Operatie polipi copii – sfaturi pentru parinti

Operatie polipi copii – sfaturi pentru parinti Operatie polipi copii – sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 19 iulie 2023

operatie-polipi-copii

O operatie de polipi la copii, numita si adenoidectomie, este o interventie chirurgicala frecventa de indepartare a polipilor (vegetatii adenoide). Vegetatiile adenoide sunt formatiuni din tesut limfatic (glande) situate in partea din spate a cavitatii nazale.

Adenoidele produc anticorpi, sau globule albe, care ajuta la combaterea infectiilor. De obicei, adenoidele se micsoreaza in timpul adolescentei si dispar la varsta adulta.

Operatia de polipi la copii (indepartarea adenoidelor) este efectuata simultan cu o amigdalectomie (indepartarea amigdalelor). Aceste interventii sunt recomandate atunci cand ambele glande se inflameaza in urma infectiilor cronice ale gatului si cailor respiratorii.

Operatie polipi copii – de ce este necesara

Infectiile frecvente ale gatului pot cauza cresterea in dimensiuni a adenoidelor. Adenoidele marite pot obstructiona respiratia si pot bloca trompele lui Eustachio, cele care leaga urechea medie de partea din spate a nasului. Unii copii se nasc cu polipi mariti.

Daca trompele lui Eustachio se infunda, cel mic poate dezvolta infectii ale urechii, care pot pune in pericol auzul si sanatatea respiratorie.

Operatie polipi copii  incidenta

Cei mai predispusi la adenoidectomie sunt copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 7 ani. Polipii incep in mod natural sa se micsoreze in jurul varstei de 7 ani si dispar aproape complet la varsta adolescenta.


Ce sunt polipii?

Vegetatiile adenoide (polipi) sunt doua glande din tesut limfatic aflate in partea din spate a nasului si a gatului. Ele fac parte din sistemul imunitar al organismului. Vegetatiile adenoide capteaza germenii in nas, inainte ca acestia sa provoace infectii. Cu toate acestea, vegetatiile adenoide se pot umfla pe masura ce lupta impotriva bacteriilor sau virusurilor. Cand se intampla acest lucru, polipii se pot mari si pot afecta respiratia si somnul. De asemenea, pot provoca dureri.

Marirea continua a vegetatiilor adenoide poate bloca trompa lui Eustachio, tubul care face legatura intre ureche si nas si care dreneaza lichidul din urechea medie. Acest blocaj determina acumularea de lichid in ureche, ceea ce poate duce la infectii repetate ale urechii si la o potentiala pierdere a auzului.

Daca fenomenul ajunge sa provoace simptome, medicul poate incerca initial sa trateze problema cu medicamente sau alte tratamente. Cu toate acestea, daca simptomele persista, specialistul poate recomanda o operatie de polipi. Aceasta interventie chirurgicala se numeste adenoidectomie.

operatie-polipi-copii-ce-sunt-polipii

Vegetatiile adenoide tind sa fie mai mari in timpul copilariei timpurii, dupa care incep sa se micsoreze. La cei mai multi oameni, adenoidele devin foarte mici sau dispar la varsta adolescenta. Acesta este motivul pentru care operatia de polipi are loc doar la copiii mici.

Exista insa cazuri in care si adultii pot fi supusi unor interventii de indepartare a vegetatiilor adenoide, daca exista riscul de aparitie a cancerului sau a unei tumori pe polipi.

Operatie polipi copii – cand se recomanda

Adenoidectomia are rolul de a elimina polipii mariti care pot bloca partial caile respiratorii ale copilului. Ingustarea cailor respiratorii poate provoca o serie de probleme care necesita tratament, cum ar fi:

Probleme de respiratie

Copilul poate avea probleme respiratorii atat in timpul zilei, cat si cand incearca sa doarma. In cazurile mai severe, polipii umflati pot provoca apnee in somn, o problema de sanatate care cauzeaza intreruperea respiratiei pe timpul noptii.

Probleme de somn

Copilul poate sforai si poate avea probleme cu somnul. In plus, din cauza faptului ca nu se odihnesc suficient noaptea, cei mici pot fi nervosi si iritati in timpul zilei.

operatie-polipi-copii-probleme-de-somn

Infectii ale urechii

Copilul poate dezvolta infectii frecvente si lichid la nivelul urechii, ceea ce poate provoca pierderea temporara a auzului.

Infectii ale sinusurilor

Cel mic poate suferi de scurgeri nazale cronice (pe termen lung), congestie si infectii frecvente ale sinusurilor.

Cum stabileste medicul ca un copil are nevoie de adenoidectomie?

