Par deteriorat? Cum puteti preveni si cum alegeti cel mai bun tratament

Par deteriorat? Cum puteti preveni si cum alegeti cel mai bun tratament Par deteriorat? Cum puteti preveni si cum alegeti cel mai bun tratament

Ultima actualizare: 9 septembrie 2024

Cand vorbim despre par deteriorat nu ne referim neaparat doar la parul foarte fragil. Exista multe cauze ale deteriorarii parului. Acesta poate fi slabit de produse de par nepotrivite, decolorare si colorare repetata, alimentatie necorespunzatoare, expunere prelungita la soare, ingrijire inadecvata, par tuns prin tehnici care favorizeaza aparitia varfurilor despicate etc.

Parul deteriorat se va rupe foarte usor si va fi predispus la varfuri despicate. Acest tip de par este, de asemenea, foarte poros, ceea ce slabeste fibra capilara din interior.

Vestea buna? Par deteriorat si fragil nu este un diagnostic inevitabil. Cu un tratament adecvat, puteti sa-i redati parului vitalitatea, puterea si sanatatea.

Probabil ati auzit de nenumarate ori ca un par deteriorat nu poate fi tratat si ca singura solutie este sa il tundeti. Pentru a evita sa recurgeti la aceasta solutie radicala, exista cateva sfaturi de frumusete.


Care sunt cauzele parului fragil?

Iata cateva obiceiuri nesanatoase si capcane pe care ar trebui sa le evitati cu orice pret daca doriti sa va pastrati parul sanatos:

  • spalarea prea frecventa a parului;
  • folosirea apei prea fierbinti;
  • aplicarea incorecta a samponului;
  • pastrarea aceluiasi sampon prea mult timp;
  • aplicarea balsamului la radacini;
  • infasurarea parului in prosop;
  • frecarea parului uscat;
  • periajul parului la momentul nepotrivit;
  • uscarea parului de jos in sus;
  • folosirea prea frecventa a instrumentelor de coafat incalzite;
  • esalonarea sedintelor de vopsit si/sau decolorarea la interval foarte mici de timp;
  • dormitul cu parul ud;
  • purtarea parului legat prea mult timp;
  • spalarea prea rara a periilor de par.

Ce se intampla cand avem un par deteriorat?

  • Deteriorarea filmului hidrolipidic

Disparitia barierei protectoare a parului (sau a filmului hidrolipidic) cauzeaza fara doar si poate un par deteriorat. Supus agresiunilor, acest scut protector de suprafata nu isi mai indeplineste pe deplin rolul de bariera. Fara filmul sau hidrolipidic, parul deja slabit este mai vulnerabil si mai expus agresiunilor externe.

Aceasta bariera este o parte importanta a parului sanatos, asa ca trebuie restaurata pentru a preveni ruperea.

  • Deranjarea cuticulei parului

Solzii cuticulei parului sunt organizati in mod similar cu tiglele de pe un acoperis, asezate una peste alta intr-un strat protector. Acesti solzi, numiti cuticule, sunt celule plate si moarte care acopera suprafata exterioara a firului de par. Fiecare solz este suprapus partial peste celalalt, cu marginea libera orientata in jos, catre varful firului de par. Aceasta organizare ofera protectie stratului interior al parului, cortexul, impotriva deteriorarii si deshidratarii.

Intr-o stare sanatoasa, cuticula este neteda si plata, reflectand lumina si conferind parului un aspect lucios. Totusi, factorii externi precum expunerea la caldura, substantele chimice agresive sau perierea excesiva pot determina solzii cuticulei sa se ridice sau sa se deterioreze, ceea ce poate duce la un par tern, aspru si predispus la rupere. De aceea, protejarea cuticulei este esentiala pentru mentinerea sanatatii si frumusetii parului.

  • Distrugerea cheratinei din interiorul parului

Caldura, culoarea, lipsa de ingrijire... Deteriorate de aceste traume, lanturile de cheratina care alcatuiesc parul se rup. Cheratina este o componenta vitala a fibrei capilare. Cand lipseste, parul devine poros, fragil, uscat si mai putin frumos.

Care sunt efectele secundare ale parului deteriorat?

Parul deteriorat si fragil este, in general, dificil de coafat si de manipulat. Acesta poate fi predispus la electrizare daca este cret, la varfuri despicate sau chiar la un aspect „de matura” in cazul parului blond.

Daca parul este deteriorat, fragil si casant este afectata si cresterea acestuia. Chiar daca parul creste de la radacini, el se rupe treptat la varfuri. Acest lucru da impresia neplacuta ca parul creste incet sau nu creste deloc.

Prin urmare, in caz de par deteriorat si rupt avem de-a face si cu par de lungimi diferite. Acest lucru poate afecta aspectul tunsorii.

 

BIOCLIN BIO-FORCE Sampon Fortifiant este un sampon delicat si revitalizant, care actioneaza impotriva caderii parului. Acest sampon ofera parului vitalitate si catifelare, hranindu-l si stimuland cresterea acestuia.

