Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie

Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie

Ultima actualizare: 22 iulie 2025

Insuficienta respiratorie este o urgenta medicala majora, definita prin incapacitatea sistemului respirator de a asigura schimbul adecvat de gaze – respectiv oxigenarea tesuturilor si eliminarea dioxidului de carbon. Aceasta disfunctie acuta sau cronica are potential letal ridicat, in special in lipsa unei interventii rapide si adecvate. Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie este acordat de personalul nespecializat – dar instruit – sau al celor din proximitatea pacientului, iar in multe cazuri face diferenta intre viata si moarte. Masurile imediate aplicate in primele minute pot stabiliza functia respiratorie si pot preveni agravarea hipoxiei sau hipercapniei pacientului.


Ce este insuficienta respiratorie si cum apare?

Insuficienta respiratorie este o afectiune in care sistemul respirator nu poate asigura un schimb adecvat de gaze, asadar nu poate mentine presiunea partiala a oxigenului (PaO₂) si a dioxidului de carbon (PaCO₂) in limite normale. Se clasifica in doua forme principale:

  1. insuficienta respiratorie hipoxemica (tip I): PaO₂ < 60 mmHg si PaCO₂ normal sau scazut, fiind caracteristica tulburarilor care afecteaza schimbul gazos la nivel alveolo-capilar;
  2. insuficienta respiratorie hipercapnica (tip II): PaCO₂ > 45 mmHg si PaO₂ normal sau scazut, fiind o consecinta a hipoventilatiei alveolare.

Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie se acorda atunci cand pacientul atinge niveluri critice ale acestor gaze in sange – fie in urma unui proces acut, fie in urma unei boli cronice care nu a fost corespunzator tratata. Cauzele care duc la insuficienta respiratorie sunt variabile:

  • ventilatie alveolara inadecvata (afectarea centrilor respiratori prin traumatisme craniene sau paralizia musculaturii respiratorii, obstructia cailor aeriene);
  • boli interstitiale care afecteaza membrana alveolo-capilara;
  • bronhopneumopatii obstructive, embolism pulmonar, edem pulmonar;
  • boli pulmonare: boala pulmonara obstructiva cronica acuta decompensata, edem pulmonar sau cardiogen, tromboembolism pulmonar, pneumonie severa;
  • criza de astm bronsic sever;
  • traumatisme toracice (contuzie, pneumotorax);
  • obstructii ale cailor aeriene superioare (aspiratie, corp strain, angioedem);
  • boli neuromusculare (scleroza laterala amiotrofica, miastenia gravis).

Pacientul prezinta dificultati marcante de respiratie, cianoza centrala (buzele si tegumentele se invinetesc), tahipnee, tahicardie, confuzie, anxietate, agitatie, obnubilare (incetinirea semnificativa a functiilor psihice). Drept urmare, primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie este deosebit de important, deoarece pacientul poate ajunge in stadiul in care isi pierde constienta si necesita interventia celorlalti, spre exemplu, pentru a solicita ajutor medical de urgenta.

De ce si cand se acorda primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie?

Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie devine indispensabil atunci cand pacientul pare sa dezvolte simptome acute de detresa respiratorie (scurtarea respiratiei si cresterea frecventei acesteia) sau cand pare sa isi piarda progresiv capacitatea de a respira. Interventia persoanelor care pot acorda primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie poate reduce riscul ca, in lipsa gestionarii corespunzatoare, pacientul sa intre in stop respirator. Astfel, primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie trebuie acordat cand pacientul:

  • manifesta dificultatii respiratorii severe, cu debut brusc;
  • prezinta semne de hipoxie (cianoza, confuzie, agitatie, alterarea starii de constienta);
  • nu mai poate vorbi in propozitii complete;
  • prezinta hipotonie musculara;
  • si-a pierdut starea de constienta;
  • nu poate fi calmat, are saturatia sangelui cu oxigen mai mica de 90% (exista dispozitive ce pot fi folosite pentru a masura acest parametru, cu rezultate foarte rapide).

La modul ideal, inainte ca persoana sa ofere primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie, se recomanda apelul la serviciile medicale de urgenta, iar apoi acordarea primului ajutor. Serviciul de urgenta este necesar mai ales daca pacientul isi pierde constienta, daca are istoric de afectiuni pulmonare sau cardiace severe si daca este suspectata obstructia mecanica a cailor respiratorii. Daca la 2-3 minute dupa ce se acorda primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie nu se amelioreaza simptomele, pacientul trebuie dus la cel mai apropiat spital.

Cum se acorda pas cu pas primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie?

Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie se acorda, in prima instanta, de catre persoana din proximitatea pacientului. Interventia rapida poate face diferente foarte mari in prognosticul final al pacientului. In continuare, vor fi prezentati pasii care trebuie urmati cand vine vorba de a acorda primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie.