Medicul examineaza vegetatiile adenoide ale copilului, fie cu ajutorul unei radiografii, fie cu ajutorul unui examen endoscopic al rinofaringelui (navigarea cu o videocamera prin nas, pentru a pune in evidenta volumul polipilor din spatele nasului).

Pe baza simptomelor copilului si a aspectului polipilor acestuia, medicul poate recomanda indepartarea acestora.

Operatie polipi copii – pregatirea pacientului si desfasurarea interventiei

Gura si gatul sangereaza mai usor decat alte zone ale corpului, asa ca medicul poate solicita un test de sange pentru a afla cat de bine se coaguleaza sangele copilului si care sunt nivelurile globulelor albe si rosii ale acestuia. Analizele de sange preoperatorii pot ajuta medicul sa se asigure ca nu va exista o sangerare excesiva in timpul si dupa procedura.

In saptamana dinaintea interventiei chirurgicale, nu-i dati copilului niciun medicament care poate afecta coagularea sangelui, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina. Puteti utiliza acetaminofen pentru durere. Daca aveti indoieli cu privire la anumite medicamente, discutati inainte cu medicul.

operatie-polipi-copii-pregatire

Copilul nu trebuie sa manance si sa bea cu o zi inainte de operatie. Daca medicul prescrie medicamente care trebuie administrate inainte de operatie, dati-le copilului cu o inghititura mica de apa.

Operatie polipi copii – cum se realizeaza

O operatie de polipi la copii se realizeaza sub anestezie generala. Interventia se face de obicei in regim ambulatoriu. Mai exact, copilul poate merge acasa in ziua operatiei.

Polipii sunt de obicei indepartati prin gura. Chirurgul va introduce un instrument mic in gura copilului, pentru a o mentine deschisa. Apoi, va folosi o chiureta Beckmann pentru a indeparta printr-o miscare de sus in jos vegetatiile adenoide de pe peretii superior si posterior, apoi de pe peretii laterali ai nazofaringelui.

Pentru a reduce sangerarea dupa procedura, medicul va cauteriza zona si va aplica un material absorbant. Cusaturile nu sunt de obicei necesare.

Dupa operatie, copilul va ramane intr-o camera de recuperare, pana se va trezi din anestezie. Va primi medicamente care sa reduca durerea si umflarea. Cel mic va putea merge de obicei acasa in aceeasi zi in care s-a efectuat procedura. Recuperarea completa dupa o operatie de polipi la copii dureaza de obicei una pana la doua saptamani.

Operatie polipi copii – ce se intampla dupa o adenoidectomie

Copilul va avea, cel mai probabil, anumite dureri in gat timp de doua pana la trei saptamani dupa operatie, insa acest lucru este absolut normal. Este important sa bea multe lichide pentru a evita deshidratarea. O buna hidratare ajuta si la ameliorarea durerii.

operatie-polipi-copii-hidratare

Nu hraniti copilul cu alimente picante, fierbinti, tari si crocante, in primele doua saptamani dupa operatie. Lichidele si deserturile reci pot calma gatul copilului.

Beneficiile operatiei de polipi la copii

Operatia de polipi la copii este o interventie chirurgicala sigura, care poate ameliora simptomele cu care cel mic se confrunta. Desi vegetatiile adenoide fac parte din sistemul imunitar al organismului, indepartarea acestora nu va slabi imunitatea copilului. Sistemul imunitar este foarte adaptabil. Copilul nu are nevoie de adenoizi pentru a lupta impotriva germenilor. De fapt, specialistii sustin ca va fi mai sanatos fara polipii mariti.

Riscurile operatiei de polipi la copii

Operatia de polipi la copii este o procedura sigura. Totusi, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista riscuri potentiale (dar rare), cum ar fi:

  • infectie;
  • usoara durere;
  • reactie la anestezie;
  • sangerare excesiva (foarte rar);
  • modificari permanente ale calitatii vocii;
  • nerezolvarea problemelor respiratorii subiacente, ale infectiilor urechii sau ale scurgerilor nazale.

De asemenea, este posibil ca polipii sa creasca din nou. Este imposibil ca medicul sa indeparteze toate urmele de tesut, deoarece polipii se afla adanc in pasajul nazal. Daca tesutul continua sa cauzeze probleme, copilul ar putea fi supus unei a doua operatii, insa acest lucru este extrem de rar.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health-news/removing-childs-tonsils-may-do-more-harm

https://www.saskhealthauthority.ca/your-health/conditions-diseases-services/healthline-online/av1019

https://kidshealth.org/en/parents/tonsil.html

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15447-adenoidectomy-adenoid-removal