Timonil 300 Retard x 50 compr.ret.

Prospect Timonil 300 Retard x 50 compr.ret.

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

-                 Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

-                 Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

-                 Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

-                 Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului

 

In  acest  prospect  gasiti:

1.              Ce este Timonil retard si pentru ce se utilizeaza

2.              Inainte sa utilizati Timonil retard

3.              Cum sa utilizati Timonil retard

4.              Reactii adverse posibile

5.              Cum se pastreaza Timonil retard

6.              Informatii suplimentare

 

1.              Ce este Timonil retard si pentru ce se utilizeaza

Timonil retard apartine unui grup de medicamente numite antiepileptice (medicamente pentru convulsii). Datorita modului de actiune poate fi utilizat si pentru alte boli.

Timonil retard este utilizat pentru a trata anumite tipuri de convulsii (epilepsie).

De asemenea este utilizat pentru a trata unele afectiuni neurologice cum ar fi:

-                 afectiuni dureroase ale fetei denumite „nevralgie de trigemen”,

-                 afectiuni dureroase ale gatului denumite „nevralgie glosofaringiana”,

-                 dureri aparute in diabetul zaharat (neuropatia diabetica dureroasa),

Mai mult, este utilizat pentru a trata anumite afectiuni psihice (crize maniacale din cadrul tulburarilor afective bipolare si anumite tipuri de depresie) si in sindromul de sevraj alcoolic.

Nu trebuie utilizat pentru nevralgii sau dureri obisnuite.

Epilepsia este o afectiune caracterizata prin una sau mai multe convulsii (crize). Convulsiile apar cand mesajele creierului catre muschi nu sunt transmise corect in corp, de-a lungul nervilor.

Timonil retard ajuta la controlul transmiterii acestor mesaje.

De asemenea, Timonil retard regleaza functiile nervilor in cadrul celorlalte boli amintite anterior.

 

2.              Inainte sa utilizati Timonil retard

 

Puteti utiliza Timonil retard numai dupa o examinare medicala completa.

Rareori, in timpul tratamentului cu Timonil retard, pot surveni reactii adverse cutanate grave. Acest risc poate fi prevazut prin prelevarea unei probe de sange in cazul persoanelor de origine chineza si

Thai. Daca sunteti de aceasta origine, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua Timonil retard.

 

Nu utilizati Timonil retard

-                 daca sunteti alergic (hipersensibil) la carbamazepina sau la oricare dintre celelalte componente ale Timonil retard;

-                 daca sunteti alergic la anumite medicamente folosite in tratamentul depresiei (antidepresive triciclice);

-                 daca aveti o boala cardiaca severa (bloc atrioventricular);

-                 daca ati avut in trecut o afectiune sanguina grava;

-                 daca  aveti  o  tulburare  in  producerea  porfirinei,  un  pigment  important  pentru  functionarea ficatului si formarea sangelui (denumita „porfirie hepatica”);

-                 daca  utilizati  alte  medicamente  care  apartin  unui  grup  anume  de  antidepresive  denumite inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO);

-                 daca pacientul este un copil mai mic de 6 ani.

 

Daca vi se aplica oricare din aceste cazuri, informati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Timonil retard. Daca dumneavoastra credeti ca puteti fi alergic, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Timonil retard

-                 daca aveti boli ale sangelui (inclusiv cele produse de alte medicamente);

-                 daca ati avut vreodata o sensibilitate neobisnuita (eruptie cutanata sau alte semne de alergie) la oxcarbazepina sau fenitoina sau la oricare alt medicament. Este important sa stiti ca daca sunteti alergic la carbamazepina sunt sanse de aproximativ 1 la 3-4 (25-30 %) sa aveti de asemenea o reactie alergica la oxcarbazepina.

