Menopur 75UI x 10fiole

Prospect Menopur 75UI x 10fiole

Mergeti la produs

Menopur pulbere si solvent pentru solutie injectabila
Menotropin

Compozitie

Un flacon cu pulbere pentru solutie injectabila contine menotropin HP 75 UI FSH + 75 UI LH si excipienti: lactoza monohidrat, polisorbat 20, hidroxid de sodiu, acid clorhidric.
Un flacon cu solvent pentru solutie injectabila contine: clorura de sodiu, acid clorhidric diluat 10%,
apa pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutica

Hormoni sexuali si modulatorii sistemului genital, gonadotropine si alte stimulante ale ovulatiei, gonadotrofine.Indicatii terapeutice

Menopur este indicat in tratamentul infertilitatii, in urmatoarele situatii clinice:

- Anovulatie, inclusiv boala ovariana polichistica (PCOD), la femeile care nu au prezentat raspuns la
tratamentul cu clomifen citrat.

- Hiperstimulare ovariana controlata pentru inducerea cresterii foliculare multiple in tehnicile de reproducere asistata (ART) (de exemplu fertilizare in vitro/embriotransfer (FIV/ET), transfer de gameti intrafalopian (GIFT) si injectare intracitoplasmatica spermatozoidiana (IICS).

Contraindicatii

Menopur este contraindicat in caz de:
-    hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare din excipienti (vezi pct. 6.1);
-    tumori hipofizare sau hipotalamice;
-    carcinom ovarian, uterin sau mamar;
-    sarcina si alaptare;
-    hemoragii genitale de etiologie necunoscuta;
-    chisturi ovariene sau hipertrofii ovariene de alta etiologie decat ovar polichistic.
In urmatoarele situatii tratamentul cu Menopur nu trebuie administrat, deoarece nu se poate obtine un raspuns efectiv:
-    insuficienta ovariana primara;
-    malformatii ale organelor sexuale incompatibile cu sarcina;
-    fibroame uterine incompatibile cu sarcina.

Precautii

Menopur este o gonadotropina cu potenta mare ce poate determina reactii adverse usoare pana la severe si
trebuie utilizat numai de medicii cu experienta in tratamentul infertilitatii.
Terapia cu gonadotrofine necesita monitorizare medicala si monitorizare a raspunsului ovarian numai prin ecografie sau, de preferat, completata cu masurarea valorii serice a estradiolului. Exista mari variatii
 
individuale in raspunsul la tratamentul cu menotropin unii pacienti avand un raspuns slab. Pentru
atingerea obiectivelor tratamentului se utilizeaza cele mai mici doze eficace. Prima injectie cu Menopur se face sub directa supraveghere a medicului.
Inainte de inceperea tratamentului, cuplurile infertile trebuie investigate, daca este cazul, si evaluate eventualele contraindicatii ale sarcinii. Pacientele trebuie evaluate pentru depistarea hipotiroidismului,
insuficientei adreno-corticale, hiperprolactinemiei, a tumorilor hipofizare sau hipotalamice si se trateaza
afectiunile depistate.

Pacientele aflate in tratament pentru stimulare sau maturare foliculara fie in cadrul unui tratament pentru infertilitate anovulatorie, fie in vederea ART pot dezvolta hipertrofie ovariana sau sindrom de hiperstimulare. Se stabileste o dozare si un regim de administrare a Menopur si se monitorizeaza atent terapia, astfel incat, sa se minimalizeze incidenta acestor evenimente. Interpretarea indicilor de crestere si maturare foliculara se face de catre un medic cu experienta in interpretarea testelor relevante.

