Despre epilepsie si crizele de epilepsie la adulti si copii

Despre epilepsie si crizele de epilepsie la adulti si copii Despre epilepsie si crizele de epilepsie la adulti si copii

Ultima actualizare: 2 august 2021

epilepsia-la-adulti-si-copii

Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos central si se caracterizeaza prin activitatea anormala a creierului, aspect ce duce la aparitia crizelor de epilepsie, a convulsiilor si a unui comportament neobisnuit, uneori chiar cu pierderea constientei. Atat copiii, cat si adultii pot suferi de epilepsie, iar boala afecteaza in egala masura femeile si barbatii. Simptomele in crizele de epilepsie pot varia – unele persoane vor privi pur si simplu in gol cateva secunde, in timp ce altele vor avea spasme. Diagnosticul de epilepsie se stabileste in urma a cel putin doua crize neprovocate de factorii declansatori.

Crizele epileptice pot avea legatura cu o leziune cerebrala sau cu istoricul familial, insa uneori cauza este complet necunoscuta. Exista doua tipuri de crize epileptice – cele care afecteaza tot creierul sau cele care afecteaza doar o parte a creierului. Epilepsia nu poate fi vindecata, insa crizele pot fi controlate cu ajutorul tratamentului medicamentos, acesta fiind necesar pe termen lung. Dieta si odihna sunt de ajutor in gestionarea simptomelor epilepsiei.


Epilepsie – informatii generale

Epilepsia este o boala complexa, intens studiata de-a lungul timpului, cu implicatii sociale, psihologice si educationale. Cu cat epilepsia este diagnosticata mai repede, cu atat tratamentul va fi instituit din timp. Epilepsia si crizele de epilepsie trebuie gestionate de o echipa de specialisti, indiferent daca pacientii sunt copii sau adulti. Epilepsia este o boala cronica, a carei caracteristica este reprezentata de convulsiile recurente. Un pacient va fi diagnosticat cu epilepsie dupa doua crize care nu au fost provocate de anumiti factori, precum consumul de alcool, expunerea la lumina intensa, scaderea glicemiei etc.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Tonico Forte, supliment alimentar care sustine sistemul imunitar, combate oboseala fizica, sprijina buna functionare a sistemului nervos, reduce oboseala psihica, sprijina procesul de memorare. Are o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) si vitamina B12.

Crizele de epilepsie pot aparea la orice varsta, insa sunt mai dese la copii sau la adultii cu varsta de peste 60 de ani. Crizele epileptice pot afecta oamenii in moduri diferite, in functie de partea creierului care este implicata. Printre simptomele reprezentative pentru epilepsie, se numara tremorul incontrolabil, privirea pierduta, o senzatie de rigiditate la nivelul corpului, aparitia unei senzatii ciudate in stomac, miros sau gust neobisnuit, senzatie de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, colaps. Uneori, pacientul poate lesina pur si simplu, fara a-si mai aminti ce s-a intamplat. Epilepsia este rezultatul unei activitati electrice neobisnuite la nivelul creierului. Celulele creierului comunica intre ele prin emiterea unor semnale electrice, care urmeaza un anumit pattern (model). In epilepsie, aceste semnale electrice devin anormale si cauzeaza o furtuna electrica, ce produce convulsii.

Criza de epilepsie – sfaturi si recomandari

Criza de epilepsie poate pune viata in pericol.

  • In timpul crizei, pacientul poate cadea si se poate lovi.
  • Daca o criza de epilepsie survine in momentul in care o persoana inoata sau pur si simplu face baie, riscul de a se ineca este mai mare.
  • Persoanele cu epilepsie, care au permis de conducere, pot provoca involuntar accidente, din cauza faptului ca isi pot pierde controlul.
  • Crizele, convulsiile in timpul sarcinii pot afecta atat mama, cat si fatul, iar unele medicamente care se administreaza in epilepsie cresc riscul defectelor congenitale. Femeile insarcinate, care au epilepsie, trebuie urmarite pe tot parcursul acestei perioade.
  • Pacientii cu epilepsie se pot confrunta cu probleme de ordin psihologic, in special depresie, anxietate, ganduri si comportamente suicidare.
  • Epilepsia poate duce la complicatii, printre care status epilepticus – o criza de epilepsie cu durata de aproximativ 30 de minute, fara ca pacientul sa-si revina, riscul de deteriorare permanenta la nivelul creierului fiind crescut.
  • Decesul neasteptat poate sa apara din cauza problemelor respiratorii sau a celor de la nivelul inimii.