-                 daca aveti sau ati avut in trecut boli ale inimii, ficatului sau rinichilor;

-                 daca aveti presiune crescuta la nivelul ochiului (glaucom);

-                 daca vi s-a spus de catre medicul dumneavoastra ca suferiti de o afectiune mentala denumita psihoza, care poate fi insotita de confuzie sau agitatie;

-                 daca suferiti de un tip de epilepsie in care aveti convulsii mixte care includ absente;

-                 daca sunteti o femeie care utilizeaza contraceptie hormonala (medicamente pentru controlul sarcinii). Timonil retard face ineficiente contraceptivele. Astfel, trebuie sa utilizati o metoda de contraceptie non-hormonala diferita sau suplimentara in timpul utilizarii Timonil retard. Acest lucru va poate ajuta sa preveniti o sarcina nedorita. Informati imediat medicul dumneavoastra daca aveti sangerari vaginale neregulate sau va apar pete. Daca aveti intrebari suplimentare despre acestea, intrebati medicul dumneavoastra sau personalul sanitar.

Daca vi se aplica oricare din aceste cazuri, informati-l pe medicul dumneavoastra.

Daca apar semne precum reactii alergice, febra, umflarea ganglionilor limfatici, dureri in gat, eruptie pe piele, aparitia de vezicule pe piele sau mucoase, aparitia cu usurinta a vanatailor sau a unor mici pete de sange pe piele (petesii, purpura), informati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital (vezi Reactii adverse posibile).

La utilizarea Timonil retard s-au raportat eruptii pe piele, care pot pune viata in pericol (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica) si care apar initial la nivelul trunchiului ca pete rosii in tinta sau circulare, adesea cu vezicula centrala.

Alte semne de urmarit includ ulceratii la nivelul gurii, gatului, nasului, organelor genitale si conjunctivita (ochi rosii si umflati).

Aceste eruptii pe piele care pot pune viata in pericol, sunt adesea insotite de simptome asemanatoare gripei. Eruptia poate progresa catre extinderea veziculelor sau descuamarea pielii.

Cel mai mare risc de aparitie a reactiilor cutanate grave se inregistreaza in primele saptamani de tratament.

Daca manifestati sindromul Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica in cursul tratamentului cu Timonil retard nu trebuie sa reluati tratamentul cu Timonil retard niciodata.

Daca a aparut eruptia sau aceste semne pe piele, adresati-va de urgenta unui medic si informati-l ca luati acest medicament.

Aceste reactii adverse severe pot fi mai frecvente la persoanele din unele tari asiatice. Riscul existent la pacientii de origine chineza Han si Thai poate fi previzionat prin testarea unei mostre de sange de la acesti pacienti. Medicul dumneavoastra trebuie sa fie cel care sa va sfatuiasca daca este necesar sa faceti un test de sange inainte de a lua carbamazepina.

Daca prezentati o crestere a numarului de convulsii, informati-l imediat pe medicul dumneavoastra. Daca observati simptome care sugereaza hepatita cum sunt icter  (ingalbenirea pielii si a albului ochilor), spuneti-i imediat medicului dumneavoastra.

Tratamentul cu Timonil retard impune controlul regulat al analizelor de sange si al testelor functionale de ficat si rinichi, efectuate de catre medicul dumneavoastra. Este important sa participati la aceste controale.

Inaintea oricarei interventii chirurgicale, incluzand tratamentul stomatologic sau de urgenta, informati- l pe medicul care va supravegheaza ca faceti tratament cu Timonil retard.

Nu intrerupeti tratamentul cu Timonil retard fara a va adresa mai intai medicului.

Pentru a preveni inrautatirea brusca a crizelor, nu intrerupeti brusc tratamentul dumneavoastra.

La un numar mic de pacienti tratati cu medicamente antiepileptice precum carbamazepina s-a constatat aparitia unor ganduri de auto-vatamare sau de sinucidere. In cazul in care va apar astfel de ganduri, contactati-va imediat medicul, indiferent de moment.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala sau medicamente pe baza de plante.

Este foarte important pentru Timonil retard, deoarece multe alte medicamente interactioneaza cu el. Este posibil sa aveti nevoie de o modificare a dozei sau cateodata sa intrerupeti unul dintre medicamente.

Spuneti-i  medicului  dumneavoastra  ca  luati  sau  ati  luat  oricare  dintre  urmatoarele  medicamente deoarece acestea pot interactiona cu Timonil retard:

-                 inhibitori de monoaminoxidaza (un tratament pentru depresie sau boala Parkinson si depresie).

