NutropinAq(R) 10mg/2ml solutie injectabila

Prospect NutropinAq(R) 10mg/2ml solutie injectabila

Mergeti la produs

NutropinAq 10 mg/2 ml (30 UI) solutie injectabila
Somatropina
 
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine INFORMATII importante pentru dumneavoastra.
- Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
- Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris doar pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala cu ale dumneavoastra.
- Daca aveti orice reactii adverse adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi punctul 4.
 
In acest prospect gasiti:
1. Ce este NutropinAq si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati NutropinAq
3. Cum sa utilizati NutropinAq
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza NutropinAq
6. Continutul ambalajului si INFORMATII suplimentare
 
1. Ce este NutropinAq si pentru ce se utilizeaza
 
NutropinAq contine somatropina, care este un hormon recombinat de crestere, similar hormonului de crestere natural produs de corpul dumneavoastra. Este recombinat, ceea ce inseamna ca este produs in afara corpului, printr-un proces special. Hormonul de crestere (HC) este o substanta chimica produsa de o glanda mica din creier, numita glanda pituitara. La copii, determina cresterea corpului, ajuta oasele sa se dezvolte normal si, mai tarziu in viata de adult, HC contribuie la mentinerea formei normale a corpului si la metabolism.
 
La copii, NutropinAq este utilizat:
 
Atunci cand organismul nu produce o cantitate suficienta de hormoni de crestere si, din acest motiv, nu cresteti in mod adecvat.
Atunci cand aveti sindromul Turner. Sindromul Turner este o anomalie genetica care apare la fete (absenta cromozomului sexual feminin/cromozomilor sexuali feminini) si impiedica cresterea.
Atunci cand rinichii dumneavoastra sunt afectati si isi pierd capacitatea de a functiona normal, avand un impact asupra cresterii.
 
La adulti, NutropinAq este utilizat:
 
In cazul in care organismul dumneavoastra, ca adult, nu produce o cantitate suficienta de hormoni de crestere. Acest lucru poate debuta in timpul vietii adulte sau poate sa continue din copilarie.
 
Beneficiile utilizarii acestui medicament
 
La copii, ajuta la cresterea corpului si la dezvoltarea normala a oaselor.
La adulti ajuta la mentinerea formei normale a corpului si la metabolism, de exemplu, la obtinerea de concentratii normale de lipide si glucoza.
 
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati NutropinAq
 
Nu utilizati NutropinAq
 
daca sunteti alergic la somatropina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (mentionate la pct. 6).
la copii, in cazul in care oasele s-au oprit deja din crestere.
daca aveti o tumora activa (cancer). Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti sau ati avut o tumora activa. Inainte sa incepeti tratamentul cu NutropinAq tumorile trebuie sa fie inactive si dumneavoastra trebuie sa va fi terminat tratamentul antitumoral.
daca prezentati complicatii dupa o interventie chirurgicala majora (interventie chirurgicala pe cord deschis sau abdominala), traumatisme multiple, insuficienta respiratorie acuta sau alte boli similare.
 
Atentionari si precautii
 
Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza NutropinAq.
 
