Daivobet 50 mcg/0,5 mg/g x 30 g gel

Prospect Daivobet 50 mcg/0,5 mg/g x 30 g gel

Mergeti la produs

AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 9001/2016/01-02-03-04-05-06-07-08-09                      Anexa 1 Prospect 
 
   PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR 
 
 Daivobet 50 micrograme/0,5 mg/g gel calcipotriol/betametazona 
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
 
 •  Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
 •  Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
 • Acest medicament a fost prescris doar pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
 •  Daca manifestati orice reactii adverse , adresati-va  medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4. 
 
 Ce gasiti in acest prospect: 
 
1. Ce este Daivobet si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Daivobet
3. Cum sa utilizati Daivobet
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Daivobet
6. Continutul ambalajului si alte informatii 
 
 
1. CE ESTE DAIVOBET SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA 
 
Daivobet este utilizat ca tratament local pentru psoriazisul pielii capului la adulti si pentru tratamentul psoriazisului in placi (psoriazis vulgar) de intensitate usoara pana la moderata de la nivelul pielii celorlalte zone ale corpului, la adulti. Psoriazisul este determinat de faptul ca celulele pielii dumneavoastra sunt produse prea repede. Acest fapt duce la inrosirea, descuamarea si ingrosarea pielii dumneavoastra. 
 
Daivobet contine calcipotriol si betametazona. Calcipotriolul ajuta la revenirea la normal a vitezei de crestere a celulelor pielii, iar betametazona actioneaza pentru a reduce inflamatia. 
 
 
2. CE TREBUIE SA STITI INAINTE SA UTILIZATI DAIVOBET 
 
Nu utilizati Daivobet: - daca sunteti alergic (hipersensibil) la calcipotriol, betametazona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). - daca aveti probleme in ceea ce priveste cantitatea de calciu din corpul dumneavoastra (adresativa medicului dumneavoastra) - daca aveti alte tipuri de psoriazis: acestea sunt psoriazis eritrodermic, psoriazis exfoliativ si psoriazis pustular (adresati-va medicului dumneavoastra) 
 
Deoarece Daivobet contine un steroid puternic, NU il utilizati pe pielea afectata de: - infectii ale pielii cauzate de virusuri (de exemplu, herpes sau varicela) - infectii ale pielii cauzate de o ciuperca (de exemplu, cea care cauzeaza „piciorul atletului” sau pecingina) - infectii ale pielii cauzate de bacterii 
 
 •  infectii ale pielii cauzate de paraziti (de exemplu, raie) - tuberculoza (TBC)  - dermatita periorala (eruptii rosii in jurul gurii) - piele subtire, vene care se deterioreaza usor, vergeturi - ihtioza (piele uscata cu scuame solzoase) - acnee (cosuri) - rozacee ( inrosire permanenta sau trecatoare severa a pielii fetei) - ulceratii sau piele crapata 
 •  Atentionari si precautii  Inainte si in timpul utilizarii acestui medicament, spuneti-i medicului dumneavoastra/asistentei medicale/farmacistului daca:
 •  utilizati alte medicamente care contin corticosteroizi, deoarece puteti prezenta reactii adverse
 •  ati utilizat acest medicament un timp indelungat si intentionati sa opriti tratamentul (deoarece exista riscul ca psoriazisul sa se agraveze sau sa „izbucneasca” atunci cand este intrerupt brusc tratamentul cu steroizi)
 •  aveti diabet zaharat, deoarece cantitatea zaharului/glucozei din sange poate fi influentata de tratamentul cu steroizi
 • aveti o infectie la nivelul pielii, deoarece poate fi necesar sa intrerupeti tratamentul
 •  aveti un anumit tip de psoriazis numit psoriazis gutat.
 • ati experimentat vedere incetosata sau alte tulburari de vedere 
 
Precautii speciale
 •  Evitati sa utilizati pe o suprafata mai mare de 30% din suprafata corpului sau sa utilizati mai mult de 15 grame pe zi.
 •  Evitati sa utilizati sub o casca de baie, bandaje sau pansamente, deoarece acestea pot determina cresterea absorbtiei steroidului.
 •  Evitati sa utilizati pe zone mari de piele cu leziuni, pe mucoase sau la nivelul pliurilor cutanate (inghinal, axilar, sub sani) deoarece acest lucru creste absorbtia steroidului.
 •  Evitati sa utilizati la nivelul fetei sau organelor genitale (organelor sexuale), deoarece acestea sunt foarte sensibile la steroizi.
 •  Evitati expunerea excesiva la soare, utilizarea excesiva a solarului si alte forme de tratament cu lumina. 
 