Pentru imbunatatirea memoriei, a circulatiei sangvine periferice si pentru refacerea structurii neuronale, farmacistii Catena recomanda Neurovert Forte. Acest supliment alimentar imbunatateste functia cognitiva si sustine functionarea normala a sistemului nervos. Contine citicolina si Bacopa monierri.

Astfel, se recomanda ca atat acasa, cat si pe strada, sa luati cateva masuri. Este indicat sa acoperiti colturile mobilei si sa incercati sa renuntati la piesele de mobilier cu sticla, astfel incat acestea sa nu se sparga in timpul vreunei crize de epilepsie. Se recomanda dusuri scurte in loc de bai lungi, si este indicat sa aveti detectoare de fum, in cazul in care uitati mancarea pe foc si survine o criza de epilepsie.

Daca va plimbati cu bicicleta, rolele sau faceti echitatie, ar fi recomandat sa purtati intotdeauna echipament de protectie si, in general, sa nu va aventurati atunci cand vine vorba de sporturi ce va pot pune viata in pericol, si mai ales cand vorbim despre copii.

Se recomanda control de specialitate, pentru ca boala sa poata fi corect gestionata din toate punctele de vedere.

Epilepsie – cauze si factori declansatori

Se pare ca exista peste 500 de gene legate de aparitia epilepsiei. Epilepsia ar putea fi mostenita, desi riscul ramane inca mic. Unele boli rare, precum neurofibromatoza (aparitia tumorilor pe tesutul nervos), pot duce la aparitia crizelor de epilepsie. Tratamentul prescris in epilepsie nu afecteaza fertilitatea, insa poate afecta fatul. Asadar, daca va doriti sa ramaneti insarcinata si urmati tratament, trebuie sa discutati cu medicul referitor la planurile pe care le aveti.

Exista cativa factori de risc in ceea ce priveste epilepsia:

  • leziunile cerebrale grave;
  • lipsa oxigenului la nivelul creierului;
  • sangerarile la nivelul creierului;
  • o infectie precum meningita sau encefalita;
  • tumora pe creier;
  • inflamatia creierului;
  • nasterea prematura;
  • convulsiile in prima luna de viata;
  • accidentul vascular cerebral;
  • paralizia cerebrala;
  • boala Alzheimer;
  • tulburarea de spectru autist;
  • episoadele lungi de convulsii febrile;
  • consumul de substante interzise;
  • comotia cerebrala.

In ceea ce priveste factorii declansatori ai crizelor epileptice sau triggerii, aici trebuie sa amintim expunerea la lumina foarte puternica sau la jocurile de lumini, stresul, consumul excesiv de cafea si alcool, lipsa odihnei, febra crescuta, mesele copioase.

Capsulele masticabile cu ulei de peste Omega-3 LYSI pentru copii sunt bogate in vitamina D si acizi grasi polinesaturati, si sunt recomandate de farmacistii Catena pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor, pentru oase si dinti sanatosi. Suplimentul alimentar sustine sistemul imunitar, imbunatateste memoria, sprijina capacitatea de invatare.

 

Epilepsie – simptome

Principalul simptom al epilepsiei este reprezentat de crizele repetate. Aceste crize pot afecta diferit pacientul, in functie de partea creierului implicata. Crizele se manifesta prin confuzie temporara, privire fixa si goala, pierderea vederii, tremor care nu poate fi controlat, frica, anxietate, deja-vu, pierderea constientei. Copiii sau adultii cu epilepsie sunt mai predispusi la aparitia problemelor de ordin fizic (precum fracturi sau vanatai, care pot aparea in timpul crizelor epileptice), precum si a celor de ordin psihologic.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din anul 2019, epilepsia afecteaza aproximativ 50 de milioane de persoane la nivel global, in fiecare an fiind diagnosticate 5 milioane de oameni. In tarile slab dezvoltate, numarul persoanelor cu epilepsie este de 139/100.000, din cauza unor boli precum malaria, neurocisticercoza (infectia cu tenie), a accidentelor auto, a leziunilor care pot aparea la nastere, a lipsei programelor de preventie etc.

Farmacistii Catena recomanda ALAnerv, un supliment alimentar ce contribuie la buna functionare a sistemului nervos. Are efect antioxidant, antiiflamator, contine seleniu, complexul de vitamine B, acid alfa-lipoic si acid gamma-linoleic.

Tipuri de epilepsie

Specialistii pot identifica uneori cauza unei crize. Astfel, exista doua mari tipuri de crize epileptice: idiopatice (aparent, nu exista nicio cauza sau medicul nu o poate depista) si simptomatice (cauza identificabila). De asemenea, mai exista si o alta clasificare, in functie de zona afectata a crierului – criza de epilepsie partiala, generalizata, secundar generalizata.