Daca aveti tulburari de vedere, dureri de cap puternice sau frecvente, asociate cu senzatie de rau (greata) sau varsaturi, in special la inceputul tratamentului, spuneti imediat medicului. Acestea pot fi semnele unei cresteri temporare a presiunii in creier (hipertensiune intracraniana).
Daca in perioada de crestere incepeti sa schiopatati sau apare o durere de sold sau de genunchi, cereti sfatul medicului.
Daca observati o curbare a coloanei vertebrale (scolioza) va trebui sa fiti supravegheat de medicul dumneavoastra, intrucat in timpul cresterii rapide, scolioza poate progresa la orice copil.
Medicul dumneavoastra va va monitoriza pe durata tratamentului cu NutropinAq pentru a depista valorile mari de zahar in sange (hiperglicemie). Daca sunteti tratat cu insulina, este posibil sa fie necesar ca medicul dumneavoastra sa va reduca doza de insulina. Daca aveti diabet zaharat asociat si cu o boala de ochi grava/agravata nu trebuie sa fiti tratat cu NutropinAq.
Medicul dumneavoastra va va evalua periodic functia tiroidiana si, daca este cazul, va prescrie un tratament adecvat. Daca glanda tiroida produce cantitati mici de hormoni tiroidieni (hipotiroidism), aceasta afectiune trebuie tratata inainte de a incepe tratamentul cu NutropinAq. Daca hipotiroidismul dumneavoastra nu este tratat, este posibil ca actiunea NutropinAq sa fie oprita.
Daca utilizati un tratament de substitutie cu corticosteroizi, trebuie sa va adresati in mod regulat medicului dumneavoastra, deoarece poate fi nevoie de o ajustare a dozei de corticosteroizi.
Daca ati avut o tumora (cancer), in trecut, in special o tumora care afecteaza creierul, medicul dumneavoastra va trebui sa va acorde o atentie deosebita si sa va examineze in mod regulat pentru a observa o posibila revenire a tumorii.
Un numar mic de de pacienti cu deficit al hormonului de crestere tratati cu hormon de crestere au avut leucemie (cancer al sangelui). Cu toate acestea, nu a fost dovedita nici o legatura de tip cauza - efect in relatie cu tratamentul cu hormon de crestere.
Daca vi s-a efectuat un transplant de rinichi, tratamentul cu NutropinAq trebuie intrerupt.
Daca prezentati complicatii dupa o interventie chirurgicala majora (interventie pe cord deschis sau abdominala), traumatisme multiple, insuficienta respiratorie acuta sau alte boli similare, medicul dumneavoastra va decide daca o continuare a tratamentului cu NutropinAq este sigura.
Poate exista un risc crescut de a dezvolta o inflamatie a pancreasului (pancreatita) care poate cauza dureri abdominale si de spate severee. Daca copilul dumneavoastraare dureri abdominale severe dupa ce ia NutropinAq, adresati-va medicului dumneavoastra.
Daca aveti sindromul Prader- Willi nu trebuie sa vi se administreze NutropinAq, decat daca aveti in acelasi timp si deficit al hormonului de crestere
 
Alte medicamente si NutropinAq
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente.
 
Daca urmati tratamentul de substitutie cu corticosteroizi, acesta poate reduce efectul de stimulare a cresterii al NutropinAq. Trebuie sa va adresati in mod regulat medicului dumneavoastra, deoarece poate fi nevoie de o ajustare a dozei de corticosteroizi.
Daca sunteti tratat cu insulina, este posibil sa fie necesar ca medicul dumneavoastra sa va reduca doza de insulina.
Daca sunteti tratat cu hormoni sexuali, anticonvulsivante sau ciclosporina, cereti sfatul medicului.
Daca, pe durata tratamentului cu NutropinAq sunteti diagnosticat cu insuficienta suprarenala, aveti nevoie de un tratament cu corticosteroizi. In cazul in care sunteti deja tratat pentru insuficienta suprarenala, este posibil sa fie necesara o ajustare a dozei de corticosteroizi.
 
In special, informati-va medicul daca luati sau ati luat recent oricare dintre urmatoarele medicamente. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa trebuiasca sa ajusteze doza NutropinAq sau a celorlalte medicamente:
- Estrogen administrat pe cale orala sau alti hormoni sexuali
 
 
Sarcina si alaptarea
 
Tratamentul cu NutropinAq trebuie intrerupt daca apare o sarcina.
In timpul unui tratament cu NutropinAq, se recomanda prudenta daca alaptati.
Daca sunteti insarcinata sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
Nu au fost observate efecte ale NutropinAq asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi
utilaje.
 
NutropinAq practic „nu contine sodiu”
 
Acest medicament contine mai putin de 1 mmol sodiu (23 mg) per cartus, adica practic „nu contine
sodiu”.
 
3. Cum sa utilizati NutropinAq
 
Utilizati intotdeauna acest medicament respectand intocmai recomandarile medicului dumneavoastra sau ale farmacistului. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Tratamentul cu NutropinAq trebuie efectuat sub indrumarea regulata a unui medic cu experienta in tratamentul deficitului hormonului de crestere.
 
Doza de NutropinAq care trebuie injectata va fi stabilita de medicul dumneavoastra. Nu modificati doza fara a va adresa in prealabil medicului dumneavoastra.
 
Doza recomandata este de:
 
La copii cu deficit al hormonului de crestere:
0,025 – 0,035 mg/kg, administrata zilnic sub piele (injectie subcutanata). La fete cu sindrom Turner: Pana la 0,05 mg/kg, administrata zilnic sub piele (injectie subcutanata).
 
La copii cu insuficienta renala cronica:
 
Pana la 0,05 mg/kg, administrata zilnic sub piele (injectie subcutanata Tratamentul cu NutropinAq
poate fi continuat pana la efectuarea transplantului de rinichi.
 
La adulti cu deficit al hormonului de crestere:
Doze initiale reduse, de 0,15 - 0,3 mg, administrate zilnic sub piele (injectie subcutanata). Medicul poate mari gradat doza, in functie de raspunsul dumneavoastra la tratament. Doza finala depaseste rareori 1,0 mg pe zi. In general, se va recomanda cea mai mica doza care duce la un raspuns.
Tratamentul cu NutropinAq este o terapie pe termen lung. Pentru INFORMATII suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra.
 
Cum se injecteaza NutropinAq
 
Doza de NutropinAq care urmeaza a fi injectata este stabilita de medicul dumneavoastra. NutropinAq trebuie injectat zilnic sub piele (injectie subcutanata). Este important sa schimbati de fiecare data locul de injectare, pentru a evita afectarea pielii.
NutropinAq este furnizat sub forma de solutie multidoza. Daca, dupa ce a fost scoasa din frigider, solutia este tulbure, continutul nu trebuie injectat. Rotiti usor. Nu agitati puternic pentru a nu denatura proteina.
Pentru a injecta NutropinAq trebuie sa utilizati stiloul NutropinAq. La fiecare injectie utilizati un ac pentru injectii nou, steril. Cititi cu atentie instructiunile de utilizare (de pe verso) inainte de a utiliza stiloul NutropinAq.
La inceputul tratamentului, se recomanda ca injectia sa fie administrata de un medic sau de o asistenta, care sa va instruiasca in privinta Stiloului NutropinAq pe care sa-l folositi impreuna cu cartusul de NutropinAq.
Dupa instruire, va puteti administra singur injectia sau aceasta va va fi administrata de persoana care va ingrijeste, care a fost instruita in acest sens.
 
Daca utilizati mai mult decat trebuie din NutropinAq
 
Daca ati injectat mai mult NutropinAq decat v-a fost recomandat, va rugam sa contactati medicul.
 
Supradozajul acut poate duce initial la o scadere a glicemiei (hipoglicemie) si ulterior la o crestere a acesteia (hiperglicemie). Daca v-ati injectat prea mult NutropinAq, concentratia de zahar din sange poate sa scada, devenind prea mica si, ulterior sa creasca prea mult (hiperglicemie).
 
Daca va injectati timp indelungat (ani) o doza prea mare de NutropinAq, va puteti confrunta cu o crestere excesiva a urechilor, nasului, buzelor, limbii si a pometilor (gigantism si/sau acromegalie).
 
Daca uitati sa utilizati NutropinAq
 
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza omisa.
Continuati cu schema de tratament recomandata in ziua urmatoare si spuneti medicului dumneavoastra la urmatoarea vizita la cabinet.
 
Daca incetati sa utilizati NutropinAq
 
Cereti sfatul medicului inainte de a intrerupe tratamentul cu NutropinAq. O intrerupere definitiva sau precoce a tratamentului cu NutropinAq poate afecta succesul tratamentului.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
4. Reactii adverse posibile
 
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati orice modificare sau crestere a dimensiunii semnelor din nastere si/sau alunitelor (nev melanocitar).
 
In cazul unei tumori sau al reaparitiei unor tumori anterioare (confirmate de medicul dumneavoastra), tratamentul cu NutropinAq trebuie intrerupt imediat. Aceasta reactie adversa este mai putin frecventa si afecteaza pana la 1 din 100 pacienti.
 
Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti tulburari de vedere, dureri de cap puternice sau frecvente, insotite de o stare de rau (greata) sau varsaturi. Acestea pot fi simptome ale unei cresteri temporare a presiunii in creier (hipertensiune intracraniana). Daca prezentati hipertensiune intracraniana, medicul dumneavoastra poate decide reducerea temporara a dozei sau intreruperea tratamentului cu NutropinAq. Ulterior, dupa trecerea episodului, tratamentul poate fi reinceput.
Aceasta reactie adversa este rara si afecteaza pana la 1 din 1.000 de pacienti.
 