Copii si adolescenti
Nu este recomandata utilizarea Daivobet la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani. 
Daivobet impreuna cu alte medicamente Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, daca ati luat recent sau daca s-ar putea sa luati oricare alte medicamente. 
Sarcina si alaptarea Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Daca medicul dumneavoastra v-a confirmat ca puteti sa alaptati, aveti grija si nu aplicati Daivobet pe zona sanilor. 
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra capacitatii dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. 
Daivobet contine butilhidroxitoluen (E321) Daivobet contine butilhidroxitoluen (E321) care poate provoca reactii adverse locale pe piele (de exemplu, dermatita de contact) sau iritatie a ochilor sau a mucoaselor. 
 
3. CUM SA UTILIZATI DAIVOBET 
 
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. 
 
Cum sa aplicati Daivobet: administrare pe piele. 
 
Cititi cu atentie instructiunile de utilizare pentru Daivobet in tub cu aplicator incluse la finalul acestui prospect inainte de utilizare. In instructiunile pentru utilizare veti gasi informatii despre cum sa asamblati, sa utilizati, sa curatati si sa depozitati Daivobet in tub cu aplicator. 
 
[Daivobet in flacon:] Instructiuni pentru utilizarea corecta a Daivobet gel
 •  Aplicati gelul numai pe zonele afectate de psoriazis si nu utilizati pe pielea care nu prezinta psoriazis.
 •  Agitati flaconul inainte de utilizare si scoateti capacul.
 •  Aplicati gelul pe un deget curat sau direct pe zona afectata de psoriazis.
 •  Aplicati cu varfurile degetelor Daivobet pe zona afectata si masati usor pana cand zona afectata de psoriazis este acoperita de un strat subtire de gel.
 •  Nu bandajati, nu acoperiti sau nu infasurati strans zona de piele pe care o tratati.
 •  Spalati-va bine pe maini dupa ce ati utilizat Daivobet. Acest lucru este util pentru a evita imprastierea accidentala a gelului pe alte zone ale corpului (in special la nivelul fetei, gurii si ochilor).
 •  Nu va ingrijorati daca gelul ajunge accidental pe pielea normala de langa zonele cu leziuni de psoriazis, dar stergeti-l daca se imprastie prea departe. - Pentru a obtine un efect optim, evitati dusurile sau baile imediat dupa aplicarea Daivobet gel.
 •  Dupa aplicarea gelului, evitati contactul cu materiale textile care se pot pata usor cu grasime (de exemplu, matase). 
 
[Daivobet in tub cu aplicator:] Instructiuni pentru utilizarea corecta a Daivobet gel
 
 •  Aplicati gelul numai pe zonele afectate de psoriazis si nu utilizati pe pielea care nu prezinta psoriazis.
 •  Aplicati Daivobet cu aplicatorul pe zona afectata si masati usor pana cand zona afectata de psoriazis este acoperita de un strat subtire de gel. - Nu bandajati, nu acoperiti sau nu infasurati strans zona de piele pe care o tratati.
 •  Spalati-va bine pe maini dupa ce ati utilizat Daivobet daca aveti gel pe degete. Acest lucru este util pentru a evita imprastierea accidentala a gelului pe alte zone ale corpului (in special la nivelul fetei, gurii si ochilor).
 •  Nu va ingrijorati daca gelul ajunge accidental pe pielea normala de langa zonele cu leziuni de psoriazis, dar stergeti-l daca se imprastie prea departe.
 •  Pentru a obtine un efect optim, evitati dusurile sau baile imediat dupa aplicarea Daivobet gel.
 •  Dupa aplicarea gelului, evitati contactul cu materiale textile care se pot pata usor cu grasime (de exemplu, matase). 
 