Pentru reducerea agitatiei, oboselii si emotivitatii, precum si pentru buna functionare a sistemului nervos, farmacistii Catena recomanda Alinan Atentie si concentrare, supliment alimentar ce contine complexul de vitamine B si magneziu. Poate fi administrat copiilor incepand cu varsta de un an.

Criza epileptica partiala – apare atunci cand criza are loc intr-o singura zona a creierului, existand doua subtipuri: criza partiala simpla (in timpul careia pacientul este constient de ceea ce se intampla) si criza partiala complexa (pacientul nu este constient si nu-si va mai aminti ce s-a intamplat).

Criza epileptica generalizata apare atunci cand activitatea epileptica afecteaza ambele emisfere ale creierului, iar pacientul nu va fi constient in timpul crizei. Acest tip de criza are, la randul sau, mai multe subcategorii: criza absenta (sau convulsiile petit mal – pierderi scurte ale constientei, insa pacientul raspunde la tratament), criza tonica (muschii devin rigizi, pacientul intepeneste si poate cadea), criza atonica (pierderea tonusului muscular), criza clonica (miscari involuntare ale fetei, la nivelul unei singure maini sau a unui singur picior), criza mioclonica (tremor la nivelul trunchiului superior), criza tonico-clonica (pierderea controlului).

Criza epileptica secundara generalizata – apare atunci cand activitatea epileptica incepe ca o criza partiala, dar se raspandeste. Pe masura ce criza progreseaza, pacientul nu va mai fi constient.

Alimente interzise in epilepsie

Se pare ca alimentatia are un rol care merita luat in seama in ceea ce priveste epilepsia. Un review din anul 2014, publicat in jurnalul Neurology, arata ca dietele care se bazeaza pe grasimi sanatoase si cu un aport redus de carbohidrati ar putea fi benefice in cazul copiilor cu epilepsie. Cinci dintre studiile incluse in review s-au bazat pe dieta ketogenica, in timp ce alte cinci s-au concentrat pe dieta Atkins personalizata. Printre alimentele incluse in aceste diete s-au numarat ouale, avocado, branza, nucile, carnea de peste, anumite fructe si legume. 32% dintre participantii care au urmat dieta ketogenica si 29% dintre cei care au urmat dieta Atkins personalizata au prezentat o scadere cu 50% a crizelor epileptice.

Epilepsie – posibile complicatii

Trebuie sa stiti ca epilepsia poate duce la complicatii. In caz de status epilepticus (o criza prelungita sau o serie de crize, fara ca pacientul sa-si revina intre acestea) creierul poate fi deteriorat definitiv. De asemenea, pot aparea pneumonia de aspiratie (sunt inhalate in plamani alimente sau acid gastric, din cauza faptului ca in timpul unei crize se pierde controlul), cresterea temperaturii si aritmie cardiaca. Un astfel de episod reprezinta o urgenta medicala!

In ceea ce priveste diagnosticul de epilepsie, este nevoie de diagnostic diferential pentru a exclude alte probleme de sanatate, precum bolile infectioase, problemele la nivelul ficatului si rinichilor. Electroencefalograma este investigatia de electie in diagnosticarea epilepsiei. Este o investigatie non-invaziva, care inregistreaza activitatea electrica a creierului cu ajutorul unor electrozi. Printre optiunile de tratament in epilepsie se numara medicamentele anticonvulsivante (care sa reduca numarul crizelor epileptice), stimularea nervului vag cu ajutorul impulsurilor electrice sau indepartarea chirurgicala a zonei afectate a creierului, atunci cand se recomanda.

Epilepsia in sarcina

Crizele de epilepsie in sarcina pot incetini ritmul cardiac al fatului, pot duce la scaderea nivelului de oxigen, la separarea prematura a placentei de uter, la traume sau pierderea sarcinii (din cauza caderilor ce pot aparea in timpul unei crize epileptice), travaliu prematur, nastere prematura. Organismul femeilor insarcinate, care au epilepsie, reactioneaza diferit. In cazul unora, crizele de epilepsie sunt mai putin frecvente, in cazul altora, mai ales daca nu se odihnesc suficient, numarul crizelor creste. Medicatia pentru epilepsie trebuie administrata in sarcina numai sub atenta indrumare a specialistului, deoarece poate afecta bebelusul, provocand de la defecte de tub neural la malformatii congenitale. Femeile cu epilepsie, care isi doresc un copil, ar trebui sa discute cu medicul pentru a lua cea mai buna decizie.

 

Farmacistul Catena va recomanda: