Asaprin Cardio 100 mg x 30 compr. gastrorez.

Prospect Asaprin Cardio 100 mg x 30 compr. gastrorez.

Mergeti la produs

Prospect: Informatii pentru utilizator

ASAprin Cardio 100 mg comprimate gastrorezistente

Acid acetilsalicilic

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
 
Luati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
  •  Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
  •  Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.
  •  Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
  •  Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4
 
 
In acest prospect gasiti:
 
1. Ce este ASAprin Cardio si pentru ce se utilizeaza
 
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati ASAprin Cardio
 
3. Cum sa luati ASAprin Cardio
 
4. Reactii adverse posibile
 
5. Cum se pastreaza ASAprin Cardio
 
6. Continutul ambalajului si alte informatii
 
 
 
1. Ce este ASAprin Cardio si pentru ce se utilizeaza
 
Substanta activa a ASAprin Cardio este acidul acetilsalicilic. Acest medicament impiedica agregarea plachetara, realizand beneficii semnificative in boala coronariana.
 
ASAprin Cardio se utilizeaza pentru:
 
  •  Prevenirea repetarii infarctului miocardic
  •  Tratamentul anginei pectorale instabile
  •  Pentru mentinerea revascularizarii dupa angioplastie si bypass coronarian
  •  Profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii si a infarctului cerebral
 
Comprimatele care contin doze mici de acid acetilsalicilic nu sunt potrivite pentru folosirea in scop analgezic, antipiretic si antiinflamator (aceste actiuni apar la doze mai mari).
 
 
 
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati ASAprin Cardio 100 mg
 
Nu utilizati ASAprin Cardio
 
  •  daca sunteti alergic (hipersensibil) la acidul acetilsalicilic sau oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
  •  daca aveti intoleranta la antiinflamatoare nesteroidiene;
  •  daca suferiti de diateze hemoragice;
  •  daca aveti ulcer gastric sau duodenal in evolutie.
 
 
 
Atentionari si precautii
 
Folosirea acidului acetilsalicilic impune prudenta in urmatoarele situatii clinice:
 
  •  pacienti cu teren alergic; in caz de astm bronsic si alte bronhopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinita alergica, polipi nazali, reactii alergice la alte medicamente, tratamentul se face sub supraveghere medicala;
  •  episoade de ulcer gastro-duodenal activ in antecedente;
  •  afectiuni cu risc hemoragic, meno- si metroragii;
  •  afectiuni renale preexistente;
  •  insuficienta cardiaca necompensata;
  •  deficit congenital de glucozo -6-fosfat-dehidrogenaza.
 
 
Utilizarea altor medicamente
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
 
Asocierea urmatoarelor medicamente cu acidul acetilsalicilc (chiar in dozele mici folosite ca antiagregante plachetare) impune prudenta sau este contraindicata:
 
  • anticoagulante orale, heparine, ticlopidina si alte antiagregante plachetare, streptokinaza si alte trombolitice, pentoxifilina; deoarece creste riscul hemoragic, este necesara prudenta si controlul parametrilor de coagulare si a timpului de sangerare;
  •  metotrexat; asocierea este contraindicata absolut sau relativ (pentru dozele de metotrexat ≥ 15 mg/ saptamana, respectiv < 15 mg pe saptamana), deoarece toxicitatea hematologica a metotrexatului este favorizata (prin mecanism farmacocinetic);
  •  interferon alfa; acidul acetilsalicilic poate inhiba actiunea interferonului.
 
 
 
Ce trebuie sa evitati cand luati acest medicament?
 
Efectul tratamentului poate fi influentat in cazul in care acidul acetilsalicilic este administrat concomitent cu alte medicamente utilizate pentru:
 
  •  impiedicarea formarii cheagurilor de sange (de exemplu warfarina);
  •  rejetul de organ dupa transplant (ciclosporina, tacrolimus);
  •  hipertensiune arteriala (de exemplu diuretice si inhibitori de enzima de conversie);
  •  durere si inflamatie (de exemplu steroizi sau medicamente antiinflamatoare);
  •  guta (probenecid);
  •  cancer sau artrita reumatoida (metotrexat).
 
Inainte de a utiliza acid acetilsalicilic informati-va medicul despre medicamentele pe care le luati. Daca utilizati acid acetilsalicilic in mod regulat, cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a lua orice alt medicament (inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala).
 