 Nu este necesara spalarea parului inainte de a aplica Daivobet. 
 Pentru a obtine un efect optim, se recomanda ca parul sa nu fie spalat imediat dupa aplicarea Daivobet. Lasati Daivobet sa ramana pe pielea capului pe timpul noptii sau pe timpul zilei. Atunci cand spalati parul dupa aplicare, urmatoarele instructiuni pot fi utile: 
 
  Aplicati un sampon bland pe parul uscat, in special la nivelul zonelor pe care a fost aplicat gelul. 
  Lasati samponul pe  scalp cateva minute inainte de spalare.  Spalati parul ca de obicei. Daca este necesar, repetati pasii 1-3 inca o data sau de doua ori.  
 
[Daivobet gel in flacon:]
Daca aveti psoriazis la nivelul pielii capului:
 •  Inainte de a aplica Daivobet pe pielea capului, pieptanati parul pentru a indeparta orice scuame desprinse. Inclinati capul pentru a va asigura ca Daivobet nu va curge pe fata. Poate fi de ajutor sa va faceti carare in par inainte de a utiliza Daivobet. Aplicati cu varfurile degetelor Daivobet pe zona afectata si masati usor.
 •  De regula, pentru tratamentul zonelor afectate ale pielii capului este suficienta o cantitate de gel cuprinsa intre 1 g si 4 g pe zi (cantitatea de 4 g corespunde unei lingurite). 
 Nu este necesara spalarea parului inainte de a aplica Daivobet. 
 
             
       Agitati flaconul inainte de utilizare. Puneti o picatura de Daivobet pe varful degetului.  Aplicati direct pe pielea capului in zona in care          simtiti placile ridicate si masati Daivobet gel pe piele. In functie de zona afectata, 1-4g (pana la o lingurita) sunt de obicei suficiente. 
 
Pentru a obtine un efect optim, se recomanda ca parul sa nu fie spalat imediat dupa aplicarea Daivobet. Lasati Daivobet sa ramana pe pielea capului pe timpul noptii sau pe timpul zilei. Atunci cand spalati parul dupa aplicare, urmatoarele instructiuni pot fi utile: 
 
Aplicati un sampon bland pe parul uscat, in special la nivelul zonelor pe care a fost aplicat gelul. Lasati samponul pe  scalp cateva minute inainte de spalare. Spalati parul ca de obicei.                         
Daca este necesar, repetati pasii 4-6 inca o data sau de doua ori. 
 
Durata tratamentului
 •  Utilizati gelul o data pe zi. Poate fi mai convenabil sa utilizati gelul seara.
 •  Durata normala a tratamentului initial este de 4 saptamani pentru zonele pielii capului si de 8 saptamani pentru alte regiuni decat pielea capului.
 •  Medicul dumneavoastra poate decide o durata diferita a tratamentului.
 •  Medicul dumneavoastra poate decide repetarea tratamentului.
 •  Nu utilizati mai mult de 15 grame pe zi.
 •  Nu utilizati mai mult de 15 grame pe zi (corespunzator la 300 pompe).
 •  Pentru tratamentul scalpului de obicei este suficienta o cantitate intre 1 g si 4 g pe zi (corespunzator la 20 pana la 80 pompe) 
 
Daca utilizati si alte medicamente care contin calcipotriol, doza totala zilnica de medicamente ce contin calcipotriol nu trebuie sa depaseasca 15 grame pe zi, iar zona tratata nu trebuie sa depaseasca 30% din suprafata totala a corpului. O pompare completa elibereaza 0,05 g Daivobet gel. 
 
La ce ar trebui sa ma astept cand utilizez Daivobet? Majoritatea pacientilor observa rezultate evidente dupa 2 saptamani, chiar daca leziunile de psoriazis nu au disparut inca la momentul respectiv. 
 
Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din Daivobet
Adresati-va medicului dumneavoastra daca ati utilizat mai mult de 15 grame intr-o zi. Utilizarea in cantitati mari de Daivobet poate determina o problema in ceea ce priveste cantitatea de calciu din sangele dumneavoastra, care, de regula, revine la valorile normale dupa intreruperea tratamentului. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va recomande efectuarea unor analize de sange, pentru a verifica daca utilizarea unei cantitati prea mari de gel nu a determinat o modificare a cantitatii de calciu din sangele dumneavoastra. De asemenea, utilizarea prelungita si in cantitati mari poate determina intreruperea functionarii corecte a glandelor suprarenale (glandele suprarenale sunt situate langa rinichi si produc hormoni). 
 
Daca uitati sa utilizati Daivobet
Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. 
 
Daca incetati sa utilizati Daivobet Utilizarea Daivobet trebuie intrerupta conform recomandarilor medicului dumneavoastra. Poate fi necesar sa intrerupeti treptat administrarea acestui medicament, in special daca l-ati utilizat pe o perioada de timp indelungata. 
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. 
 
4. REACTII ADVERSE POSIBILE 
 Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. 
 
Reactii adverse grave
In cazul in care apar oricare dintre urmatoarele reactii adverse, adresati-va imediat sau cat mai curand posibil medicului/asistentei medicale. Poate fi necesar sa intrerupeti tratamentul. Urmatoarele reactii adverse grave au fost raportate pentru Daivobet Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)
 • Agravare a psoriazisului. Daca starea psoriazisului se agraveaza, adresati-va cat mai curand posibil medicului dumneavoastra. 
 
Anumite reactii adverse grave sunt cunoscute a fi determinate de betametazona (un steroid puternic), una dintre substantele active din compozitia Daivobet. Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai curand posibil in cazul aparitiei oricareia dintre reactiile adverse grave Este mai probabil ca aceste reactii adverse sa apara dupa utilizarea pe termen lung, utilizarea la nivelul pliurilor cutanate (de exemplu:inghinal, axilar, sub sani), utilizarea sub pansament ocluziv sau utilizarea pe suprafete mari de piele.
 
Reactiile adverse includ:
 •  glandele suprarenale pot inceta sa mai functioneze corect. Semnele sunt oboseala, depresie si anxietate.
 •  cataracta (semnele sunt vedere neclara si incetosata, dificultate de a vedea pe timp de noapte si sensibilitate la lumina) sau o crestere a presiunii din interiorul ochiului (semnele sunt dureri ale ochilor, ochi rosii, vedere slaba sau neclara).
 •  infectii (deoarece sistemul dumneavoastra imunitar, care lupta impotriva infectiilor, poate fi deprimat sau slabit).
 •  psoriazis pustular (o zona rosie cu pustule galbene, de regula la nivelul mainilor sau picioarelor). Daca observati aceasta reactie adversa, intrerupeti utilizarea Daivobet si adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.
 •  impactul asupra controlului metabolic al diabetului zaharat (daca aveti diabet zaharat, puteti prezenta fluctuatii ale cantitatii de zahar din sange). 
 
Reactii adverse grave cauzate de calcipotriol
 
 •  Reactii alergice cu umflare in profunzime a fetei sau a altor parti ale corpului, cum sunt mainile sau picioarele. Pot sa apara umflare a gurii/gatului si dificultati la respiratie. Daca aveti o reactie alergica, opriti utilizarea Daivobet, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.
 •  Tratamentul cu acest gel poate provoca cresterea cantitatii de calciu din sange sau urina (de regula, atunci cand s-a utilizat prea mult gel). Semne ale unei cantitati mari de calciu in sange sunt secretie excesiva de urina, constipatie, slabiciune musculara, confuzie si coma. Acestea pot fi grave si trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. Cu toate acestea, atunci cand tratamentul este intrerupt, cantitatea de calciu revine la normal. 
 
Reactii adverse mai putin grave
 • Urmatoarele reactii adverse mai putin grave au fost raportate pentru Daivobet Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane) - mancarime. 
 •  Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)
 •  Iritatie la nivelul ochiului
 •  Senzatie de arsura la nivelul pielii
 •  Durere sau iritatie la nivelul pielii
 •  Inflamatie sau umflare la nivelul radacinii firelor de par (foliculita)
 • Eruptie trecatoare pe piele insotita de inflamatie (dermatita)
 •  Inrosire a pielii din cauza largirii vaselor mici de sange (eritem)
 •  Acnee (cosuri)
 •  Piele uscata
 •  Eruptie trecatoare pe piele
 •  Eruptie pustulara
 •  Infectii ale pielii 
 
 
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane)
 •  Reactii alergice
 •  Vergeturi
 •  Exfoliere a pielii
 • Recadere: agravare a simptomelor/psoriazisului dupa incheierea tratamentului. 
 
Frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
 •   Parul alb sau gri isi poate schimba trecator culoarea spre o nuanta galbuie, atunci cand este utilizat pe scalp.
 •  Vedere incetosata 
 
Reactiile adverse mai putin grave determinate de utilizarea betametazonei, mai ales pentru un timp indelungat, includ urmatoarele reactii. Trebuie sa va adresati medicului sau asistentei medicale cat mai repede posibil, daca observati aparitia oricareia dintre acestea:
 •  subtiere a pielii - aparitie a venelor la suprafata pielii sau a vergeturilor
 •  modificari legate de cresterea parului
 •  eruptie rosie in jurul gurii (dermatita periorala)
 • eruptii pe piele insotite de inflamatie sau umflaturi (dermatita de contact alergica)
 •  umflaturi de culoare aurie pline cu gel (milium coloid)
 •  pielea devine mai deschisa la culoare (depigmentare ).
 •  inflamarea sau umflarea radacinii firului de par (foliculita)   
 
Reactiile adverse mai putin grave considerate a fi cauzate de calcipotriol includ urmatoarele:
 •  uscare a pielii
 •  sensibilitate a pielii la lumina, provocand o eruptie pe piele 
 •  eczeme
 •  mancarime
 •  iritatie a pielii
 •  senzatie de arsura si intepatura
 •  inrosire a pielii din cauza largirii vaselor de sange (eritem)
 •  eruptie trecatoare pe piele
 •  eruptie trecatoare pe piele cu inflamatie (dermatita)
 •  agravarea psoriazisului 
 
Raportarea reactiilor adverse 
 
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail:  adr@anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament. 
 
 
5. CUM SE PASTREAZA DAIVOBET 
 
 •   Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. - Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe flacon/tub, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. 
 •  A nu se congela.  [Flacon:] Pastrati flaconul in cutie pentru a fi protejat de lumina. Aruncati flaconul impreuna cu orice cantitate de gel ramasa, la 6 luni de la prima deschidere.  [Tub cu aplicator:]Aplicatorul este pentru o singura utilizare. Aruncati tubul impreuna cu orice cantitate de gel ramasa, la 6 luni de la prima deschidere 
 
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului. 
 
 
6. CONTINUTUL AMBALAJULUI SI ALTE INFORMATII 
 
Ce contine Daivobet Substantele active sunt: calcipotriol si betametazona. Un gram de gel contine 50 de micrograme calcipotriol (sub forma de calcipotriol monohidrat) si 0,5 mg betametazona (sub forma de dipropionat). 
 
Celelalte componente sunt:
 •  parafina lichida 
 •  eter stearilic de polioxipropilena
 •  ulei de ricin hidrogenat
 • butilhidroxitoluen (E321)
 • α-tocoferol racemic  
 Cum arata Daivobet si continutul ambalajului 
 
[Flacon:] Daivobet este un gel aproape transparent, incolor pana la aproape alb, ambalat in flacoane din polietilena de inalta densitate cu duza din polietilena de joasa densitate si capac cu filet din polietilena de inalta densitate. Flacoanele sunt ambalate in cutii. Marimi de ambalaj: cutie cu un flacon cu 15 g gel, cutie cu un flacon cu 30 g gel, cutie cu un flacon cu 60 g gel, cutie cu un flacon cu 80 g gel, cutie cu 2 flacoane x 60 g gel, cutie cu 2 flacoane x 80 g gel si cutie cu 3 flacoane x 60 g gel. 
 
