort, arsura si mancarime.

Tocmai din acest motiv va recomandam un produs de hidratare permanenta pe baza de acid hialuronic – Cicatridina Ovule Plus. Efectul lor se datoreaza proprietatilor lor impresionante de retinere a apei – doar 1 gram de acid hialuronic se poate conecta cu pana la 6 litri de apa, ceea ce este egal cu de 6 mii de ori greutatea sa! Prin retinerea moleculelor de apa, acidul hialuronic se condenseaza si se ingroasa, formand mucus cu proprietati care il apropie de lubrifierea naturala a organismului.

Datorita caracteristicilor sale specifice, acidul hialuronic din Cicatridina Ovule Plus acopera mucoasa vaginala cu un strat care nu numai ca o hidrateaza intens, dar o tonifiaza si ii stimuleaza procesele naturale de recuperare.

Doar 1 ovul de Cicatridina Ovule Plus este suficient pentru a oferi hidratare intensa timp de 24 de ore, placerea binemeritata a intimitatii si confort natural.

Toate acestea ne fac increzatori ca avem in sfarsit un produs grozav, care este un pas important catre recastigarea increderii in sine si a calitatii vietii intime, la orice varsta si pentru fiecare femeie.