 
Utilizarea ASAprin Cardio cu alimente, bauturi si alcool
 
Deoarece pacientii carora li se administreaza zilnic acid acetilsalicilic prezinta un risc crescut de sangerare gastro-intestinala dupa ingestia de alcool etilic, se recomanda evitarea consumului acestuia in timpul tratamentului.
 
 
Sarcina si alaptarea
 
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
 
Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen in studii experimentale, la animale de laborator.
 
In primele doua trimestre de sarcina se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicatia medicului; se recomanda evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi. In ultimul trimestru de sarcina acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu exceptia utilizarii punctuale pentru anumite indicatii cardiologice si obstetricale foarte limitate).
 
Deoarece acidul acetilsalicilic trece in lapte, folosirea in timpul alaptarii trebuie evitata, sau alaptarea se intrerupe, in functie de raportul risc/beneficiu.
 
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
ASAprin Cardio nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
 
 
 
3. Cum sa utilizati ASAprin Cardio
 
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
 
Doza recomandata pentru profilaxia si tratamentul accidentelor coronariene este de un comprimat (100 mg) de 1 - 4 ori pe zi. In infarctul miocardic acut, administrarea se va face imediat dupa debutul simptomelor.
 
Pentru profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii si a infarctului cerebral, se recomanda cate un comprimat de 1 - 2 ori pe zi.
 
Comprimatele se inghit nesfaramate, cu o cantitate suficienta de apa, de preferinta dupa mese.
 
 
Daca luati mai mult din ASAprin Cardio decat trebuie
 
Daca luati mai mult ASAprin Cardio decat trebuie, sau daca o alta persoana ia accidental comprimate de ASAprin Cardio, adresati-va medicului sau cel mai apropiat spital (unitate de terapie intensiva).
 
Pastrati prospectul si toate comprimatele ramase, pentru a le arata medicului.
 
 
Daca uitati sa utilizati ASAprin Cardio
 
Daca ati uitat sa luati o doza de ASAprin Cardio, luati-o imediat ce va aduceti aminte. Daca este aproape momentul pentru administrarea urmatoarei doze, nu mai luati doza uitata si continuati-va schema de tratament.
 
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
 
 
Daca incetati sa utilizati ASAprin Cardio
 
Nu incetati sa luati ASAprin Cardio fara sa discutati cu medicul dumneavoastra.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
 
 
4. Reactii adverse posibile
 
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regula, bine suportate.
 
Au fost semnalate sangerari diverse – hematemeza, melena, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feripriva), epistaxis, gingivoragii, purpura. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se mentine timp de 4 - 8 zile dupa oprirea administrarii acidului acetilsalicilic.
 
Fenomenele de iritatie gastrica sunt rare daca tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.
 
Sunt posibile reactii alergice, manifestate indeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm sau reactii anafilactice. Au fost semnalate reactii de tip anafilactic la pacienti cu predispozitie de a reactiona la anumite medicamente.
 
 
 
Raportarea reactiilor adverse
 
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
 
 
 
5. Cum se pastreaza ASAprin Cardio
 
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
 
A se pastra la temperaturi sub 25oC, in ambalajul original.
 
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
 
 
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
 
Ce contine ASAprin Cardio
 
  •  Substanta activa este: acidul acetilsalicilic. Fiecare comprimat gastrorezistent contine acid acetilsalicilic 100 mg;
 
  •  Celelalte componente sunt: nucleu - celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, amidon de porumb, talc; film - copolimer acid metacrilic-etacrilat (1:1) 30%, macrogol 6000, talc.
 
 
 
Cum arata ASAprin Cardio si continutul ambalajului
 
ASAprin Cardio se prezinta sub forma de comprimate lenticulare, de culoare alba, cu diametrul de 7 mm.
 
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate gastrorezistente.
 
Cutie cu 100 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate gastrorezistente.
 
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate gastrorezistente.
 
 
 
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
 
AC HELCOR Pharma S.R.L.
 
Str. Dr. Victor Babes nr. 50
 
Baia Mare, Romania
 
Tel: +40 0362 – 401 206
 
Fax: +40 0362 – 401 207
 
e-mail: office@achelcor.ro
 
 
 
Fabricantul
 
AC HELCOR SRL
 
Str. Dr.Victor Babes nr. 62, Baia Mare
 
Romania
 
Tel.: +40 0362 - 401 206
 
 
 
Acest prospect a fost aprobat in Aprilie, 2017.
 

 

Inapoi la prospecte Mergeti la produs