Alte reactii adverse includ:
 
Foarte frecvente (poate afecta mai mult de 1 din 10 pacienti)
 
Umflare a mainilor si picioarelor determinata de acumularea de lichide in organism (edem periferic), dureri localizate la nivel muscular (mialgie) si dureri la nivelul uneia sau mai multor articulatii (artralgii). Aceste reactii adverse apar, de obicei, la persoanele in varsta si sunt de scurta durata.
Cazuri de edem au fost raportate frecvent la copii.
 
Frecvente (poate afecta 1 pana la 10 pacienti)
 
Activitatea redusa a glandei tiroide duce la concentratii mici ale hormonilor tiroidieni (hipotiroidism). Daca hipotiroidismul dumneavoastra nu este tratat, este posibil ca actiunea NutropinAq sa fie oprita. Medicul dumneavoastra trebuie sa verifice periodic functia tiroidei si, daca este necesar, va va prescrie un tratament adecvat.
 
Capacitatea redusa de absorbtie a zaharului (glucozei) din sange determina concentratii mari de zahar in sange (hiperglicemie). Medicul dumneavoastra va va monitoriza pentru a depista simptomele in timpul tratamentului cu NutropinAq. Daca sunteti tratat cu insulina, este posibil sa fie necesar ca medicul dumneavoastra sa ajusteze doza de insulina.
 
Senzatie de slabiciune (astenie) si tensiune musculara crescuta (hipertonie)
 
Durere, sangerare, vanatai, eruptie trecatoare pe piele si prurit la locul de injectare. Acestea pot fi evitate folosind o tehnica de injectare corecta si alternarea locului de injectare.
 
Unii pacienti pot dezvolta anticorpi (un tip de proteina produsa de organism) la somatropina. Prezenta anticorpilor nu impiedica cresterea la pacienti.
 
Mai putin frecvente (poate afecta 1 pana la 100 pacienti)
 
Scadere a numarului de celule rosii din sange (anemie), scadere a concentratiei de zahar din sange
(hipoglicemie) si crestere a concentratiilor de fosfat (hiperfosfatemiei). Schimbari de personalitate sau comportament anormal.
Senzatii persistente de intepatura, arsura, durere si / sau amorteala la nivelul palmelor determinate de comprimarea unui nerv la incheietura mainii (sindrom de tunel carpian).
 
Miscari rapide involuntare ale ochilor (nistagmus), umflare a nervului optic la nivelul ochiului (edem papilar), vedere dubla (diplopie), dureri de cap, somnolenta si vertij.
 
Crestere a frecventei batailor inimii (tahicardie) si tensiune arteriala mare (hipertensiune arteriala). Varsaturi, dureri de stomac, balonare (flatulenta) si senzatie de rau (greata).
 
Pielea sensibila si uscata (dermatita exfoliativa), modificari ale grosimii pielii, crestere excesiva a parului pe fata si corp (hirsutism), urticarie.
 
Curbura a coloanei vertebrale (scolioza). Daca aveti scolioza, coloana vertebrala trebuie verificata in mod frecvent, pentru depistarea unei cresteri a curburii.
 
Tulburari osoase in care partea superioara a piciorului (femur) se misca in afara soldului (alunecare a capului epifizei femurale). Acest lucru se intampla in general la pacientii care cresc rapid. Pacientii cu tulburari endocrine sunt mai predispusi la o alunecare a epifizei proximale a femurului.
Reducere a dimensiunii muschilor (atrofie musculara), dureri articulare (artralgie) si durere osoasa. Dificultate de a tine urina (incontinenta urinara), urinare frecventa (polakiurie) si volum crescut de
urina (poliurie).
 
Sangerare din uter (hemoragie uterina), sangerare genitala si marire a sanilor (ginecomastie).
 
Pierdere localizata / crestere a cantitatii de grasime din piele (lipodistrofie, atrofie la locul de injectare
/ hipertrofie)
 
Polipi mariti la nivelul nasului, cu simptome asemanatoare ca in cazul amigdalelor marite (vezi reactii adverse rare).
 
