Polipi la copii: cauze, simptome si tratament pentru vegetatii adenoide

Polipi la copii: cauze, simptome si tratament pentru vegetatii adenoide Polipi la copii: cauze, simptome si tratament pentru vegetatii adenoide

Ultima actualizare: 1 august 2023

polipi-la-copii

Vegetatiile adenoide, cunoscute si sub denumirile de polipi, sunt mici excrescente de tesut care se dezvolta in partea din spate a gatului. Sunt similare cu amigdalele si sunt situate chiar deasupra acestora. Amigdalele pot fi vazute cu ochiul liber in spatele gatului, insa polipii nu. Atat vegetatiile adenoide, cat si amigdalele fac parte din sistemul imunitar si ajuta la prevenirea si combaterea infectiilor din organism.

Polipii pot cauza probleme daca devin mai mari. Din fericire, nu reprezinta o parte esentiala a sistemului imunitar si, in general, pot fi indepartati.

Polipi la copii – ce duce la marirea acestora

Polipii sunt prezenti inca de la nastere si cresc pana cand copiii ating intervalul de varsta 3-5 ani. In mod normal, polipii incep sa se micsoreze dupa varsta de 7 ani si isi reduc dimensiunile considerabil la varsta adulta.

Vegetatiile adenoide sunt situate in pasajul care leaga partea din spate a cavitatii nazale de gat. Polipii produc anticorpi care ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. In primii ani, polipii ajuta la protejarea sugarilor de infectii captand bacteriile si virusurile care patrund in organism prin nas.

De obicei, daca se infecteaza, polipii se maresc, insa revin la dimensiunile lor normale dupa ce infectia dispare. Cu toate acestea, exista unele cazuri in care vegetatiile adenoide raman mari chiar si dupa disparitia infectiei.

Polipii la copii pot avea la baza si alergiile. Unii copii au vegetatiile adenoide marite (adenoidita) inca de la nastere.

 


Ce sunt vegetatiile adenoide

Vegetatiile adenoide (sau polipii) sunt glande situate in caile respiratorii superioare, chiar in spatele cavitatii nazale. Parte a sistemului limfatic si imunitar, polipii ajuta la combaterea germenilor inspirati pe gura si nas.

Detalii interesante despre polipi la copii

Vegetatiile adenoide au o activitate importanta pentru bebelusi si copiii mici. Ele ajuta la combaterea germenilor pana cand corpul copilului dezvolta o alta modalitate de a lupta impotriva infectiilor. Iata cateva lucruri interesante despre polipi:

  • Vegetatiile adenoide cresc pana la dimensiunea lor maxima intre 3 si 5 ani.
  • Polipii incep sa se micsoreze la varsta de 7 sau 8 ani.
  • Dispar complet la varsta adulta.

Care este rolul vegetatiilor adenoide?

La fel ca amigdalele, polipii ajuta la lupta impotriva bacteriilor si virusurilor. Globulele albe din sange sunt responsabile pentru acest proces benefic. Globulele albe calatoresc prin polipi, tintind si captand germenii.

Vegetatiile adenoide produc, de asemenea, anticorpi, proteine din sange care ajuta la lupta impotriva invadatorilor necunoscuti din organism.

Polipi la copii - unde sunt localizati?

Polipii se afla deasupra cerului gurii, direct in spatele pasajului nazal. Spre deosebire de amigdale, polipii nu sunt vizibili printr-o simpla privire catre spatele gatului.

polipi-ce-rol-au

Cat de mari sunt polipii?

Dimensiunea medie a unei vegetatii adenoide normale este de 6,2 milimetri. Dimensiunea medie a unei vegetatii adenoide marite este de 11,6 milimetri. Polipii pot deveni mariti din cauza infectiilor, alergiilor sau altor iritanti din mediu.

Din ce sunt formati polipii?

Vegetatiile adenoide sunt formate din tesut limfoid - acelasi tip de tesut din care sunt formati ganglionii limfatici. Tesutul limfoid este format din tesut conjunctiv si globule albe, in special limfocite. Limfocitele produc anticorpi si joaca un rol esential in raspunsul imunitar al organismului.

Polipi la copii – cauze

De cele mai multe ori, vegetatiile adenoide devin marite atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei. Ele pot ramane marite, chiar si dupa ce infectia a disparut. Alergiile pot provoca, de asemenea, polipi mariti la copii. In schimb, unii copii au polipi mariti inca de la nastere.

Cu toate ca se intampla rar, adultii se pot alege cu polipi mariti in urma unei infectii cronice sau a alergiilor, poluarii sau fumatului. In foarte rare cazuri, polipii se pot mari din cauza unei tumori canceroase.