[Tub cu aplicator:] Daivobet este un gel aproape transparent, incolor pana la aproape alb, ambalat intr-un tub din polipropilena (cu capac cu filet si  piston din polipropilena de inalta densitate ); aplicator tip pompa (in carcasa din polipropilena,  cu maner de apasare din polioximetilena si varf din elastomer termoplastic) si capac de protectie din PP. Tubul si aplicatorul trebuie asamblate inainte de prima utilizare.   Tubul (tuburile), aplicatorul (aplicatoarele) si capacul (capacele) de protectie sunt puse intr-o cutie din carton. Marimi de ambalaj: 60 g (echivalentul a 68ml) si 2x60 g (echivalentul a 2x 68 ml). 
 
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate. 
 Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii: 
 Detinatorul autorizatiei de punere pe piata este: LEO Pharma A/S Industriparken 55 DK-2750 Ballerup Danemarca 
 Fabricantii sunt: 
 
LEO Pharma A/S Industriparken 55 DK-2750 Ballerup Danemarca 
 
LEO Laboratories Ltd. (LEO Pharma) 285 Cashel Road Dublin 12 Irlanda 
 
Instructiunile pentru utilizarea tubului cu aplicator sunt incluse la sfarsitul acestui prospect. 
 Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale: Daivobet: Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Republica Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia                                                                  
 
Dovobet: Belgia, Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie 
 Acest prospect a fost revizuit in noiembrie 2018. 
 Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agentiei nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale www.anm.ro. 
 
Instructiuni pentru Utilizare  Daivobet gel in tub cu aplicator 
 
 
Inainte de utilizare, trebuie sa cititi cu atentie instructiunile pentru pacienti si instructiunile de utilizare, chiar daca ati mai folosit Daivobet gel pana acum.   
 
Aplicatorul este creat pentru a aplica Daivobet gel pe pielea si scalpul dumneavoastra afectate de placi de psoriazis. Utilizand Daivobet gel in tub cu aplicator, puteti sa aplicati Daivobet gel fara sa va murdariti pe degete. Urmati intotdeauna sfaturile medicului dumneavoastra in ceea ce priveste tratamentul psoriazisului.  Nu folositi in comun Daivobet gel sau tubul cu aplicator cu alte persoane.  A nu se pastra acest medicament la vederea si indemana copiilor. 
 
Tubul dumneavoastra cu aplicator cu Daivobet gel 
 
Pregatirea Daivobet gel 
A) Verificati data de expirare de pe tub Verificati data de expirare de pe eticheta tubului. Nu utilizati daca este expirat.  Data de expirare de pe tub se refera la ultima zi a lunii respective. Notati pe eticheta tubului data la care ati asamblat tubul cu aplicator. Nu folositi tubul cu aplicator mai mult de 6 luni dupa aceasta data.  
 
 
B) Indepartati capacul (capul) tubului  Tineti tubul drept si rasuciti capacul in sensul invers al acelor de ceasornic pentru a-l indeparta.  Evitati sa inclinati tubul pentru ca se poate scurge gelul din el. Aruncati capacul dupa indepartare. 
 
C) Fixati bine aplicatorul Tineti tubul drept si puneti aplicatorului tip pompa. Insurubati aplicatorul in sensul acelor de ceasornic pana cand simtiti ca este strans ermetic.  Pana cand este inchis ermetic se vor auzi mai multe clicuri.     Atentie:  Nu dezasamblati tubul cu aplicator. Incercarea de a-l dezasambla poate sa-l strice.  
 
D) Amorsati inainte de prima utilizare:  Pentru a amorsa : Asigurati-va ca ati fixat strans aplicatorul pe tub. 
 