Rare (poate afecta 1 pana la 1,000 pacienti)
 
Crestere a concentratiei de zahar din sange (hiperglicemie, diabet zaharat). Diabetul zaharat poate duce la crestere a frecventei de urinare, sete si de foame. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra.
 
Amigdalele marite duc la sforait, dificultati la respiratie sau inghitire, scurta intrerupere a respiratiei in timpul somnului (apnee in somn) sau prezenta de elichid in ureche, precum si la infectii ale urechii. In cazul in care acest lucru pare a fi deosebit de suparator, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.
 
Senzatii anormale de furnicaturi, intepaturi sau amorteala (parestezie), dezvoltare anormala a oaselor, boala care afecteaza proceesul de dezvoltare a oaselor (osteocondroza) si slabiciune musculara.
 
Alte reactii adverse rare observate in timpul tratamentului cu NutropinAq includ mancarime pe tot corpul, eruptii pe piele, vedere incetosata, crestere in greutate, ameteli, diaree, umflare a fetei, oboseala, durere, febra, depresie si dificultate de a adormi (insomnie).
 
Reactii adverse specifice indicatiei observate in timpul studiilor clinice
 
La copii cu deficit de secretie cerebrala de hormon de crestere, tumorile sistemului nervos central (creier), au fost frecvent raportate. Din 236 de pacienti inclusi in studiile clinice, 3 pacienti au avut tumori ale sistemului nervos central. Din 3 pacienti cu o tumora la nivelul sistemului nervos central, 2 pacienti au prezentat un meduloblastom recurent si 1 pacient a prezentat un histiocitom. Vezi, de asemenea, punctul  ”Atentionari si precautii”.
 
Fetele cu sindrom Turner au raportat frecvent o sangerare anormal de abundenta in timpul menstruatiei.
 
La copiii cu insuficienta renala cronica au fost raportate frecvent inflamatia membranei care captuseste cavitatea abdominala (peritonita), necroza osoasa si o crestere a concentratiilor creatininei din sange. Ei sunt mai susceptibili a dezvolta presiune crescuta in creier (hipertensiune intracraniana), cu cel mai mare risc la inceputul tratamentului, desi copiii cu deficit organic de hormon de crestere si sindrom Turner prezinta, de asemenea, o crestere a incidentei.
 
Adultii cu deficit de hormon de crestere au raportat frecvent senzatii anormale de furnicaturi, intepaturi sau amorteala (parestezie). De asemenea, acesti pacienti au raportat frecvent si urmatoarele reactii adverse: valori anormal de ridicate ale glicemiei, exces de lipide in sange, insomnie, tulburari articulare, artroza (boala articulara degenerativa), slabiciune musculara, durere de spate, durere mamara si marirea sanilor (ginecomastie).
 
Raportarea efectelor adverse
De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare,asa cum este mentionat in Anexa V. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de INFORMATII suplimentare privind siguranta acestui medicament.
 
5. Cum se pastreaza NutropinAq
 
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
 
Nu utilizati NutropinAq dupa data de expirare inscrisa pe eticheta cartusului si pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
A se pastra la frigider (2C - 8C). A nu se congela.
A se pastra blisterul in cutie.
 
Dupa prima utilizare, cartusul poate fi pastrat timp de maxim 28 zile la 2°C - 8°C. Intre injectii, nu scoateti cartusul aflat in uz din Stiloul NutropinAq.
 
Nu utilizati NutropinAq daca observati ca solutia nu este limpede.
 
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele care nu mai sunt folosite. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
6. Continutul ambalajului si INFORMATII suplimentare Ce contine NutropinAq
Substanta activa din NutropinAq este somatropina*.
* Somatropina este un hormon uman de crestere produs in celulele Escherichia coli prin tehnologia
ADN-ului recombinant.
 
Celelalte componente sunt clorura de sodiu, fenol lichefiat, polisorbat 20, citrat de sodiu, acid citric anhidru si apa pentru preparate injectabile.
 
Cum arata NutropinAq si continutul ambalajului
 
NutropinAq este o solutie injectabila (intr-un cartus (10 mg/2 ml) – cutii cu 1, 3 si 6). Solutia pentru mai multe utilizari este transparenta si incolora.
 