Inaintea inceperii tratamentului cu carbamazepina, orice terapie cu inhibitori de monoaminoxidaza trebuie intrerupta cu cel putin doua saptamani mai devreme.

-                 alte medicamente pentru epilepsie: primidona, progabida, acid valproic, valnoctamida, valpromida, felbamat, metsuximida, fenobarbital, fensuximida, fenitoina, fosfenitoina, clonazepam, oxcarbazepina, stiripentol, vigabatrina, clobazam, etosuximida, lamotrigina,

tiagabina, topiramat, zonisamida, levetiracetam, acetatul de eslicarbazepina;

-                 anumite medicamente pentru durere: dextropropoxifen, ibuprofen, paracetamol, fenazona, tramadol;

-                 medicamente  folosite  in  tratamentul  dependentei  de  opioide  si  ca  medicamente  impotriva durerii: buprenorfina, metadona;

-                 anumite antibiotice: doxiciclina, antibiotice din clasa macrolidelor, de ex., eritromicina, troleandomicina, josamicina, claritromicina;

-                 anumite medicamente folosite in tratamentul depresiei: fluoxetina, fluvoxamina, paroxetina, nefazodona, trazodona, viloxazina, bupropiona, citalopram, trazodon, mianserin, sertralina, antidepresive triciclice, de ex., imipramina, amitriptilina, nortriptilina, clomipramina, desipramina;

-                 medicamente pentru infectii fungice: din clasa azolilor, de ex., itraconazol, ketoconazol, fluconazol, voriconazol;

-                 antihistaminice: loratadina, terfenadina;

-                 medicamente care trateaza afectiunile mentale: clozapina, loxapina, olanzapina, quetiapina, haloperidol, bromperidol, tioridazina, risperidona, ziprasidona, aripiprazol;

-                 medicamente folosite in tratamentul infectiei HIV (inhibitori de proteaza), de ex., ritonavir, indinavir, saquinavir;

-                 medicamente folosite in hipertensiunea arteriala, ritm cardiac neregulat sau alte boli cardiace: diltiazem, verapamil, medicamente din grupul dihidropiridinei (de ex., felodipina, isradipina), digoxina;

-        medicamente folosite in tratamentul ulcerelor gastrice si arsurilor la stomac: cimetidina, omeprazol;

-        relaxante musculare: oxibutinina, dantrolena, pancuronium;

-                 medicamente care subtiaza sangele, de ex., ticlopidina, warfarina, fenprocumona, dicumarol acenocumarol;

-        diuretice (comprimate pentru eliminarea apei): acetazolamida, hidroclorotiazida, furosemida;

-                 medicamente folosite in terapia cancerului: cisplatin, doxorubicina, lapatinib, imatinib, toremifen;

-        medicamente folosite in terapia tuberculozei: izoniazida, rifampicina;

-        medicamente folosite in terapia astmului: teofilina, aminofilina;

-        medicamente folosite in terapia anxietatii: alprazolam, midazolam;

-                 corticosteroizi (cum ar fi “cortizonul” folosit in tratamentul inflamatiei, de ex., prednisolon, dexametazona)

-                 medicamente  folosite  in  menopauza  sau  in  tratamentul  bolilor  ginecologice,  de  ex.,  in endometrioza: danazol, gestrinona, tibolona;

-        medicamente folosite in chirurgia transplantului de organe: ciclosporina, everolimus;

-        nicotinamida (vitamina B3 suplimente; la adulti, numai in doze inalte);

-        mefloquina (medicamente antimalarice);

-        izotretinoin (utilizat in tratamentul acneei);

-        medicamente care contin sunatoare (hipericum perforatum, fitoterapic folosit in depresie);

-        praziquantel (medicament contra viermilor paraziti);

-        litiu (folosit in tratamentul maniei si al depresiei);

-        metoclopramid (folosit in tratamentul greturilor si varsaturilor);

-        levotiroxina (folosit in tulburari ale glandei tiroide);

-                 hormoni sexuali feminini (de exemplu, estrogen si progesteron) si, de asemenea, contraceptive hormonale (medicamente pentru controlul nasterilor). La femeile care utilizeaza contraceptive hormonale si Timonil retard pot apare neregularitati ale ciclului menstrual. Contraceptivele hormonale pot deveni mai putin eficiente si trebuie sa aveti in vedere utilizarea altor metode contraceptive.

 

Utilizarea Timonil retard impreuna cu alimente si bauturi

Nu consumati alcool etilic in timpul tratamentului cu Timonil retard.

Nu beti suc de grepfrut si nu mancati grepfrut, deoarece acest lucru poate creste efectul Timonil retard.

Alte sucuri, precum sucul de portocale sau de mar, nu au acest efect.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Trebuie sa discutati tratamentul epilepsiei cu medicul dumneavoastra cu mult timp inainte de a ramane gravida. Daca in timp ce luati Timonil retard ramaneti gravida, trebuie sa ii comunicati acest fapt direct medicului.

Este important sa controlati convulsiile in timpul sarcini. Cu toate acestea, daca utilizati medicamente antiepileptice (medicamente pentru convulsii) in timpul sarcinii exista un risc posibil asupra copilului dumneavoastra. Medicul va discuta cu dumneavoastra riscul potential al utilizarii Timonil retard in timpul sarcinii.

Nu intrerupeti tratamentul cu Timonil retard inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra.

 

 Alaptarea

Informati-l pe medicul dumneavoastra daca alaptati. Substanta activa din Timonil retard se excreta in lapte.

Puteti alapta atat timp cat medicul dumneavoastra este de acord in cazul dumneavoastra si daca copilul este atent supravegheat pentru aparitia reactiilor adverse.

Cu toate acestea, daca apar reactii adverse, de exemplu copilul dumneavoastra devine foarte somnoros sau prezinta eruptii trecatoare pe piele, intrerupeti alaptatul si adresati-va medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Timonil retard va poate produce ameteli si somnolenta, in special la inceputul tratamentului sau la modificarea dozelor. Nu trebuie sa conduceti vehicule si sa folositi utilaje daca prezentati aceste manifestari sau va este afectata vederea.

 

3.         Cum sa utilizati Timonil retard

 

Utilizati intotdeauna Timonil retard exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Nu depasiti doza recomandata.

Asigurati-va ca utilizati acest medicament cu regularitate, exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Acest lucru va va ajuta sa obtineti cele mai bune rezultate si sa reduceti posibilitatea reactiilor adverse grave.

Nu utilizati doze suplimentare de Timonil retard, nu il administrati mai frecvent si nu il utilizati pentru o perioada mai lunga decat v-a spus medicul dumneavoastra.

Daca  utilizati  Timonil  retard,  nu intrerupeti  brusc administrarea  lui  fara  sa discutati  cu  medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va va spune daca si cand puteti opri administrarea acestui medicament (vezi Aveti grija deosebita cand utilizati Timonil retard).

La adulti, tratamentul epilepsiei incepe cu 100 pana la 200 mg o data sau de doua ori pe zi. Apoi, doza este crescuta treptat la 800 pana la 1200 mg pe zi (la unii pacienti poate fi nevoie de 1600 mg sau chiar 2000 mg pe zi), divizate in 2 pana la 3 prize.

La copii cu varste mai mari de 6 ani, tratamentul incepe cu 100 pana la 200 mg pe zi, iar doza de intretinere este de 400 pana la 600 mg pe zi.

Adolescentilor li se pot administra intre 600 si 1000 mg pe zi.

Pentru nevralgia de trigemen doza initiala recomandata este de 200 pana la 400 mg pe zi si este crescuta lent pana la disparitia durerii (de obicei 200 mg de 3 pana la 4 ori pe zi).

Pentru pacientii varstnici se recomanda o doza initiala mai mica, 100 mg de doua ori pe zi.

Pentru crizele maniacale si tratamentul de intretinere al tulburarilor afective bipolare doza uzuala recomandata este de 400 pana la 600 mg pe zi (intervalul dozelor: aproximativ de la 400 pana la 1600 mg pe zi).

Medicul dumneavoastra va va spune exact cate doze de Timonil retard trebuie sa utilizati pe zi.

Pentru neuropatia diabetica dureroasa doza uzuala recomandata este de 200 mg de 2 – 4 ori pe zi.

