Primul ajutor in caz de indigestie

Primul ajutor in caz de indigestie Primul ajutor in caz de indigestie

Ultima actualizare: 21 iulie 2025

Indigestia, cunoscuta si sub denumirea de dispepsie, este una dintre cele mai frecvente tulburari functionale ale tractului gastrointestinal superior. Desi, in majoritatea cazurilor, are un caracter benign si autolimitant, indigestia genereaza de obicei un disconfort semnificativ pacientului si, mai mult decat atat, in anumite cazuri poate masca sau coexista cu afectiuni digestive organice.  Prin urmare, recunoasterea rapida a cazurilor stricte de indigestie si asocierea lor cu un protocol adecvat pentru a oferi primul ajutor in caz de indigestie, ajuta la scurtarea duratei simptomelor si, de asemenea, reduc necesitatea unor investigatii suplimentare inutile in contextul dat al bolii.


Ce este indigestia si cum apare?

Sub denumirea de „indigestie” sunt reunite mai multe simptome gastrointestinale localizate in special la nivelul epigastrului si asociate cu procesul de digestie a alimentelor. Printre cele mai frecvente simptome – care ridica, de altfel, si nevoia de acorda primul ajutor in caz de indigestie – se numara plenitudinea postprandiala precoce, balonarea epigastrica, senzatia de arsura (care se mai numeste si pirozis) gastrica, durerea surda sau sub forma de crampe in epigastru, greata si uneori varsaturile. In unele cazuri, pot aparea si eructatii excesive, senzatia de gust amar sau metalic in gura si modificari ale apetitului, scaderi in greutate. Cauzele sunt nenumarate:

·       supraalimentarea sau consumule excesiv de alimente grase, picante, bogate in carbohidrati fermentabili;

·       ingestia rapida a alimentelor, fara ca acestea sa fie mestecate adecvat, inghitirea aerului in timpul mestecarii;

·       consumul de alcool, cafea, bauturi carbogazoase, fumatul;

·       stresul, anxietatea;

·       administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, antibiotice, suplimente cu fier;

·       infectia cu Helicobacter pylori;

·       refluxul gastroesofagian, gastrita;

·       bolile pancreatice, biliare, metabolice (diabet zaharat, hipotiroidism);

·       procese neoplazice (in cazuri rare).

In plus, anumite afectiuni sistemice pot mima sau agrava indigestia, ceea ce impune evaluarea medicala riguroasa, mai ales in cazul simptomelor persistente, recurente sau atipice. In general, primul ajutor in caz de indigestie nu se impune in sensul unei urgente medicale, intrucat aceasta afectiune nu este, de fapt, o urgenta medicala. Totusi, prin interventii rapide, pot fi semnificativ ameliorate simptomele functionale ale pacientului.

De ce si cand trebuie acordat primul ajutor in caz de indigestie?

Primul ajutor in caz de indigestie este necesar atunci cand simptomele sunt suficient de severe, intense si debilitante pentru a genera un disconfort marcant sau anxietate pacientului. Mai mult decat atat, primul ajutor in caz de indigestie se impune se impune si in cazul in care exista riscul unei confuzii diagnostice cu alte afectiuni acute grave. Interventia timpurie va reduce suferinta pacientului, poate preveni agravarea simptomelor, pentru ca mai apoi sa ghideze decizia corecta in ceea ce priveste trimiterea pacientului la evaluarea medicala de specialitate. Primul ajutor in caz de indigestie trebuie acordat in urmatoarele scenarii posibile:

·       debut brusc al simptomelor dispeptice dupa supraalimentare sau consumul de alimente care cresc riscul de aparitie a simptomelor functionale;

·       asocierea indigestiei cu greata, varsaturi, balonare, regurgitatii persistente;

·       prezenta semnelor de alarma (hematemeza, melena, pierdere ponderala involuntara, semne de anemie, disfagie progresiva);

·       pacienti cu tulburari functionale digestive care recunoaste simptomatologia recurenta.

Primul ajutor in caz de indigestie este, in general, oferit acasa. In schimb, daca simptomele sunt insotite de durere toracica care iradiaza, dispnee, sincope, febra, icter, cresterea ritmului cardiac si alte semne de instabilitate hemodinamica, este obligatoriu consultul medical de urgenta, din partea medicului specialist in gastroenterologie.

Farmacistii Catena recomanda Simeticona de la Assista. Principala cauza a balonarii este perturbarea echilibrului in procesul natural de producere si eliminare a gazelor intestinale. Simeticona reduce tensiunea superficiala a bulelor de gaz din intestine, favorizand astfel fuziunea si evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de actiune, simeticona amelioreaza senzatia de plenitudine, balonare si eructatie.

 

Cum se acorda pas cu pas primul ajutor in caz de indigestie?

Primul ajutor in caz de indigestie se ofera conform unui protocol bine stabilit, cunoscut de catre specialistii din domeniul medical, medici si asistenti medicali. Cu toate acestea, la modul ideal anumite etape pot fi indeplinite si acasa, in special pentru ca indigestia, dupa cum deja s-a spus, nu reprezinta o urgenta medicala. Cu alte cuvinte, este oarecum improprie formularea „primul ajutor in caz de indigestie”, intrucat aceasta afectiune nu pune in pericol viata pacientului. Insa, in abordare didactica si de popularizare a medicinei in randul populatiei generale, se poate opta si pentru o astfel de formulare. Primul ajutor in caz de indigestie se acorda dupa cum urmeaza:

Evaluarea rapida a pacientului si anamneza succinta

Pasul initial cand vine vorba de primul ajutor in caz de indigestie il reprezinta evaluarea starii generale de sanatate a pacientului. Se va verifica:

·       starea de constienta si orientare temporo-spatiala;

·       prezenta durerii, caracterul acesteia si localizarea;

·       tensiunea arteriala, pulsul, frecventa respiratorie;

·       semnele de deshidratare sau paloare;

·       istoricul recent al consumului alimentar si comportamentul alimentar asociat;

·       tratamentele medicamentoase active;

·       istoricul medical.

Cand vine vorba de primul ajutor in caz de indigestie, la inceput se vor exclude posibile semne de alarma. Daca acestea lipsesc, se poate continua cu masuri de suport pentru primul ajutor in caz de indigestie.

Asigurarea repausului digestiv si pozitionarea corespunzatoare a pacientului

Pacientul va fi asezat intr-o pozitie de semi-Fowler (capul ridicat la 30-45 de grade), evitandu-se pozitia culcata, deoarece poate agrava refluxul gastroesofagian sau balonarea. Apoi, primul ajutor in caz de indigestie presupune repausul alimentar complet timp de minimum 2-3 ore. Un „truc” foarte eficient este ca pacientul sa respire lent si profund, pentru a-si calma anxietatea si pentru a atenua contractilitatea abdominala reflexa.

Aplicarea unor masuri non-farmacologice imediat

Urmatoarea etapa in primul ajutor in caz de indigestie este incercarea de a ameliora simptomele pacientului, fara a se interveni insa medicamentos. Masurile clasice includ:

·       aplicarea unei comprese calde la nivelul abdomenului superior: reduce spasmul gastric, dar si disconfortul epigastric;

·       consumul de lichide calde in cantitati mici (apa plata, ceai neindulcit de musetel sau menta), dar doar dupa ameliorarea simptomelor initiale;

·       evitarea efortului fizic imediat dupa aparitia simptomelor, desi unii pacienti spun ca se simt mult mai bine daca fac activitati fizice de impact redus (yoga, plimbari scurte, iesit in natura sau stretching).

In ceea ce priveste primul ajutor in caz de indigestie, este contraindicata automedicatia (deseori cu bicarbonat de sodiu sau alte remedii empirice, alcool, otet si altele), intrucat poate agrava si complica dispepsia.

Administrarea unui tratament medicamentos

In absenta contraindicatiilor, primul ajutor in caz de indigestie presupune, intr-o ultima etapa, administrarea:

·       unui antiacid;

·       unui inhibitor al pompei de protoni in doza unica (omeprazol 20 miligrame, de exemplu);

·       unui prokinetic (metoclopramid 10 miligrame), in cazul asocierii cu greata;

·       simeticonei, in cazul balonarii marcate.

Trebuie evitata administrarea antiinflamatoarelor, aspirinei sau antibioticelor fara prescriptie si a altor suplimente pe care pacientul le ea. Dupa ce se acorda primul ajutor in caz de indigestie, pacientul trebuie monitorizat timp de 1-2 ore, observand daca:

·       simptomele se amelioreaza sau se accentueaza;

·       apar simptome noi (dureri toracice, confuzie, febra);

·       apar varsaturile persistente sau hemoragia digestiva superioara.

Lipsa ameliorarii sau agravarea simptomelor impun directionarea pacientului de la domiciliu, catre spitalul cel mai apropiat.

 

Bibliografie:

1.      https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10695341/

2.      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK409/

3.      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554563/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526049/

Andrei Cioata, absolvent al Facultatii de Biologie „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cu specializarea Biochimie, si al unui master in Laborator Medical. Isi hraneste pasiunea pentru stiinta cu o curiozitate constanta in a intelege mecanismele biologice care stau la baza functionarii organismului si sustinerii sanatatii.

De-a lungul pregatirii sale, a urmat cursurile Facultatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, specializarea Medicina Generala, dar a ales sa se retraga si sa opteze pentru cercetare si intelegerea stiintifica a fenomenelor biologice. In paralel cu activitatea sa stiintifica, este si autorul a trei carti de fictiune – intrucat imaginatia si stiinta au facut intotdeauna „casa buna”.

Dedicat in totalitate cercetarii, popularizarii si educatiei stiintifice, imbina armonios pasiunea pentru stiinta cu dorinta de a educa si de a-si impartasi cunostintele cu o audienta larga.