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
 
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul:
 
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Ipsen Pharma, 65 quai Georges Gorse, 92100 Boulogne-Billancourt, Franta Fabricantul:
 
IPSEN PHARMA BIOTECH S.A.S., Parc d’Activités du Plateau de Signes, CD no 402, 83870 Signes, Franta
 
Pentru orice INFORMATII despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata.
 
België/Belgique/Belgien, Luxembourg/Luxemburg Ipsen NV Guldensporenpark 87 B-9820 Merelbeke
België /Belgique/Belgien Tél/Tel: + 32 - 9 - 243 96 00 Latvija
Ipsen Pharma pārstāvniecība Kalnciema iela 33-5
Riga LV 1046
Tel: +371 676 22233
Česká republika Ipsen Pharma, s.r.o. Olbrachtova 2006/9 140 00 Praha 4 Česká republika
Tel: + 420 242 481 821 Lietuva
Ipsen Pharma SAS Lietuvos filialas
T. Narbuto 5, 08105 Vilnius
Tel. +370 700 33305
Danmark, Norge, Suomi/Finland, Sverige, Ísland
Institut Produits Synthèse (IPSEN) AB Kista Science Tower Färögatan 33
SE- 164 51 Kista Sverige/Ruotsi/Svíþjóð
Tlf/Puh/Tel/Sími: +46 8 451 60 00 Magyarország
Ipsen Pharma Hungary Kft. Váci út 33. IX. em.
H-1134 Budapest Tel.: + 36-1-555-5930
Deutschland, Österreich Ipsen Pharma GmbH Einsteinstraße 174
D-81677 München
Tel: + 49 89 2620 432 89 Nederland
Ipsen Farmaceutica B.V. Taurusavenue 33b
NL-2132 LS Hoofddorp Tel: + 31 (0) 23 55 41 600
Eesti
CentralPharma Communications OÜ Selise 26 – 11,13522 Tallinn
Tel: +372 601 5540 Polska
Ipsen Poland Sp. z o.o. Al. Jana Pawła II 29 00-867 Warszawa
Tel.: + 48 (0) 22 653 68 00
Ελλάδα, Κύπρος, Malta Ipsen Μονοπρόσωπη EΠΕ Αγ. Δημητρίου 63 Άλιμος GR-17456 Αθήνα Ελλάδα Τηλ: + 30 - 210 - 984 3324 Portugal
Ipsen Portugal – Produtos Farmacêuticos, S.A. Alameda Fernão Lopes, nº 16A, 1ºB
1495-190 Algés Portugal
Tel: + 351 - 21 - 412 3550
España
Ipsen Pharma S.A.
Torre Realia, Plaza de Europa, 41-43 08908 L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona
Tel: + 34 - 936 - 858 100 Romania
Ipsen Pharma Romania SRL
Sectorul 1, Strada Grigore Alexandrescu nr. 59, Etaj 1
 
Bucuresti, 010623
Tel: + 40 (021) 231 27 20
 
France, Hrvatska
Ipsen Pharma
65 quai Georges Gorse
F-92100 Boulogne-Billancourt Tél: + 33 - 1 - 58 33 50 00 Slovenija PharmaSwiss d.o.o. Brodišče 32
SI-1236 Trzin
Tel: + 386 1 236 47 00
Ireland
Ipsen Pharmaceuticals Ltd. Blanchardstown Industrial Park Blanchardstown
IRL-Dublin 15
Tel: +353 (0) 1 809 8256 Slovenská republika
Ipsen Pharma, organizačná zložka Zámocká 3
SK-811 01 Bratislava
Tel: + 420 242 481 821
Italia
Ipsen SpA
Via del Bosco Rinnovato n. 6 Milanofiori Nord Palazzo U7 20090 Assago (Mi)
Tel:+ 39 -02 -39 22 41 United Kingdom
Ipsen Limited.
190 Bath Road Slough, Berkshire
SL1 3XE
Tel: + 44 - (0)1753 - 62 77 00
България
PharmaSwiss EOOD
16, Troyanski Prohod Street Floor 3, Office 8, Lagera
1612 Sofia
Тел.: +359 2 8952 110
 
Inapoi la prospecte Mergeti la produs