1. Evaluarea rapida a pacientului si asigurarea locului in care se afla

Pasul initial in ceea ce priveste primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie este verificarea starii de constienta a pacientului (atingerea acestuia, adresare verbala). Apoi, trebuie avut in vedere mediul din jur – acesta trebuie sa fie sigur pentru victima si salvator. Daca exista vreun pericol iminent (fum, gaz, trafic), pacientul trebuie evacuat doar daca este sigur sa se procedeze astfel.

2. Apelarea serviciilor de urgenta

Daca pacientul este constient, dar respira greu si intrerupt, urmatorul pas pentru primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie este apelarea serviciilor de urgenta, sunand la 112. Se ofera operatorului detaliile necesare – simptomele pacientului, varsta (sau aproximarea acesteia) si locatia. Pana cand soseste ambulanta, salvatorul trebuie sa ramana alaturi de pacient.

3. Pozitionarea corecta a pacientului

Pacientul trebuie asezat in pozitia ortopneica – asezat, cu trunchiul ridicat la 60-90 de grade si, eventual, sprijinit cu coatele pe genunchi. Aceasta pozitie favorizeaza expansiunea toracelui si, astfel, scade efortul respirator. Acesta este un pas foarte important cand vine vorba de primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie. Pozitia culcata trebuie evitata, deoarece poate agrava ventilatia si compromite caile aeriene. Daca pacientul este inconstient, dar respira, se asaza in pozitia laterala de siguranta, pentru a mentine caile aeriene deschise si a preveni aspiratia.

4. Deschiderea cailor respiratorii (daca este necesar)

Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie este diferit daca pacientul si-a pierdut starea de constienta. In caz de pierdere a constientei:

  • se verifica daca persoana respira (observand miscarile toracice sau prin auscultarea zgomotelor respiratorii, umezirea unui deget si apropierea acestuia de nasul persoanei);
  • daca persoana nu respira si exista suspiciune de traumatism cervical, se vor deschide caile aeriene prin manevra „inclinarea capului – ridicarea barbiei”;
  • daca exista suspiciune de traumatism, se foloseste manevra de impingere a maxilarului (este important de retinut ca aceste manevre trebuie efectuate doar de persoane care dispun de o pregatire adecvata, cum ar fi cursuri de prim ajutor);
  • daca se suspecteaza blocarea unui corp strain, se aplica manevra Heimlich (doar in cazul in care pacientul este constient si poate fi ridicat in picioare sau in pozitie de sezut), iar in caz contrar, se trece la compresii toracice si ventilatie alternativa (respiratie gura la gura – doar in situatia in care primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie este oferit de catre cineva instruit).

Aceasta etapa este foarte importanta si, de cele mai multe ori, decisiva, mai ales daca pacientul prezinta semne de obstructie a cailor respiratorii.

5. Asigurarea oxigenarii

Un alt pas in a oferi primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie este asigurarea oxigenarii, insa doar daca exista echipament disponibil. Daca exista acces la un kit de oxigen (in aeroporturi, cabinete, scoli si altele) se administreaza oxigen pe masca faciala simpla sau cu rezervor, la 10-15 litri per minut. In cazurile de boala pulmonara obstructiva cronica cunoscuta, fluxul trebuie ajustat cu atentie (2-4 litri per minut), pentru a evita deprimarea centrilor respiratori.

Acestia sunt cei mai importanti pasi de urmat pentru a oferi primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie, pana ajunge ambulanta. Pacientul trebuie calmat, daca este constient, iar salvatorul trebuie sa ii ofere asigurari ca serviciile medicale sunt pe drum, sa mentina contactul vizual si sa-i vorbeasca calm si rar.

 

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526127/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9998250/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1869343

https://www.msdmanuals.com/professional/critical-care-medicine/how-to-do-basic-airway-procedures/how-to-do-head-tilt-chin-lift-and-jaw-thrust-maneuvers

Andrei Cioata, absolvent al Facultatii de Biologie „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cu specializarea Biochimie, si al unui master in Laborator Medical. Isi hraneste pasiunea pentru stiinta cu o curiozitate constanta in a intelege mecanismele biologice care stau la baza functionarii organismului si sustinerii sanatatii.

De-a lungul pregatirii sale, a urmat cursurile Facultatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, specializarea Medicina Generala, dar a ales sa se retraga si sa opteze pentru cercetare si intelegerea stiintifica a fenomenelor biologice. In paralel cu activitatea sa stiintifica, este si autorul a trei carti de fictiune – intrucat imaginatia si stiinta au facut intotdeauna „casa buna”.

Dedicat in totalitate cercetarii, popularizarii si educatiei stiintifice, imbina armonios pasiunea pentru stiinta cu dorinta de a educa si de a-si impartasi cunostintele cu o audienta larga.