Placenta anterioara – ce este si de ce apare

Placenta anterioara – ce este si de ce apare Placenta anterioara – ce este si de ce apare

Ultima actualizare: 4 aprilie 2024

placenta-anterioara

Placenta anterioara apare atunci cand placenta se ataseaza de partea frontala sau anterioara a uterului. De obicei, placenta anterioara nu reprezinta o problema medicala, insa exista cazuri in care poate provoca unele complicatii.

Placenta este un organ unic, care se formeaza doar in timpul sarcinii. Acest organ in forma de disc preia nutrientii si oxigenul din corpul mamei si le transfera catre fat. De asemenea, placenta aflata pe partea bebelusului preia deseurile care ajung inapoi in fluxul sanguin, pentru a fi eliminate.

Placenta este eliminata odata cu nasterea copilului. In cea mai mare parte, pozitionarea placentei nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Localizarea tipica a placentei

Placenta se poate atasa practic oriunde in uter pentru a hrani bebelusul. De obicei, placenta se pozitioneaza fie in partea superioara, fie in partea laterala a uterului. Cu toate acestea, este intotdeauna posibil ca placenta sa se ataseze de partea din fata a uterului, o pozitie cunoscuta sub numele de placenta anterioara. Cand se ataseaza de partea din spate a uterului, langa coloana vertebrala, aceasta este cunoscuta sub numele de placenta posterioara.

De obicei, medicul verifica pozitia placentei in timpul ecografiei efectuate la mijlocul sarcinii, care ar trebui sa aiba loc intre saptamana 18 si saptamana 21 de sarcina.


Ce este placenta anterioara?

Placenta anterioara este placenta pozitionata in partea din fata a uterului, cel mai aproape de abdomen. Este o anomalie frecventa in timpul sarcinii si, de obicei, nu constituie un motiv de ingrijorare. Placenta anterioara este descoperita in timpul unei ecografii care are loc de obicei intre saptamanile 18 si 21 de sarcina.

Placenta este un organ care se formeaza acolo unde ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterin. Placenta preia nutrienti, hormoni si oxigen de la mama si ii furnizeaza fatului prin intermediul cordonului ombilical. De asemenea, indeparteaza reziduurile eliminate de copil. Placenta se formeaza de obicei in partea din spate sau in partea superioara a uterului, insa poate aparea si in partea din fata a uterului (placenta anterioara). Imaginati-va ca placenta anterioara actioneaza ca o perna intre pantec si bebelus.

Placenta se poate muta pe masura ce pantecul creste, ceea ce inseamna ca placenta se poate forma in partea din fata a uterului, insa se poate deplasa spre partea superioara a uterului, pe masura ce sarcina progreseaza. Placenta anterioara nu provoaca probleme de sanatate pentru mamica sau copil. In cele mai multe cazuri, femeia insarcinata nu observa niciun efect al placentei anterioare.

  • De ce unele femei au placenta anterioara?

Nu se stie de ce un ovul fertilizat se implanteaza in fata uterului, spre deosebire de alte locuri din uter. Placenta anterioara nu afecteaza capacitatea acesteia de a oferi hrana bebelusului.

ce-este-placenta-anterioara

  • Cat de frecventa este placenta anterioara?

Placenta anterioara apare frecvent. Placenta se dezvolta in partea din fata a uterului in pana la 50% dintre sarcini. Un studiu a descoperit ca placenta anterioara apare mai frecvent la persoanele cu grupa de sange 0 pozitiv. Un alt studiu a aratat ca dormitul pe burta in timpul sarcinii poate influenta pozitia placentei. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe dovezi stiintifice pentru a confirma oricare dintre aceste studii.

Diferenta dintre placenta anterioara si placenta posterioara?

Placenta se formeaza in uter in locul implantarii (locul unde ovulul fertilizat se ataseaza de peretele uterin). Exista mai multe locuri in care se poate forma placenta in timpul sarcinii:

  • posterior: cel mai aproape de coloana vertebrala, in spatele uterului;
  • anterior: in fata uterului, cel mai aproape de zona abdominala;
  • jos: spre partea de jos a uterului, acoperind total sau partial colul uterin;
  • lateral: pe partea stanga sau dreapta a uterului;
  • sus: in partea de sus a uterului.

