Picior diabetic – factori de risc, cauze, manifestari si tratament

Picior diabetic – factori de risc, cauze, manifestari si tratament Picior diabetic – factori de risc, cauze, manifestari si tratament

Ultima actualizare: 25 noiembrie 2022

picior-diabetic

Una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului este piciorul diabetic, mai ales atunci cand vorbim despre diabetul necontrolat, ce poate conduce la afectarea nervilor (neuropatia diabetica) si la manifestari precum aparitia senzatiilor de rece, cald, furnicaturi sau dureri la nivelul picioarelor. De asemenea, persoanele cu picior diabetic trebuie sa fie foarte atente la zgarieturi si rani, deoarece acestea se pot inrautati si infecta foarte usor, din cauza faptului ca fluxul sangvin este afectat. Alaturi de retinopatia si nefropatia diabetica, neuropatia diabetica poate pune viata in pericol. Nivelul ridicat al glucozei din sange, cauzat de faptul ca pancreasul nu mai produce suficient de multa insulina, afecteaza vasele sangvine, alimentarea cu sange fiind mai redusa. Un aspect foarte important, pe care pacientii cu picior diabetic nu trebuie sa-l ignore, este acela ca trebuie sa acorde o atentie deosebita ingrijirii membrelor inferioare, iar monitorizarea constanta a glicemiei si vizitele la medic sunt obligatorii.


Despre piciorul diabetic

Cele mai multe probleme cu care pacientii cu diabet zaharat se confrunta la nivelul picioarelor apar din cauza deteriorarii pe care afectiunea o produce in vasele mici de sange, ceea ce conduce la doua probleme majore. In primul rand, reducerea alimentarii cu sange a nervilor afecteaza senzatiile resimtite in mod normal la nivelul picioarelor, astfel incat diabeticii vor simti mai putin zgarieturile, taieturile sau alte rani.

Farmacistii Catena recomanda Assista Crema cu Uree, produs hidratant si emolient, recomandat pentru pielea uscata si/sau crapata. Reduce iritatia, uscaciunea si hidrateaza intens, datorita combinatiei de ingrediente cu efect benefic: uree, ulei de migdale, ulei de avocado, pantenol si glicerina.

In al doilea rand, alimentarea slaba cu sange a pielii si a piciorului, in ansamblu, va face mai dificila vindecarea ranilor. Prin urmare, pacientii diabetici prezinta riscuri mai mari de a se rani, iar leziunile se vor vindeca mai greu, favorizand astfel patrunderea bacteriilor, respectiv aparitia infectiilor.

Picior diabetic – cauze si factori de risc

Printre cauzele si factorii de risc pentru picior diabetic amintim:

  • diabetul necontrolat;
  • sexul masculin;
  • varsta inaintata;
  • istoricul de diabet de peste 10 ani;
  • alte afectiuni sistemice asociate;
  • obezitatea.

 

De asemenea, cand vorbim despre picior diabetic, pacientii trebuie sa fie atenti la:

  • piciorul atletului – ciuperca ce provoaca mancarime, roseata, crapaturi, cauzand infectii;
  • infectiile fungice de la nivelul unghiilor – favorizate de incaltamintea inadecvata;
  • calusurile – cauzate de distributia neuniforma a greutatii. Se recomanda utilizarea pietrei ponce pentru a indeparta tesutul acumulat;
  • aparitia veziculelor – din cauza frecarii pantofilor sau a purtarii pantofilor fara sosete;
  • aparitia monturilor;
  • uscarea pielii;
  • unghiile incarnate;
  • negii plantari – de obicei foarte durerosi, afecteaza pielea de pe talpi.

 

RILASTIL XEROLACT Crema concentrata cu 30% lactat de sodiu este recomandarea farmacistilor Catena pentru ingrijirea pielii sensibile, cu xeroza si keratoza severa. Hidrateaza, reface functionalitatea barierei hidrolipidice si elasticitatea fiziologica a pielii uscate si foarte uscate, reduce acumularile stratului cornos si calusurile.

Picior diabetic – simptome si manifestari

  • Furnicaturi pe timp de noapte.
  • Modificari ale culorii pielii sau discoloratii.
  • Zona fierbinte la atingere.
  • Durere la nivelul labei piciorului sau gleznei.
  • Senzatie de amorteala si furnicaturi.
  • Rani deschise la nivelul picioarelor, care se vindeca foarte lent sau nu se vindeca.
  • Crapaturi la nivelul calcaielor.
  • Miros neplacut al picioarelor, care nu dispare.
  • Pacientul nu mai percepe durerea aparuta cand se raneste.
  • Micoze ale unghiilor.

 

Diagnosticul de picior diabetic

Diagnosticul de picior diabetic poate include atat un examen clinic, cat si alte investigatii imagistice, dar si de laborator. De asemenea, este foarte importanta determinarea complicatiilor diabetului, care ar putea ingreuna vindecarea ranilor piciorului diabetic. Sunt absolut necesare evalurea neurologica si vasculara. Medicul va examina membrele inferioare, cautand semne ale infectiilor, ranilor, anomalii osoase, leziuni ale nervilor, circulatie deficitara. Eritemul, edemul, zonele fierbinti, semnele inflamatiei si colectiile purulente sunt cunoscute ca fiind semnele clasice ale ranilor infectate, specifice pentru piciorul diabetic.

Se mai poate recomanda imagistica cu raze X, pentru a evalua modificarile aparute in ce priveste alinierea oaselor picioarelor, modificari ce pot indica pierderea masei osoase ca urmare a dezechilibrelor hormonale cauzate de diabet. Scanarea RMN va oferi o imagine tridimensionala a tesuturilor moi, pentru a identifica amploarea problemelor. Ecografia Doppler arteriala poate ridica suspiciunea unei obstructii arteriale, caz in care medicul poate recomanda efectuarea unor investigatii precum arteriografia.

Tratament picior diabetic

Managementul diabetului, respectiv controlul glicemiei, reprezinta unul dintre obiectivele importante ale reducerii complicatiilor de picior diabetic. Dupa stabilirea gradului de severitate, se poate recurge la tratamentul pe baza de antibiotice, la aplicarea unor pansamente speciale care sa contribuie la vindecarea mai rapida a plagilor, debridare – indepartarea tesutului necrotic, drenaj, incizie. Este nevoie ca pacientul cu picior diabetic sa fie consiliat cu privire la tipul de material din care sa fie realizata imbracamintea pe care o poarta, precum si tipul de incaltaminte.

Schimbarea stilului de viata, renuntarea la obiceiurile daunatorare – fumat si consum de alcool – sunt mai mult decat necesare. Este nevoie de ingrijire atenta si de verificarea zilnica a pacientului cu picior diabetic. Pacientul trebuie sa se spele cu apa calduta si cu sapun cu formula blanda, iar apoi trebuie sa se stearga foarte bine, mai ales intre degete. Daca pielea este uscata, crapata, se recomanda produse hidratante. Unghiile trebuie taiate o data pe saptamana, drept, fara a umbla la colturi. Pantofii trebuie sa fie intotdeauna inchisi, indiferent de anotimp.

Picior diabetic – complicatii

  • Infectii ale pielii si oaselor – orice taietura sau rana, chiar si foarte mica, poate duce la infectii.
  • Abcese – uneori, infectiile ajung la nivelul tesuturilor si oaselor si creeaza un „buzunar” cu puroi, numit abces. Tratamentul comun presupune drenarea abcesului.
  • Cangrena – diabetul afecteaza vasele de sange ce alimenteaza degetele de la maini si picioare. Cand fluxul sangvin este intrerupt, tesutul poate fi afectat.
  • Deformari ale picioarelor  –  leziunile nervoase pot slabi muschii picioarelor si pot duce la probleme precum degetul in ciocan.
  • Amputarea – problemele fluxului sangvin si afectarea nervilor fac ca persoanele cu diabet zaharat sa se raneasca si sa nu isi dea seama pana cand nu se instaleaza infectia. Descoperita tarziu, este posibil ca infectia sa nu se mai vindece, apare abcesul, fluxul sangvin redus conduce la cangrena, iar amputarea devine obligatorie pentru salvarea vietii pacientului.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • RILASTIL XEROLACT - Crema concentrata cu 30% lactat de sodiu, 40ml

    RILASTIL XEROLACT Crema concentrata cu 30% lactat de sodiu X 40 ml

    HIDRATARE EXTREMA SI ACTIUNE KERATOLITICA cu SODIU ADN   PIELE SENSIBILA, CU XEROZA SI KERATOZA SEVERA   RILASTIL XEROLACT ajuta la refacerea nivelurile optime de hidratare, functionalitatea…

  • Assista Crema cu Uree 15% x 50 ml

    Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml

    Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.  Contine o combinatie…