Ofloxin 200 mg x 10 compr.film

Prospect Ofloxin 200 mg x 10 compr.film

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca  vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i  spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:

 1. Ce este Ofloxin 200 mg si pentru ce se utilizeaza
 2. Inainte sa luati Ofloxin 200 mg
 3. Cum sa luati Ofloxin 200 mg
 4. Reactii adverse posibile
 5. Cum se pastreaza Ofloxin 200 mg
 6. INFORMATII suplimentare

 

1. CE ESTE OFLOXIN 200 MG SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Ofloxin 200 mg contine o substanta activa numita ofloxacina, care face parte din grupul de medicamente numit fluorochinolone, medicamente destinate pentru tratamentul infectiilor moderate si severe, induse de microorganisme sensibile.

Ofloxin 200 mg este utilizat pentru tratamentul urmatoarelor infectii: boli ale cailor respiratorii inferioare, tract urinar, oase, piele si tesuturi moi inclusiv ranile infectate, infectii intraabdominale si inflamatiile ale pelvisului, forme certe de tuberculoza, tratamentul infectiilor severe diareice (cu Salmonella, Shigella) si forme certe de infectii sexuale contagioase.

2. INAINTE SA LUATI OFLOXIN 200 MG

Nu luati Ofloxin 200 mg - daca sunteti alergic (hipersensibil) la ofloxacina, la alte chinolone sau la oricare dintre celelalte componente ale Ofloxin 200 mg;

 • daca aveti sau ati avut epilepsie sau daca stiti sa faceti convulsii mai usor decat alte persoane;
 • daca aveti sau ati avut probleme cu tendoanele la administrarea unor medicamente din aceeasi clasa (chinilone);
 • v-ati nascut cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza;
 • daca sunteti gravida sau alaptati.

 

Copii si adolescentii cu varsta mai mica de 18 ani nu trebuie sa utilizeze Ofloxin 200 mg.

Aveti grija deosebita cand luati Ofloxin 200 mg

 • daca aveti probleme cu inima. Este necesara precautie la utilizarea acetui tip de medicamente daca v-ati nascut cu aceasta afectiune sau aveti istoric de prelungire a intervalului QT (observabil pe ECG – inregistrarea activitatii electrice a inimii), aveti un dezechilibru al sarurilor din sange (in special concentratii scazute ale potasiului sau magneziului din sange), aveti un ritm cardiac lent (numit „bradicardie”), aveti inima slabita (insuficienta cardiaca), aveti istoric de atac de cord (infarct miocardic), sunteti femeie sau varstnic sau luati alte medicamente care determina modificari anormale ale ECG (vezi punctul „Utilizarea altor medicamente”);
 • daca aveti probleme cu rinichii sau cu ficatul;
 • daca aveti risc de convulsii (de exemplu cand utilizati concomitent fenbufen, alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau teofilina, vezi punctul „Utilizarea altor medicamente”);
 • daca aveti diabet zaharat si utilizati, de exemplu, glibenclamida sau insulina;
 • daca aveti tendinita (boala de tendon) dureroasa;
 • daca aveti istoric de reactii de reactii adverse severe la chinolone;
 • daca aveti sau ati avut vreodata orice afectiune psihica;
 • daca v-ati nascut cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza;
 • daca aveti miastenia gravis (o boala in care apare slabiciune musculara foarte accentuata)

 

In timpul tratamentului cu Ofloxin 200 mg nu trebuie sa va expuneti la lumina solara puternic daca nu este necesar si trebuie sa evitati razele ultraviolete UV (lampi UV, solar), deoarece acestea pot determina reactii de hipersensibilitate la nivelul pielii si unghiilor.

In timpul tratamentului nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

In mod particular spuneti medicului dumneavoastra daca luati:

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati alte medicamente care pot afecta ritmul inimii dumneavoastra: medicamente care apartin clasei de medicamente numite „antiaritmice” (de exemplu chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalol, dofetilida, ibutilida), antidepresive triciclice, unele antibiotice (care apartin clasei macrolide), unele antipsihotice.

Administrarea concomitenta de antiacide si medicamente care contin magneziu, aluminiu, fier sau zinc poate reduce absorbtia Ofloxin 200 mg. Ca urmare, Ofloxin 200 mg trebuie administrat cu 2 ore inaintea administrarii sau dupa administrarea unor astfel de medicamente.

Utilizarea concomitenta a ofloxacinei cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (utilizate pentru tratamentul afectiunilor reumatice si inflamatorii) sau teofilina poate creste riscul de aparitie a convulsiilor.

Cand este administrat concomitent cu medicamente utilizate pentru a subtia sangele (de exemplu warfarina), este important sa se urmareasca timpul de protrombina si alte teste de coagulare a sangelui.