In sindromul de sevraj alcoolic doza uzuala recomandata este de 200 mg de 3 ori pe zi. In timpul primelor cateva zile doza poate fi crescuta (de exemplu la 400 mg de 3 ori pe zi).

Timonil retard este intotdeauna (exceptie posibila numai in prima zi) administrat in doze zilnice divizate, adica de 2 pana la 4 ori pe zi, in functie de starea dumneavoastra.

Dozele prescrise de catre medicul dumneavoastra pot fi diferite fata de cele prezentate mai sus.

In acest caz urmati instructiunile medicului dumneavoastra.

Luati Timonil retard in timpul, dupa sau intre mese. Inghititi comprimatele cu putin lichid (de exemplu un pahar cu apa).

Daca aveti impresia ca efectul Timonil retard este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicul dumneavoastra sau farmacistului.

Daca ati utilizat mai mult Timonil retard decat trebuie

Daca ati luat accidental prea multe comprimate, informati-l pe medicul dumneavoastra imediat. Este posibil sa aveti nevoie de ingrijire medicala.

Daca prezentati dificultati in respiratie, un puls rapid si neregulat, dezorientare, somnolenta, ameteli, pierderea cunostientei, lesin, tremuraturi, tulburari de vedere, vorbire si miscare, stare de rau si/sau varsaturi este posibil ca doza dumneavoastra sa fie prea mare.

Intrerupeti administrarea medicamentului si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca ati uitat sa utilizati Timonil retard

Daca uitati sa luati o doza, administrati-o cat mai curand posibil.

Cu toate acestea, daca este aproape timpul pentru urmatoarea doza, nu administrati doza uitata; doar reveniti la schema dumneavoastra obisnuita de utilizare.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate.

Este foarte important ca medicul dumneavoastra sa verifice periodic evolutia dumneavoastra.

Daca incetati sa utilizati Timonil retard

Nu intrerupeti tratamentul fara a va consulta inainte cu medicul, deoarece boala dumneavoastra se poate agrava.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.              REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Timonil retard poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Timonil retard poate avea reactii adverse la unele persoane. Acestea sunt de obicei usoare si apar mai frecvent la inceputul tratamentului si de regula dispar dupa cateva zile de tratament.

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:

 

Foarte frecvente:              care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:           care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente:       care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti

Rare:      care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti

Foarte rare:        care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti

Cu frecventa necunoscuta           care nu poate fi estimata din datele disponibile

 

Anumite  reactii  adverse pot fi grave.

Urmatoarele reactii adverse pot fi primele semne ale unor afectari grave a sangelui, ficatului, rinichilor sau a altor organe ale dumneavoastra si pot necesita urgent tratament medical.

Informati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau asigurati-va ca altcineva poate face acest lucru in locul dumneavoastra:

-                 daca aveti febra, dureri in gat, eruptii cutanate, ulceratii in gura, glande umflate sau va infectati mai usor (semne ale unui deficit de celule albe);

-                 daca sunteti obosit, aveti dureri de cap, scurtarea respiratiei cand efectuati exercitii, ameteala; sunteti palid, aveti infectii frecvente care produc febra, frisoane, dureri in gat sau ulceratii in gura; sangerati sau va invinetiti mai usor decat este normal, aveti sangerari nazale (deficit al tuturor celulelor din sange);

-                 daca aveti pete de culoare rosie, in special pe fata, insotite de oboseala, febra, greata, scaderea apetitului (semne ale lupusului eritematos sistemic);

-                 daca prezentati ingalbenirea partii albe a ochilor sau a pielii (semne de hepatita);

-                 daca aveti urina de culoare inchisa (semne de porfirie sau hepatita);

-                 daca aveti o scadere severa a cantitatii de urina eliminate datorita afectiunilor rinichilor sau aveti sange in urina;

-                 daca  aveti  dureri  severe  ale  partii  superioare  a  abdomenului,  varsaturi,  scaderea  apetitului alimentar (semne ale pancreatitei);

-                 daca  aveti  eruptii  cutanate,  inrosirea  pielii,  basici  la  nivelul  buzelor,  ochilor  sau  gurii, descuamarea pielii, insotita de febra, frisoane, dureri de cap, tuse, dureri ale partilor corpului (semne ale unor reactii cutanate grave);