Sindromul de hiperstimulare ovariana (SHSO)
SHSO este un eveniment medical diferit de hipertrofia ovariana necomplicata. SHSO poate prezenta
grade diferite de severitate. SHSO se manifesta prin: marire de volum a ovarelor, concentratii plasmatice
crescute de steroizi sexuali, cresterea permeabilitatii vasculare care duce la acumulare de lichid in peritoneu, pleura si rar in pericard.
In cazurile severe de SHSO se observa urmatoarele simptome: dureri abdominale, distensie abdominala,
hipertrofie severa ovariana, crestere in greutate, dispnee, oligurie si simptome gastro-intestinale, cum ar
fi greata, varsaturi si diaree. Evaluarea clinica releva hipovolemie, hemoconcentratie, dezechilibre hidro- electrolitice, ascita, hemoperitoneu, pleurezie, hidrotorax, detresa pulmonara acuta si evenimente trombo-
embolice.
Raspunsul ovarian excesiv la tratamentul gonadotrofinic determina SHSO numai daca se administreaza
hCG ca trigger al ovulatiei. De aceea, in caz de hiperstimulare ovariana este prudent sa nu se administreze hCG si se recomanda pacientei sa nu intretina raporturi sexuale (sau acestea sa fie protejate) pentru cel putin 4 zile. SHSO se poate dezvolta rapid (de la 24 ore pana la cateva zile) devenind un eveniment medical grav, de aceea, pacientele trebuie urmarite cel putin 2 saptamani dupa administrarea hCG. Dozarea, regimul de administrare si monitorizarea atenta a terapiei cu Menopur minimalizeaza incidenta hiperstimularii ovariene si a sarcinii multiple (vezi pct.4.2 si 4.8). In ART, aspirarea foliculilor inaintea ovulatiei reduce aparitia hiperstimularii.
SHSO poate fi sever si prelungit daca apare sarcina. Cel mai adesea, SHSO apare dupa ce tratamentul hormonal a fost intrerupt si atinge maximul la 7-10 zile dupa tratament. De obicei SHSO dispare spontan la aparitia menstruatiei.
Daca se instaleaza SHSO sever, se opreste tratamentul gonadotrofinic (daca e in curs). Pacienta se
spitalizeaza si se incepe tratamentul specific pentru SHSO.
Acest sindrom are incidenta crescuta la pacientele cu boala polichistica ovariana.

Sarcina multipla
Sarcina multipla creste riscul de reactii adverse materne si perinatale.

La pacientele care urmeaza tratament cu gonadotrofine pentru inducerea ovulatiei, incidenta sarcinilor multiple este crescuta in comparatie cu conceptia pe cale naturala.  Majoritatea conceptiilor multiple sunt sarcini gemelare. Pentru micsorarea riscului de sarcina multipla, se recomanda monitorizarea atenta a raspunsului ovarian.

La pacientele aflate sub ART riscul sarcinii multiple este legat de numarul de embrioni implantati, calitatea lor si varsta pacientei.
Pacientele trebuie informate de riscul sarcinii multiple inainte de initierea tratamentului.

Pierderea sarcinii
Incidenta pierderii sarcinii este mai crescuta la pacientele aflate in tratament de stimulare foliculara pentru
ART decat in populatia normala.

Sarcina ectopica
 
Femeile cu istoric de afectiuni tubare au un risc mai mare de sarcina ectopica atat in cazul unei sarcini normale cat si al unei sarcini obtinute prin tratament de fertilitate. Prevalenta sarcinii ectopice dupa FIV este de 2-5% comparativ cu 1-1,5% in populatia generala.

Neoplasme ale sistemului reproducator
Au fost raportate cazuri de neoplasm ovarian sau alte neoplasme ale sistemului de reproducere, maligne sau benigne, la femeile care au urmat multiple scheme de tratament pentru infertilitate. Nu este clar stabilit daca tratamentul cu gonadotrofine creste riscul de tumori la femeile infertile.

Malformatii congenitale
Prevalenta malformatiilor congenitale dupa ART pot fi putin mai multe decat in cazul conceptiei
spontane. Acestea se datoresc caracteristicilor parentale (varsta mamei, caracteristicile spermei) si sarcinii multiple.

Evenimente tromboembolice
La femeile cu factori de risc cunoscuti pentru tromboembolism, cum ar fi antecedente personale si heredocolaterale de tromboembolism, obezitate severa (indicele de masa corporala > 30 kg/m2) sau trombofilie pot prezenta un risc crescut de efecte tromboembolice la nivel venos sau arterial, in timpul sau dupa incheierea tratamentului cu gonadotrofine. La aceste femei, se analizeaza raportul risc- beneficiu. Trebuie mentionat ca si sarcina creste riscul de tromboembolii.

Interactiuni

Nu se cunosc interactiuni ale Menopur cu alte medicamente la om.
Desi nu exista experienta clinica controlata se asteapta ca administrarea concomitenta a Menopur cu clomifen citrat sa stimuleze raspunsul ovarian. Cand se administreaza agonisti GnRH pentru
desensibilizare pituitara, este necesara o doza mai mare de Menopur pentru obtinerea unui raspuns
folicular adecvat.

Atentionari speciale

Sarcina si alaptarea
Menopur este contraindicat la femeile gravide sau care alapteaza.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Menopur este putin probabil sa influenteze abilitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Tratamentul cu Menopur trebuie initiat sub supravegherea unui medic cu experienta in tratamentul problemelor de infertilitate.