Ofloxacina poate afecta concentratiile zaharului din sange si, ca urmare, daca sunteti tratati cu antidiabetice trebuie sa fiti supravegheati cu atentie.

Administrarea  concomitenta de ofloxacina si probenecid, furosemid, metotrexat sau alte medicamente care sunt eliminate prin rinichi, poate determina accentuarea reciproca a efectelor.

Daca medicul dumneavoastra va prescrie alte medicamente va rugam sa ii spuneti ca luati Ofloxin 200 mg.

Ofloxin 200 mg impreuna cu alimente si bauturi

Ofloxin 200 mg poate fi utilizat cu sau fara alimente si trebuie inghitit cu un lichid. Nu consumati alcool etilic in timpul tratamentului cu Ofloxin 200 mg.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu luati Ofloxin 200 mg daca sunteti gravida sau alaptati. Ofloxacina poate avea efecte daunatoare asupra cresterii si dezvoltarii copilului dumneavoastra.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ofloxin 200 mg poate avea reactii adverse precum ameteli, somnolenta sau tulburari de vedere. Daca prezentati astfel de manifestari nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

INFORMATII importante privind unele componente ale Ofloxin 200 mg

Ofloxin 200 mg contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUATI OFLOXIN 200 MG

Luati intotdeauna Ofloxin 200 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze

Medicul va stabili doza dumneavoastra in functie de tipul si severitatea infectiei.

Adulti

Doza zilnica uzuala este de 200 – 800 mg ofloxacina (2-4 comprimate Ofloxin 200 mg), in functie de tipul si localizarea infectiei:

 • infectii ale tractului urinar si rinichiului: 200 – 800 mg pe zi;
 • infectii respiratorii: 400 – 800 mg pe zi;
 • infectii ale organelor genitale: 400 mg pe zi;
 • gonoree – 400 mg in priza unica zilnica;
 • infectii cutanate si ale partilor moi: 400-800 mg pe zi.

 

Insuficienta renala si insuficienta hepatica

Medicul dumneavoastra ar putea reduce doza zilnica recomandata.

Copii si adolescenti

Acest medicament nu va fi administrat copiilor si adolescentilor cu varsta mai mica de 18 ani.

Teste urinare

Ofloxacina poate modifica rezultatele unor teste urinare. Va rugam sa spuneti medicului sau personalului medical ca luati tratament cu Ofloxin 200 mg inainte de recoltarea probelor.

Daca ati luat mai mult Ofloxin 200 mg decat trebuie

Daca ati luat mai multe comprimate decat ar trebui, sau daca un copil inghite din greseala unul sau mai multe comprimate filmate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau unitatii de primiri urgente a celui mai apropiat spital si luati cu dumneavoastra ambalajul medicamentului.

Daca ati uitat sa luati Ofloxin 200 mg

Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o imediat ce va amintiti si apoi continuati administrarea asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Cu toate acestea, daca este aproape momentul administrarii urmatoarei doze, sariti peste doza uitata.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Ofloxin 200 mg

Nu intrerupeti administrarea Ofloxin 200 mg chiar daca va simtiti bine. Daca intrerupeti tratamentul mai devreme decat ar trebui, infectia dumneavoastra se poate agrava din nou.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Ofloxin 200 mg poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Intrerupeti administrarea Ofloxin 200 mg comprimate filmate si adresati-va imediat unui medic daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave:

 • o reactie anafilactica generalizata (semnele includ stare de rau sau slabiciune, colaps sau stare de inconstienta aparuta ca urmare a scaderii tensiunii arteriale cu semne de colaps circulator, dificultati la respiratie, umflare, varsaturi, diaree, ritm de bataie a inimii anormal de  rapid, respiratii anormal de rapide, furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, culoare albastruie a mainilor si picioarelor, transpiratii reci). Frecventa de aparitie este rara;
 • neuropatie (senzatie de amorteala trecatoare, furnicaturi si intepaturi, sensibilitate crescuta la atingere, slabiciune a muschilor, tremuraturi etc.). Frecventa de aparitie este foarte rara;
 • diaree severa care poate contine sange, febra si durere la nivelul stomacului. Frecventa de aparitie este foarte rara.
 • aparitia brusca de reactii de hipersensibilitate severe incluzand febra, formare de vezicule si descuamarea pielii (necroliza epidermica toxica). Frecventa de aparitie este foarte rara;
 • agranuclocitoza (o tulburare severa rara a sangelui insotita de febra, durere severa in gat, ulcere la nivelul gurii). Frecventa de aparite este necunoscuta.

