Prezbitism – cauze, manifestari, diagnostic si tratament

Prezbitism – cauze, manifestari, diagnostic si tratament Prezbitism – cauze, manifestari, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 26 septembrie 2023

Termenul de prezbitism defineste fenomenul de diminuare a elasticitatii cristalinului, structura de baza a ochiului, care ajuta la formarea corecta a imaginilor. Elasticitatea cristalinului, in mod normal, scade odata cu varsta, ca urmare a slabirii muschilor ciliari, dar cazurile de prezbitism pot fi si urmarea anumitor patologii – insa mult mai rar. Este un proces normal care apare odata cu inaintarea in varsta, primele semne manifestandu-se undeva dupa varsta de 40 de ani. Pentru ca muschii ciliari, cei care controleaza adaptarea cristalinului la anumite conditii de vedere, par sa slabeasca, este diminuata si capacitatea acestei structuri de a raspunde la stimulii vizuali.

Cu alte cuvinte, multi specialisti se refera la prezbitism nu ca la o patologie, ci ca la o conditie oarecum normala, asociata inaintarii in varsta. In functie stadiul de prezbitism, conditia se poate manifesta prin dificultati mai mari sau mai mici de a vedea obiectele situate aproape. Acest lucru se explica prin faptul ca puterea de acomodare a cristalinului este mult redusa. In general, persoanele cu prezbitism nu vad suficient de clar si nu pot distinge in totalitate obiectele aflate la 30-40 de centimetri distanta de ochi. Cand citesc o carte, spre exemplu, vor simti chiar nevoia de a o tine departe de ochi, astfel incat imaginea perceputa sa fie mult mai clara.


Prezbitism – generalitati

In mod obisnuit, primele semne de prezbitism apar in jurul varstei de 40 de ani. In conformitate cu datele epidemiologice, foarte multe persoane cu prezbitism nu poarta ochelari, in special ca urmare a lipsei de informare – desi stiu ca au deficiente vizuale, nu solicita ajutorul medicului. Aceasta conditie este normala, nu poate fi inversata, ci doar corectata prin purtarea unor ochelari cu lentile potrivite. Aceste lentile au rolul de a indeplini functia cristalinului, intr-un fel: ele vor focaliza corect lumina la nivelul retinei, cu formarea de imagini clare. In timp, purtarea acestor lentile ajuta la prevenirea posibilelor complicatii si chiar rezolvarii problemei de refractie.

Prezbitism – factori de risc si cauze

Principala cauza care duce la prezbitism este scaderea progresiva a capacitatii de acomodare a cristalinului. Au fost propuse mai multe teorii care descriu mecanismul implicat in prezbitism, iar acestea includ:

  • Teoria Helmholtz: contractiile muschilor ciliari au ca rezultat relaxarea zonulelor (fibre cu dimensiuni foarte mici, care mentin cristalinul in pozitie) si o crestere a convexitatii capsulei anterioare a cristalinului;
  • Teoria Schachar: contractiile muschilor ciliari au ca rezultat cresterea tensiunii zonulelor si acest lucru duce la inclinarea partii centrale anterioare a cristalinului si aplatizarea zonei de periferie a acestuia;
  • Teoria Coleman: odata cu contractia muschilor ciliari, se dezvolta un gradient de presiune de la nivelul compartimentului vitros spre compartimentul apos, ceea ce duce la inclinarea capsulei anterioare, in zona centrala, a cristalinului.

Farmacistii Catena recomanda VizualMax de la Naturalis, un supliment alimentar cu o formula complexa care ajuta la mentinerea vederii normale. VizualMax contine acizi grasi Omega-3, vitaminele A, B2, C si E si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.

Rigiditatea crescuta a cristalinului este principala cauza care duce la prezbitism. In mod normal, la persoanele cu prezbitism, nucleul cristalinului este mai rigid decat cortexul (la persoanele cu vedere normala este tocmai invers). Un alt factor atribuit aparitiei conditiei de prezbitism este modificarea relativa a formei cristalinului, odata cu inaintarea in varsta: acesta creste in grosime si, prin urmare, muschii deja slabiti nu ii mai pot asigura acomodarea de aproape. Daca nu este corectat, prezbitismul tinde sa se agraveze si sa duca, in timp, la o vedere deosebit de deficitara de aproape, cu dureri de cap, senzatie de arsura si scaderea semnificativa a acuitatii vizuale.

Prezbitism – manifestari si simptome

Persoanele cu prezbitism deseori sustin ca au dificultati in a citi de aproape, in a putea diferentia litere si cifre mici. De asemenea, acesti pacienti sustin ca exista o imbunatatire a acuitatii vizuale, in special atunci cand distanta fata de obiect este usor crescuta fata de distanta obisnuita. In faza incipienta de prezbitism, multe persoane se plang de dureri de cap. Alte simptome pe care persoanele care au prezbitism le pot acuza sunt:

  • dificultati in a focaliza caractere si obiecte situate in apropiere;
  • mijirea ochilor atunci cand privesc spre un obiect situat aproape;
  • stari de somnolenta;
  • nevoia de a tine o carte mult mai departe de ochi, fata de cum era tinuta in mod obisnuit;
  • nevoia de lumina puternica pentru a putea citi;
  • persoanele cu prezbitism care lucreaza in domeniul textil intampina dificultati cand trebuie sa introduca firul de ata prin ac.