Impingeti usor pe mijlocul pistonului in timp ce strangeti manerul (bratul) pana cand vedeti gel la varful tubului.  
 
Daca luati in avion Daivobet gel in tub cu aplicator, va trebui sa strangeti de cateva ori manerul tubului pentru a-l re-amorsa inainte de utilizare.  
 
Aplicarea Daivobet gel pe suprafata afectata 
 
E) Aplicarea pe suprafata afectata Puneti varful aplicatorului aproape de suprafata afectata si apasati manerul o data sau de mai multe ori pentru a distribui Daivobet Gel.  Eliberati complet manerul intre impingeri pentru a obtine o distribuire completa.  O pompare completa elibereaza 0,05 g Daivobet gel. 
 
F) Utilizati capetele pentru intindere pentru a masa Daivobet gel pe plagi  Utilizati capetele pentru intindere pentru a masa usor Daivobet gel pe pielea afectata. 
 
Aveti grija sa nu apasati manerul tubului atunci cand intindeti.  
 
 
 G) Aplicarea pe scalp si pe linia parului  Inainte de a aplica Daivobet pe cap, pieptanativa pentru a va inlatura orice scuame desprinse. Inclinati capul pentru ca sa fiti siguri ca Daivobet nu va curge pe fata. Va poate ajuta daca faceti carare in par inainte de utilizarea Daivobet .  Localizati cu degetele zona ce trebuie tratata si dati parul la o parte de pe ea.  Folositi varful aplicatorului direct pe scalp pentru a distribui si masa Daivobet gel.   
 
H) Dupa aplicare  Verificati daca zona afectata este acoperita suficient.  Daca este nevoie, cereti cuiva sa va ajute pentru a aplica Daivobet pe zonele la care nu puteti ajunge sau pe care nu le puteti vedea.  
 
Spalati mainile dupa utilizare in cazul in care dumneavoastra si/sau persoana care v-a ajutat ati ramas cu gel pe maini.  Astfel evitati ca gelul sa ajunga accidental pe alte parti ale corpului dumneavoastra (mai ales pe fata, gura si ochi).  
 
Dupa utilizare  
 
I) Curatati Daivobet gel in tub cu aplicator dupa fiecare utilizare Dupa utilizare stergeti aplicatorul si varful aplicatorului cu o carpa curata si uscata. Evitati apasarea manerului in timp  ce curatati.
Atentie :
• Nu spalati aplicatorul cu apa, detergent sau orice alta substanta. 
• Nu utilizati materiale ude sau umede pentru a sterge aplicatorul. 
 
J) Acoperiti aplicatorul  Puneti capacul aplicatorului dupa fiecare utilizare pentru a-i pastra varful curat.  Asigurati-va intotdeauna ca a facut click cand ati pus capacul, evitand astfel ca Daivobet gel sa curga in timpul depozitarii si al transportului. 
 
 K) Estimati cantitatea de Daivobet gel ramasa Pentru a putea estima cantitatea de gel ramasa uitati-va la partea de jos a tubului pentru a vedea care este pozitia pistonului. Pistonul se misca in sus pe masura ce gelul este folosit.  
 
Inainte de re-utilizare 
 
L) Verificati data de expirare  Verificati intotdeauna data de expirare de pe eticheta tubului inainte de a-l utiliza.  Nu-l folositi daca este expirat sau au trecut mai mult de 6 luni de la deschiderea tubului.  
 
Data de expirare de pe tub se refera la ultima zi a lunii respective. 
 
M) Indepartati capacul  Indepartati capacul prin ridicarea butonului de pe margine. 
 
Depozitare  Intotdeauna asigurati-va ca ati fixat bine capacul pentru a preveni ca gelul sa se scurga in timpul depozitarii sau al transportului.  Pentru mai multe informatii consultati sectiunea 5 “Cum sa pastrati Daivobet”. 
 
Eliminare  Consultati informatiile despre aruncarea la gunoi din sectiunea 5 “Cum sa pastrati Daivobet”. 
 

 

Inapoi la prospecte Mergeti la produs