Obiceiuri bune de adoptat

Inainte de a recurge la gama de produse destinate unui tratament pentru par deteriorat, ganditi-va mai intai sa va faceti o programare pentru o tunsoare. Nu exista o modalitate mai buna de a reda vitalitatea pentru un par deteriorat!

In plus, este o idee buna sa va mentineti parul bine hidratat. Cum puteti face acest lucru? Alegand produse de curatare ce contin ingrediente bogate in agenti emolienti, vitamine si minerale. Acestea vor reface rezervele de biotina, cheratina si uleiuri necesare unui tratament al parului, pentru a-i reda un aspect mai sanatos.

In cele din urma, mastile reparatoare pentru par sunt o alta modalitate excelenta de a oferi oricarei coafuri o doza suplimentara de hidratare.

Cel mai bun tratament pentru par deteriorat

  • Spalarea fara uscare

Parul deteriorat nu are nevoie de atat de multa spalare ca parul sanatos. Un sampon pe saptamana este suficient! (Cu exceptia cazurilor de sport intensiv.) Spalati-va parul deteriorat cu un sampon special pentru parul uscat si alegeti un balsam potrivit pentru varfurile uscate.

  • Masti pentru par deteriorat

Mastile pe baza de uleiuri de avocado, shea, argan si jojoba (care au proprietati hranitoare) sunt adesea cel mai bun tratament pentru par deteriorat si uscat. O cantitate generoasa de ulei hranitor aplicat pe varfuri si pe lungime, care sa fie lasat sa actioneze peste noapte si clatit dimineata cu un sampon adecvat, este o rutina ultraeficienta. Feriti-va de produsele care contin sulfati/sulfiti si mai ales silicon, care sufoca parul si il fac si mai fragil.

Puteti lasa aceste masti sa actioneze intre o jumatate de ora si o noapte intreaga, inainte de a va spala parul. Odata clatit, parul devine din nou moale ca matasea. Pentru par deteriorat din cauza vopsirii, va recomandam sa folositi masti specifice, care nu vor altera culoarea. Alegeti tratamente reparatoare ce contin agenti de protejare a culorii sau un agent antireflex galben, care pot fi alternate cu o masca hranitoare, pentru a hidrata parul si a-i mentine stralucirea. Parul este astfel fortificat, reparat si are o fixare mai buna.

Pentru a evita efectul de par deteriorat, nu iesiti fara sa va protejati parul impotriva efectelor de uscare ale factorilor externi (cum ar fi sursele de caldura).

  • Uscare, indreptare si coafare fara deteriorare

Uscatorul de par si placa de indreptat parul: doua arme fatale pentru un par deteriorat, daca nu le folositi corect. Caldura excesiva provoaca daune considerabile parului. Optati pentru un uscator de par cu functie de racire si o placa de calitate pentru indreptat parul: o singura miscare la 200 de grade este suficienta pentru a va indrepta parul si dauneaza mult mai putin decat mai multe miscari la o temperatura mai scazuta.

Pentru a evita deteriorarea parului dupa indreptare, folositi produse de ingrijire inainte de indreptare, pentru a proteja fibra, si indreptati parul numai dupa o uscare atenta. Nu uitati: dupa samponare, infasurati-va parul intr-un prosop si uscati-l prin tamponare blanda, nu frecandu-l energic!

Pentru a va coafa parul pastrandu-l totodata sanatos, utilizati produse de coafare care nu contin alcool, care ar dizolva acizii grasi protectori ai parului. Alegeti produse concepute special pentru parul deteriorat si/sau fragil.

  • Cum hraniti un par deteriorat

Daca hranirea parului din exterior este un ritual, hranirea lui din interior este, de asemenea, esentiala! Sunt recomandate alimentele bogate in siliciu, fier si vitamina B, precum lintea, cerealele si germenii de grau, combinate cu alimente bogate in acizi grasi esentiali, precum somonul, alunele si uleiul de masline.

Luati suplimente de vitamine pentru a va spori sursele de zinc, oligoelemente, vitamina A si vitaminele din grupul B (vitaminele B5, B6 si B8). Aceste suplimente alimentare vor reda puterea si vitalitatea parului dumneavoastra pe o perioada de cel putin 3 luni.

 

Surse:

https://www.topsante.com/themes/cheveux-abimes

https://www.docmorris.fr/mag/

https://www.salutbonjour.ca/2023/03/17/les-meilleurs-traitements-pour-les-cheveux-abimes

Farmacistul Catena va recomanda:

  • BIOCLIN BIO-FORCE Sampon fortifiant, 200 ml RO

    BIOCLIN BIO-FORCE Sampon fortifiant X 200 ml

    BIOCLIN BIO-FORCE Sampon Fortifiant este un sampon delicat si revitalizant, care actioneaza impotriva caderii parului. Acest sampon ofera parului vitalitate si catifelare, hranindu-l si stimuland cresterea…