-                 daca aveti umflaturi ale fetei, ochilor sau limbii, dificultati la inghitire, respiratie suieratoare, urticarie sau mancarimi generalizate, eruptii cutanate, febra, crampe abdominale, disconfort sau apasare la nivelul pieptului, dificultati in respiratie, pierderea cunostientei (semne ale edemului angioneurotic si ale reactiilor alergice severe);

-                 daca sunteti apatic, confuz, aveti spasme musculare sau o inrautatire semnificativa a convulsiilor (simptome care pot fi asociate concentratiilor scazute de sodiu din sange);

-                 daca aveti febra, greata, varsaturi, dureri de cap, gat intepenit si sensibilitate mare la lumina puternica (semne ale meningitei);

-                 daca aveti rigiditate musculara, febra mare, stare de constienta afectata, hipertensiune arteriala, salivare excesiva (semne ale sindromului neuroleptic malign);

-                 daca aveti puls neregulat, durere in piept;

-                 daca prezentati afectarea starii de cunostienta, lesin.

 

 Pot  aparea  urmatoarele reactii  adverse :

 

Foarte frecvente:

-                 scaderea numarului de celule albe din sange;

-                 ameteli, somnolenta, oboseala;

-                 incapacitatea coordonarii miscarilor;

-                 greata, varsaturi;

-                 cresterea valorilor serice ale anumitor enzime ale ficatului (gama-GT), de obicei nesemnificative;

-                 reactii alergice pe piele, cu sau fara febra, urticarie (posibil severa).

 

Frecvente:

-                 scaderea numarului de trombocite, cresterea anumitor celule albe din sange (eozinofilie);

-                 umflarea mainilor, talpilor si a picioarelor (edem), retentie de lichide, crestere in greutate;

-                 scaderea valorilor sodiului din sange si al valorii sarurilor din sange, insotite de durere de cap, stare de toropeala si varsaturi, confuzie si alte tulburari mintale;

-                 durere de cap, tulburari de vedere (de exemplu vedere dubla, vedere incetosata);

-                 uscaciunea gurii, pierderea apetitului alimentar;

-                 cresterea valorilor serice ale anumitor enzime din ficat sau oase (fosfataza alcalina).

 

Mai putin frecvente:

-                 miscari involuntare, cum sunt ticuri, tremuraturi, tremuraturi ale mainilor, miscari involuntare ale globilor oculari (nistagmus) sau alte tulburari de miscare (distonie);

-                 diaree, constipatie;

-                 cresterea valorilor serice ale anumitor enzime hepatice (transaminaze);

-                 inrosirea sau descuamarea pielii (dermatite exfoliative, eritrodermie);

-                 inflamatia vaselor de sange.

 

Rare:

-                 cresterea numarului de celule albe din sange (leucocitoza);

-                 marirea ganglionilor limfatici;

-                 valori serice mici ale acidului folic;

-                 reactii de hipersensibilitate intarziata (alergie) cu febra, eruptii cutanate, inflamatia vaselor de sange, marirea ganglionilor limfatici, dureri articulare, scaderea sau cresterea numarului de celule albe din sange, marirea de volum a ficatului si a splinei, teste functionale hepatice modificate, probleme in scurgerea bilei care pot aparea ca urmare a distrugerii /disparitieiductelor biliare din ficat. Aceste efecte pot influenta alte organe, cum sunt plamanii, rinichii, pancreasul, intestinul gros si inima.

-                 inflamatie grava a ficatului cu potential amenintator de viata, mai ales in timpul primelor luni de tratament;

-                 inflamatia hepatica (hepatita), ingalbenirea pielii si a ochilor (icter), probleme cu scurgerea bilei care pot avea drept urmare distrugerea/disparitia cailor biliare din ficat;

-                 halucinatii (acustice sau vizuale), depresie, tulburari ale apetitului alimentar (anorexie), neliniste, comportament agresiv, confuzie, somnolenta, vertij;

-                 miscari involuntare ale fetei (diskinezie orofaciala), ranjet sau miscari contorsionate (coreoatetoza);