 

In timpul utilizarii Ofloxin 200 mg pot sa apara urmatoarele reactii adverse, acestea fiind clasificate in functie de frecventa de aparitie:

 • o reactie anafilactica generalizata (stare de rau sau slabiciune, colaps sau stare de inconstienta aparuta ca urmare a scaderii tensiunii arteriale cu semne de colaps circulator, dificultati la respiratie, umflare, varsaturi, diaree, ritm de bataie a inimii anormal de rapid, respiratii anormal de rapide, furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, transpiratii reci), umflarea pielii;
 • absenta poftei de mancare;
 • tulburari psihotice (de exemplu halucinatii - vederea, simtirea sau auzirea unor unor lucruri care nu sunt prezente), teama fara motiv, confuzie, cosmaruri, depresie;
 • somnolenta, furnicaturi si amorteala intr-o zona a corpului, modificari ale simtului gustului, modificari ale mirosului;
 • modificari ale vederii;
 • cresterea ritmului de bataie a inimii;
 • tensiune arteriala scazuta;
 • dificultati la respiratie, respiratie suieratoare;
 • inflamatii ale intestinului subtire sau gros, uneori cu eliminarea de sange in scaun;
 • valori crescute ale enzimelor ficatului, bilirubinei si creatininei evidentiate prin  analize ale sangelui;
 • bufeuri, urticarie, transpiratie neobisnuit de abundenta, eruptie cu vezicule pe piele;
 • tendinita (umflare a tendoanelor).

 

Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 utilizatori)

 • scaderea numarului de globule rosii, globule albe si trombocite din sange, cresterea numarului de eozinofile (un tip de celule albe ale sangelui);
 • soc;
 • neuropatie (senzatie de amorteala trecatoare, furnicaturi si intepaturi, sensibilitate crescuta la atingere, slabiciune a muschilor, tremuraturi etc.), crampe musculare, dificultati in controlarea muschilor, convulsii;
 • tiuit in urechi, pierderea auzului;
 • diaree  severa  care  poate  contine  sange,  febra  si  durere  la  nivelul  stomacului  provocate  de Clostridium difficile;
 • icter;
 • eruptie de culoare rosie, pete neregulate de culoare rosie la nivelul pielii (purpura), sensibilitate anormala la lumina, vasculita (inflamatie a vaselor de sange);
 • aparitia brusca a unei reactii severe (hipersensibilitate) insotita de febra si formarea de vezicule si descuamare a pielii (necroliza epidermica toxica);
 • durere la nivelul muschilor, durere la nivelul articulatiilor, ruptura de tendon;
 • insuficienta renala acuta (probleme cu rinichii aparute de scurt timp).

 

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):

 • agranuclocitoza (o tulburare severa rara a sangelui insotita de febra, durere severa in gat, ulcere la nivelul gurii), tulburari ale functiei maduvei rosii a oaselor;
 • scadere a  concentratiilor de  zahar din sange (hipoglicemie) la  pacienti cu  diabet  zaharat  in tratament cu medicamente administrate oral sau cu insulina;
 • tulburari psihice si depresie, insotite de comportament care pune viata in pericol, incluzand ganduri si comportament de sinucidere;
 • ritm de bataie a inimii anormal de rapid, ritm de bataie a inimii neregulat care pune viata in pericol, modificare a ritmului de bataie a inimii (numita „prelungirea intervalului QT”, observat pe ECG – inregistrarea activitatii electrice a inimii);
 • pneumonie alergica, dificultati severe la respiratie;
 • inflamatia ficatului (icter, durere de stomac, febra);
 • eruptii inflamatorii severe la nivelul pielii si mucoaselor;
 • leziuni ale muschilor, slabiciune a muschilor, ruptura a muschilor;
 • inflamatie a rinichilor;
 • porfirie (o tulburare a anumitor enzime cu rol in sinteza hemoglobinei).

 

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA OFLOXIN 200 MG

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Ofloxin 200 mg dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Ofloxin 200 mg

Substanta activa este ofloxacina. Fiecare comprimat filmat contine 200 mg ofloxacina. Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona 25, crospovidona, poloxamer 188, stearat de magneziu, talc, hidroxipropilmetilceluloza 2910/5, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171).

Cum arata Ofloxin 200 mg si continutul ambalajului

Comprimate filmate, rotunde, biconvexe, albe sau aproape albe, cu o linie mediana pe o fata si stantate cu „200” pe cealalta fata.

Cutie cu un blister PVC/Al a cate 10 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

ZENTIVA k.s., U Kabelovny 130, Dolní M?cholupy, 102 37 Praga 10, Republica Ceha

Pentru orice INFORMATII despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

 • Tel.: + 40 21 317 31 36
 • Fax: + 40 21 317 31 34

 

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2013.

Inapoi la prospecte Mergeti la produs