Forma incipienta de prezbitism se manifesta cu vederea deficitara de aproape: persoanele spun ca nu vad bine sa citeasca, sa diferentieze litere si cifre, chiar si in conditii bune de iluminare.

Prezbitism – diagnostic

Diagnosticare prezbitiei se face de catre medicul oftalmolog. Anamneza este eficienta si de cele mai multe ori evidentiaza incapacitatea persoanei respective de citi si discerne intre literele sau cifrele situate aproape de ochi. Se evalueaza capacitatea de acomodare a cristalinului; in cazul in care pacientul are varsta de 40-45 de ani si se prezinta cu astfel de simptome, specialistul are deja in vedere diagnosticul de prezbitism. Se calculeaza punctul proximum: acel punct cel mai apropiat de ochi in care vederea este clara, cu efort maximal de acomodare. Daca punctul este dincolo de distanta obisnuita de citire, diagnosticul se considera a fi unul cert.

Prezbitism – tratament

Tratamentul pentru o astfel de afectiune este elaborat de catre medicul specialist, avandu-se in vedere si gradul de afectare. De cele mai multe ori, tratamentul pentru prezbitism presupune:

  • purtarea de ochelari de vedere: ochelari cu lentile bifocale sau progresive. Purtati constant, desi initial pot provoca simptome de greata si ameteli, acestea se rezolva in 2-3 saptamani.
  • purtarea de lentile de contact: monofocale sau multifocale (modele concentrice de refractie), care sunt foarte eficiente pentru tratarea presbiopiei, imbunatatind focalizarea de aproape;
  • optiuni chirurgicale: operatia cu laser, keratoplastia conductiva.

Putine persoane apeleaza la alternative chirurgicale pentru tratamentul prezbitismului. Nu este vorba doar despre costuri, ci si despre anumite riscuri asociate. Mai mult decat atat, se pare ca purtarea de ochelari sau lentile este indeajuns de eficienta pentru a corecta deficitul de vedere.

Prezbitism – complicatii asociate

Prezbiopia este inevitabila de cele mai multe ori, desi aparitia ei poate fi intarziata. Persoanele cu aceasta afectiune se descurca relativ bine purtand ochelari sau lentile de contact. Alternativele de natura chirurgicala sunt eficiente, insa de obicei au costuri crescute si, in unele cazuri, implica si riscuri. Prezbitismul nu prezinta riscuri sau complicatii majore, cel putin daca se are in vedere o strategie prezenta de corectare (purtarea de ochelari sau lentile). Prezbitismul necorectat poate duce la:

  • dificultati in a citi si diferentia obiectele situate in apropierea ochilor;
  • senzatia omniprezenta de somnolenta si lipsa de energie;
  • dureri de cap;
  • senzatie de arsura la nivelul ochilor, care tinde sa se exacerbeze seara;
  • dificultati de focalizare si apreciere a distantei, pozitiei si formei obiectelor.

Odata cu corectarea prezbiopiei, dispar si simptomele asociate acestei conditii.

Sfaturi pentru preventie

Conditia numita prezbitism este considerata a fi normala si, de cele mai multe ori, inevitabila. La un moment dat, de-a lungul vietii, o persoana va dezvolta prezbitism. Totusi, acest proces ar putea fi intarziat cat de cat, punand in aplicare urmatoarele sugestii:

  • Incercati sa faceti exercitii pentru ochi. Acestea au rolul de a antrena muschii ciliari si, prin urmare, de a le asigura rezistenta si tonusul de care au nevoie pentru functionarea normala.
  • Protejati-va ochii de actiunea radiatiilor UV. Purtati ochelari de soare, palarii cu boruri largi sau sepci.
  • Folositi picaturi nutritive pentru ochi, pentru a asigura lubrifierea si umiditatea acestora.
  • Mergeti la consult oftalmologic in cazul in care aveti probleme cu vederea. Purtati ochelarii pe care medicul vi-i recomanda, chiar daca gasiti acest lucru incomod sau deranjant (multe persoane care incep sa poarte ochelari prezinta simptome de ameteli si greata la inceput).
  • Consumati alimente care sustin sanatatea ochilor (bogate in vitamina A, vitamina E, vitamina C si luteina).

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560568/

https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/presbyopia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/presbyopia/symptoms-causes/syc-20363328

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8577-presbyopia

https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-presbyopia

https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-presbyopia-eyes

Andrei Cioata

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VizualMax x 30 cps. moi

    Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

      Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA*, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…