Polipi la copii - factori de risc

Factorii de risc pentru polipi la copii sunt:

  • infectiile frecvente la nivelul capului, gatului sau urechilor
  • infectii ale amigdalelor
  • amigdale marite

polipi-la-copii-cauze

Deoarece vegetatiile adenoide se micsoreaza si, eventual, dispar de obicei la varsta adulta, cei mai predispusi la polipi mariti sunt copiii.

Polipi la copii – simptome

Dupa cum mentionam, polipii nu pot fi vazuti printr-o simpla privire in interiorul gurii, asa ca nu se poate spune daca sunt marite. Doar medicul poate spune daca polipii sunt mariti cu ajutorul unei camere iluminate aflate la capatul unui tub flexibil.

Semnele si simptomele de polipi la copii sunt:

  • sforaitul
  • pauzele de respiratie in timpul somnului
  • respiratie ingreunata sau zgomotoasa
  • somn nelinistit
  • respiratie facuta mai mult pe gura decat pe nas
  • respiratie urat mirositoare sau buze uscate si crapate rezultate in urma respiratiei pe gura
  • probleme la inghitire
  • voce nazala
  • secretii nazale persistente
  • infectii frecvente ale urechii
  • raceli frecvente
  • dormit intr-o pozitie neobisnuita
  • glande umflate la nivelul gatului

polipi-la-copii-simptome

Cum se stabileste diagnosticul de polipi la copii

Un medic poate indruma copilul catre un specialist ORL, un medic specializat in probleme ale urechilor, nasului si gatului.

Medicul va intreba ce simptome are sau a avut cel mic si va efectua un examen fizic la nivelul partii din spate a gatului.

Apoi, medicul ar putea efectua o endoscopie nazala, care presupune folosirea unui instrument dotat cu o camera la capatul unui tub flexibil. Acest instrument este introdus prin nas.

De asemenea, specialistul pot recomanda un test de sange pentru a verifica daca pacientul are vreo infectie.

In cazul in care copilul prezinta simptome ale unei tulburari de somn, medicul poate recomanda un studiu de somn. In acest fel, medicul poate afla daca simptomele sunt cauzate de problemele de respiratie in timpul somnului sau de apneea in somn, o afectiune care este uneori provocata de polipi mariti.

Tratament si remedii pentru polipi la copii

Tratamentul este acordat in functie de gravitatea situatiei. Daca polipii copilului sunt mariti, insa nu sunt infectati, este posibil ca medicul sa nu recomande o interventie chirurgicala. In schimb, medicul poate alege sa astepte si sa vada daca vegetatiile adenoide se micsoreaza de la sine pe masura ce copilul creste.

In alte cazuri, medicul poate recomanda tratament medicamentos, cum ar fi steroizii nazali, pentru a micsora polipii.

De cele mai multe ori, specialistii obisnuiesc sa indeparteze chirurgical polipii mariti daca acestia continua sa provoace probleme in ciuda tratamentului medicamentos. Procedura este destul de simpla si nu implica multe riscuri. Aceasta interventie chirurgicala se numeste adenoidectomie.

polipi-la-copii-operatie

In cazul in care copilul a suferit infectii frecvente ale amigdalelor, medicul le poate elimina si pe acestea. Specialistii elimina si amigdalele in acelasi timp cu polipii. Este important ca polipii sa fie indepartati, mai ales daca cel mic se confrunta cu infectii repetate care duc la infectii ale sinusurilor si ale urechii. De asemenea, daca vegetatiile adenoide sunt foarte umflate, copilul poate dezvolta infectii sau lichid in urechea medie, o problema care poate provoca pierderea temporara a auzului.

Copilului i se administreaza un sedativ usor inainte de operatie pentru a-l calma. Cel mic va fi apoi plasat sub anestezie generala. Operatia nu dureaza mai mult de doua ore.

Dupa indepartarea adenoidelor, copilul ar putea prezenta:

  • durere in gat
  • sangerare minora
  • dureri de urechi
  • nas blocat

Medicul ii va prescrie antibiotice pentru a-l proteja impotriva oricarei infectii. Copilul poate primi, de asemenea, un analgezic usor in primele zile de dupa operatie. Copiii sunt indemnati sa bea bauturi reci, cu gheata si sa evite orice alimente calde in primele sapte zile.

Simptomele ar trebui sa dispara in cateva saptamani.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/enlarged-adenoids

https://my.clevelandclinic.org/health/body/23181-adenoids

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324519