Metoda de administrare
Menopur se injecteaza subcutanat (s.c.) sau intramuscular (i.m.) dupa reconstituirea cu solventul furnizat. Pulberea trebuie reconstituita imediat inaintea utilizarii. Pentru evitarea injectarii unui volum mare de
solutie, maxim 3 fiole se pot dizolva in 1 ml solvent. Nu se agita puternic. Solutia nu trebuie utilizata daca nu este limpede sau contine particule in suspensie.

Dozaj
Regimul de dozaj descris mai jos e identic pentru administrare s.c. sau i.m.
Exista mari variatii individuale in raspunsul ovarian la gonadotropine exogene. In consecinta este imposibil de stabilit o schema uniforma de administrare. Dozajul trebuie ajustat individual in functie de raspunsul ovarian. Menopur se poate administra singur sau in asociere cu un agonist sau antagonist al hormonului stimulator de gonadotrofine (GnRH). Recomandarile privind dozele si durata tratamentului se pot modifica in functie de protocolul de tratament.
 
Hiperstimulare ovariana controlata pentru inducerea cresterii foliculare multiple in tehnicile reproductive asistate (ART):
Conform studiilor clinice cu Menopur care au implicat inhibitia cu agonisti GnRH, terapia cu Menopur
se incepe la 2 saptamani dupa initierea terapiei cu agonisti GnRH. Doza initiala recomandata este de
150-225 UI/zi cel putin primele 5 zile de tratament. Pe baza monitorizarii clinice (inclusiv numai ecografie ovariana sau, de preferat, asociata cu masurarea valorii estradiolului) dozele urmatoare se
ajusteaza in functie de raspunsul individual, dar nu cu mai mult de 150 UI/ajustare. Doza maxima zilnica
nu trebuie sa depaseasca 450 UI zilnic si in majoritatea cazurilor tratamentul nu se recomanda mai mult de 12 zile.
In protocoalele fara agonisti GnRH, terapia cu Menopur se incepe in ziua 2-3 a ciclului menstrual. Se
recomanda dozarea si regimul ca si in protocoalele cu agonisti GnRH.
Cand s-a obtinut un numar suficient de foliculi se face o injectare unica de pana la 10000 UI hCG pentru
a induce maturarea foliculilor in vederea extragerii ovocitelor. Pacientele trebuie urmarite indeaproape cel putin 2 saptamani de la injectarea hCG. Daca raspunsul la Menopur este semnificativ se intrerupe
tratamentul si administrarea hCG (vezi pct.4.4), iar pacienta trebuie sa utilizeze o metoda contraceptiva
tip bariera sau sa evite raporturile sexuale pana inceperea urmatoarei perioade de sangerare menstruala.

Copii
Nu este recomandat copiilor.

Varstnici
Nu este recomandat varstnicilor.

Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse raportate in timpul tratamentului cu MENOPUR in studiile clinice sunt durere abdominala, cefalee, reactii la locul injectarii si durere la locul injectarii, cu o rata de incidenta de pana la 10%. Tabelul de mai jos prezinta principalele reactii adverse la femeile tratate cu MENOPUR in studiile clinice, distribuite in functie de clasificarea pe organe, aparate si sisteme (SOC) si de frecventa.

Clasificare pe organe, aparate si sisteme    Frecvente
(> 1/100 si < 1/10)
Tulburari gastrointestinale    Durere abdominala, greata,
distensie abdominala
Tulburari generale si la nivelul
locului de administrare    Reactie la locul injectarii
Durere la locul injectarii
Tulburari ale sistemului nervos    Cefalee
Tulburari ale aparatului genital    Sindrom de hiperstimulare
ovariana (SHSO), Durere pelvina

Simptome gastrointestinale asociate cu sindromul SHSO, cum ar fi distensie si disconfort abdominal, greata, varsaturi si diaree, au fost raportate in urma tratamentului cu MENOPUR in studiile clinice. Ca si complicatii rare ale sindromului SHSO, s-ar putea produce efecte tromboembolice venoase si torsiune ovariana.

Cazuri foarte rare de reactii alergice, localizate sau generalizate, inclusiv reactie anafilactica, au fost raportate dupa injectarea MENOPUR.

Supradozaj

Efectele supradozajului sunt necunoscute, desi cel mai asteptat efect este sindromul de hiperstimulare ovariana (vezi pct. 4.4).
 
Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la
ultima zi a lunii respective.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor
ajuta la protejarea mediului.Ambalaj

Cutie cu 10 flacoane din sticla incolora cu pulbere si 10 fiole din sticla incolora a 1 ml solvent.

Fabricant

Ferring GmbH
Wittland 11, D-24109, Kiel, Germania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

FERRING GmbH
Wittland 11, D-24109 Kiel, Germania

Data ultimei verificari a prospectului

Decembrie 2011
 

Mergeti la produs Inapoi la prospecte