Placenta anterioara – manifestari

Placenta anterioara nu provoaca multe simptome si de cele mai multe ori nu reprezinta un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste sarcina. Unele dintre semnele vizibile ale placentei anterioare sunt:

  • Ritmul cardiac al bebelusului

Furnizorul de asistenta medicala poate avea nevoie de mai mult timp pentru a detecta bataile inimii copilului cand efectueaza ecografia Doppler. Dopplerul este plasat pe burta pentru a detecta ritmul cardiac al bebelusului. Bataile inimii bebelusului pot fi detectate mai greu deoarece placenta se afla intre copil si Doppler.

placenta-anterioara-manifestari

  • Miscarea bebelusului

Femeile cu placenta anterioara pot incepe sa simta loviturile bebelusului mai tarziu decat cele care au placenta posterioara. In cele mai multe cazuri, loviturile incep sa fie simtite in jurul saptamanii 18 de sarcina. In schimb, femeile cu placenta anterioara pot sa simta loviturile fatului abia dupa saptamana 20 de sarcina. De asemenea, loviturile se pot simti mai usor, deoarece placenta actioneaza ca o bariera intre bebelus si burta.

Placenta anterioara – cauze

Formarea placentei anterioare nu este un lucru care poate fi controlat. Odata ce este fertilizat, ovulul se va implanta in peretii uterului, acesta fiind si locul in care se va dezvolta placenta. Placenta care se formeaza in partea din fata a uterului nu afecteaza functia acestuia sau modul in care se desfasoara sarcina.

  • Exista riscuri asociate cu placenta anterioara?

Exista riscuri asociate cu o placenta anterioara, insa cele mai multe nu reprezinta o amenintare pentru mamica sau pentru copil:

Placenta praevia

Placenta praevia apare in momentul in care placenta se afla fie prea aproape de cervix, fie il acopera in totalitate. Poate provoca sangerari vaginale usoare sau abundente si poate cauza complicatii.

placenta-anterioara-riscuri

Nastere prin cezariana

De cele mai multe ori, femeile cu placenta previa necesita nastere prin cezariana, deoarece placenta impiedica nasterea naturala.

Diagnostic

Medicul poate determina localizarea placentei cu ajutorul ecografiei, care, dupa cum mentionam, se efectueaza in majoritatea cazurilor intre saptamanile 18 si 21 de sarcina. In timpul acestei ecografii, specialistul examineaza fatul si placenta, pentru a verifica daca exista vreo anomalie.

Uneori, medicul poate recomanda mai multe ecografii in apropierea termenului nasterii, pentru a verifica unde se situeaza placenta si pentru a se asigura ca aceasta nu acopera colul uterin.

Recomandari

Nu exista tratament pentru placenta anterioara, deoarece aceasta nu provoaca de obicei complicatii. Tratamentul este necesar doar daca viitoarea mamica are placenta previa sau alte probleme in sarcina.

  • Femeile cu placenta anterioara pot naste natural?

Da, nasterea vaginala este posibila chiar daca viitoarea mamica are placenta anterioara. Placenta anterioara nu afecteaza nasterea.

  • Placenta anterioara poate afecta nasterea prin cezariana?

Nu, o nastere prin cezariana nu este afectata de o placenta anterioara. Furnizorul de asistenta medicala foloseste ecografia pentru a localiza pozitia placentei si pentru a gasi cel mai bun loc in care sa efectueze incizia.

placenta-anterioara-recomandari

Posibile complicatii

Desi o placenta anterioara nu reprezinta de obicei un motiv de ingrijorare, unele studii au aratat ca localizarea unei placente ar putea afecta rezultatul sarcinii.

Un studiu a indicat ca femeile cu placenta anterioara ar putea avea un risc crescut de a dezvolta urmatoarele complicatii:

  • hipertensiune arteriala indusa de sarcina;
  • restrictie de crestere intrauterina (fatul nu atinge potentialul de crestere in utero asteptat, din cauza unor factori genetici sau de mediu);
  • diabet gestational;
  • abruptie placentara (placenta se desprinde de peretele uterului, inainte de nastere);
  • moarte fetala intrauterina.

Exista, de asemenea, unele dovezi care sugereaza ca femeile cu placenta anterioara au un risc mai mare de a dezvolta anumite probleme dupa nasterea copilului.

Placenta poate migra si in timpul sarcinii, ceea ce inseamna ca incepe sa se dezvolte in alta directie. O placenta anterioara poate migra in sus si se poate atasa de partea superioara a uterului, unde sunt prezente multe dintre vasele mai mari de sange.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23306-anterior-placenta

https://www.parents.com/anterior-placenta-7376096

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324554

https://www.healthline.com/health/pregnancy/anterior-placenta