-                 dificultati  de  vorbire  (vorbire  neclara  sau  prost  articulata),  tulburari  de  miscare  a  globilor oculari, o senzatie cutanata, cum ar fi arsura, intepatura, mancarimea sau furnicaturile, fara nici o cauza fizica aparenta (parestezie), functie nervoasa alterata cu simptome de durere, arsura, tulburari senzoriale (polineuropatie, neuropatie periferica), paralizie partiala (pareza), inflamatie nervoasa (nevrita periferica);

-                 tulburari in sistemul de conducere electrica a inimii, cresterea sau scaderea tensiunii arteriale;

-                 dureri la nivelul intestinului;

-                 o tulburare a sistemului imunitar care produce dureri articulare, eruptii cutanate, febra (lupus eritematos);

-                 o senzatie neplacuta care evoca dorinta de a se scarpina;

-                 slabiciune musculara.

 

Foarte rare:

-                 modificari in tabloul hematologic cu potential amenintator de viata, cum ar fi scaderea marcata a celulelor rosii (anemie aplastica, hemolitica sau megaloblastica) sau pentru toate tipurile de celule ale sangelui (pancitopenie), nedezvoltarea celulelor rosii sanguine (eritroblastopenie), lipsa grava a anumitor celule albe din sange (agranulocitoza);

-                 cresterea numarului de celule rosii sanguine imature (reticulocitoza);

-                 Foarte rar s-au raportat eruptii pe piele care pot pune viata in pericol (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica)- vezi punctul 2;

-                 afectiuni  cu  metabolism  alterat  al  pigmentului  rosu  din  sange  (porfirie  acuta  intermitenta, porfirie cutanea tarda, porfirie variegata);

-                 splina marita de volum;

-                 reactii alergice rapide, grave, inflamarea non-infectioasa a membranelor cerebrale (meningita aseptica) cu torsiuni sau contractii musculare (mioclonii) si modificari in numarul anumitor celule albe din sange (eozinofilie periferica), umflarea fetei, gurii, limbii sau a altor parti ale corpului, care poate cauza dificultati in respiratie (angioedem);

-                 cresterea nivelului de hormoni implicati in reglarea lactatiei (prolactina) care poate conduce la cresterea sanilor la barbati (ginecomastie) sau secretie lactata inadecvata (galactoree);

-                 metabolism osos perturbat cu scaderea calciului in sange, care poate conduce la inmuierea oaselor (osteomalacie);

-                 au fost raportate cazuri de tulburari osoase, incluzand osteopenie, osteoporoza (subtierea osului) si fracturi. Verificati impreuna cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati tratament medicamentos antiepileptic pe termen lung, aveti antecedente de osteoporoza sau luati steroizi;

-                 teste functionale tiroidiene anormale, de obicei nesemnificative;

-                 niveluri crescute de colesterol (inclusiv HDL-colesterol, trigliceride);

-                 nivel crescut de cortizol liber (un anumit hormon);

-                 activarea tulburarilor mentale (psihoza);

-                 alterari ale gustului;

-                 o afectiune denumita sindrom neuroleptic malign, caracterizat prin simptome precum tremurat si febra  mare,  transpiratii  extreme,  respiratie  si  batai  cardiace  rapide,  stare  de  constienta  si vigilenta diminuate;

-                 mancarime cu roseata si umflarea ochilor (conjunctivita), cataracta (opacitati ale cristalinului), presiune crescuta in ochi;

-                 tulburari de auz, de exemplu zgomote in urechi (tinitus), sensibilitate anormala la sunete, scaderea

auzului, modificari in perceptia sunetelor inalte;

-                 batai cardiace lente (bradicardie), batai cardiace neregulate, agravarea bolii coronariene preexistente, colaps circulator, insuficienta cardiaca, inflamarea venelor (tromboflebita), formare anormala a cheagurilor de sange (tromboembolie de exemplu embolie pulmonara);

-                 anumite tipuri de tulburari in sistemul de conducere electrica a inimii (bloc atrioventricular) cu lesin;

-                 reactie alergica la nivelul plamanilor cu febra, dificultati in respiratie si inflamatie a plamanilor (pneumonita, pneumonie), cicatrici si ingrosari la nivelul plamanilor (fibroza pulmonara);

-                 inflamatia limbii si a gurii (stomatita, gingivita, glosita), inflamatia pancreasului;

-                 anumite tipuri de inflamatie hepatica (hepatita granulomatoasa), insuficienta hepatica;

-                 sensibilitate crescuta a pielii la lumina soarelui (fotosensibilitate), mici zone de sangerare sub piele (purpura), inrosirea pielii cu edem si noduli (eritem multiform si nodos), modificari de pigmentare a pielii, acnee, caderea parului, transpiratie excesiva;

-                 cresterea excesiva a parului de pe fata si corp la femeie (hirsutism);

-                 dureri articulare sau musculare reversibile, crampe musculare;

-                 inflamatia rinichilor (nefrita interstitiala), insuficienta renala sau alte simptome urinare (urinare dureroasa, urinare frecventa anormala, productie redusa de urina, retentie urinara), cresterea valorilor ureei din sange (azotemie), cresterea proteinelor in urina, sange in urina;

-                 disfunctii sexuale cum sunt impotenta, libido redus, numar redus de spermatozoizi sau spermatozoizi cu mobilitate redusa;

-                 valori mici ale anticorpilor din sange (hipogamaglobulinemie).

 

Cu frecventa necunoscuta:

-                 cresterea numarului convulsiilor;

-                 pierderi de scurta durata ale constientei la inceperea tratamentului sau la cresterea dozei;

-                 agravarea simptomelor de scleroza multipla;

-                 pete depigmentate pe piele (vitiligo);

-                 valori mici ale vitaminei B12;

-                 valori mari ale unui anumit aminoacid (homocisteina);

-                 leziuni la nivelul ochilor (retinotoxicitate).

 

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.              Cum se pastreaza Timonil retard

 

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Timonil retard, dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.              INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Timonil retard

Timonil retard 150 mg

-                 Substanta activa este carbamazepina. Un comprimat cu eliberare prelungita contine carbamazepina 150 mg.

-                 Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, amidonoglicolat de sodiu, copolimer acid metacrilic - acrilatului de etil, copolimer de metacrilat de amoniu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, apa purificata

 

Timonil retard 300 mg

-                 Substanta activa este carbamazepina. Un comprimat cu eliberare prelungita contine carbamazepina 300 mg.

-                 Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, amidonoglicolat de sodiu, copolimer acid metacrilic - acrilatului de etil, copolimer de metacrilat de amoniu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, apa purificata

 

Timonil retard 600 mg

-                 Substanta activa este carbamazepina. Un comprimat cu eliberare prelungita contine carbamazepina 600 mg.

-                 Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, amidonoglicolat de sodiu, copolimer acid metacrilic - acrilatului de etil, copolimer de metacrilat de amoniu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, apa purificata

 

Cum arata Timonil retard si continutul ambalajului

 

Timonil retard 150 mg

Comprimate cu eliberare prelungita, rotunde, plate, de culoare alba, marcate cu litera "T 150" pe o fata si cu 2 linii perpendiculare care impart comprimatul in 4, pe cealalta fata; cu diametrul de 9 mm si inaltimea de 2,8 – 3,4 mm. Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in doze egale.

 

Timonil retard 300 mg

Comprimate cu eliberare prelungita, rotunde, plate, de culoare alba, marcate cu litera "T" pe o fata si cu 2 linii perpendiculare care impart comprimatul in 4, pe cealalta fata; cu diametrul de 11 mm si inaltimea de 3,6 – 4,4 mm. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

 

Timonil retard 600 mg

Comprimate cu eliberare prelungita, oblongi, de culoare alba, marcate cu "T" pe o parte si o linie mediana pe cealalta parte, cu diametrul de 18,8 x 9,2 mm si inaltimea de 6,2 – 7,2 mm. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

 

Este disponibil in cutii cu 5 blistere a cate 10 comprimate, respectiv in cutii cu 10 blistere a cate 10 comprimate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Desitin Arzneimittel GmbH

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

DESITIN PHARMA SRL

Acest prospect a fost aprobat in Februarie 2013

Mergeti la produs Inapoi la prospecte